Решение по дело №304/2017 на Районен съд - Оряхово

Номер на акта: 5
Дата: 15 януари 2018 г. (в сила от 6 февруари 2018 г.)
Съдия: Ивета Венциславова Кънева-Санкова
Дело: 20171460100304
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 юни 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ 5

Гр.Оряхово,15.01.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Оряховският районен  съд, в публично съдебно заседание на  осемнадесети януари две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ:И.КЪНЕВА - САНКОВА

при секретаря Г.Цветкова, като разгледа докладваното от съдия Кънева-Санкова гр.дело № 304 по описа за 2017 г.,за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба с правно основание  чл. 108 ЗС от В.Ц.В., с ЕГН **********,*** против „Винарна Селановци Ахинора“ЕООД, с ЕИК ********* със седалище и адрес на управление с.Селановци,общ.Оряхово, обл.Враца,ул. Андрей Николов“ № 24, представлявано от едноличния собственик на капитала Г.К.Г., с постоянен адрес *** е предявен иск с правно основание чл.108 от ЗС за осъждане на ответника да предаде на ищеца владението върху собствения му поземлен имот - нива с площ 21,501 дка, имот №  067008, категория IV, находяща се в местността „Лесковски връх“ в землището на с.Селановци.

Претендират се и направените по делото разноски.

В исковата молба се твърди, че ищецът е собственик на нива с площ 21,501дка, имот №  067008, категория IV, находяща се в местността „Лесковски връх“ в землището на с.Селановци. За имота през 2015г. ищецът сключил договор за аренда с ЕТ „Светлин Илчовски“ гр.Кнежа. През 2017г. при получаване на арендното вземане бил уведомен от арендатора, че имотът му бил частично засаден с лозя и неможе да се ползва за зърнопроизводство съгласно уговореното в договора за аренда. Ищецът твърди, че провел разговор с управителя на ответното дружество и същият му обяснил, че е допусната грешка при засаждането на съседните масиви с лозя и действително имотът му е частично засаден с лозя, като се договорили ответното дружество да освободи имотът му. Твърди че от проведения разговор до момента имотът му не е освободен от ответника, който владее същия. На 26.04.2017г. фирма „Геосад“ ЕООД гр.София извършили трасиране на процесния имот, при което се установило, че целия имот е засаден с лозови насаждения и е ограден с телена ограда и колове. Ищецът твърди че и към настоящия момент ответното дружество владее и ползва собствения му недвижим имот без правно основание. Поради това моли съда да постанови решение с което осъди ответното дружество да отстъпи собствеността и му предаде владението върху собствения му поземлен имот - нива с площ 21,501дка, имот №  067008, категория IV, находяща се в местността „Лесковски връх“ в землището на с.Селановци.

В срока за отговор, от представителя на ответника „Винарна Селановци Ахинора“ ЕООД, с.Селановци е постъпил писмен такъв, с който оспорва предявения иск като неоснователен и недоказан. В отговора ответникът твърди, че в имота на ищеца не е засаждал лозови насаждения и към момента не ползва същия. Не отрича, че ищеца е разговарял с него да изкорени погрешно посадените лозови насаждения в неговия имот през 2008г., но ответникът отказал, тъй като същите били засадени от друга фирма и той няма никаква вина за това.

     Към отговора са представени и приети писмени доказателства.

     В съдебно заседание ищеца редовно призован лично и чрез пълномощника си адв. Цецко Кривачков  поддържат иска, счита същият за основателен и доказан и навежда доводи в тази насока.

Ответника редовно призован, се представлява от адв. Здравка Йонова – АК –Враца, редовно упълномощена по делото, която оспорва предявения иск, поддържа отговора на исковата молба и представя Договор за преаренда за земеделска земя за селскостопанско производство, вписан в Служба по вписванията с акт № 67, т.3, дв.вр.р.№ 1942/07.09.2017 г.

По искане на ищеца по делото е изготвена съдебно-техническа експертиза със задача вещото лице след като се запознае с материалите в делото и извърши оглед на място, да установи:

1. Процесният имот попада ли в границите на лозовия масив на ответника?

2. Засаден ли е с лозови насаждения и каква част от него?

3. Ограден ли е с трайна ограда?

     По делото са събрани писмени и гласни доказателства относими към спора.

Съдът, като анализира и прецени доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

От представеният по делото н.а. № 161, т.1, рег.№ 586, дело № 166/2006 г. на Цецко Кривачков- съдия по вписванията при РС Оряхово за констатиране правото на собственост на земеделска се установява, че ищецът е признат за собственик на 9 броя поземлени имоти, сред които и процесния от 21.501 дка, четвърта категория, м.ЛЕСКОВСКИ ВРЪХ, имот № 067008 в землището на с.Селановци.

С Договор за аренда на земеделска земя за селскостопанско производство, вписан в Служба по вписванията с акт № 156, т.3, дв.вх.р.№ 1493/08.05.2015 г., процесният имот е отдаден под аренда на ЕТ „Светлин Илчовски“ със седалище гр. Кнежа за срок от 5 стопански години.

С Договор за преаренда за земеделска земя за селскостопанско производство, вписан в Служба по вписванията с акт № 67, т.3, дв.вр.р.№ 1942/07.09.2017 г., ЕТ „Светлин Илчовски“ гр. Кнежа, преарендова в полза на „Винарска изба Ахинора“ ЕООД поземления имот собственост на ищеца и предмет на Договор за аренда вписан в Служба по вписванията с акт № 156, т.3, дв.вх.р.№ 1493/08.05.2015 г., а именно – Нива от 21.501 дка., четвърта категория, м.ЛЕСКОВСКИ ВРЪХ, имот № 067008 в землището на с.Селановци за срок от 4 стопански години, за периода от 01.10.2017 г. до 01.10.2021 г. С договора за преаренда, преарендодателя предоставя за временно ползване земеделската земя по договора за преаренда, а преарендатора се задължава да заплати на преарендодателя договореното арендно плащане.

По делото по искане на ищеца e разпитан свидетеля Младен Петков Младенов, от чийто разпит се установява, че е съсед на ищеца и при нужда го вози с колата му. През 2016 г. с неговия автомобил го закарал до собствената му нива от 21 дка в местността Лесковски връх, покрай ветрогенераторите в с. Селановци. На място видели, че нивата е оградена с колове и мрежа и в нея са насадени лози. През пролетта на 2017 г. отново отишъл на мястото, по молба на ищеца, за да заведе експерт от гр. София, който трябвало да направи заснемане на нивата на ищеца. След заснемането експертът заявил пред свидетеля, че голяма част от нивата попада в оградения лозов масив, за който свидетеля знае, че е на фирмата ответник.

От заключението на допуснатата съдебно-техническа експертиза се установява, че процесният имот № 067008 по КВС на землището на с.Селановци, попада изцяло в границите на лозовия масив на ответника и е ограден с паянтова ограда от дървени колове и мрежа от поцинкована тел. Вещото лице заключава, че част от процесния имот с площ около 15.5 дка е засаден с лозови насаждания /по-стари лози и нови поддържани лози/. Останалата част е затревена или представлява път между лозовите масиви. В заключението е посочено също, че имота на ищеца не е ограден с трайна ограда, а е ограден целия лозов масив.В съдебно заседание вещото лице уточнява, че до имота на ищеца няма свободен достъп, освен през портала на огладения лозов масив на ответника.

При така събраните доказателства, съдът намира от правна страна следното:

Предявеният иск е с правно основание чл.108 от ЗС.

     За да е основателна една ревандикационна претенция, е необходимо ищецът да докаже, че е собственик на имота - предмет на иска, че същия е във владение на ответника, както и че последния упражнява това владение без правно основание. Следователно, фактическият състав, при осъществяването на който възниква материалното притезателно право да се иска предаване фактическата власт, включва три юридически факта – две положителни и една отрицателна материална предпоставка. По силата на чл. 154, ал. 1 ГПК на ищецът принадлежи правното задължение да установи, че е титуляр на правото на собственост върху спорната вещ, както и че ответникът я владее или държи към момента на предявяване на иска, а за да бъде отхвърлен осъдителният иск, ответникът е длъжен да установи, че е налице противопоставимо на ищеца основание за осъществяване на фактическата власт върху вещта или че в хода на производството е предал владението на ищеца. Това доказване следва да бъде пълно и главно.

В конкретния случай между страните не е спорно, а и от събраните по делото доказателства се установява, че ищецът е собственик на че е собственик на процесният имот - Нива от 21.501 кв.м., четвърта категория, м.ЛЕСКОВСКИ ВРЪХ, имот № 067008 в землището на с.Селановци. Правото на собственост на ищеца се установява от представените писмени доказателства - н.а. № 161, т.1, рег.№ 586, дело № 166/2006 г. на Цецко Кривачков-съдия по вписванията при РС Оряхово, скица, Данъчна оценка.

Съгласно дадените задължителни тълкувания в т.2А на Тълкувателно решение № 4 от 14.03.2016г. по тълкувателно дело № 4/2014г. на ОСГК, ВКС при доказана активна материално-правна легитимация на ищецът по предявен по реда на чл.108 ЗС иск, съдът следва да се произнесе с установителен диспозитив за принадлежността на правото на собственост.

От събраните по делото доказателства се установява, че ответното дружество към момента на предявяване на исковата молба е владяло имота без правно основание. В съдебно заседание обаче ответникът, оспорва иска в осъдителната му част, като се позовава на новонастъпили факти след завеждане на исковата молба, а именно сключен Договор за преаренда на земеделска земя за селскостопанско производство, вписан в Служба по вписванията с акт № 67, т.3, дв.вр.р.№ 1942/07.09.2017 г. за срок от 4 години считано от 01.10.2017г. до 01.10.2021г., на основание сключен от ищеца в качеството на арендодател - Договор за аренда на земеделска земя за селскостопанско производство, вписан в Служба по вписванията с акт № 156, т.3, дв.вх.р.№ 1493/08.05.2015 г., с арендатора ЕТ „Светлин Илчовски“ със седалище гр. Кнежа по силата на който процесният имот е отдаден под аренда за срок от 5 години.

Същността на договора за аренда в земеделието е предоставяне от арендодателя на арендатора за временно ползване обекта на договора – земеделска земя, като арендаторът има право да получи добивите от отдадените под аренда обекти от момента на тяхното отделяне. В настоящия случай ищецът е сключил Договор за аренда на земеделска земя за селскостопанско производство, вписан в Служба по вписванията с акт № 156, т.3, дв.вх.р.№ 1493/08.05.2015 г., с арендатора ЕТ „Светлин Илчовски“ със седалище гр. Кнежа по силата на който процесният имот е отдаден под аренда за срок от 5 години. Съгласно чл.21 от сключения договор страните са се съгласили, арендаторът по време на договора да има право да преарендова отдадените по аренда земеделски земи на трети лица, като задълженията му към арендодателя /ищец/ не се променят. Това право на арендатора изключва претенцията на ищеца за предаване на владението върху процесният имот от ответника в качеството му на арендатор по сключения Договор за преаренда на земеделска земя за селскостопанско производство, вписан в Служба по вписванията с акт № 67, т.3, дв.вр.р.№ 1942/07.09.2017 г. Ползването на посоченият в преарендния договор имот – Нива от 21.501 кв.м., четвърта категория, м.ЛЕСКОВСКИ ВРЪХ, имот № 067008 в землището на с.Селановци собственост на ищеца, се осъществява от  ответника на правно основание - Договор за преаренда от 07.09.2017г..

Ответникът има задължение да върне обекта на договора след прекратяване на преарендния договор по реда и условията на ЗАЗ, което прекратяване към настоящия момент не е настъпило, поради което към настоящия момент същия владее и ползва процесния имот  на правно основание.

Няма нито твърдения, нито доказателства договорите за аренда и преаренда да са прекратени на някое от основанията посочени в Закона за арендата в земеделието, нито пък да са развалени поради виновно неизпълнение от някоя от страните по тях.

Изложеното обуславя извод, за наличие на първата от предпоставките от фактическия състав на иска по чл. 108 ЗС - а именно притежаване на правото на собственост от ищеца В.Ц.В. върху процесният недвижим имот, представляващ Нива от 21.501 кв.м., четвърта категория, м.ЛЕСКОВСКИ ВРЪХ, имот № 067008 в землището на с.Селановци.

Не е спорно, че имота се владее от ответника, което обуславя извод за наличие на втората предпоставка. Не така стои въпроса обаче досежно третата предпоставка - имота да се владее от ответника без основание. Наличието на валидно сключен договор за преаренда изключва извод за това, че имотът се владее без основание.

Наличието на правно основание на владението на ответника следва да се изследва към приключване на съдебното дирене и ако се установи, че към момента на приключване на съдебното дирене ответникът владее имота на годно правно основание, какъвто е настоящия случай, искът по чл.108 от ЗС следва да се уважи установителната част и да се отхвърли искането за предаване владението върху имота.

С оглед изложеното, съдът намира че предявеният ревандикационен иск следва уважен в частта за признаване за установено по отношение на ответника, че ищецът е собственик на процесния имот и да бъде отхвърлен в частта, в която се претендира ответното дружество да бъде осъдено да предаде собствеността и владението върху имота.

С оглед изхода на спора и на осн. чл. 78  ал.1 от ГПК на ищеца В.Ц.В. следва да бъдат присъдени половината от направените от него деловодни разноски в настоящото производство за платена държавна такса в размер на 50.00 лева, възнаграждение на вещо лице - 200.00 лева и платено адвокатско възнаграждение – 500.00 лева, съобразно уважената част от иска в общ размер на сумата от 375.00 лева.

По делото няма данни за сторени от ответника разноски, поради което такива не следва да му се присъждат.

 

     Мотивиран от горното, съдът

 

 

Р Е Ш И :

 

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на „Винарна Селановци Ахинора“ЕООД, с ЕИК ********* със седалище и адрес на управление с.Селановци,общ.Оряхово, обл.Враца,ул. Андрей Николов“ № 24, представлявано от едноличния собственик на капитала Г.К.Г., с постоянен адрес ***, че В.Ц.В., с ЕГН **********,*** е собственик на Нива от 21.501 кв.м., четвърта категория, м.ЛЕСКОВСКИ ВРЪХ, имот № 067008 в землището на с.Селановци.

ОТХВЪРЛЯ предявеният иск за осъждане на „Винарна Селановци Ахинора“ЕООД, с ЕИК ********* със седалище и адрес на управление с.Селановци,общ.Оряхово, обл.Враца,ул. Андрей Николов“ № 24, представлявано от едноличния собственик на капитала Г.К.Г., с постоянен адрес *** ДА ОТСТЪПИ СОБСТВЕНОСТТА И ПРЕДАДЕ ВЛАДЕНИЕТО на В.Ц.В., с ЕГН **********,*** върху Нива от 21.501 кв.м., четвърта категория, м.ЛЕСКОВСКИ ВРЪХ, имот № 067008 в землището на с.Селановци, като неоснователен.

ОСЪЖДА „Винарна Селановци Ахинора“ЕООД, с ЕИК ********* със седалище и адрес на управление с.Селановци,общ.Оряхово, обл.Враца,ул. Андрей Николов“ № 24, представлявано от едноличния собственик на капитала Г.К.Г., с постоянен адрес *** ДА ЗАПЛАТИ на В.Ц.В., с ЕГН **********,*** сумата от 375.00 лева/ триста седемдесет и пет лева и нула ст./, представляваща деловодни разноски съобразно уважената част от иска.

    Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд гр. Враца в двуседмичен срок, от съобщението.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :