Решение по дело №2572/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 260911
Дата: 12 февруари 2021 г. (в сила от 5 март 2022 г.)
Съдия: Георги Иванов Иванов
Дело: 20191100102572
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 22 февруари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

Р Е Ш Е Н И Е

12.02.21г.

Софийски градски съд І-12 състав с:

 

Председател: Георги Иванов

 

Разгледа в съдебно заседание на 14.01.21г. /с участието на секретаря Д. Цветкова/  гражданско дело № 2572/19г. и констатира следното:

Предявен е иск от „Н.М.Р.“ ЕООД  против В. Л. с правно основание чл. 441, ал. 1, изр. 1-во от ГПК /във връзка с чл. 74, ал. 1 от ЗЧСИ и чл. 45 от ЗЗД/ за сумата общо 177 244, 84 лева.

Съображенията на страните са изложени по делото.

Представените по делото доказателства удостоверяват, че:

Ответницата /в качеството си на ЧСИ/ е събрала /в рамките на изп. д. № 20167800400133/ от имуществото на ищеца сума в размер на общо 107 777, 29 лева.

Ищецът твърди /поддържа/, че е бил конституиран без основание по изпълнителното дело /противоправно; при отсъствие на предпоставките по чл. 429 от ГПК и чл. 263л от ТЗ/ като солидарен длъжник /наред – заедно с първоначалния такъв „Н.М.“ ЕООД/. С оглед това – дружеството претендира /при условията на чл. 441, ал. 1, изр. 1-во от ГПК във връзка с чл. 74, ал. 1 от ЗЧСИ и чл. 45 от ЗЗД/ сума в размер на общо 177 244, 84 лева, която включва: общо 107 777, 29 лева – главница, законна лихва, разноски и такси /платени в рамките на процесното изпълнително дело/; 31 467, 55 лева - мораторна лихва върху посочената главница /за периода от 06.04.16г. – до 20.02.19г./; общо 38 000 лева – платени неустойка и лихва /по договор за заем от 25.03.16г. и допълнения  - анекси към същия/.

Искът е неоснователен:

Събраните по делото писмени доказателства удостоверяват /на практика следващите обстоятелства не са и спорни между страните/, че:

С влязло в сила решение от 06.01.14г. по арбитражно дело № 223/13г. на АС при БТПП - „Н.М.“ ЕООД е осъдено да плати на „Е.Б.Е.“ ЕООД  /кредитор - взискател по процесното изпълнително дело/ сума в размер на общо 71 323, 77 лева /обективирана и в изпълнителен лист от 17.11.15г/. След влизане в сила на посочения съдебен акт /а именно – на 26.05.14г./ фирмата на „Н.М.“ ЕООД е била реорганизирана при условията на „отделяне“ - като: от посоченото дружество се е отделило друго такова - “Ф.М.К.“ ЕООД и впоследствие същото е променило наименованието си на „Н.М.Р.“ ЕООД. След момента на преобразуването – органът по изпълнението е конституирал ищеца като длъжник по делото /солидарен – заедно с първоначалния длъжник „Н.М.“ ЕООД/. Това действие на ЧСИ следва да се окачестви като „законосъобразно“ /по смисъла на чл. 429 от ГПК/ доколкото:

От една страна: правата на кредитора - взискател /спрямо втория - солидарен длъжник/ не могат да бъдат защитени в хипотезата на чл. 404 от ГПК /при издаване на изпълнителен лист по влязъл в сила съдебен или арбитражен акт - не може да бъде съобразено настъпило правоприемство; изпълнителният лист може – следва да възпроизведе точно – буквално дизпозитива на акта/. Правата на кредитора – взискател не могат да бъдат защитени и в рамките на нов общ исков процес срещу „Н.М.Р.“ ЕООД /предвид изричната забрана на чл. 299 от ГПК във връзка с чл. 298, ал. 2 от ГПК; в такава насока са изложени доводи от СГС и САС в представените по делото определения от 23.02.16г. и от 12.08.15г./.

Именно поради това /предвид изложеното/ – в случая се явява приложима процедурата по чл. 429 от ГПК /следвана от ЧСИ/ доколкото – само този процесуален ред /поради горните съображения/ се явява годен да защити ефективно интересите на кредитора – взискател. В същата връзка: проверката на органа по изпълнението /относно факта на правоприемството по цитирания текст от закона/ може – следва да бъде само формална /т.е. – същата може да обхване изследване само на обстоятелствата: налице ли е документ, който установява факта на правоприемството, съответно – момента на настъпването му/. При наличие на спор относно това – дали правоприемството действително е настъпило /породило правни последици/ следва да бъде проведено общо исково производство /по чл. 440 от ГПК или по друг иск/ по инициатива на засегнатата страна /в случая ищеца/.

От друга страна – солидарната отговорност на ищеца в случая произтича от императивна законова разпоредба - чл. 263л от ТЗ, ал. 1 от ТЗ. Действително /това обстоятелство е удостоверено с писмени доказателства, а не е и спорно/: при реорганизацията /отделянето/ - процесният дълг е бил разпределен в патримониума на старото дружество „Н.М.“ ЕООД. Това обстоятелство обаче /с оглед изричното правило на цитирания законов текст/ има значение /стойност/ само във „вътрешните“ отношения на двете дружества /старо и ново/ при евентуално последващо разпределяне на отговорност между фирмите /в хипотезата на чл. 127 от ЗЗД/, но същото се явява ирелевантно по отношение на /непротивопоставимо на/ правата на взискателя спрямо ищеца /освен при изрично съгласие на кредитора – подобно на хипотезата по чл. 102 от ЗЗД/. В тази връзка /принципно/ – законът /ТЗ, а и други нормативни актове/ винаги предвиждат /регламентират изрично/ солидарна отговорност за всички участници в процес на правоприемство - с оглед защита на интересите на кредиторите /така е именуван и  процесния правен институт по чл. 263л от ТЗ/. В същата насока е и конкретното /но също принципно/ правило на чл. 263и, ал. 7, изр. 2-ро от ТЗ /заместено в случая от реда по чл. 429 от ГПК във връзка с чл. 263л от ТЗ, доколкото процесното правоприемство е настъпило - след приключване на арбитражното производство/. С оглед изложеното – в случая следва да се приеме, че атакуваните действия на ЧСИ /предприети в контекста и на правилото по чл. 263л от ТЗ/ също се явяват законосъобразни.

Досежно възраженията на ищеца – заявени в контекста на правилото по чл. 433, ал. 3 от ГПК:

Процесните възражения на практика се явяват относими само към претенцията, касаеща сумата от общо 38 000 лева /платени – неустойка и лихва по договор за заем от 25.03.16г. и допълнения – анекси към същия/. Съдържанието на исковата молба /съответно и на допълнението към нея от 05.02.20г. – преценени в съвкупност/ сочат, че: процесната имуществена вреда /конкретизирана до размера на посочената сума/ на практика се съотнася към /свързва с/ действията на ЧСИ по налагане на запори върху 2 бр. банкови сметки на ищеца /в „Юробанк България“ АД и „Търговска банка  Д“ АД/ като дружеството поддържа, че вредата се явява следствие от бездействието на органа по изпълнението – да вдигне /отмени/ наложените запори /веднага след плащането на дълга по изпълнителното дело – на 06.04.16г./ и, че именно тази забава е породила задължението на фирмата /което се явява и изпълнено/ да плати процесните неустойка и лихва /по горния договор за заем и анексите към него: от 25.04.16г, от 25.05.16г. и 25.06.16г., сключени със заемодателя И. Г./.

От една страна:

В 2-та бр. запорни съобщения /от 29.02.16г., адресирани до двете посочени банки/ органът по изпълнението е разпоредил изрично: запорите да се считат автоматично отменени /отпаднали, вдигнати/ след превеждане на съответните /блокираните/ суми по сметка на ЧСИ. В такава хипотеза – задържането на запорите /върху процесните сметки/ след превода на търсената сума - не може да бъде вменено във вина на ответницата /по смисъла на чл. 441, ал. 1, изр. 1-во от ГПК във връзка с чл. 74, ал. 1 от ЗЧСИ и чл. 45 от ЗЗД/, а същото следва да се възложи в тежест на посочените банки /които не са изпълнили горното изрично разпореждане на ЧСИ/.

От друга страна: изричното правило на чл. 433, ал. 3 от ГПК разпорежда, че – задължението /на органа по изпълнението/ да отмени наложените обезпечения /ограничения/ възниква не веднага след удържане на сумите по запорите /по сметката на съдебния изпълнител/, а едва след изплащането на тези суми в полза на взискателя /и приключването на изпълнителното дело с влязъл в сила акт/. По делото липсват доказателства /съответно и твърдения/ кога точно е било „приключено“ изпълнението /по смисъла на цитирания законов текст/; съдържанието на молбата на взискателя от 14.06.16г. обаче сочи, че това е станало едва след посочената дата /евентуално и чак след постановяване на влязлото в сила определение на САС от 30.09.16г. по г.д. № 3705 от 16г., а последната дата следва всички споразумения между ищеца и заемодателя И. Г./. С оглед това /и поради тази причина/ евентуалната забава на ЧСИ в сочената от ищеца насока – не може да бъде окачествена като нарушение на закона по смисъла на чл. 441, ал. 1, изр. 1-во от ГПК във връзка с чл. 74, ал. 1 от ЗЧСИ и чл. 45 от ЗЗД.

Досежно възраженията на ищеца – заявени в контекста на правилото по чл. 441, ал. 2 от ГПК:

 Действително: несъразмерната /несъответната/ по тежест обезпечителна мярка  /съпоставена с размера на дълга/ е обявена /само по себе си – съгласно правилото на чл. 441, ал. 2 от ГПК/ за – незаконосъобразно действие по изпълнението. Заявените от ищеца претенции обаче /конкретно индивидуализирани в обстоятелствената част на исковата молба и в петитума на последната, както и в допълнителната молба на дружеството от 05.02.20г. – преценени в съвкупност/ не кореспондират с правилото на цитирания законов текст /на практика: дружеството съотнася – свързва произхода на процесните имуществени вреди – не с нарушението на горното законово правило, а само и конкретно с текстовете на: чл. 429 от ГПК във връзка с чл. 263л от ТЗ и чл. 433, ал. 3 от ГПК; именно в контекста на тези норми е формиран и размера  на претендираното обезщетение/. С оглед това – настоящото съдебно решение не съдържа подрони съображения във връзка с текста на чл. 441, ал.2 от ГПК. Независимо от това /за пълнота на изложението в тази връзка/: процесната сума се явява осребрена само в резултат на наложените запори /без да се провежда публична продан на възбранения недвижим имот, като липсват твърдения – самата възбрана да е причинила конкретна – реална имуществена вреда на фирмата/.

С оглед изложеното, съдът

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ иска с правно основание чл. 441, ал. 1, изр. 1-во от ГПК /във връзка с чл. 74, ал. 1 от ЗЧСИ и чл. 45 от ЗЗД/ на „Н.М.Р.“ ЕООД  против В.А.Л. ЕГН ********** за сумата общо 177 244, 84 лева.

ОСЪЖДА „Н.М.Р.“ ЕООД  да плати на В.А.Л. – 230 лева - съдебни разноски.

ОСЪЖДА „Н.М.Р.“ ЕООД да плати на адв. И. 6 090 лева – адвокатски хонорар /на основание чл. 38 от ЗА/.

Решението е постановено при участие на „ДЗИ – О.З.“ ЕАД /трето лице – помагач/.

 Решението подлежи на обжалване пред САС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Председател: