Споразумение по дело №362/2019 на Районен съд - Дупница

Номер на акта: 113
Дата: 4 юни 2019 г. (в сила от 4 юни 2019 г.)
Съдия: Маргарита Пламенова Алексиева
Дело: 20191510200362
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 28 март 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

2019

 

Дупница

 
 


Година                                                                                               Град

НО, ІІ състав

 
 


Районен съд – Дупница                                                                                                     

04 юни

 

2019

 
 


на                                                                                                        Година

Маргарита АЛЕКСИЕВА

 
В публично съдебно заседание в следния състав:

Председател

Членове

 

 
Съдебни заседатели:

        1.

Райна Боянова

 

 

 
         2.

Марияна Кожухарова

 
Секретар:

Председателя на състава

 
Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от

НОХ

 

362

 

2019

 
 


                                     дело №                                  по описа за                          година.

12:45

 
 


На именното повикване в                               часа се явиха:

         

  За Районна прокуратура – Дупница, редовно уведомена, явява се прокурор Марияна Кожухарова, която е внесла обвинителния акт.

Подсъдимият Б.Г.М., редовно уведомен,  се явява лично.

Свидетелката К.Д.М., редовно призована, се явява.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият: Да се даде ход на делото. моля да ми бъде назначен служебен защитник, тъй като желая да сключа споразумение. Безработен съм и не мога да си упълномощя договорен защитник.

Съдът намира направеното искане за основателно, поради което следва да го уважи по следните съображения :

Конкретният казус представлява случай, който по силата на закона - чл. 381, ал. 1 от НПК и във вр. с чл. 94, ал. 3 от НПК, съдът намира, че е необходимо да предостави правна помощ на Б.Г.М.,***, с ЕГН: **********, като същото се изразява в процесуално представителство за сключване на споразумение.

С оглед на това съдът счита, че следва да поиска от АК - Кюстендил да предостави правна помощ  на подсъдимия, като съгласно чл. 25, ал. 4 и ал. 5 от ЗПП определи адвокат от същата колегия, вписан в НРПП за осъществяване на правна помощ съобразно професионалния опит, квалификация, тежестта, фактическата и правна сложност на разглеждания казус.

Предвид изложеното, СЪДЪТ

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

 

ДОПУСКА правна помощ  от вида „Процесуално представителство” за сключване на споразумение по нохд № 362/2019 г. по описа на ДнРС на Б.Г.М.,***, с ЕГН: **********, на който е повдигнато обвинение по чл. 183, ал. 1 от НК, чрез определяне на адвокат, вписан в НРПП за осъществяване на правната помощ съобразно професионалният му опит и квалификация, във връзка с правната сложност на случая.

Заверен препис от определението да се изпрати на АК - Кюстендил, чрез представителя му в АК - Дупница адв. Юлия Сапунджиева за изпълнение.

          Определението не подлежи на обжалване и протест.

Съдът прекъсва съдебното заседание в 12:50 часа за изпълнение на определението.

В 13:00 часа  съдебното заседание се възобновява.

Явяват се представителят на ДнРП и подсъдимият.

Явява се адв. Милети Орешарски, посочен от АК - Кюстендил за служебен защитник на подсъдимия М., като представя уведомително писмо.

Подсъдимият М.: Нямам възражение срещу определения ми служебен защитник.

СЪДЪТ, с оглед изявлението на подсъдимия

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА в качеството на служебен защитник на подсъдимия Б.Г.М.,***, с ЕГН: ********** по НОХД № 362/2019 г. по описа на ДнРС, адв. Милети Орешарски от АК – гр. Кюстендил.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

Адв. Орешарски: Да се даде ход на делото. Готов съм със защитата. Не е необходимо да ми се дава срок, за да се запозная с делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, и

О П Р Е Д Е Л И:

 

дава ход на ДЕЛОТО.

Сне самоличност на подсъдимия:

Б.Г.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно-специално образование, разведен, безработен, неосъждан, с ЕГН: **********.

 

Съдът разяснява на подсъдимия правата му по НПК.

Подсъдимият М.: Получил съм препис от обвинителният акт и разпореждането на съда, преди повече от седем дни. Разбирам обвинението. Представям и моля да приемете вносна бележка за сумата 1320 лева, представляваща дължимата издръжка за двете деца.

Прокурорът: Да се приеме като доказателство вносната бележка.

         СЪДЪТ разяснява на страните правото им на отводи,  правото им  да възразят срещу разпита на някои от свидетелите, правото им да сочат нови доказателства, както и правото им да искат промяна на реда на съдебното следствие, както и другите им права по НПК:

Прокурорът: Нямам искания за отводи, нямам други искания. Нямам искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие. 

Адв. Орешарски: Нямам искания за отводи, нямам други искания. Нямам искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие. 

Свидетелката К.М.: Заявявам, че подсъдимия е заплатил месечните издръжки на двете деца за месеците 09, 10, 11 и 12.2018 г.

Съдът освободи свидетелката от съдебна зала.

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и присъединява вносна бележка от 15.05.2019 г., както и протокол от съдебно заседание по гр. дело № 289/2018 г. по описа на ДнРС.

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Доклад: Съдебното производство е образувано по внесен от ДнРП обвинителен акт, по който е повдигнато обвинение на Б.Г.М., с ЕГН: ********** за извършено престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

На основание чл. 276, ал. 2 от НК, председателя на състава предоставя възможност на прокурора да изложи обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. 

Прокурорът: Госпожо Председател, ДнРП е внесла обвинителен акт срещу подсъдимия Б.Г.М., с ЕГН: ********** за извършено престъпление по чл.183, ал.1 от НК.

Подсъдимият М.: Разбирам обвинението. Желая да се възползвам от правото ми да не давам обяснения. Признавам се за виновен. Желая делото да приключи със споразумение.

Прокурорът: Уважаема госпожо съдия, моля да одобрите споразумението, което постигнахме със защитника на подсъдимия и според което подсъдимият Б.Г.М., роден на *** ***, българин, български гражданин, със средно-специално образование, разведен, безработен, неосъждан, с ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че за периода от м. 09.2018 г. до м. 11.2018 г. в гр. Дупница, след като е осъден с влязло в сила на 08.05.2018 г. съдебно решение /спогодба/ по гр. дело № 289/2018 г. по описа на Районен съд гр. Дупница да изплаща месечна издръжка на свои низходящи – непълнолетното си дете Владислав Бисеров Г., роден на *** г., в размер на 180,00 лв. (сто и осемдесет лева)  и малолетното си дете Ивелина Бисерова Григорова, родена на *** г. в размер на 150 лв. (сто и петдесет лева), платими чрез тяхната майка и законен представител К.М., съзнателно не е изпълнил задължението си в размер на повече от две месечни вноски, а именно 3 /три/ месечни вноски, както следва за месеците – м. 09.2018 г.; м. 10.2018 г. и м. 11.2018 г. в размер общо на 540 лв. /петстотин и четиридесет лева/ за Владислав Бисеров Г. и за месеците – м. 09.2018 г.; м. 10.2018 г. и м. 11.2018 г. в размер общо на 450лв. /четиристотин и петдесет лева/ за Ивелина Бисерова Григорова, или за двете му деца общо 990 лв. /деветстотин и деветдесет лева/ – престъпление по чл.183, ал.1 от НК, за което при условията на чл. 54, ал. 1 от НК е съгласен да изтърпи наказание „ПРОБАЦИЯ” със следните пробационни мерки:

1. На основание чл. 42а, ал.2, т. 1, във вр. с чл.42б от НК - „Задължителна регистрация по настоящ адрес”***, включваща явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице, два пъти седмично за срок от 6 /шест/ месеца ;

2. На основание чл. 42а, ал.2, т. 2 НК „Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от 6 /шест/ месеца.

Подсъдимият Б.Г.М.,***, с ЕГН: **********, следва да заплати направените по делото разноски в размер на 105 лв. (сто и пет лева) за изготвяне на експертиза на досъдебното производство по сметка на ОД на МВР - Кюстендил.

Адв. Орешарски: Госпожо Председател, моля да одобрите сключеното с представителя на Районна прокуратура гр. Дупница споразумение. Нямам допълнения към него. Налице са законовите основания за сключването и одобряването му. Съгласен съм с вида и  размера на наказанието.

Подсъдимият М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, а именно, че има последиците на влязла в сила присъда. Съгласен съм тях. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред и че доброволно подписвам споразумението.

 

С П О Р А З У М Е Л И   С Е:

 

ПРОКУРОР:                                           СЛ.  ЗАЩИТНИК:

( Марияна Кожухарова)                                (Адв. Милети Орешарски)

                             

                                               ПОДСЪДИМ:

                                           (Б.Г.М.)

 

Съдът, като взе предвид, че страните са постигнали съгласие по всички въпроси, регламентирани в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 от НПК, че споразумението не е за престъпление от кръга на посочените в чл. 381, ал. 2 от НПК, че имуществени вреди са възстановени и че споразумението не противоречи на закона и морала, 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

Приема и одобрява предложеното споразумение от прокурора и защитника на подсъдимия по нохд № 362/2019 година по описа на Районен съд - гр. Дупница.

На основание чл. 24, ал. 3 НПК, прекратява наказателното производство по нохд № 362/2019 година по описа на Районен съд - гр. Дупница.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                             РАЙОНЕН съдия:

 

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 13:00 часа.  

 

 

                                              РАЙОНЕН съдия:

                          

 

                                          СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: