Споразумение по дело №3/2019 на Районен съд - Девня

Номер на акта: 3
Дата: 10 януари 2019 г. (в сила от 10 януари 2019 г.)
Съдия: Юлиян Живков Николов
Дело: 20193120200003
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 януари 2019 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

3/10.01.2019 г., гр. Девня

 

ДЕВНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ТРЕТИ СЪСТАВ в публично заседание на десети януари през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:ЮЛИЯН НИКОЛОВ

 

При протоколист Светла Върбева и с участието на прокурор Йоланда Янева сложи за разглеждане НОХД № 3/2019 г. по описа на РС Девня, докладвано от председателя.

 

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

Подсъдимият  А.И.И., редовно  призован, явява се лично и с адв.Олег Атанасов от АК Варна, упълномощен.

За ДРПр се явява представител прокурор Янева.

 

Адв.Т.Г.Г. от ВАК – определен за служебен защитник по искане на ДРС, редовно уведомен, явява се.

 

ПОДС. И.: Запознат съм с процедурата, за която е насрочено делото и съм наясно, че при тази процедура трябва да имам защитник.Упълномощил съм си защитник.

 

След като изслуша изявлението на подсъдимия и с оглед на обстоятелството , че същият се явява в с.з с упълномощен защитник, намира , че служебно определеният защитник – адв.Г. *** следва да бъде освободен , като копие на протокола от с.з да се изпрати на АК Варна за сведение, поради което:

 

                                     ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСВОБОЖДАВА адвокат Т.Г. *** определен за служебен защитник на подс. А.И.И. по НОХД № 3/2019 г по описа на РС-Девня, като копие от протокола от с.з да се изпрати на АК Варна за сведение

 

 

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРА: Не са налице процесуални пречки, моля да дадете ход на делото.

АДВ.АТАНАСОВ: Моля да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не съществуват процесуални пречки за даване ход на делото, предвид на което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

На основание чл.272, ал.1 от НПК съдът провери самоличността на подсъдимия:

 

ПОДСЪДИМИЯТ А.И.И. – роден на *** ***, обл. Варна, ул. “***; български гражданин, средно образование, не работи, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

 

На основание чл.272, ал.4 от НПК съдът провери връчени ли са в срок преписите и съобщенията и констатира, че същите са редовно връчени и сроковете са спазени.

 

На основание чл.274, ал.1 от НПК съдът разясни на страните правото на отвод срещу съдебния състав, прокурора и секретаря, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели и вещи лица, но искания в тази насока не бяха направени.

 

На основание чл.274, ал.2 от НПК съдът разясни на страните правата им, предвидени в НПК.

 

На основание чл.275, ал.1 от НПК съдът запита страните имат ли искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля съда да не дава ход на съдебното следствие, тъй като сме постигнали споразумение с подсъдимия и неговият защитник за прекратяване на наказателното производство по делото.

 

АДВ.АТАНАСОВ: Постигнахме споразумение, моля да не давате ход на съдебното следствие.

 

Съдът, предвид становищата на страните, намира, че, с оглед постигането на споразумение за прекратяване на наказателното производство, същото следва да продължи по реда на чл.384 вр. чл.381 и сл., НПК, поради което       

О П Р Е Д Е Л И:

 

Производството по делото да продължи по реда на чл.384 вр. чл.381 и сл., НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Постигнахме споразумение с подсъдимият и неговия защитник в следния смисъл:

Да се приеме за установено по НОХД № 3/2019 г. по описа на Районен съд - Девня, че подсъдимият виновно е извършил следното деяние, представляващо престъпление по 343б, ал.3 от НК, а именно:

На 21.12.2018 г. в гр. Девня, обл.Варна, управлявал МПС - лек автомобил марка „*** с ДК № ****, след употреба на наркотично вещество – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред - чрез орален наркотест посредством техническо средство DRAGER Drug Cheс 3000“ с REF №8325554, със срок на валидност 2019-05.

За извършеното престъпление подсъдимият приема да му бъде наложено наказание с приложението на чл.55, ал.2, вр. ал.1 т.1 от НК - “Лишаване от свобода” за срок от 8 (осем) месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК да бъде отложено с изпитателен срок от 3 (три) години, както и глоба в размер на 400.00 лв и лишаване от правоуправление на осн.чл.343г вр. чл.343б ал.3 вр. чл.37 ал.1 т.7 от НК за срок от 10(десет) месеца.Да не се налагат по реда на чл.67 ал.2 от НК възпитателни грижи в рамките на изпитателния срок. Вещественото доказателство по делото – един брой тест касетаDRAGER Drug Cheс 3000“ с REF №8325554, със срок на валидност 2019-05, следва да се отнеме в полза на държавата , след което да се унищожи като вещ без стойност, доколкото за него не се дължи произнасяне по реда на чл.53 НК.Разноските по делото в размер на 17.80 лв да се възложат на подсъдимият изцяло.

Моля, съдът да одобри изложеното споразумение, като считам, че същото не противоречи на закона и морала.

 

АДВ.АТАНАСОВ: Съгласни сме със споразумението, същото е законосъобразно и молим да бъде одобрено и производството да бъде прекратено.

 

ПОДСЪДИМИЯТ И.: Разбирам обвинението и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Съгласен съм делото да не се разглежда по общия ред. Доброволно подписвам споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Подсъдим:                                        Защитник:

 

                           (А.И.)           (адв.Олег Атанасов)

 

Прокурор:

(Йоланда Янева)

 

 

Съдът, като се запозна със съдържанието на постигнатото споразумение и предвид становищата на страните, намира споразумението за законосъобразно и непротиворечащо на морала, поради което следва да бъде одобрено.

Водим от гореизложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между РП-Девня, подсъдимият  А.И.И. и неговият защитник адв.Олег Атанасов от АК Варна и ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по НОХД № 3/2019 г. по описа на РС-Девня, че подсъдимият виновно е извършил следното деяние, представляващо престъпление по 343б, ал.3 от НК, за това, че:

На 21.12.2018 г. в гр. Девня, обл.Варна, управлявал МПС - лек автомобил марка „***” с ДК № ****, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред - чрез орален наркотест посредством техническо средство DRAGER Drug Cheс 3000“ с REF №8325554, със срок на валидност 2019-05, поради което и на основание чл.343б, ал.3 вр. чл.55, ал.2 вр. ал.1, т.1 вр. чл.343г вр. чл.37, ал.1, т.7 от НК му НАЛАГА наказание “лишаване от свобода” за срок от 8 (осем) месеца, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА с изпитателен срок от 3 (три) години, наказание „глоба” в размер на 400.00 лв и наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 10(десет) месеца.

 

НЕ ВЪЗЛАГА през времето на изпитателния срок възпитателни грижи по отношение на подсъдимият А.И.И., ЕГН **********.

 

ОТНЕМА в полза на Държавата вещественото доказателство по делото - един брой тест касета от техническо средство DRAGER Drug Cheс 3000“ с REF №8325554, със срок на валидност 2019-05, което след влизане на споразумението в сила ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНО заедно със съдържанието си поради малозначителната им стойност.

                                         

ОСЪЖДА ПОДСЪДИМИЯТ А.И.И., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ОД МВР – ВАРНА сумата от 17.80 лв (седемнадесет лева и осемдесет стотинки), представляващи разноски по делото за фотоалбум, на основание чл.189, ал. 3 НПК.

 

УКАЗВА на подсъдимия реда за доброволно изпълнение чрез внасяне по сметка на присъдената сума в полза на РС Девня, както и обстоятелството, че при липса на представени доказателства за извършено плащане в 7-дневен срок от влизане на определението за одобряване на споразумението в сила ще се пристъпи към издаване на изпълнителни листи за принудително събиране на присъдените суми, включително с такси за издаване на изпълнителните листи в полза на бюджета на ВСС съгласно ПАС.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 3/2019 г. по описа на РС Девня, на основание чл.384, ал.1 вр чл.382, ал.7 вр. чл.381 НПК.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Протоколът е изготвен в с.з което приключи в 10:30 часа

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЕКРЕТАР: