Определение по дело №3787/2021 на Софийски градски съд

Номер на акта: 265952
Дата: 30 март 2021 г.
Съдия: Росен Бориславов Димитров
Дело: 20211100103787
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 23 март 2021 г.

Съдържание на акта

                                О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ,  І ГО ,  13 с-в,  в закрито заседание на .……30.03………………през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                       

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Росен Димитров

 

като разгледа докладваното от съдията гр. д. №……3787…………по описа за …2021…..година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е образувано по иск с правно основание чл.2,ал.1,т.3 ЗОДОВ предявен от Ж.М.Х. от гр.Свищов против П. НА Р. Б. за заплащане на обезщетение за имуществени и неимуществени вреди в размер на 100 000 лв. за незаконно обвинение,по което е оправдана с влязла в сила присъда на Окръжен съд гр.Велико Търново.

Съгласно чл.7 ЗОДОВ искът за обезщетение се предявява пред съда по мястото на увреждането или по настоящия адрес или седалището на увредения срещу органите по чл. 1, ал. 1 и чл. 2, ал. 1, от чиито незаконни актове, действия или бездействия са причинени вредите,а предвид връзката с разпоредбата на чл.108,ал.2 ГПК съдът може съдебно да преценява своята местна компетентност-чл.119,ал.3 ГПК.

Доколкото адреса на ищцата е в гр.Свищов,а увреждането е настъпило в гр.Велико Търново,където й е повдигнато обвинението,то СГС не е местно компетентен да се произнесе по иска.

Ищцата може да избира места подсъдност по адреса си или по мястото на увреждането,но съобразно изложеното това и в двете хипотези е все Окръжен съд гр.Велико Търново.

         При гореизложеното делото следва да се прекрати и да се изпрати на надлежния съд - Окръжен съд гр. Велико Търново.

Ето защо и на основание чл.118, ал.2 във вр. с чл.108,ал.2 ГПК и чл.7 ЗОДОВ съдът

                  

                                      

                                         О П Р Е Д Е Л И :

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по делото и го изпраща по подсъдност на Окръжен съд гр.Велико Търново.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред Софийски апелативен съд от ищеца в едноседмичен срок от получаване на съобщението.

                                                       

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: