Решение по дело №555/2020 на Административен съд - Враца

Номер на акта: 100
Дата: 23 март 2021 г. (в сила от 23 март 2021 г.)
Съдия: Галина Васкова Герасимова
Дело: 20207080700555
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

100

 

гр. Враца, 23.03.2021 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВРАЦА, АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ, в публично заседание на 23.02.2021 г. /двадесет и трети февруари две хиляди двадесет и първа година/, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИГЛЕНА РАДЕНКОВА

           ЧЛЕНОВЕ: СЕВДАЛИНА ВАСИЛЕВА

                            ГАЛИНА ГЕРАСИМОВА

 

при секретаря ДАНИЕЛА МОНОВА и с участието на прокурора ВЕСЕЛИН ВЪТОВ, като разгледа докладваното от съдия ГЕРАСИМОВА КАН дело № 555 по описа за 2020 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 208 и сл. АПК, във вр. чл. 63, ал. 1 ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба на „Е.“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от * Т.А.Я., против Решение № 75 от 28.08.2020 г., постановено по АНД № 54/2020 г. по описа на Районен съд – Козлодуй. С оспореното решение е потвърдено като законосъобразно НП № 06-001279/13.02.2020 г., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда“ - Враца, с което на касатора на основание чл. 399 и чл. 416, ал. 5 от Кодекса на труда /КТ/ и във вр. с чл. 55 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд /ЗЗБУТ/ и във връзка с чл. 413, ал. 2 от КТ е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 15 000,00 /петнадесет хиляди/ лева за нарушение на чл. 16, ал. 1, т. б от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи във връзка с т. 6.5 от Приложение № 2 на чл. 2, ал. 2 от същата Наредба.

В касационната жалба са релевирани доводи за неправилност на съдебното решение поради нарушение на материалния закон и процесуалните правила при постановяването му - касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 от НПК във вр. с чл. 63, ал. 1, изр. второ от ЗАНН. Иска се отмяна на оспореното решение и отмяна на потвърденото с него наказателно постановление, а при условията на евентуалност да се измени размера на наложената санкция, като се определи такъв в предвидения минимум. Претендират се направените разноски  пред двете съдебни инстанции.

Ответникът – Дирекция „Инспекция по труда“ - Враца, чрез процесуалния представител ** М.К., оспорва касационната жалба. Моли за решение, с което да се остави в сила решението на РС - Козлодуй, като правилно, законосъобразно и обосновано. Съображения за това са изложени в представена по делото писмена защита. Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение. Прави възражение за прекомерност на претендираните от касатора разноски за адвокатско възнаграждение.

Участващият по делото прокурор от ОП – Враца дава мотивирано заключение за неоснователност на касационната жалба. 

Административен съд - Враца, в настоящия касационен състав, след преценка на доказателствата по делото и във връзка с доводите на страните намира, че касационната жалба е подадена в законоустановения 14-дневен преклузивен срок по чл.211, ал.1 АПК, от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт, поради което същата е допустима. Разгледана по същество е ОСНОВАТЕЛНА.

Предмет на съдебен контрол пред Районен съд – Козлодуй е НП № 06-001279/13.02.2020 г., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда“ - Враца, с което на касатора „Е.“ ООД ***, на основание чл. 399 и чл. 416, ал. 5 от КТ и във вр. с чл. 55 от ЗЗБУТ и във връзка с чл. 413, ал. 2 от КТ е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 15 000,00 /петнадесет хиляди/ лева за нарушение на чл. 16, ал. 1, т. б от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи във връзка с т. 6.5 от Приложение № 2 на чл. 2, ал. 2 от същата Наредба.

При осъществен контрол за законосъобразност на НП въз основа на представените доказателства, първоинстанционният съд е приел, че при реализиране на административно - наказателната отговорност не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила по ЗАНН, което да доведе до опорочаване на производството по налагане на административно наказание. Изложил е мотиви за доказаност на нарушението, описано в НП и е потвърдил издаденото НП като законосъобразно.

Решението на Районен съд – Козлодуй е неправилно.

От словесното описание на нарушението в АУАН и в наказателното постановление е видно, че отговорността на касатора е ангажирана за това, че на 16.12.2019г. в гр. ***, в качеството му на „строител“ по смисъла на §1, т. 2 от ДР на Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи, на обект: Изграждане на фаза 1 на Н.х. Р.о. – К./НХ РАО/, на площадка „Р.“, в землището на с. ***, подобект: Изграждане на фундаменти под подвижни покриви на територията на НХ РАО – ***, е допуснал извършването на арматурни работи на арматурните скелети на фундаментите под подвижен покрив, преди монтиране на кофражните форми, без да са предвидени начините на укрепване срещу тяхното преобръщане или падане, с което се излага на риск живота и здравето на работещите на обекта.  Касаторът е санкциониран на основание чл. 399 и чл. 416, ал. 5 от КТ и във вр. с чл. 55 от ЗЗБУТ и във връзка с чл. 413, ал. 2 от КТ.

Съгласно разпоредбата на чл. 55 от ЗЗБУТ, лицата, които нарушават изискванията или не изпълняват задълженията си по този закон, носят отговорност по чл. 413, 414, 415, 415в и 416 от Кодекса на труда и другите специфични за съответната дейност закони и нормативни актове.

Съгласно приложената санкционна норма на чл. 413, ал. 2 от КТ, работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв.

В обстоятелствената част на НП на касатора е вменена отговорност за извършено деяние в качеството му на „строител“ по смисъла на §1, т. 2 от ДР на Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи.

Съгласно легалната дефиниция, дадена в §1, т. 2 от ДР на посочената Наредба, "строител" е лицето, определено в ЗУТ, което самостоятелно наема работещи по трудово правоотношение.

Съгласно чл. 163, ал. 1 от ЗУТ, строителят е физическо или юридическо лице, включващо в състава си физически лица, притежаващи необходимата техническа правоспособност, което по писмен договор с възложителя изпълнява строежа в съответствие с издадените строителни книжа.

Видно от представените по делото писмени доказателства, възложител на обекта е Д.п. „Р.о.“, което с Основен договор IC-2016005 от 07.07.2016 г. е възложило на изпълнителя Немско – български консорциум „Н.х. за р.о.“ изпълнението на работите, описани като „Изграждане на Фаза 1 на Н. х. за р. о.“.

Немско – български консорциум „Н.х. за р.о.“ се явява „строител“ на обекта по смисъла на §1, т. 2 от ДР на Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи.

С Договор от 06.12.2016 г. Германо – български консорциум „Н. х. за р.о.“ е възложил на Консорциум „К. 20**“ изпълнението на дейностите, описани в Приложение № 2 от 22.12.2015 г. към Споразумение за консорциум от 31.03.2015 г.

С Договор № IC-2016 005/1 от 20.07.2016 г. Консорциум „К. 20**“ е възложил на „Е.“ ООД *** изпълнението на част от работите на обект „Изграждане на Фаза 1 на Н. х. за р.о.“, подробно описани в Приложение № 1.

„Е.“ ООД се явява „подизпълнител“ по смисъла на §1, т. 7 от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи. Съгласно дадената легална дефиниция „подизпълнител“ е всяко физическо или юридическо лице, на което е възложено от строителя да извършва част от задълженията му.

Административнонаказващият орган е допуснал нарушение на материалния закон, като неправилно е определил субекта на административнонаказателна отговорност.

Субект на нарушението по чл. 16, т. 1, б. „б“ от Наредбата е строителят, който осигурява комплексни ЗБУТ на всички работещи, вкл. на подизпълнителите и на лицата, самостоятелно упражняващи трудова дейност, при извършване на СМР на изпълняваните от него строежи, в съответствие с минималните изисквания на тази наредба.

Касаторът не е субект на вмененото му административно нарушение, поради което санкционният акт е подлежал на отмяна като материално незаконосъобразен.

Първоинстанционният съд е постановил неправилно решение, което следва да бъзе отменено. На основание чл. 222, ал. 1 от АПК касационният съд следва да се произнесе по съществото на спора. При осъществяване на това свое правомощие и по изложените по-горе съображения настоящият състав на съда намира, че наказателното постановление следва да бъде отменено.

При този изход на спора и своевременно направено искане за разноски от страна на касатора, такива му се дължат на основание чл. 63, ал. 3 от ЗАНН във вр. с чл. 143 от АПК. В касационното производство е представен договор за правна защита и съдействие от 05.10.2020 г. /л. 27 от КАНД № 555/2020 г./, ведно с извлечение от банкова сметка /***. 28/, от който е видно, че касаторът е договорил и заплатил по банков път адвокатско възнаграждение от 1500,00 /хиляда и петстотин/ лева. В първоинстанционното производство е представен договор за правна защита и съдействие от 18.02.2020 г. /л. 94 от АНД № 54/2020 г./, ведно с платежно нареждане /л. 95/, от който е видно, че касаторът е договорил и заплатил по банков път адвокатско възнаграждение от 1500,00 /хиляда и петстотин/ лева.

От процесуалния представител на ответника е направено възражение за прекомерност на претендираните от касатора разноски за адвокатско възнаграждение. Възражението е основателно. Предвид действителната правна и фактическа сложност на делото, ангажираните в производството доказателства и броя на проведените по делото открити съдебни заседания, в които се е явил процесуалния представител на касатора, съдът намира, че на същия следва да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минимален размер от по 980,00 лева за всяка съдебна инстанция съгласно чл. 8, ал. 1, т. 4 от Наредба № 1 от 09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

 

Водим от гореизложеното и на основание чл. 221, ал. 2 АПК, Административен съд – Враца

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ Решение № 75/28.08.2020г., постановено по АНД № 54/2020г. по описа на Районен съд - Козлодуй, с което е потвърдено НП № 06-001279/13.02.2020 г., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда“ - Враца и вместо него ПОСТАНОВИ:

                                                                               

ОТМЕНЯ НП 06-001279/13.02.2020 г., издадено от Директора на Дирекция „Инспекция по труда“ - Враца, с което на „Е.“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление ***, на основание чл. 399 и чл. 416, ал. 5 от Кодекса на труда и във вр. с чл. 55 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд и във връзка с чл. 413, ал. 2 от КТ е наложено административно наказание „имуществена санкция“ в размер на 15 000,00 /петнадесет хиляди/ лева за нарушение на чл. 16, ал. 1, т. б от Наредба № 2 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи във връзка с т. 6.5 от Приложение № 2 на чл. 2, ал. 2 от същата Наредба.

 

ОСЪЖДА Дирекция „Инспекция по труда“ – Враца ДА ЗАПЛАТИ на „Е.“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление ***, сумата от 980,00 /деветстотин и осемдесет/ лева - разноски за адвокатско възнаграждение по КАНД № 555/2020 г. по описа на АдмС – Враца и сумата от 980,00 /деветстотин и осемдесет/ лева - разноски за адвокатско възнаграждение по АНД № 54/2020 г. по описа на РС – Козлодуй.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

           ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                             2.