Определение по дело №15/2022 на Административен съд - Стара Загора

Номер на акта: 11
Дата: 30 март 2022 г.
Съдия: Галина Колева Динкова
Дело: 20227240700015
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 18 януари 2022 г.

Съдържание на акта

   О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

 

№ 11                                                  30.03.2022г.                           град Стара Загора

 

Старозагорският административен съд, в закрито заседание на тридесети март през две хиляди двадесета и втора година, в състав:

 

    СЪДИЯ: ГАЛИНА ДИНКОВА

 

като разгледа КАНД № 15 по описа за 2022 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 248, ал. 3 от Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ във връзка с чл.144 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/ във вр. с чл.63, ал.3 от ЗАНН.

            Образувано е по молба от «М ДИ СИ» ЕООД, подадена чраз процесуалния му представител адв.А.С., за допълване на Решение № 58/ 02.03.2022г., постановено по КАНД № 15/ 2022г. по описа на Административен съд Стара Загора, в частта за разноските. Претендира се присъждане на сторените от дружеството разноски за правна помощ в съдебното производство пред Административен съд – Стара Загора – договорено и заплатено адвокатско възнаграждение в размер на 480.00лв. с вкл.ДДС.

В срока по чл.248, ал.2 от ГПК ответната страна – Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ гр.Пловдив, е направила възражение за прекоммерност на претендираното адвокатско възнаграждение, поради което моли неговият размер да бъде намален до установения в Наредба № 1/ 2004г. минимален такъв.

 

Съгласно разпоредбата на чл. 63д, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания в съдебните производства пред районния и административния съд, както и в касационното производство страните имат право на присъждане на разноски по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Съгласно чл. 144 от АПК, субсидиарно приложение в административния процес относно реда за присъждането на разноски намират разпоредбите на ГПК. Искането за репариране на направени разходи в процеса, ведно с приложени към него документи, които да удостоверяват основанието и размера на сторените разноски, следва да бъде отправено в рамките на висящо съдебно производство, тоест преди приключването му със съответния съдебен акт, с оглед разпоредбата на чл. 81 от ГПК.

Условията за възникване, съществуване и надлежно упражняване на процесуалното право да се иска изменение на съдебния акт в частта за разноските, като една от хипотезите за преразглеждане на въпроса за разпределението на отговорността за разноски, са регламентирани в разпоредбата на чл.248, ал.1 от ГПК. Съгласно посочената норма, в срока за обжалване, а ако решението е необжалваемо - в едномесечен срок от постановяването му, съдът по искане на страните може да допълни или да измени постановеното решение в частта му за разноските. Първата хипотеза на чл.248, ал.1 от ГПК обхваща случаите, при които съдът при постановяване на съдебният акт не се е произнесъл по надлежно заявено искане за присъждане на разноски. При втората хипотеза на чл.248, ал.1 от ГПК е налице произнасяне на съда по дължимостта на претендираните разноски, като се иска промяна на вече постановения съдебен акт в частта за разноските поради грешка – фактическа или в правните изводи на съда.

Направеното от процесуалния представител на „М ДИ СИ“ ЕООД искане за допълване на постановеното по делото решение в частта за разноските, се основава на първата хипотеза на чл.248, ал.1 от ГПК. Същото е депозирано в срок, от легитимирано лице /страна в производството по КАНД № 15/ 2022г./ и като такова се явява процесуално допустимо. Разгледано по същество, е основателно.

С Решение № 58 от 02.03.2022г., постановено по КАНД № 15/ 2022г. по описа на Старозагорския административен съд е оставено в сила Решение № 147/ 02.11.2021г., постановено по АНД № 20215510200557 по описа за 2021г. на Районен съд – Казанлък, с което е отменено наказателно постановление № 44/ 10.05.2021г. на Директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за наложена на „М ДИ СИ“ ЕООД имуществена санкция в размер на 2000.00лв. на основание чл.200, ал.1, т.2 от Закона за водите.

В постановеното решение касационният състав на Административен съд – Стара Загора е пропуснал да се произнесе по искането на пълномощника на ответника по касация за присъждане на разноски по делото, направено в подадения отговор по касационната жалба и поддържано в допълнително представеното по делото молба вх.№ 724/ 03.02.2022г.

Съгласно разпоредбата на чл. 143, ал.3 от АПК /изм., ДВ.бр.15 от 2021г/, когато съдът отхвърли оспорването или прекрати производството, ответникът има право на разноски, освен ако с поведението си е дал повод за завеждане на делото, включително юрисконсултско възнаграждение, определено съгласно чл.37 от Закона за правната помощ.

Освен изхода на делото, предпоставки за ангажиране отговорността за разноски са и тези разноски реално да са понесени от страната, за която изходът на делото е благоприятен и искането за тяхното присъждане да е направено своевременно.

В случая всички тези предпоставки са налице.

Постановеното от Старозагорския административен съд Решение № 58 от 02.03.2022г. е благоприятно за молителя. Претенцията за присъждане на разноски е предявена своевременно – с писмена молба, депозирана преди съдебното заседание, в което е приключено съдебното дирене, процесуалният представител на касатора е направил искане за присъждане на направените по делото разноски, съгласно представен списък на разноските. Видно от приложените по делото документи – договор за правна защита и съдействие от 27.01-2022г. и платежно нареждане от 28.01.2022г. /лист 23 и 24 от делото/ „М ДИ СИ“ ЕООД е заплатило уговореното адвокатско възнаграждение за осъществената от адв.С. правна помощ - изготвяне на писмен отговор на касационната жалба и процесуално представителство по КАНД № 15/ 2022г.

С оглед на изложеното съдът намира, че искането за допълване на съдебния акт – Решение № 58 от 02.03.2022г., постановено по КАНД № 15/ 2022г. по описа на Старозагорския административен съд, в частта му относно разноските, е основателно и следва да бъде уважено. Неоснователно се явява направеното от пълномощника на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение. В случая се претендира възнаграждение за един адвокат в размер на 480 лв. с вкл.ДДС /400лв. без ДДС/, което се отклонява незначително от нормативно установения минимален размер, определен по правилата на чл.18, ал.2 във вр. с чл.7, ал.2, т.2 от Наредба № 1/ 2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения - 370лв. без ДДС, поради което следва да се присъди в полза на ответника по касация пълния размер на претендираната от него сума за разноски.

 

Водим от тези мотиви и на основание чл. 248, ал. 3 от ГПК и чл. 143, ал. 3 от АПК, във вр.чл.63д, ал.1 от ЗАНН, Старозагорският административен съд

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

 

ДОПЪЛВА Решение № 58 от 02.03.2022г., постановено по КАНД № 15/ 2022г. по описа на Административен съд-Стара Загора, като:

ОСЪЖДА Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ с административен адрес: гр.Пловдив, ул.“Янко Сакъзов“ № 35, да заплати на „М ДИ СИ“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Павел баня, бул.“Освобождение“ № 3, сумата от 480лв. /четиристотин и осемдесет лева/, представляваща договорено и заплатено адвокатски възнаграждения за осъществено процесуално представителство пред касационната инстанция.

          Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.

                                                                                                       2.