Определение по дело №1092/2023 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 1743
Дата: 14 юли 2023 г.
Съдия: Константин Григоров
Дело: 20237040701092
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 20 юни 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1743

Бургас, 14.07.2023 г.

Административният съд - Бургас - XXVI-ти тричленен състав , в закрито заседание в състав:

Съдия:

КОНСТАНТИН ГРИГОРОВ

сложи на разглеждане административно дело20237040701092 / 2023 г.

Производството е по реда на чл.185 и сл. от АПК, образувано по жалба от: 1. СНЦ Асоциация за защита на дребния и среден бизнес, ЕИК *********, гр. Бургас, ж.к. Славейков, бл.58, вх.4, ет.7, представлявано от председателя на УС Николай Колев Димитров; 2. СНЦ Сдружение за защита на малкия и средния бизнес – Бургас, ЕИК *********, гр. Бургас, ул. Байкал № 9, представлявано от председателя на УС Велислав Иванов Кирилов; 3. Кадев ЕООД, ЕИК *********, гр. Бургас, ул. Пиротска № 37, представлявано от управителя Георги Михайлов Кадев, срещу отделни разпоредби от Наредба за условията и реда за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на община Бургас (Наредбата), както следва:

чл.9, ал.1, 2, 4 – целите текстове

чл.10, ал.1 – в частта „за срок по-малко от 20 дни”

чл.11, ал.2 – изречение първо, в частта „дължимия наем или”, както и изречение второ, в частта „месечен наем или”

чл.11, ал.4 – в частта „а в случай, че по време на заявеното мероприятие ще се осъществява търговска дейност и е с продължение над 15 (петнадесет) дни, се провежда процедура съгласно чл.9”

чл.12, ал.1 – изречение първо, в частта „след провеждане на търг или конкурс, се заплаща достигнатата месечна наемна цена, а в останалите случаи”, както и изречение второ, в частта „Наемите и”

чл.15 – целия текст

Представени са доказателства за платена държавна такса, такса за обнародване на оспорването, за учредяване на представителна власт на адв. С., както и на процесуалния представител на ответника. Жалбоподателите са представили доказателства относно предмета на дейност и целите, за които са създадени. Ответникът е представил заверено копие на административната преписка по приемане на Наредбата.

Предвид изложеното съдът

О П Р Е Д Е Л И

На основание чл.154, ал.1, вр. с чл.153, ал.1 от АПК конституира страни в производството:

Оспорващи:

1. СНЦ Асоциация за защита на дребния и среден бизнес, ЕИК *********, гр. Бургас, ж.к. Славейков, бл.58, вх.4, ет.7, представлявано от председателя на УС Николай Колев Димитров;

2. СНЦ Сдружение за защита на малкия и средния бизнес – Бургас, ЕИК *********, гр. Бургас, ул. Байкал № 9, представлявано от председателя на УС Велислав Иванов Кирилов;

3. Кадев ЕООД, ЕИК *********, гр. Бургас, ул. Пиротска № 37

Ответник:

Общински съвет Бургас

Насрочва делото в открито съдебно заседание на 28.09.2023г. от 11,30 ч., за която дата и час да се призоват страните.

Съдът указва на оспорващите, че носят тежестта да докажат твърденията в жалбата, че при приемането на оспорените разпоредби е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, както и, че същите са приети без наличие на законова делегация и в противоречие с разпоредби на нормативен акт от по-висока степен КРБ, ЗМДТ, Закон за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, АПК и ЗНА.

Съдът указва на ответника, че носи тежестта да докаже, че оспорените разпоредби от Наредбата са законосъобразни.

Оспорването да се съобщи по реда на чл.188 вр. чл.181, ал.1 и ал.2 от АПК, чрез обявление в ДВ. Копие от обявлението да се постави на определеното за това място в сградата на Административен съд – Бургас, както и да се публикува в интернет страницата на ВАС.

Определението не подлежи на обжалване.

Съдия: