Решение по дело №4270/2015 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 23 октомври 2015 г. (в сила от 25 ноември 2015 г.)
Съдия: Дияна Атанасова Николова
Дело: 20154430104270
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 1 септември 2015 г.

Съдържание на акта

    

                         Р    Е    Ш   Е    Н    И    Е

 

                                         

                                   гр. Плевен, 23.10.2015год.

 

                                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЛЕВЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ІІІ-ти граждански състав, в публичното съдебно заседание на 24.09.2015 година, в състав:           

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА НИКОЛОВА

 

при секретаря Д.М., като разгледа докладваното от съдията НИКОЛОВА гр.д. №4270 по описа за 2015 год., и на основание доказателствата по делото и закона, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

          Делото е образувано въз основа на депозирана молба от  Дирекция „социално подпомагане” гр.Долна Митрополия, адрес: гр.Д. Митрополия, ул. „Ц. Матев” №5, с искане на основание чл.27 ал.1 от ЗЗДетето във вр. чл.25 ал.1 т.3 от ЗЗДетето, в която се твърди следното: във вр. с постъпил писмен сигнал вх.№ЗД-94ВВ-0011/08.05.2015r., в който са съдържат данни за дете, останало без родителска грижа и от двамата родители, а именно детето К.Г.Ф. с ЕГН **********, с настоящ адрес: ***, ***,майка - Б.Ц.А. с ЕГН **********, с постоянен адрес:***, настоящ адрес: затвор в Испания, без данни за точно местонахождение; баща: Г.Ф.Ф.,с ЕГН **********, с постоянен адрес:***, ***, без данни за точно местонахождение, е установено следното: детето е настанено  със Заповед №ДСП СП11-245/31.07.2015г. в семейството на баба и дядо по майчина линия В.Л.А. с ЕГН ********** и Ц.Д.А. с ЕГН ********** и двамата с постоянен и настоящ адрес:***, за срок от пет години, Родителите на детето Б.Ц.А. и Г.Ф.Ф. заживяват на семейни начала много млади, като към онзи момент майката не е била навършила 16-годишна възраст. Заминават за Испания, където живеят и работят родителите на Г.. Малолетният К. се ражда там, където го отглеждат до неговата тригодишна възраст. Роднините по майчина линия споделят, че през годините на престой в Испания дъщеря им Б. ги е подпомагала периодично финансово. След като забременява с второто си дете, в четвъртия лунарен месец майката Б. заедно с К. се прибират в България при родителите си. До раждането на второто й дете тя живее при тях, защото в Испания съжителстващият с нея и родителите му, са непрекъснато трудово ангажирани. Братчето на К. ***. По това време бащата Г. не е в България, за да го припознае като свое дете. Четиридесет дни след раждането на *** майката Б. се връща сама в Испания, като поверява грижата за двете си малолетни деца на своите родители. Постигната е договореност бабата и дядото по майчина линия да се грижат за двете и деца, а тя и бащата на децата да изпращат от Испания финансови средства за задоволяване на ежедневните им потребности. Роднините съобщават, че уговорката е били спазена от страна на майката и съжителстващият с нея Г., изпращали са пари до момента в който станал инцидент в Испания – предизвикват ПТП и в момента търпят ефективна присъда. Роднините по майчина линия съобщават, че не знаят в кои градове се намират Б. и ***, разполагат с информация, че са в различни затвори. Роднините са запознати, че наложената им присъда е в размер на четири години.

         Събрани са данни, че към момента децата са без родителска грижа и законен представител, който да ги представлява пред училищни и здравна власти, както и да подписва необходимите документи във връзка образователно развитие и здравен статус. Освен това бабата и дядото по майчина линия срещат финансови затруднения с обгрижването на двамата си внука, поради факта, че вече не получават финансова подкрепа от родителите им.

          На практика са налице важни причини, които налагат малолетния К.Ф. да продължи да живее и да се отглежда от единствено ангажираните към неговото развитие и формиране като личност, съответно баба и дядо по майчина линия, поради факта, че родителите излежават ефективна присъда в чужбина.

          След преценка на обстоятелствата и оценка на риска за детето на основание чл.27 ал.1 във вр. чл.25  ал.1 т.3  от Закона за закрила  на детето малолетния К. е настанен за отглеждане и възпитание в семейството на баба и дядо по майчина линия с оглед осигурявана на законен представител.

           Съдът е сезиран с искане да постанови решение, с което да постанови мярка за закрила - настаняване на К.Г.Ф., с ЕГН ********** в семейството на баба и дядо по майчина линия В.Л.А. с ЕГН ********** и Ц.Д.А. с ЕГН **********, и двамата с постоянен и настоящ адрес;*** за срок от пет години.

 В о.с.з. по делото за Дирекция “Социално подпомагане”- Д.Митрополия не се явява представител. Явява се социалният служител Е.***, която  изразява становище, че молбата е в интерес на детето.

В о.с.з. от заинтересованите страни, се явяват бабата и дядото на детето по майчина линия. Поддържат молбата.

В о.с.з. се явява назначеният особен представител на малолетното дете адв.Г.Г., която поддържа молбата и навежда доводи в о.с.з.

         Съдът, като взе предвид доказателствата по делото, доводите на страните и разпоредбите на закона, намира молбата за основателна.

Като доказателство по делото е  приет сигнал от бабата на детето по майчина линия във вр. с положението на детето и декларация /нейна и на  съпруга й/, с която заявяват желание да полагат грижи за детето-л.4,л.7 и сл. от делото. От представеното удостоверение за раждане на детето/л.5 от делото/ се установява, че негови родители са Б.А. и Г.Ф.. Представена е временната настанителна заповед № ДСПСП11-245/31.07.2015год. на директора на ДСП-Д.Митрополия/л.6 от делото/. Социален доклад е приложен на л.20 и сл. от делото, в който е отразено, че в интерес на детето е да бъде настанено в семейството на роднини - баба и дядо по майчина линия за срок от 5 години. В доклада е липсват данни за това семейната среда да е неподходяща за отглеждането на детето, поради което исканата мярка за защита се явява адекватна на нуждата на детето от такава.

С оглед преценката на доказателствата по делото, съдът намира, че следва да уважи молбата, като посочи по-кратък срок на настаняване на детето – 2 години.

Воден от горното, съдът

                                       

                                         Р    Е    Ш    И:

 

         НАСТАНЯВА на основание чл.27 ал.1 вр. чл.25 ал.1 т.3 от ЗЗДетето малолетното дете К.Г.Ф., с ЕГН ********** за отглеждане и възпитание в семейната среда на бабата и дядото по майчина линия В.Л.А., с ЕГН ********** и Ц.Д.А., с ЕГН **********, и двамата с постоянен и настоящ адрес;*** за срок от две години.

        Решението може да се обжалва чрез Плевенски районен съд пред Плевенския окръжен съд в 7-дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено.

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: