Решение по дело №894/2019 на Районен съд - Перник

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 2 октомври 2019 г. (в сила от 19 октомври 2019 г.)
Съдия: Христина Христова Ангелова
Дело: 20191720200894
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 3 юни 2019 г.

Съдържание на акта

 

 

Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

02.10.2019 година

 

Номер 516 /    02.10.   година  2019         Град Перник

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

  Пернишки Районен съд                            05 наказателен състав

           На      02 септември            Година две хиляди и  деветнадесета

           В публично заседание в следния състав :

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: Христина Ангелова

                                                       ЧЛЕНОВЕ:

                                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ :  

 

         Секретар :Божура Антонова  

         Прокурор :

                    Като разгледа,докладваното от съдията  административно наказателно дело №  00894  по описа на съда за 2019 година,  за да се произнесе взе предвид следното :

                   Производството е по  реда на чл.59-63 от ЗАНН .

                  Образувано е по жалба на  Г.М.Н.   против наказателно постановление  №19-1158-000719/09.04.2019 година,издадено от Началник сектор „Пътна полиция“ Перник,с което на основание чл.174 ал.3 пр.2-ро от ЗДвП с за осъществен състав на административно нарушение по чл.174 ал.3 от ЗДвП са му наложени административни наказания „глоба“ в размер на 2000 лв. и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 24 месеца,за това,че на 14.02.2019 година в 03,10 часа в гр.Перник по ул.“Търговище“ с посока на движение от ул.“Брезник“ към ул.“Пловдив“ управлявал моторно превозно средство-лек автомобил марка „Тойота РАВ 4“ с ДК №   ** ******, собственост на М.Г.Н. и при извършена проверка до сградата на 8-мо ОУ гр.Перник отказал да му бъде извършена проверка с тест за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози ,за което е издаден талон за медицинско изследване №0037563.

                Със същото наказателно постановление на основание чл.183 ал.1 т.1 от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10 лв. за това ,че на посочените дата и място не носел  свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролен  талон към него.                                 .

                     Г.М.Н. е обжалвал наказателното постановление в законоустановения срок.В жалбата,депозирана срещу него е изтъкнал доводи,че същото е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде изцяло отменено.В съдебно заседание,редовно призован  не се явява.Вместо него се явява адв.Б.,който доразвива доводите му,изложени в жалбата.Предлага,издаденото от Началник сектор „Пътна полиция“ Перник наказателно постановление да бъде отменено на процесуално основание,поради допуснато от страна на актосъставителя съществено нарушение на процесуалните правила,досежно предявяване и подписване от страна на жалбоподателя на съставения му акт за установяване на административно нарушение. Защитникът на жалбоподателя намира,че наказателното постановление следва да бъде отменено на това основание.

                     Въззиваемата страна–Сектор“ПП”Перник,редовно призована не е изпратила свой процесуален представител за съдебното заседание.В съпроводителното писмо към административно наказателната преписка от нейна страна е изразено становище,че издаденото от Началник сектор “Пътна полиция” Перник наказателно постановление е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.

                  Пернишкият районен съд, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства ,доводите на страните по реда на чл. 14 и чл.18 от НПК намира за установено следното :

                   Жалбата е подадена в законоустановения срок по чл.59 ал.2 от ЗАНН от надлежно процесуално легитимирано лице с правен интерес . Допустима е. Разгледана по същество се явява  основателна.

                  В акт за установяване на административно нарушение серия „АА“ бл.номер 168819/14.02.2019 година,съставен от   Д.С.С. в качеството на “мл.автоконтрольор” в сектор “Пътна полиция” Перник на    Г.М.Н. е отразено,че на 14.02.2019 година в 03,10 часа в гр.Перник по ул.“Търговище“ с посока на движение от ул.“Брезник“ към ул.“Пловдив“ управлявал моторно превозно средство-лек автомобил марка „Тойота РАВ 4“ с ДК №   ** ****** ,собственост на М.Г.Н. и при извършена проверка до сградата на 8-мо ОУ гр.Перник

                                 - отказал да му бъде извършена проверка с тест за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, за което е издаден талон за медицинско изследване №0037563.

                                   - не носел  свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролен  талон към него.                                 .

               Цифрово в акта е отразено,че с това си поведение  Н. е нарушил  разпоредбите  на  чл.174 ал.3 пр.2-ро  и чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП.

               Актът за установяване на административно нарушение е подписан от актосъставителя и от свидетеля по акта.В графата от същия,предназначена за полагане на подпис от нарушителя липсва такъв.Налице е собственоръчно изпълнен текст с отбелязване:“отказва“.Липсва удостоверяване на отказа ,чрез подпис на един свидетел.

               Въз основа на съставения акт  Началник сектор “ПП” Перник  е издал наказателно постановление №19-1158-000719/09.04.2019 година,с което на   Г.М.Н.:

                                   - на основание чл.174 ал.3 пр.2-ро от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.174 ал.3 от ЗДвП са му наложени административни наказания „глоба“ в размер на 2000 лв. и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 24 месеца

                                - на основание чл.183 ал.1 т.1 от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП административно наказание „глоба“ в размер на 10 лв.

               Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото гласни и писмени доказателства.Посредством показанията на свидетеля  М.И.М. –свидетел по акта за установяване на административно нарушение,който е установил нарушението,самоличността на водача и е подал сигнал за осъществяване на процесуални действия от службите на сектор „Пътна полиция“ Перник се установява времето,мястото и начина на осъществяване на административните нарушения,описани в обстоятелствената част на акта.Установяват се и последователността на действията на служителите на МВР Перник във връзка с отразеното отново в обстоятелствената част на акта за установяване на административно нарушение.Съдът ги намира за пълни,ясни и безпротиворечиви и в този смисъл ги кредитира.

              При постановяване на решението си съдът се запозна и с  писмените документи, приложени към административно наказателната преписка ,които прие и приложи като доказателства по делото-акт за установяване на административно нарушение серия „АА“ бл.номер 168819/14.02.2019 година,съставен от “мл.автоконтрольор” в сектор “Пътна полиция” Перник –л.9,наказателно постановление №19-1158-000719/09.04.2019 година,издадено от Началник сектор “Пътна полиция” Перник –л.4, Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №19-1158-000113/14.02.2019 година,издадена от  Началник сектор „Пътна полиция“ Перник-л.8,талон за изследване-л.10,протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол или наркотични вещества и /или техни аналози-л.11-12,заповед за компетентността на актосъставителя и на административно наказващия орган-л.13-15 от административно наказателната преписка.

              При извършената служебна проверка на съставения акт за установяване на административно нарушение и на издаденото въз основа на него наказателно постановление съдът намери допуснато от страна на актосъставителя съществено нарушение на процесуалните правила,водещо до извод за отмяна на издаденото въз основа на акта наказателно постановление ,без да се пристъпва към разглеждане на спора по същество.

                Мотивиран за това съдът е от следното:

                Разпоредбата на  чл.43 ал.2 от ЗАНН,въвежда изискването, когато нарушителят откаже да подпише акта ,това да се удостовери чрез подписа на един свидетел,името и точния адрес на когото следва да бъдат отбелязани в него.Видно от отразеното по-горе в мотивите на настоящото решение е отразено отбелязване за отказ от страна на нарушителя да подпише акта,но същото не е удостоверено с подписа на един свидетел,името и точния адрес на когото да бъдат посочени.Горното подлага на обсъждане въпросът дали актът е бил предявен на нарушителя ,дали се е запознал с описаното в неговата обстоятелствена част и каква е действителната му воля.Съдът намира,в който смисъл споделя становището на защитника на жалбоподателя,че горното съставлява нарушение на процесуалните правила от категорията на абсолютните.Предвид строго изразения формализъм на административно наказателния процес са били нарушени процесуалните права на нарушителя.Процесуалното нарушение,извършено при съставяне на акта за установяване на административно нарушение води като последица и незаконосъобразност на издаденото въз основа на него наказателно постановление и основание за неговата отмяна на процесуално основание.

                 Водим от гореизложеното на основание чл.63  ал.1   пр.1 -во от ЗАНН съдът :         

                                             Р   Е   Ш   И   :

 

               ОТМЕНЯ наказателно постановление №19-1158-000719/09.04.2019 година,издадено от Началник сектор „Пътна полиция“ Перник срещу Г.М.Н.-ЕГН:********** *** ,с което:

                                 - на основание чл.174 ал.3 пр.2-ро от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.174 ал.3 от ЗДвП са му наложени административни наказания „глоба“ в размер на 2000 лв. и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 24 месеца

                                - на основание чл.183 ал.1 т.1 от ЗДвП за осъществен състав на административно нарушение по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП административно наказание „глоба“ в размер на 10 лв.

 

              РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване на основанията,визирани в НПК и по реда на глава 12-та от   Административния процесуален кодекс пред  Административен съд –гр.Перник в 14-дневен срок от съобщаването му на страните .

 

                                                    

                                                             СЪДИЯ :

 

 

                              

      ВЯРНО С ОРИГИНАЛА

ВС