Решение по дело №1/2017 на Окръжен съд - Русе

Номер на акта: 2
Дата: 10 януари 2017 г.
Съдия: Даринка Алексиева Станчева
Дело: 20174500800001
Тип на делото: Фирмено дело
Дата на образуване: 9 януари 2017 г.

Съдържание на акта

 

 

 

 

                                                      Р  Е  Ш  Е Н  И  Е

 

                                                                2

 

                                                     Гр.Русе, 10.01.2017 г.

 

                                                  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Русенският окръжен съд, фирмено отделение, в закрито заседание на  десети януари 2017 год. в състав:

                                                             Председател: Даринка Алексиева

 

като разгледа докладваното от председателя, фирмено дело 1 по описа на РОС за 2017 година, за да се произнесе, съобрази следното:

           Производството е по реда на чл. 595 и сл. от ГПК  с основание заявлението по чл. 6, чл. 17 и чл. 18 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

           Образувано е по повод заявлението на легитимирано лице по чл. 34, ал, 3, с което се иска вписване на фондация в специалния регистър при съда за юридически лица с нестопанска цел.

От представените по делото писмени доказателства, съдът приема за установена следната фактическа обосновка:

           С учредителен акт се установява учредяването на

Фондация с дейност в частна полза,  с наименование: 

ДОКСИТА“    

 За учредяването на фондацията е предоставено безвъзмездно имущество под формата на парични средства в размер на 300лв. за постигане на целите на фондацията, конкретно индивидуализирано в банково извлечение от 05.01.2017 г., издадено от банка ДСК.

           Учредителният акт отговаря на изискванията на чл. 34 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Определени са органите на фондацията и представителството. Целите, които си поставя фондацията, я определят като организация за осъществяване на дейност в частна полза. Целите не са от категорията на забранените от законите и конституцията на страната.

           Поради всичко това, тъй като се констатира наличие на всички подлежащи на вписване обстоятелства и след като съдът прие, че вписването им е допустимо, на основание чл. 602, ал. 2 от ГПК, във връзка с чл.6, ал. 1 и чл. 18 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел

РУСЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,

 

 

 

                                                     Р Е Ш И :

 

         ВПИСВА в Регистъра за юридически лица с нестопанска цел, партиден №1738, том 88, стр.2

Фондация с дейност в частна полза,  с наименование: 

ДОКСИТА“    

със седалище: гр. Р.,  община Р.

и адрес на  управление: ***

Фондацията е учредена с акт за дарение в размер на 300 /триста/ лева.

С  цели:

Целта на фондация “Доксита” е подпомагане живота, обучението и развитието на Мария Свиленова Николова ЕГН **********  и  Д. С. Н. ЕГН ********** - дъщери на учредителя С.Д.Н., и внучки на учредителите Д. П. Н. и М. К. Н., чрез използване на индивидуалните възможности на своите членове, в съчетание с принципите на интелектуално, професионално и институционално сътрудничество с други лица и организации от страната и чужбина, заинтересовани за постигането на неговите цели, които не противоречат на действащото българско законодателство и отговарящи на международните стандарти и правов ред.

Фондацията има следните основни задачи:

Създаване и поддържане на условия на живот, благоприятстващи постигането на целите на фондацията. Обучение в България и чужбина от български и чуждестранни преподаватели. Обединяване на физически и юридически лица, които се ръководят от обща идея за постигане на набелязаните цели на фондацията. Отпускане на стипендии в системата на образованието за всички степени на обучение в страната и чужбина.

Средства за постигане на целите:

Организира проучвания и анализи с цел подпомагане постигане на целите на фондацията.  Набира и обработва информация, свързана с целите на фондацията. Организира набирането на средства и ги предоставя за проучвания, проекти и разработки, свързани с целите на фондацията.

Подпомага и насърчава организирането срещи посветени постигане целите на фондацията. Осъществява    и поддържа връзки със средствата за масово осведомяване и провежда дейност за запознаване на обществото с целите и работата на фондацията. Извършва  разяснителна и пропагандна дейност за привличане на дарители от страната и Чужбина. Осъществява сътрудничество със сходни по цели и дейности организации. Участва и съдейства в проекти на правителството в области, сходни с целите на фондацията. Финансира всички необходими дейности, в рамките на събраните средства, за изпълнение целите на фондацията. За постигане на своите цели фондацията фондацията може да участва и във всякакви други дейности, разрешени от закона.

Фондацията не се ограничава със срок.

Органи на управление: управител, избран за неограничен срок.

Фондацията  се управлява  и представлява от Управителя:

С.Д.Н.  ЕГН **********,***

     Решението подлежи на вписване.

     Решението не подлежи на обжалване.

 

                                                                       Окръжен съдия: