Решение по дело №157/2018 на Окръжен съд - Хасково

Номер на акта: 105
Дата: 29 октомври 2018 г. (в сила от 9 ноември 2018 г.)
Съдия: Анна Петкова
Дело: 20185600900157
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 17 октомври 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е 

 

                  29.10.2018 година                гр. Хасково

 

В    ИМЕТО     НА      НАРОДА

 

ОКРЪЖЕН  СЪД  ХАСКОВО  гражданско отделение,                    пети състав

на  ……..…двадесет и девети октомври.… две хиляди и осемнадесета година                                          

в закрито  заседание   в следния   състав :

                                                                                СЪДИЯ: АННА ПЕТКОВА

С участието на секретаря……..………………………………………….……….

И прокурора …………………..……………………..…………………….………

като разгледа докладваното  от ……………съдия Петкова…..……….………..

търговско дело ……....№  157……  по описа за 2016 година…………………..

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава ХХІ, чл. 274 и сл. от ГПК вр. с чл. 25 ал. 4 от ЗТР. Образувано е по жалба на адв. Димитър Николов в качеството му на упълномощен представител на „СБАЛО - Хасково” ЕООД – град Хасково.

С мотивиран отказ по чл. 24 ал. 1 от ЗТР № 20181009170315-2/15.10.2018 година на Агенцията по вписванията е отказано вписването на следните обстоятелствата по партидата на „Специализирана болница за активно лечение по онкология – Хасково“ ЕООД - Хасково с ЕИК/Булстат *********: заличаване на вписания понастоящем като управител Любомир Вълков Василев и вписване на нов управител – Матей Асенов Матеев. За да постанови отказа, длъжностното лице е препратило към указанията от 13.10.2018 година и се е позовало на неизпълнението им. Видно от Указания № 20181009170315/13.10.2018 година, длъжностното лице е счело, че заявлението страда от недостатъци, доколкото не е представен протокол с нотариална заверка на подписите и съдържанието, извършени едновременно, относно определяне на управител -  Матей Асенов Матеев, а освен това – че не са представени документи, удостоверяващи освобождаването от длъжност на досегашен управител Любомир Вълков Василев.

Жалбоподателят счита, че е представил всички необходими документи за вписване на заявените обстоятелства. Настоява, че волеизявлението на едноличния собственик на капитала на общинското дружество „СБАЛО – Хасково“ ЕООД за това, че дружеството занапред ще се представлява и управлява от управителя  д-р Матей Асенов Матеев е обективирано в представеното Решение на Общински съвет - Хасково. Настоява, че прекратяването правомощията на досегашния управител е настъпило по силата на закона, доколкото той е бил назначен до провеждане на конкурс, а такъв бил приключил с избора за управител на Матей Матеев. Моли съда да постанови решение, с което да отмени постановения отказ и разпореди вписване на исканите обстоятелства.

Съдът като взе предвид доводите, изложени в жалбата и се запозна с приложените към нея доказателства, приема за установено следното:

             Подадената жалба против отказа на Агенцията по вписванията изхожда от активно легитимирано лице и е подадена в срок, поради което е процесуално допустима.            

             Разгледана по същество, жалбата се явява основателна.

             Видно от извършената служебна справка в ТР по партидата на „Специализирана болница за активно лечение по онкология – Хасково“ ЕООД - Хасково с ЕИК/Булстат *********, търговецът е вписан като еднолично дружество с ограничена отговорност. Като едноличен собственик на капитала е вписана Община – Хасково, а като управител – Любомир Вълков Василев.

            Според представените ведно със заявление А4 20181009170315 доказателства, на 28.09.2018 година едноличният собственик на капитала Община – Хасково, чрез своя орган – Общински съвет Хасково, е взела решение № 748 по протокол № 38/28.09.2018 година за определяне на д-р Матей Асенов Матеев за управител на „СБАЛО-Хасково“ ЕООД. Видно от решението, същото е взето след провеждане на конкурс за възлагане на управлението на лечебното заведение по реда на Закона за лечебните заведения. Със същото Решение ОбС-Хасково е възложил на Кмета на Община – Хасково да прекрати договора за възлагане на управлението с управителя, определен до провеждане на конкурса. С новоизбрания управител е сключен договор за възлагане на управление, който също се представя. За вписване на настъпилите промени е упълномощен адв. Димитър Николов от АК-Хасково да го представлява пред АВп-ТР.

Адв. Николов е подал по електронен път в АВп-ТР заявление с вх. № А4 20181009170315, с което е поискал отразяване промените в ТР. Ведно със заявлението е представил горецитирания договор за възлагане на управление и Решение № 748, прието на заседание на Общински съвет Хасково, протокол № 38/28.09.2018 година, за определяне на нов управител – Матей Матеев, както и други изискуеми документи за вписване на промяна в управлението на дружеството (за тях спор няма).

ХОС счита, че подаденото заявление отговаря на изискване за вписване по чл. 21 ЗТР. Спазени са предвидените за това форма и ред. Заявените обстоятелства подлежат на вписване и не са вписани. Заявлението изхожда от оправомощено лице. Представени са и всички необходими декларации.

На следващо място, към заявлението са приложени всички документи съгласно изискванията на закона, а съществуването на заявеното за вписване обстоятелство и съответствието му със закона се установяват от представеното Решение № 748, прието на заседание на Общинския съвет – Хасково, проведено на 28.09.2018 година. Съдържанието на този документ удостоверява волеизявлението на принципала на дружеството за определяне на начина, по който ще се управлява и представлява „СБАЛО-Хасково“ЕООД, както и досежно самоличността на новоизбрания управител – Матей Матеев. Следователно, определянето на Матей Матеев за управител е факт, който се е осъществил в обективната действителност. Действително, решението на Общинския съвет – Хасково не съдържа нотариална заверка на подписите и съдържанието, но съдът счита, че предвид спецификата на едноличния собственик на капитала на „СБАЛО-Хасково“ ЕООД, разпоредбата на чл. 137 ал. 4 от ТЗ не намира приложение. Касае се за произнасяне на принципала на търговското дружество, който е Община – Хасково. Решението е взето от компетентния колективен орган – Общински съвет – Хасково и е обективирано в Решение, оформено в изискуема за такива актове форма, в т.ч. подписано по установен в закона начин – от Председателя на Общинския съвет. Повече от това, касае се за документ (Решение № 748), издаден от длъжностно лице в кръга на службата му по установените форма и ред, т.е. официален документ по смисъла на чл. 179 ал. 1 ГПК. Следователно, този официален документ съставлява доказателство за извършените от ОбС – Хасково действия и формираните волеизявления, а от там и осигурява целената с разпоредбата на чл. 137 ал. 4 ТЗ достоверност. Би било твърде формалистично да се изисква буквалното изпълнение на чл. 137 ал. 4 ТЗ от държавни/общински органи относно издаваните от тях официални документи, които имат не-по малка доказателствена стойност от частни писмени документи, дори и те да носят нотариална заверка на подписите и съдържанието.

Що касае второто основание за постановяване на атакувания отказ: Длъжностното лице е изискало от заявителя да представи доказателства за освобождаване на управителя Любомир Вълков Василев, а след непредставянето им в указания срок е приело, че заявлението е нередовно. ХОС в настоящия си състав не е съгласен със становището на длъжностното лице към АВП за това, че липса на доказателства за освобождаване на Любомир Василев в качеството на управител съставлява основание за отказ да бъдат вписани исканите промени. От представеното Решение № 748/28.09.2018 година на Общински съвет – Хасково е несъмнено, че новият управител Матей Матеев е бил определен след провеждане на конкурс. В същото време, досегашният управител Васил Василев е бил определен да изпълнява длъжността управител на „СБАЛО-Хасково“ ЕООД до провеждането на конкурс за възлагане на управление на същото дружество. От тук следва, че е настъпило обстоятелството - приключването на конкурса с избора на Матей Матеев за управител, което обуславя автоматичното освобождаване на досегашния управител и не е необходимо изричното волеизявление на едноличния собственик на лечебното заведение за освобождаване на д-р Любомир Василев в качеството му на управител.

Поради това съдът приема, че жалбата се явява основателна и следва да се уважи. Не са били налице сочените в указанията недостатъци относно представяне на необходимите за вписването документи. От тук - заявителят не е бил длъжен да представя допълнителни такива. Следователно – длъжностното лице не е имало формалното основание да откаже вписването на заявените обстоятелства, отказът му е незаконосъобразен и като такъв ще следва да се отмени. Преписката следва да се върне на длъжностното лице по регистрацията за продължаване на действията за извършване на исканото вписване.        

             Мотивиран така и на основание чл. 25 ал. 5 от ЗТР, съдът

 

Р е ш и:

 

          ОТМЕНЯ отказ № 20181009170315-2/15.10.2018   година, постановен от длъжностно лице по регистрацията от състава на Агенция по вписвания към Министерството на правосъдието, по заявление А4 вх. № 20181009170315/09.10.2018 година на „СБАЛО – Хасково“ ЕООД със седалище в град Хасково, с ЕИК *********, подадено чрез адв. Димитър Николов от АК-Хасково.

        ВРЪЩА преписката на длъжностното лице по регистрацията при АВп, което да изпълни указанията, дадени в мотивите на настоящето решение, и извърши необходимите процесуални действия за вписване на заявените обстоятелства.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му пред Апелативен съд-Пловдив.

          След влизането на решението в сила да се изпрати преписката на АВп.

 

                       

 

Съдия :