Определение по дело №236/2021 на Софийски окръжен съд

Номер на акта: 260197
Дата: 10 май 2021 г. (в сила от 10 май 2021 г.)
Съдия: Кристина Иванова Тодорова
Дело: 20211800600236
Тип на делото: Въззивно наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 април 2021 г.

Съдържание на акта

О П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

гр.София, 10 май 2021 г.

 

 

            Софийски окръжен съд, наказателно отделение, в закрито съдебно заседание проведено на десети май през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

   Председател: ПЛАМЕН ПЕТКОВ  

                                                                              Членове: НЕДЯЛКА НИКОЛОВА

                                                                                     КРИСТИНА ТОДОРОВА                                

                               

като разгледа докладваното от съдия Тодорова В.Н.О.Х.Д. 236 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

            Производството е по чл.318 и сл. от НПК.

Образувано е по въззивна жалба на подсъдимия Р.Б.Е. срещу присъда № 27/21.09.2020 г. на Районен съд – гр.С., постановена по н.о.х.д. № 584/2019 г. по описа на същия съд.

Настоящият съдебен състав на СОС, като съобрази изложеното във въззивната жалба, материалите по делото, както и разпоредбата на чл.320 и сл. от НПК, намери следното:

Първоинстанционният съд не е изпълнил процесуалното си задължение да приведе така депозираната от подсъдимия въззивна жалба, съобразно изискванията на чл.320 ал.1 от НПК, приел е същата за редовна и я е изпратил за разглеждане на настоящата въззивна инстанция. Съобщения за изготвените мотиви на обжалваната присъда са били изпратени на всички страни по делото, но липсват дадени от първоинстанционния съд указания спрямо обжалвалата страна, да приведе жалбата си в съответствие с изискванията на чл.320 ал.1 от НПК. Във въззивната си жалба, изцяло бланкетна по своето съдържание, подсъдимия е заявил единствено, че атакува първоинстанционната присъда „в частта й за определения размер на наказанието“ и моли същия да бъде намален, посредством изменение на присъдата. Следвало е районният съд да уведоми посочената страна за изготвените мотиви и да й даде възможност, като й предостави седемдневен срок да допълни изнесените от нея с жалбата доводи и искания, както и да посочи неизяснените обстоятелства и доказателствата, които следва да се съберат и проверят от въззивния съд. Този пропуск на първия съд не само, че е възпрепятствал възможността на заинтересована страна в съдебното производство подробно и в съответствие с разпоредбата на чл.320 ал.1 от НПК да изложи доводите, исканията и възраженията си по атакувания съдебен акт, но и по съществото си съставлява неизпълнение на процесуалното задължение на този съд да приведе съдържанието на жалбата  съответно на изискванията на чл.320 ал.1 от НПК и едва след това да я изпрати за разглеждане от въззивната инстанция.

С оглед на гореизложените съображения, настоящата инстанция намира, че съдебното производство пред СОС следва да се прекрати, а делото да се върне на Районен съд – гр.С. за изпълнение на дадените указания. Следва да се изпълни процедурата по чл.320 и сл. от НПК – да се даде възможност на подсъдимия Е., в 7-дневен срок да приведе въззивната жалба в съответствие с изискванията на чл.320 ал.1 от НПК, препис от допълнението към жалбата следва да се връчи на останалите страни с указанието за възможностите им по чл.322 НПК и едва след връщане на получените съобщения от тези страни, делото следва да се изпрати на СОС за произнасяне.

Воден от горното, С. окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

           

            ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по в.н.о.х.д.№ 236/2021 година по описа на С. окръжен съд.

            ВРЪЩА делото на Районен съд - гр.С. за изпълнение на дадените указания в обстоятелствената част на настоящото определение, след което делото да се изпрати на СОС.

            Определението е окончателно.

 

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ :     

 

 

 

                                                                     ЧЛЕНОВЕ: 1.   

                

 

                                                                                     2.