Споразумение по дело №339/2020 на Районен съд - Троян

Номер на акта: 260007
Дата: 19 октомври 2020 г. (в сила от 19 октомври 2020 г.)
Съдия: Даниела Недкова Радева
Дело: 20204340200339
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 12 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

   

 

 

           

 

П Р О Т О К О Л - опр. №

                                                   Гр. Троян, 19.10.2020 год.

 

РАЙОНЕН СЪД ГР. ТРОЯН, ПЕТИ СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на деветнадесети октомври, две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА РАДЕВА,

 

 

Съдебен секретар Кремена Раева

Прокурор Владимир Зъзрев,

сложи за разглеждане НОХ дело № 339 по описа за 2020 година,

докладвано от съдията – РАДЕВА

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

            За Районна прокуратура гр. Троян – редовно призована, се явява прокурор Владимир Зъзрев.  

Обвиняемият К.И.П. – редовно призован, се явява лично и с адв. А.Ч. – упълномощен защитник с пълномощно от досъдебното производство.  

            ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. А.Ч.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ, като съобрази, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, счита, че следва да се даде такъв, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на обвиняемия:

            К.И.П. - роден на *** ***, български гражданин, живущ ***, със средно образование, женен, не работи, неосъждан, ЕГН: **********.

            ОБВИНЯЕМИЯТ: Запознат съм с обвинението, както и с постигнатото споразумение между защитника ми и прокурора.

На страните се разясниха правата по чл. 274 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам възражения по реда на чл. 274 от НПК.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Нямам искания за отвод.

АДВ. А.Ч.: Нямам възражения против съдията, прокурора и секретаря.

На страните се разясниха правата по чл. 275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Настоящото дело е образувано по реда на чл. 381, ал. 1 от НПК, тъй като РП - Троян е внесла в РС – Троян искане за съвместно разглеждане на споразумение, постигнато между защитника на обвиняемия К.И.П.адв. А.Ч., и мен като представител на ТРП, преди изготвяне на обвинителния акт. Споразумението е подписано от страните, поради което моля да приемете същото за разглеждане по настоящото дело.

            АДВ. А.Ч.: Действително има подписано споразумение между мен, като защитник на обвиняемия К.И.П. и прокурор Владимир Зъзрев по реда на чл. 381, ал. 1 от НПК, което моля да приемете за съвместно разглеждане.

СЪДЪТ, като съобрази внесеното в РС – Троян споразумение по реда на чл. 381, ал. 1 от НПК, сключено между Владимир Зъзрев прокурор при Районна прокуратура гр. Троян и адв. А.Ч. - защитник на обвиняемия К.И.П., счита, че ще следва да се приеме за разглеждане така депозираното споразумение, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА за разглеждане споразумение, сключено между Владимир Зъзрев прокурор при Районна прокуратура гр. Троян и адв. А.Ч. - защитник на обвиняемия К.И.П..

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Доброволно съм го подписал и се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

ПРОКУРОРЪТ: Моля, да се впише съдържанието на споразумението в съдебния протокол и да бъде одобрено същото, тъй като то не противоречи на закона и на морала, както и да бъде прекратено производството по НОХ дело № 339/2020 г. на РС - Троян.

АДВ. А.Ч.: Моля, да се впише съдържанието на споразумението в съдебния протокол по отношение на моя подзащитен и да бъде одобрено същото, както и да бъде прекратено наказателното производство по настоящото дело.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Съгласен съм да се впише съдържанието на споразумението в съдебния протокол.  

СЪДЪТ, като съобрази заявеното от обвиняемия, от прокурор Владимир Зъзрев и от адв. А.Ч., както и като съобрази разпоредбата на чл. 382, ал. 6 от НПК, счита, че в съдебния протокол следва да се впише съдържанието на окончателното споразумение, поради което

            О П Р Е Д Е Л И:  

            ВПИСВА СЪДЪРЖАНИЕТО на окончателното споразумение, както следва:

1.// Обвиняемият К.И.П., роден на *** ***, с ЕГН: **********, български гражданин, женен, неосъждан, на 16.06.2020 г., в жилище, находящо се в ** и в лек автомобил марка „Хонда Шатъл“ с peг. **, паркиран пред дома му на същия адрес, държал акцизни стоки по смисъла на чл. 4, т. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове: - „цигари“, без поставен на тях бандерол, който се изисква по Закон и случаят не е маловажен, както следва:

-  В чекмедже на пластмасов стелаж в кухня на жилището - 2 кутии и 9 къса цигари марка „President Slims super light, общо 29 къса цигари;

-  В кашон с надпис „President Slims super light, в стая в ляво от входна врата за първи етаж на жилището - 24 стека по 10 кутии цигари марка „President Slims super light - общо 4 800 къса цигари и 7 стека цигари марка „Кагеliа blue - общо 1 400 къса;

-  В гараж, разположен на партерен етаж на жилището, върху рафт - 1 стек цигари марка „В&В“, общо 200 къса;

-  Зад предна лява седалка на лек автомобил марка „Хонда Шатъл“ с peг. № **, собственост на М.Т.П.от гр. Троян и управляван от К.П. с пълномощно от 20.04.2015 г. - 1 стек цигари марка „President Slims super light, общо 200 къса цигари;

всичко общо 25 броя стека, 2 кутии и 9 къса цигари марка "President Slims super light“ - общо 5 049 къса; 7 стека цигари марка „Кагеlia blue“ - общо 1 400 къса и 1 стек цигари марка „В&В“ - общо 200 къса, всичко 6 649 къса цигари, с обща пазарна стойност 2 493,75 лв. /две хиляди четиристотин деветдесет и три лева и седемдесет и пет стотинки/, на които е следвало да се начисли акциз в размер на 1 348,18 лв. /хиляда триста четиридесет и осем лева и осемнадесет стотинки/, когато такъв се изисква по закон - чл. 19 във вр. с чл. 2, т. 2 и чл. 100, ал. 1 от ЗАДС /чл. 19 от ЗАДС - „Стоките по чл. 2 подлежат на облагане с акциз.... "; чл. 2, т. 2 от ЗАДС - „На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия"; чл. 100, ал. 1 от ЗАДС - „ ....тютюневите изделия, предназначени за местния пазар се предлагат и продават само облепени с бандерол"/, с което виновно е осъществил състава на престъпление по чл. 234, ал. 1, пр. 2-ро от НК.

2.// НАКАЗАНИЕ - Обвиняемият К.И.П. следва да изтърпи наказание от 3 /три/ месеца лишаване от свобода, което наказание е определено при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК.

3.// НА ОСНОВАНИЕ чл. 66, ал. 1 от НК да се отложи изпълнението на така наложеното наказание за изпитателен срок от 3 /три/ години.

4.// На основание чл. 59, ал. 1 от НК, да се приспадне времето, през което обвиняемият К.И.П. е бил „задържан под стража" за срок от 24 часа, на основание чл. 63, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, със Заповед за задържане на лице 359зз № 86 от 16.06.2020 год. на РУ на МВР - гр. Троян, като 1 /един/ ден „Задържане под стража" се зачита за 1 /един/ ден „Лишаване от свобода".

5.// На обвиняемия К.И.П. следва да се наложи и наказание глоба в размер на 400 лв. /четиристотин лева/, която следва да бъде заплатена в полза на Държавата.

6.// ПРИЧИНЕНИ ИМУЩЕСТВЕНИ ВРЕДИ - няма.

7.// ГРАЖДАНСКИ ИСК - не е предявен.

8.// ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

- Запечатан прозрачен полиетиленов плик, етикиран с надпис: „Обект № 1, Днес, 16.06.2020 г. в гр. /с/ **иззех следните веществени доказателства: 3 броя кутии цигари марка „President Slims super light, 2 от тях запечатани, третата отпечатана и от нея липсват 11 къса, без бандерол, с подписи на поемните лица В.С. и П.Н. и иззел - Г. С.;

- Запечатан черен полиетиленов плик, етикиран с надпис: „Обект № 2, Днес, 16.06.2020 г. в гр. /с/ **иззех следните веществени доказателства: 24 стека цигари марка „President Slims“ без бандерол, съдържащи по 10 кутии цигари, по 20 къса, общо 4 800 къса с подписи на поемните лица В.С. и П.Н. и иззел - Г. С.;

- Запечатан черен полиетиленов плик, етикиран с надпис: „Обект № 3, Днес, 16.06.2020 г. в гр. /с./ **иззех следните веществени доказателства: 7 броя стека цигари марка „Кагеliа blue“, без бандерол, съдържащи по 10 кутии цигари, по 20 къса, общо 1 400 къса с подписи на поемните лица В.С. и П.Н. и иззел - Г. С.;

-  Запечатан черен полиетиленов плик, етикиран с надпис: „Обект № 4, Днес, 16.06.2020 г. в гр. /с./ **иззех следните веществени доказателства: 1 стек цигари без бандерол марка „В&В“, съдържащи по 10 кутии цигари, по 20 къса, общо 200 къса с подписи на поемните лица В.С. и П.Н. и иззел - Г. С.;

- Запечатан черен полиетиленов плик, етикиран с надпис: „Обект № 1А, Днес, 16.06.2020 г. в гр. /с/ **, л.а. „Хонда шатъл“ с peг. № ** иззех следните веществени доказателства: 1 стек цигари без бандерол, марка „President Slims super light“, съдържащ 10 кутии цигари, по 20 къса, общо 200 къса с подписи на поемните лица В.С. и П.Н. и иззел - Г. С. - на основание чл. 53, ал. 2, буква „а“ от НК да се отнемат в полза на Държавата и да се унищожат.

9.// РАЗНОСКИ ПО ДЕЛОТО - в размер на 164,70 лв. /сто шестдесет и четири лева и седемдесет стотинки/ да се възложат в тежест на обвиняемия К.И.П..

 

 

 

 

ПРОКУРОР:………..…..        ЗАЩИТНИК:………....……        ОБВИНЯЕМ: ……….…...

           (Владимир Зъзрев)                 (адв. А.Ч.)                  (К.П.)

                

 

 

Подписаният К.И.П., ЕГН: **********, ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен с така постигнатото споразумение, доброволно съм го подписал и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                                                             

                                                                                            ОБВИНЯЕМ: ………………….

                                                                                                                           (К.П.)

                                             

           

            СЪДЪТ, като съобрази, че така подписаното от страните по делото споразумение не противоречи на закона или морала, счита, че същото следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото да бъде прекратено.

            Водим от горното и на основание чл. 382, ал. 7 във вр. с чл. 24, ал. 3 от НПК, СЪДЪТ 

            О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА споразумение за прекратяване на наказателно производство, сключено между Владимир Зъзревпрокурор при Районна прокуратура гр. Троян и адв. А.Ч. - защитник на К.И.П., с което ПРИЗНАВА обвиняемия К.И.П. - роден на *** ***, български гражданин, живущ ***, със средно образование, женен, не работи, неосъждан, ЕГН: **********, за ВИНОВЕН в това, че на 16.06.2020 г., в жилище, находящо се в ** и в лек автомобил марка „Хонда Шатъл“ с peг. **, паркиран пред дома му на същия адрес, държал акцизни стоки по смисъла на чл. 4, т. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове: - „цигари“, без поставен на тях бандерол, който се изисква по Закон и случаят не е маловажен, както следва:

-  В чекмедже на пластмасов стелаж в кухня на жилището - 2 кутии и 9 къса цигари марка „President Slims super light, общо 29 къса цигари;

-  В кашон с надпис „President Slims super light, в стая в ляво от входна врата за първи етаж на жилището - 24 стека по 10 кутии цигари марка „President Slims super light - общо 4 800 къса цигари и 7 стека цигари марка „Кагеliа blue - общо 1 400 къса;

-  В гараж, разположен на партерен етаж на жилището, върху рафт - 1 стек цигари марка „В&В“, общо 200 къса;

-  Зад предна лява седалка на лек автомобил марка „Хонда Шатъл“ с peг. № **, собственост на М.Т.П.от гр. Троян и управляван от К.П. с пълномощно от 20.04.2015 г. - 1 стек цигари марка „President Slims super light, общо 200 къса цигари;

всичко общо 25 броя стека, 2 кутии и 9 къса цигари марка "President Slims super light“ - общо 5 049 къса; 7 стека цигари марка „Кагеlia blue“ - общо 1 400 къса и 1 стек цигари марка „В&В“ - общо 200 къса, всичко 6 649 къса цигари, с обща пазарна стойност 2 493,75 лв. /две хиляди четиристотин деветдесет и три лева и седемдесет и пет стотинки/, на които е следвало да се начисли акциз в размер на 1 348,18 лв. /хиляда триста четиридесет и осем лева и осемнадесет стотинки/, когато такъв се изисква по закон - чл. 19 във вр. с чл. 2, т. 2 и чл. 100, ал. 1 от ЗАДС /чл. 19 от ЗАДС - „Стоките по чл. 2 подлежат на облагане с акциз.... "; чл. 2, т. 2 от ЗАДС - „На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия"; чл. 100, ал. 1 от ЗАДС - „....тютюневите изделия, предназначени за местния пазар се предлагат и продават само облепени с бандерол"/, поради което и на основание чл. 234, ал. 1, пр. 2-ро във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК го ОСЪЖДА на 3 (ТРИ) МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер 400,00 лв. (четиристотин лева), която да заплати в полза на Държавата по бюджета на Съдебната власт по сметка на Районен съд гр. Троян.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на наложеното наказание „Лишаване от свобода” на обвиняемия К.И.П., с така установената самоличност, за ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК от 3 (ТРИ) ГОДИНИ.

На основание чл. 59, ал. 1 от НК, ПРИСПАДА времето, през което обвиняемият К.И.П. е бил задържан за срок от 24 часа, на основание чл. 63, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, със Заповед за задържане на лице рег. № 359зз-86/16.06.2020 г. на РУ гр. Троян при ОД на МВР гр. Ловеч, като 1 (един) ден задържане се зачита за 1 (един) ден лишаване от свобода.

ОСЪЖДА обвиняемия К.И.П. ***, ЕГН: **********, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата по сметка на ОД на МВР гр. Ловеч, сумата 164,70 лв. (сто шестдесет и четири лева и седемдесет стотинки) – разноски по делото от досъдебното производство.

            ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХ дело № 339/2020 г. по описа на Троянски районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Заседанието на съда приключи в 10:00 часа.

Протоколът се написа в съдебно заседание.

 

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

           

 

                                                                                    СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: