Определение по дело №1049/2018 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 19 ноември 2018 г. (в сила от 27 ноември 2018 г.)
Съдия: Биляна Великова Видолова
Дело: 20184430101049
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 февруари 2018 г.

Съдържание на акта

 

ПРОТОКОЛ

 

Година 2018                                               Град П.

РАЙОНЕН СЪД                                       пети граждански състав

 

На деветнадесети ноември                        две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  БИЛЯНА ВИДОЛОВА

Секретар ГАЛЯ НИКОЛОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия  ВИДОЛОВА

Гр.д.№ 1049 по описа за 2018 година.

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

На второ четене в      часа.

ИЩЕЦЪТ: Р.Д.Р. – уведомен, явява се. Представлява се от адв. Ч. с пълномощно от по-рано.

ИЩЕЦЪТ: Н.Д.Р. – уведомен, явява се.  Представлява се от адв. Ч. с пълномощно от по-рано.

         ОТВЕТНИЦАТА: В.Д.Р. – уведомена, не се явява. Представлява се от адв.Н. с пълномощно на лист 58 от делото.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ.Ч.: Да се даде ход на делото.

АДВ.Н.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ.Ч.:   В изпълнение на Вашите изисквания да приеме и вложите в делото удостоверение за наследници, нотариален акт  и спогодба.

АДВ.Н.:  Да се приемат. Относими са към делото.

Съдът намира, че представените в днешното съдебно заседание нотариален акт 45, том 2, дело 341 от 1973 г. на П.ски нотариус и удостоверение за наследници на Д.Р.С.са доказателства относими по делото, които изцяло изясняват собствеността между страните по отношение на първия делбен имот и следва да бъдат приети.

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА нотариален акт 45, том 2, дело 341 от 1973 г. на П.ски нотариус и удостоверение за наследници на Д.Р.С..

 

 

 

 

 

В залата се явява В.Д.Р..

 

 

АДВ.Ч.: От името на двамата си доверители заявявам, че сме постигнали следната спогодба:

1. Р.Д.Р. ***  с ЕГН ********** с адрес ***,

2. Н.Д.Р. *** с ЕГН ********** и адрес *** за процесния имот находящ се в село Г. н *** в чиито патримониум се съдържа непрехвърлената  по нотариален ред ,наследена част, размер на 1/6 от имота предмет на делбата на Н.Р., но заплатена от брата Р.Р., с приложените към делото платежни документи .- разписки за пощенски запис на името на Н.Р..

3 В.Д.Р. с ЕГН ********** с адрес ***.

Страните изявиха съгласие да бъде прекратено производството по делото и всеки от съделителите Р. . Р. и В.Д.Р.  да получат в дял и да станат изключителни собственици на имотите описани в исковата молба, като Р.Р., получава в дял имота с ***,-недвижим имот , находящ се с селоГ. О.П.-4/6идеални части , от дворното място , сътавляващо парцел от 1260км. /хиляда двеста и шестдесег квадратни метра ,/съставляващо парцел1Х- 177-,177-девети, спланоснимачен № стоседемдесет и седми в строителен квартал № 33 строителбен квартал № гписдесет и три/,по плбана на село Г., при съседи от двете страни улица,,Г.Г.,К.Й.,заедно с 4/6 ид. Части от построената в него къща и стопански постройки,като данъчната оценка на недвижимия имот е в размер на 5635,50лв.Останалата част от 1/6 наследявам от майка си ,а непрехвърлената по нотариален ред 1/6 която наследява брат ми Н.Д.Р. е заплатена лично от мен ,видно от приложените платежни документи.

 В.  Р. ,заявява ,че няма претенции към този имот и е съгласна с това разпределение.

В.Д.Р. , ,получава в дял , и става изключителен собственик на имота , описан в делбеното производство и снабден с нот акт № 182 ,том 5 ,дело № 982 / 1995 г на Нотариус В.П.-недвижим имот –дворно място ,съставляващо 760 кв.м.,намиращо се в село Г. Обл.П. ,представляващо парцел № 1 -/първи/,пл№ 238 / двестатридесет и осем/от сторителен квартал №5, /петдесет и едно/ по

 

 

 

 

 

 

 

плана на селото,при съседи от двете страни улица,И.Г.Г.,П.К.П.,заедно с построените в в това дворно място, ЖИЛИЩНА СГРАДА, ЛЯТНА КУХНЯ, ГАРАЖ и СТОПАНСКА СГРАДА.Данъчната оценка на имота е в размер на 5455лв /пет хиляди четиристотин петдесет и пет лева/. 

Н.Д.Р. , заявява , че няма никакви претенции към тези имоти , че е получил парично обезщетение , от брат си Р.Р. , който е заплатил парична сума за неговия дял в размер на 1/6 идеална част от имота находящ се на улица *** ,и описан по- горе с нот акт ***на Нотариус къмР.С.П. .

Страните по настоящата Спогодба , заявяват , че са съгласни разноските по делото да бъдат оставени за сметка на съделителите , така както са направени.

 

         Съдът извършва констатация от личните карти на страните:

         Р.Д.Р. с ЕГН ********** с ***с постоянен адрес ***   

 

         Н.Д.Р. с ЕГН ********** с ***с постоянен адрес ***

 

В.Д.Р. с ЕГН ********** с ***с постоянен адрес ***,

след което върна личните карти на страните.

 

 

 

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

Р.Д.Р.:

 

Н.Д.Р.:

 

         В.Д.Р.:

 

 

 

 

 

 

Съдът намира, че спогодбата,  постигната между страните не противоречи на закона и добрите нрави, поради което същата следва да бъде одобрена от съда. Същата обхваща изцяло предмета на делото, поради което след нейното одобряване, производството по настоящето дело следва да бъде прекратено.

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.234 ОТ ГПК ОДОБРЯВА постигнатата спогодба между Р.Д.Р. с ЕГН ********** ***,  Н.Д.Р. с ЕГН ********** *** и   В.Д.Р. с ЕГН ********** *** по отношние на делбените имоти, съгласно която:

1.                В ДЯЛ на Р.Д.Р. с ЕГН ********** *** се дава и той получава и става собственик на следния недвижим имот:  дворно място, съставляващо парцел 1260 кв. м., съставляващо парцел ІХ – 177 в стр.кв. 33 по плана на с.Г., общ.П., при съседи: от две страни улици, Г.Г., К.М.заедно с построените в него къща и стопански постройки.

2.                В ДЯЛ НА В.Д.Р. с ЕГН ********** *** се поставя и тя се съгласява да получи и да стане едноличен собственик на следния имот: дворно място, съставляващо 760 кв. м., парцел първи, пл.№ 238 в стр.кв. 51 по плана на с.Г., общ.П. при съседи: от две страни улици, И.Г.Г. и П.К.П., заедно с построените в това дворно място жилищна сграда, лятна кухня, гараж и стопанска сграда.

3.                Съделителят  Н.Д.Р. с ЕГН ********** *** заявява, че няма претенции към имотите и е получил парично обезщетение от съделителя Р.Д.Р. с ЕГН ********** ***, като му е заплатен дела в размер на 1/6 ид.ч. от имота, получен в дял от  Р.Д.Р. с ЕГН **********.

4.                Страните са съгласни разноските по делото да останат за сметка на страните така, както са направени.

 

Спогодбата влиза в сила от днес, не подлежи на обжалване и има характера на влязло в сила решение.

С оглед изчерпване предмета на делото, съдът намира, че следва да прекрати производството по грд.№ 1049/2018 г. по описа на ПлРС като спогодено.

 

 

 

 

 

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА като спогодено, производството по гр.д.№ 1049/2018 г. по описа на ПлРС.

ОСЪЖДА Р.Д.Р. с ЕГН ********** *** да заплати по сметка на ПлРС държавна такса върху дела си в размер на 112.71 лв., както и 5.00 лв. такса в случай на издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА В.Д.Р. с ЕГН ********** *** да заплати по сметка на ПлРС държавна такса върху дела си в размер на 109.10 лв., както и 5.00 лв. такса в случай на издаване на изпълнителен лист.

Определението за прекратяване на делото подлежи на обжалване в 1-седмичен срок от днес пред ПлОС за всички страни.

Протоколът е написан в съдебно заседание, което приключи в 12.02 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: