Решение по дело №1457/2018 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 571
Дата: 17 септември 2018 г. (в сила от 13 декември 2018 г.)
Съдия: Росен Тенчев Чиликов
Дело: 20185530201457
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 28 май 2018 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ 

град Стара Загора

17.09.2018 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

СТАРОЗАГОРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД  НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ

 

в открито заседание на Седемнадесети Септември през Две хиляди и Осемнадесета година в състав:

 

Председател: Р. Чиликов

             Съд. Заседатели :

 

 

при секретаря Н. Георгиева и в присъствието на прокурор …………   като разгледа докладваното от съдията Чиликов А.Н.Д. 1457 по описа за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Обжалвано е наказателно постановление № 43-0000125 / 04.05.2018 г. на Началник ОО „ АА „град Стара Загора.

         Жалбоподателят недоволен от наложеното му наказание, моли съда да го отмени. Мотивира се с допуснати процесуални нарушения и че не е извършил административно нарушение.

         Жалбоподателят редовно призован не се явява в с.з.

          Въззиваемата страна редовно призована не изпраща представител в с.з. и не взема становище по делото.

 

        От събраните по делото доказателства установени с доказателствени средства – показанията на свидетеля, писмени– преценени по отделно и в тяхната съвкупност и като извърши цялостна проверка на наказателното постановление и АУАН,след обсъждане становищата на страните съдът приема за установено следното :

 

         Жалбата е подадена в срок  и от лице имащо право на жалба,  поради което и на основание чл. 59, ал. 2 ЗАНН съдът приема, че жалбата е допустима .

 

         Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

 

         Административно-наказващият орган в наказателното постановление е приел за установено, че на 20.03.2018 г. около 13.30 часа в град Стара Загора жалбоподателят И.Г.С. като водач на МПС – автобус с рег. № РВ 1632 АР  собственост на „ Медилин- Горанова и сие” СД – извършва обществен превоз на пътници по маршрута град Пловдив– град Сливен като не представя копие на маршрутно разписание за превоза заверено със свеж печат и подпис на общината възложител по образец.

 

         Описаната фактическа обстановка се установява от показанията на св. К. И.,пътен лист, договор от 30.12.2010 г., маршрутно разписание, становище от Община Пловдив.

     

         Въз основа на фактическата обстановка административно-наказващият орган е приел, че е нарушен чл. 40, ал. 1 т.  5 от Наредба № 2 на МТС и  съответно е наложил на основание чл. 93, ал. 2 ЗАвтПр наказание Глоба в размер на 500 лева.

 

         Санкционираното лице в качеството си на водач на автобус извършващ обществен превоз на пътници има задължения произтичащи от чл. 40, ал. 1 т. 5 от Наредба № 2 / 15.03.2002 г. на МТ и по силата на чл. 93, ал. 2 ЗАвтП е годен субект на АНО.

 

          Именно в качеството си на водач в съответствие със задълженията произтичащи по чл. 40, ал. 1 т. 5 от Наредба № 2 / 15.03.2002 г. на МТ в момента на проверката е бил длъжен да представи на контролните органи копие на маршрутно разписание заверено със свеж печат и подпис на Общината възложител по образец / Приложение № 1 от Наредбата /.Непредставянето на този документ в момента на проверката води до неизпълнение на задължение от страна на водача.

 

        По-късното представяне на копие от маршрутното разписание не е изпълнение на задължението и не заличава извършеното нарушение- изискването е да се предстанви в момента на проверката.Това задължение е абсолютно и безусловно. В тази връзка правно ирелевантни се явяват възраженията, че превозвача се явява подизпълнител, че по-късно са представени изискуемите документи. Тези обстоятелства не попадат в обхвата на административното нарушение и не водят до отпадане на АНО.

 

       Следователно в случая е налице непредставяне на изискуем документ в момента на проверката, което е досдтатъчно основание да се приеме, че е извършено административно нарушение по чл. 40, ал. 1 т. 5 от Наредба № 2 / 15.03.2002 г. на МТ претендирано от административно-наказващият орган.

 

        Правилно и законособрадзно е наложено административно наказание на основание чл. 93, ал. 2 ЗАвтП – Глоба в размер на 500 лева. Санкцията е от категорията на абсолютно определените и не подлежи на индивидуализация.

 

        При издаването на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения водещи до отмяната му.

 

        При извършената служебна проверка съдът не констатира допуснати съществени процесуални нарушения при издаването на наказателно постановление. Същото отговаря из цяло на изискванията на чл. 57 ЗАНН, посочени са всички факти и обстоятелства релевантни за състава на административното нарушение, правилно е приложен материалният закон.

 

 

            Наказателното постановление е издадено от компетентен орган и компетентно длъжностно лице / Заповед/, поради което няма основание за отмяна поради нарушение на компетентността.

 

            По изложените съображения наказателното постановление следва да се потвърди.

 

          Водим от горните мотиви съдът

 

               Р  Е  Ш  И:

 

     ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № № 43-0000125 / 04.05.2018 г. на Началник ОО „ АА „град Стара Загора,с което е  наложено административно наказание  ГЛОБА в размер на 500 лева на И.Г.С. ***, ЕГН **********,***, офис 4 / адв. В.И./.

 

      РЕШЕНИЕТО  подлежи на обжалване пред Административен съд град Стара Загора в 14 дневен срок от съобщението на страните.

 

             РАЙОНЕН СЪДИЯ: