Определение по дело №373/2021 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 264971
Дата: 29 юни 2021 г.
Съдия: Неделина Евгениева Маринова
Дело: 20213110100373
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 13 януари 2021 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№….........../29.06.2021 г.

гр. Варна

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, 53 състав, в открито съдебно заседание, проведено на осемнадесети юни през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

                                            

РАЙОНЕН СЪДИЯ: НЕДЕЛИНА МАРИНОВА

                                                                   

          при участието на секретаря Димитричка Илиева, като разгледа докладваното от съдията ч.гр.д. № 373/2021 г. по описа на Районен съд – Варна, 53 състав, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 51 от Закона за наследството.

Образувано е по молба, подадена от „Б.Д.“ АД, с искане за определяне на подходящ срок на наследниците на ***С., ЕГН **********, бивш жител ***, починала на 27.04.2014 г., а именно: С.С.И., ЕГН ********** – дъщеря и Г.С.Г., ЕГН ********** - син, в който да заявят дали приемат наследството на своя наследодател или се отказват от него.

Молителят обосновава правния си интерес от иницииране на настоящото производство с обстоятелството, че по силата на Договор за кредит за текущо потребление от 05.10.2012 г. същият е кредитор на починалото лице ***С., като не му е известно дали са извършени действия на разпореждане с имуществото от наследствената маса, от които да се установи приемане на наследството.

В открито съдебно заседание молителят не изпраща представител.

Наследницата С.С.И., редовно призована за заседанието, не се явява и не се представлява.

Наследникът Г.С.Г., призован по реда на чл. 47, ал. 5 ГПК, не се явява и не се представлява.

 

След като съобрази поведението на страните и събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

От приетия по делото Договор за кредит за текущо потребление от 05.10.2012 г. се установява, че на посочената дата между „***“ ЕАД, в качеството му на кредитор, и ***С. - кредитополучател, е сключен договор, по силата на които кредиторът е отпуснал в заем на кредитополучателя сумата от 5 000 лева със срок на издължаване 120 месеца, считано от датата на усвояване на сумата.

Видно от извършената служебна справка в Национална база данни „Население“, ***С. е починала на 27.04.2014 г., за което е издаден Акт за смърт № *** от Община *** Район ** От справката се изяснява също, че последно регистрираният постоянен адрес на ***С. ***.

От представеното удостоверение за наследници се установява, че ***С. е оставила за законни наследници от първи ред две деца, а именно: С.С.И., ЕГН ********** – дъщеря и Г.С.Г., ЕГН ********** – син.

 

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Според разпоредбата на чл. 49 ЗН, наследството може да бъде прието от наследника изрично - с писмено заявление до районния съд, в района на който е открито наследството, или мълчаливо - чрез извършване на действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството, или когато укрие наследствено имущество.

На основание  чл. 51 ЗН по искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството. Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1 ЗН.

Последното местожителство на ***С. (регистриран нейн постоянен адрес)***, поради което сезираният съд е компетентен да се произнесе по депозираната молба.

***С. се явява длъжник на „***“ ЕАД по силата на сключения между тях договор за кредит, респективно след нейната смърт банката има възможност да насочи имуществените си претенции към нейните наследници, само ако те са приели наследството. От последното следва, че волеизявленията на наследниците биха се отразили в правната сфера на молителя, тоест по твърденията в молбата същият се явява заинтересовано лице по смисъла на чл. 51, ал. 1 ЗН.

Посочените от молителя лица С.С.И. и Г.С.Г. са деца на ***С., респективно имат право да наследят починалия длъжник на „***

С постановено по делото Определение № *** г. съдът е определил срок на посочените наследници до датата на откритото съдебно заседание да заявят приемат ли или се отказват от наследството на техния наследодател ***С.. В същото се съдържа и предупреждение за последиците от бездействието на призованите лица, а именно, че то влече загубване на правото за последващо приемане на наследството.

В проведеното на 18.06.2021 г. открито съдебно заседание наследникът С.С.И., редовно призована, не се явява, като същата не е направила изрично волеизявление дали приема или се отказва от наследството.

Поради изложеното и на основание чл. 51, ал. 2, вр. чл. 49, ал. 1 ЗН, в особената книга, водена при Районен съд – Варна, следва да се впише обстоятелството, че наследникът С.С.И. е загубила правото да приеме наследството на ***С..

В проведеното на 18.06.2021 г. открито съдебно заседание наследникът Г.С.Г., призован по реда на чл. 47, ал. 5 ГПК, не се явява, като същият не е направил изрично волеизявление дали приема или се отказва от наследството.

Съгласно чл. 540 ГПК, в охранителното производство се прилагат съответно и правилата на исковия процес, като при това съответно приложение следва да се имат предвид особеностите на производството по чл. 51 ЗН. Приемането или отказът от наследство са едностранни и неотменими волеизявления, които имат строго личен характер и зависят изцяло от личната преценка на лицето, призовано към наследяване. Поради това, в производството по чл. 51 ЗН се изключва приложението на чл. 47, ал. 6 ГПК и предвидената в посочената разпоредба възможност за назначаване на особен представител.

В настоящия случай, съдът е направил всичко възможно да осигури личното явяване на наследника Г.С.Г. в открито съдебно заседание, за да изрази лична воля дали приема или се отказва от наследството на починалия си наследодател, но е налице обективна невъзможност за това. Наследникът не е открит на посочените от молителя адреси и на установените като регистрирани такива в НБД „Население“, нито са налице негови регистрирани действащи трудови договори или данни за осигуряване. При това положение, доколкото обективно наследникът Г.С.Г. не може да бъдат намерен и призован за нуждите на производството по чл. 51 ЗН, същото следва да бъде прекратено по отношение на него.

Воден от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга за приемане на наследство при Районен съд– Варна, че, на основание чл. 51, ал. 2 ЗН, наследникът С.С.И., ЕГН **********, е ЗАГУБИЛА ПРАВОТО ДА ПРИЕМЕ наследството на ***С., ЕГН **********, бивш жител ***, починала на 27.04.2014 г., съгласно Акт за смърт № *** г., съставен от Община ***, Район ***

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№ 373/2021 г. по описа на  Районен съд – Варна, 53 състав, по отношение на наследника Г.С.Г., ЕГН **********.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване, на основание чл. 537, ал. 1 ГПК.

 

   

РАЙОНЕН СЪДИЯ: