Присъда по дело №63/2014 на Окръжен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 28 март 2014 г. (в сила от 16 февруари 2015 г.)
Съдия: Къню Тодоров Жеков
Дело: 20142200200063
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 19 февруари 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

П Р И С Ъ Д А 

 

Гр. Сливен, 28.03.2014 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

        Сливенският окръжен съд, наказателно отделение в открито съдебно заседание  на  двадесет и осми март, две хиляди и четиринадесета година, в състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: КЪНЧО ЖЕКОВ

ЧЛЕН: ХРИСТИНА МАРЕВА

 

                                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: И.С.

                                                                                Р.П.

                                                                                   Д.П.

 

С участието на секретар К.И.,  присъствието на  зам.окръжен прокурор ДИАНА СТОЕВА,  докладвано от Председателя НОХД № 63 по описа за 2014 год. на Сливенския окръжен съд

 

                                      П Р И С Ъ Д И   :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия  С.Й.С. – роден на *** г., българин, български гражданин,   неграмотен, безработен, вдовец, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН, в това, че на 16.06.2013 г.  в м. „Дюлева река” край гр. Сливен, умишлено умъртвил В. С.С.,***, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, а смъртта е настъпила на 19.06.2013 г., поради което и на основание чл.116 ал.1 т.6 предл.2 и 3 вр.чл.115, вр. чл. 54 ал.1 и чл.58а ал.1 от НК, го ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ лишаване от свобода, което наказание да изтърпи при първоначален  „СТРОГ” режим  в затвор.

На основание чл.59 ал.1 от НК, ПРИСПАДА от така определеното  по отношение на подсъдимия С.Й.С. наказание лишаване от свобода времето, през което спрямо него е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” по настоящото наказателно производство, а именно от 19.06.2013 г. до привеждане в изпълнение на настоящата присъда.

ОСЪЖДА подсъдимия С.Й.С. със снета по делото самоличност да заплати на гражданските ищци и частни обвинители С.Г.С.,***, ЕГН ********** сумата 100.000 лв. /сто хиляди лева/, на Г.В.С.,***, ЕГН ********** сумата 50.000 лв./петдесет хиляди лева/, на Д.В.С.,***, ЕГН **********  сумата 50.000 лв. /петдесет хиляди лева/, представляващи обезщетение за причинени от непозволено увреждане  неимуществени вреди, както и сумата от 448.00 лв., представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на увреждането -  19.06.2013 г., до окончателното заплащане на сумите.

ОСЪЖДА подсъдимия С.Й.С. със снета по делото самоличност да заплати в полза на държавата по бюджета на държавата по сметка на Окръжен съд – Сливен  8017.00 лв., представляваща държавна такса върху уважената част на гражданските искове.

ОСЪЖДА подсъдимия С.Й.С., със снета по делото самоличност,  да заплати в полза на държавата по бюджета на държавата по сметка на Окръжен съд - Сливен сумата от 870,70 лв., представляваща направените по делото разноски.

ОСЪЖДА подсъдимия С.Й.С., със снета по делото самоличност да заплати на гражданските ищци и частни обвинители Г.В.С., Д.В.С. и С.Г.С. направените по делото разноски в размер на 5 000 лв.

Веществените доказателства: марля с червеникава течност, иззета от обект №1, запечатана в хартиен плик с лепенка №А2303 на ОД на МВР - Сливен; парче кост с 2 бр. зъби, запечатани в хартиен плик с лепенка №А2302 на ОД на МВР - Сливен; телефон марка "Нокиа-70" без батерия и заден капак, запечатан в хартиен плик с лепенка №А2283на ОД на МВР - Сливен, впоследствие след оглед, запечатан в полиетиленов плик с лепенка №А2573 на ОД на МВР - Сливен; черен на цвят чорап, запечатан в полиетиленов плик с лепенка №А2282 на ОД на МВР - Сливен; 1 бр. обувка дясна, запечатана в полиетиленов плик с лепенка №А2298 на ОД на МВР - Сливен; черно-сиво на цвят капаче от мобилен телефон с надпис "Тим", запечатан в полиетиленов плик с лепенка №А2299 на ОД на МВР - Сливен;

марля с червеникава течност, иззета от обект №7, запечатана в хартиен плик с лепенка №А2300 на ОД на МВР - Сливен; 2 бр. части от чене със зъби, поставени в хартиен плик и запечатани с лепенка А2301 на ОД на МВР - Сливен; СИМ-карта на "М-Тел", установена в марка "Нокиа-70", запечатана в полиетиленов плик с лепенка №А2574 на ОД на МВР – Сливен; празна кутия от цигари марка "Паладиум", запечатана в полиетиленов плик с лепенка "А6030" на ОД на МВР; празна кутия от цигари, марка „Кинг”, запечатана в полиетиленов плик с лепенка № А6024 на ОД на МВР – Сливен; батерия марка „Нокиа” за мобилен телефон, запечатана в полиетиленов плик с  лепенка № А6023 на ОД на МВР – Сливен; мобилен телефон марка „Сони Ериксон” и карта „М-Тел”, запечатани в полиетиленов плик с лепенка № 6022 на ОД на МВР – Сливен;; марля с червеникава течност, иззета от входната врата на помещението, запечатана в хартиен плик с лепенка № 6025 на ОД на МВР – Сливен;  1 бр. сини дънки с червена емблема „JTВ”, 1 бр. син дупчен потник с бели кантове и емблема „Найк” и 1 чифт джапанки – поставени в хартиен плик и запечатани с лепенка № 08507 на ОД на МВР – Сливен, инструмент /вила/ с дървен сап, със следи от червеникави петна, запечатан с лепенка № 6027 на ОД на МВР – Сливен, да се УНИЩОЖАТ след влизане на присъдата в сила, като вещи без стойност.

          Вещественото доказателство – земеделска копачка с пръски от червеникава течност по дървената и металната част, запечатана в полиетиленов плик с лепенка № А2026 на ОД на МВР – Сливен да се ОТНЕМЕ в полза на държавата на основание чл.53 ал.1 буква „а” от НПК, като вещ, която принадлежи на подсъдимия  и е послужила за осъществяване на престъпното деяние, като след влизане на присъдата в сила да се УНИЩОЖИ като вещ без стойност.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред  БАС в 15-дневен срок, считано от днес.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                   ЧЛЕН:

 

                                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                               2.

 

                                                                               3.   

Съдържание на мотивите Свали мотивите

                              М О Т И В И

 

             Към Присъда № 16/28.03.2014 г. по НОХД № 63/2014 г.на

                              Сливенския окръжен съд

 

        

         Срещу подсъдимия С.Й.С. е повдигнато и поддържано в съдебно заседание обвинение по чл.чл.116 ал.1 т.6 предл.2 и 3 вр.чл.115 от НК

         Делото се разглежда с внесен обвинителен акт за съкратено съдебно следствие.

         В съдебно заседание подс.С.Й.С., редовно призован, се явява лично и с упълномощения си защитник – адв.С.П. ***. Разпитан на досъдебното производство и в съдебно заседание, същия  се признава за виновен и не оспорва обстоятелствената част на обвинителния акт. Защитата на подс.С. пледира за наказание около десет години лишаване от свобода, като се приложи разпоредбата на чл.58а от НК.

         Представителят на Окръжна прокуратура – Сливен поддържа повдигнатото обвинение на основанията посочени в него,  пледира  след като бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение  на подс.С. да бъде наложено наказание дванадесет години лишаване от свобода, при строг режим на изпълнение, като се приложи разпоредбата на чл.58а от НК.    

От събраните и проверени в досъдебното производство и тези в съдебно заседание доказателства, се установява следното от фактическа страна:

Подсъдимият  С.Й.С. /Салим/ е на 65 г. възраст,  роден на *** ***, ЕГН **********, без образование, безработен, вдовец. Живее на вилата си в м. „Д.Р.” край гр. Сливен. Неосъждан – реабилитиран по право. Бил е осъждан условно през 1995 г. за престъпление по чл.132 ал.1 т.2 от НК. Има незавършено начално образование, работел нискоквалифицирана работа на различни места. От десет години бил безработен. Системно употребявал алкохол в по-големи количество и развил алкохолна зависимост. Когато се напиел, ставал агресивен, лесно влизал в конфликт и бил склонен към провокация. Подсъдимият  С. изкарвал парични средства, като превозвал товари с каруцата си. По този повод, от преди около две години, се запознал с постр. В. С., на 52 години, който работел като строител. Понякога подс.С. помагал на постр.С. и на неговия колега и приятел – свид.П.Б., като извозвал с каруцата си отпадъци от строителните обекти. Освен, че му заплащал за извършената работа, постр.С. давал на обвиняемия дрехи, обувки, черпел го с цигари. Подсъдимият С. често посещавал магазина срещу блок * в гр. Сливен, кв. „С.К.”, в който живеел постр.С.. Там имало обособени места за сядане и често клиентите оставали да пият бира.

На 16.06.2013 г., неделя, около 11,00 часа постр. С. излязъл от дома си и видял, че неговия познат –подс.С. е седнал в отсрещния магазин да пие бира. Отишъл при него и двамата изпили двулитрова бутилка бира, която пострадалият по-рано закупил. След това решили да отидат до вилата на подс.С. в м. „Д.Р.”, където продължили да употребяват алкохол. Около 14,30 часа свид.П.Б. позвънил по телефона на постр.С. и провел разговор с него, в който разговор се уговорили да се чуят отново по-късно. Около 15,00 часа във вилата дошъл внукът на подсъдимия – свид. С.Н., заедно със своята приятелка – свид. В.М. и заварили двамата мъже да си говорят спокойно, пиейки ракия в една от стаите на вилата. На масата пред тях имало току-що начената двулитрова пластмасова бутилка с ракия. Свид. Н. и свид. М. останали при тях за около половин час, след което си тръгнали.

След като двамата мъже изпили общо около 1,5 литра ракия, на свечеряване около 21,00 часа, постр. С. решил да си тръгва. Подсъдимият С. настоял гостът му да остане, но пострадалият не се съгласил. Той излязъл от стаята, като държал в ръка мобилния си телефон, за да позвъни на свид. Б., а подсъдимият вървял редом с него. Без причина, подс. С. се ядосал и в двора, на около пет метра от вилата, ударил постр.С. с юмрук в лицето. От този удар телефонът на пострадалия изхвърчал встрани и паднал в тревата. Пострадалият С. също ударил в лицето обвиняемия. Двамата се сборичкали, дърпайки се под мишниците, като стискали силно горната част на ръцете си. Подсъдимият С. приклекнал, притиснал гърба на постр.С. към земята, като ожулил дясното си коляно и предната част на десния си крак. Подсъдимият С. се разгневил и взел намиращата се наблизо мотика. Тя била с дървена дръжка с дължина около 1 метър, а металната й част се състояла от леко дъговидна извита правоъгълна част с дължина около 16 см и широчина около 10 см, с остър ръб за разкопаване или разсичане от едната страна, а от другата имала два стърчащи зъба с дължина около 10 см. Острият ръб и върховете на двата зъба били затъпени, поради многократното използване на инструмента. С дъговидно извитото острие на тази мотика, подс.С. замахнал към пострадалия, който се опитал да се предпази, като успял да хване дясната китка на нападателя си. Въпреки това, подс.С. не спрял и започнал да нанася ожесточено множество удари в областта на главата, лицето и шията на пострадалия. Той съсякъл лявата половина на лицето и лявата половина на шията на постр.С., при което част от зъбната му протеза се отчупила и паднала на земята. С посечните удари били причинени множествени натрошаващи счупвания на челюстите на пострадалия. Три от ударите, които подс.С. нанесъл с мотиката, проникнали в гръкляна на постр.С., като причинили счупвания на подезичната кост и хрущялите на гръкляна. В резултат на ударите, от тялото на пострадалия започнало обилно кръвотечение. Късите дънкови панталони, с които бил обут обвиняемият и ръцете му, също се опръскали с кръв. Тревата и почвата на мястото, където се случило сбиването се напоили с кръвта на пострадалия.

От получените наранявания, постр.С. изпитал мъчителни болки и страдания и останал да лежи безпомощен на земята, а подс.С. се прибрал във вилата и легнал да спи.

Въпреки тежкото си състояние, през нощта постр. С. успял да стане и да излезе извън двора на вилата на обвиняемия, като се придвижил до главния път. В близост до вила № 215 той се свлякъл на земята и останал да лежи там в тежко състояние.

Рано сутринта, около 07,00 часа, свид. О.П., който събирал отпадъци от казаните в града и ги предавал на живущия в м. „Д.Р.” негов познат С., се отправил към вилата на постр.С., за да му съобщи, че С. е намерил предната вечер коня му. Наближавайки вилата, свид. П. видял окървавения мъж да лежи на пътя, в началото на пресечката за вилата на подс.С.. Пострадалият не мърдал, но дишал. Без да пипа тялото, свид. П. влязъл в двора на вилата на подс.С., като му извикал по име. На двора пред вилата той намерил батерията от телефона на пострадалия, марка „Нокиа”. Предал на подс.С., след което му казал, че конят му е във вилата на С.. Едва тогава му казал, че на пътя имало ударен човек. Свид. П. и подс. С. отишли до мястото, където лежал пострадалият, при което обвиняемият заявил, че познава този човек и предната вечер са пили заедно. Подсъдимият С. извикал съседа си, живущ във вила № 215 – Данчо Цонев и същият незабавно сигнализирал на телефон „112”. През това време подс.С. се върнал в двора на вилата си. Окосил малко трева и за да прикрие следите от кръв, останали от постр.С., я разпръснал на местото, където предната вечер му нанесъл посечните удари с мотиката. На мястото, където било открито тялото на постр.С. пристигнал екип на Спешна медицинска помощ, както и полицейски служители от РУ „Полиция” – Сливен, между които свидетелите П.П. и Ж.Д.. Медицинските лица от МБАЛ „Д-р Ив. Селимински” – Сливен установили, че състоянието на постр. С. е много тежко, поради което незабавно го отвели с линейката в болницата в гр. Сливен. Свид. П. и свид. Д. останали на място, за да запазят местопроизшествието до идването на дежурната оперативно-следствена група. Докато разговаряли с лицето, подало сигнала, при тях дошъл подс.С.. Полицаите го попитали дали познава пострадалия, при което той отговорил утвърдително. Съобщил им, че предишната вечер са пили заедно във вилата му, но на свечеряване пострадалият си тръгнал. Подсъдимият С. казал, че нищо повече не знае. Полицейските служители видели, че по дрехите на подс.С. има кръв. Те видели също така наличие на натъртвания в областта на дясната му ръка, по бицепса, по двете страни на лицето, както и рана на главата, малко над челото, в дясната част. Попитали го от какво са тези наранявания, но той не можал да им даде смислен отговор. Споменал, че ходел да си търси изгубената кобила и за това се е наранил.

По кървавите следи полицейските служители достигнали до двора на вилата на подс.С.. При извършения оглед на местопроизшествие, разследващите органи намерили и иззели парче кост с 2 бр. зъби, телефон марка „Нокиа-70”, без батерия и без заден капак, черен чорап и 2 бр. част от чене със зъби.

По-късно през деня бил извършен допълнителен оглед във вилата на подс.С., при който разследващите органи фиксирали мястото, покрито с прясно окосена трева, под която имало следи от кръв, следите от кръв по дръжката на входната врата на вилата. Открити и иззети били батерията от мобилния телефон на постр.С., както и мотиката, с която подс.С. нанесъл ударите на пострадалия, със следи от червеникава течност по металната част и по дървената дръжка.

При отвеждането му в болницата постр.С. бил в тежко увредено общо състояние, състояние на травматичен и хеморагичен шок, в безпомощно състояние, трудно контактен и неадекватен, с разкъсно-контузна рана в лявата област на шията, хематом на лявата орбита и мирис на алкохол. Проведени били консултации с хирург, УНГ, реаниматор и неврохирург. Бил е опериран и настанен в ОАИЛ при МБАЛ „Д-р Ив. Селимински” – Сливен. Въпреки проведените съживителни мероприятия, постр.С. починал, като смъртта му е била регистрирана в 06,08 часа на 19.06.2013 г.

Още на 17.06.2013 г. подс.С. бил отведен в сградата на РУ „Полиция” – Сливен и задържан за срок от 24 часа. При беседата със свид. П.П. той му разказал, че когато тръгнал да изпраща В., двамата се сдърпали, при което взел мотичката и му нанесъл 4-5 удара в областта на главата. Заявил, че не си спомня много неща от предната вечер, тай като бил много пиян.

С протокол за доброволно предаване подс.С. предал дрехите и чехлите, с които бил обут, по които имало кървави петна.

На 17.06.2013 г., подс.С. бил освидетелстван от съдебен лекар. Видно от изготвената съдебномедицинска експертиза, при извършения преглед и освидетелстване са установени кръвонасядания в областта на дясното слепоочие със синкаво-морав цвят, с размери около 4-5 см, с леко изразена оточност на тъканите; наличие на подобни кръвонасядания в лявата скулна област с размери около 3-4 см; масивно петнисто синкаво кръвонасядане в областта на вътрешната повърхност на горния край на дясната мишница, с охлузвания на кожата над него с размери около 7-8 см и охлузвания с размери около 0,5-1 см до около 2 см в областта на дясната китка, в областта на палеца на дясната ръка, по предната повърхност на дясното коляно и предната повърхност на дясната подбедрица. Установено е червеникаво зацапване, наподобяващо такова от кръв в областта на дясната половина на челото и в областта на предната повърхност на десния крачол на дънките.

Така описаните травматични увреждания са получени вследствие действието на твърди тъпи и тъпоръбести предмети и са получени по механизма на удряне и притискане на тези части на тялото с такива и между такива предмети, както и вследствие падане и удряне на тези области на тялото върху такива предмети. Същите добре съвпадат да са получени вследствие боричкане или посдърпване с друго лице. Описаните увреждания добре съвпадат да са получени вечерта на предишния ден.

Видно от заключението на съдебно-медицинската експертиза на трупа на постр.С., причината за настъпването на смъртта му е изпадането му в състояние на хеморагичен и травматичен шок, а непосредствената причина за настъпването на смъртта е острата тежко дихателна недостатъчност вследствие проникващите в областта на гръкляна посечни наранявания, като получените кръвоизливи и кръвонасядания, както и изразения травматичен оток на лигавицата са силно стеснили дихателните пътища и довели до остра дихателна недостатъчност. При външния оглед и аутопсията на трупа, съдебният лекар е установил множество посечни рани в областта на главата, лицето – предимно в областта на лявата половина на лицето и в областта на лявата половина на шията, които са еднотипни, с еднаква характеристика. Три от тях са дълбоки и проникват в гръкляна, гълтача, с натрошаващи счупвания на подезичната кост и хрущялите на гръкляна. Другите са също дълбоки, като в дълбочина са срязали меките тъкани, костите на лявата половина на лицевия череп с множествени натрошаващи счупвания с образуване на множество костни фрагменти, които са силно разместени и отдалечени една от друга. Челюстите на пострадалия са също с множествени натрошаващи счупвания. Установени са масивни кръвоизливи и кръвонасядания в областта на меките тъкани на лицето, шията и шийните органи, като просветът на гръкляна и гълтача е силно стеснен, на места изцяло запушен.

Установен е и десностранен периорбитален хематом, охлузвания и кръвонасядания в областта на лицето, охлузвания в областта на гърба, кръвонасядания в областта на вътрешната повърхност на дясната мишница, множество охлузвания със забелване на епидермиса в областта на предните и задните повърхности на двете предмишници, по задните повърхности на лактите, в гръбните повърхности на дланите и пръстите на ръцете.

Описаните посечни рани в областта на главата, лявата половина на лицето и лявата половина на шията са причинени от посечно оръжие. Това е видно от вида и характеристиката на получените наранявания. От заключението на съдебномедицинската експертиза на иззетата като веществено доказателство мотика се установява, че от вида, характеристиките, формата и уврежданията на подлежащите кости в областта на лицето и хрущялните тъкани в областта на гръкляна, следва извода, че описаните увреждания добре съвпадат да са били причинени чрез използване на това веществено доказателство – дължините на установените посечни рани са по-малки от дължината на острата затъпена част на мотиката, тип чапа, но това не пречи вследствие замахване с инструмента и нанасяне удари в областта на наранените области на лицето, главата и шията, да се получат описаните наранявания, тъй като острието е дъговидно извито, а от друга страна и наранените области са неравни с изпъкналости и хлътвания. За използването на точно този инструмент говори обстоятелството, че в дълбочина костите и хрущялите са не само срязани, а са с многофрагментарни счупвания, което показва, че при нанасяне на удари с острата част на сечивото се причиняват не само посечни увреждания, но и такива с натрошаване на по-твърдите структури, размачкване и разкъсване на по-меките тъкани, като меки тъкани и хрущяли. Може категорично да се каже, че по тялото на пострадалия не са били нанесени удари с противоположната метална част на чапата, т.е. със стърчащи два зъба, които са били остри, но вече затъпени поради дълготрайното използване на сечивото.

Ударите с посечното оръжие са били нанесени със значителна сила в особено опасни области на тялото. Уврежданията в областта на лицето и шията с масивните травматични увреждания на тъканите и органите в областта на шията са били силно болезнени поради богатата инервираност на тези области и характерното за тези области е, че дразненията в тези области на тялото се придружават с изпадане в шок. Тази зона е шокогенна зона. Травматичните увреждания тук бързо водят до тежки усложнения, спазъм на гладката мускулатура и бързо изпадане на пострадалите в състояние на шок. Локализацията на уврежданията и тежестта им сочи, че ударите са били нанесени с голямо ожесточение и са проява на особена жестокост спрямо пострадалия. Поради богатата инервираност на тези области на тялото, травматичните увреждания са били придружавани с мъчителни болки и страдания, които пострадалият ги е изпитвал продължително време.

Настъпването на смъртта е в пряка и непосредствена връзка с получените травматични увреждания в областта на главата, лицето и лявата половина на шията. Настъпването на смъртта е непосредствена последица на причинените на пострадалия тежки травматични увреждания и настъпилите впоследствие тежки усложнения.

По делото е назначена съдебномедицинска експертиза по писмени данни със задача, като се имат предвид данните от досъдебното производство за вида и количеството на консумираните от подс.С. алкохолни напитки, да се установи каква е била концентрацията на етилов алкохол в кръвта му. Заключението на съдебния лекар сочи, че около 21,00 часа на 16.06.2013 г. концентрацията на етилов алкохол в кръвта на подс.С., след консумиране на около 1 литър бира и около 750 мл ракия, е била около 4 промила. Тази концентрация отговаря на тежка степен на остро алкохолно отравяне. Лицата с такава концентрация на етилов алкохол в кръвта си са тежко повлияни от действието на алкохола. В това състояние на въздействие на алкохола по централната нервна система може да има т.нар. „бели петна” в спомените, както е в конкретния случай. Вещото лице е обсъдило показанията на подс.С. и е стигнал до извода, че те добре кореспондират с поведението на лице, което е с тежка степен на алкохолно отравяне с концентрация на етиловия алкохол около 4 промила. Данните сочат, че се касае за обикновено алкохолно опиянение.

Предвид наличието на наследствена обремененост, с оглед установяване състоянието на вменяемост и психическата годност на подс.С. за участие в настоящото наказателно производство, е назначена и изготвена комплексна съдебно-психолого-психиатрична експертиза, чието заключение сочи, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и е бил в състояние да ръководи постъпките си. Вещите лица потвърждават извода на съдебния лекар, че по време на извършване на деянието подс.С. се е намирал в състояние на обикновено алкохолно опиване. Това състояние не представлява разстройство на съзнанието и следователно няма причина за отпадане на базовите психични годности, касаещи вменяемостта на обвиняемия. След проведеното съдебно-психиатрично и психологично освидетелстване, при подс.С. не са установени данни за интелектуален дефицит или личностово разстройство. Вследствие алкохолната интоксикация той е възприемал правилно, но ограничено фактите от действителността, имащи значение за делото. Предвид настъпилата амнезия вследствие на алкохолната интоксикация, подс.С. ще е в състояние да дава достоверни показания само за онези факти, които помни.

Експертите са констатирали у подс.С. наличие на развила се Алкохолна зависимост. Интерпретацията от проведеното психологично изследване очертава обвиняемия като личност с обща ограниченост, полуграмотен, с паметови възможности във възрастовите граници, с ниска устойчивост при стрес и натиск, предразположен да проявява обърканост. Липсва обща агресивност, но е отчетена много висока телесна и вербална агресия, при наличие на вина след агресия. С нисък самоконтрол, с лошо контролируеми емоции. Осъждането за нанасяне на телесна повреда в състояние на афект потвърждава извода за наличие на склонност към агресивни реакции при провокации.

По време на експертното изследване, подс.С. е твърдял, че няма абсолютно никакъв спомен за времето на инцидента, че в полицията са го принудили да даде неверни показания, категорично отрича двамата с пострадалия да са се карали или сбивали. Тези твърдения са отхвърлени от експертите като недостоверни, предвид последвалите инцидента действия на подс.С., както и съществените противоречия в разказа му. Опитът за прикриване на деянието (прикрито място с кръвта на пострадалия) сочи, че извършителят е знаел за стореното от него (липсва амнезия), и освен това е разбирал обществената опасност и наказуемост на извършеното и е могъл да извършва целенасочени и подредени действия известно време след инцидента.

В заключението си вещите лица сочат, че няма данни обвиняемият да е извършил деянието в състояние на физиологичен или патологичен афект.

Посредством извършена съдебно-техническа експертиза е установено, че откритият на местопроизшествието телефон, марка Нокиа-70 с поставена в него СИМ-карта „М-Тел Прима”, е телефонът използван от постр.С.. Поставената в него карта е с абонаментен № **********.

Гореизложената фактическа обстановка се доказва по безспорен и категоричен начин от: протокол от 17.06.2013 г. за оглед на местопроизшествие с фотоалбум към него; протокол от 17.06.2013 г. за оглед на местопроизшествие (допълнителен) с фотоалбум към него; протокол за оглед на веществени доказателства и фотоалбум; протоколи от 17.06.2013 г. и от 07.08.2013 г. за доброволно предаване, ведно с медицинска документация; заверено копие от гаранционна карта за телефон марка Нокиа, модел 70 на името на съпругата на пострадалия; показанията на свидетелите разпитани на досъдебното производство Г.С., С.С., Д.С., П.П., Ж.Д., П.Б., Д. И., С.Н., С. Й., В.М. и О.П., протокол за извършена техническа експертиза; заключението на съдебномедицинска експертиза на труп № 146/13 г. ; съдебномедицинска експертиза на живо лице № 69/13 г.; съдебномедицинска експертиза на веществено доказателство № 1/14 г.; съдебномедицинска експертиза по писмени данни № 119/13 г.; заключение на комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза ; справка за съдимост на подс.С.; характеристична справка; декларация за СМПИС.

От така установената фактическа обстановка, съдът счита, че с деянието си  от обективна и субективна страна подс. С.Й.С. е осъществил престъпния състав на чл.116 ал.1 т.6 предл.2 и 3 вр.чл.115 от НК, тъй като на 16.06.2013 г., в м. „Д.Р.” край гр. Сливен, умишлено умъртвил В. С.С.,***, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, а смъртта е настъпила на 19.06.2013 г.

Налице е квалифициращият признак „особено мъчителен начин”, тъй като преди да умре, пострадалият е изживял значителни болки и страдания, които пострадалият е изпитвал продължително време. Особената жестокост произтича от хладнокръвието и ожесточеността, с които е извършено убийството. Обвиняемият е нанесъл множество удари с посечно оръжие в особено опасни и болезнени области на тялото.

Деянието е извършено от подс.С. с пряк умисъл. Той е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е и е искал настъпването на общественоопасните му последици. Съзнавал е, че нанася голям брой удари с оръжие, годно да причини смърт, със значителна сила в жизненоважни центрове на човешкото тяло, каквито се явяват главата и шията, и това може да доведе до смъртта на пострадалия.

 

Причини, условия и мотиви:  личност с ниско интелектуално развитие, агресивно поведение при употреба на алкохол.

При определяне вида и размера на наложеното наказание, съдът взе предвид като смекчаващи отговорността обстоятелства -  изразеното  съжаление и разкаяние за случилото се, чистото съдебно минало, а като отегчаващи отговорността обстоятелства сравнително недобрите характеристични данни  и като ги съобрази наложи наказание при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства по първата алтернатива предвидена в закона, а именно лишаване от свобода за срок от осемнадесет години.

Съдът приложи императивната разпоредба на чл. 58а ал.1 от НК и намали така определеното наказание с 1/3 като наложи окончателно наказание в размер на дванадесет години лишаване от свобода, което подсъдимия да изтърпи при първоначален „строг“ режим в затвор.

По гражданският иск:

Гражданският иск е с правно основание чл.84 и сл.от НПК, както и чл. 45 от ЗЗД. Гражданските ищци са от кръга на лицата, които имат право на обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди, а именно съпруга и деца на починалия С.. От събраните по делото доказателства относими към предявения граждански иск, съдът установи, че между гражданските ищци и пострадалия са съществували връзка на дълбока обич и привързаност  и безспорно неговата смърт представлява тежка загуба за тях. Предвид изложеното и след като съобрази трайната практика на ВКС на РБ, както и по справедливост, съгласно чл. 52 от ЗЗД, съдът уважи предяваните граждански искове в пълният им размер, като присъди обезщетение за претърпени неимуществени вреди по отношение на С.Г.С. в размер на 100 000 лв., на Г.В.С. – 50 000 лв. и на Д.В.С. – 50 000 лв., представляващи обезщетение за причинени от непозволени увреждане неимуществени вреди, като по отношение на С. присъди и сумата 448 лв., представляващи обезщетение за претърпени имуществени вреди, всички суми ведно със законните последици до изплащането им.

Съгласно правилата на НПК, съдът осъди подсъдимия С.С. да заплати в полза на държавата по бюджета на Окръжен съд – Сливен сумата от 870,70 лв., представляващи направени по делото разноски, а на гражданските ищци и частни обвинители направените по делото разноски в размер 5 000 лв.

Съдът постанови веществените доказателства : марля с червеникава течност, иззета от обект №1, запечатана в хартиен плик с лепенка №А2303 на ОД на МВР - Сливен; парче кост с 2 бр. зъби, запечатани в хартиен плик с лепенка №А2302 на ОД на МВР - Сливен; телефон марка "Нокиа-70" без батерия и заден капак, запечатан в хартиен плик с лепенка №А2283на ОД на МВР - Сливен, впоследствие след оглед, запечатан в полиетиленов плик с лепенка №А2573 на ОД на МВР - Сливен; черен на цвят чорап, запечатан в полиетиленов плик с лепенка №А2282 на ОД на МВР - Сливен; 1 бр. обувка дясна, запечатана в полиетиленов плик с лепенка №А2298 на ОД на МВР - Сливен; черно-сиво на цвят капаче от мобилен телефон с надпис "Тим", запечатан в полиетиленов плик с лепенка №А2299 на ОД на МВР - Сливен; марля с червеникава течност, иззета от обект №7, запечатана в хартиен плик с лепенка №А2300 на ОД на МВР - Сливен; 2 бр. части от чене със зъби, поставени в хартиен плик и запечатани с лепенка А2301 на ОД на МВР - Сливен; СИМ-карта на "М-Тел", установена в марка "Нокиа-70", запечатана в полиетиленов плик с лепенка №А2574 на ОД на МВР – Сливен; празна кутия от цигари марка "Паладиум", запечатана в полиетиленов плик с лепенка "А6030" на ОД на МВР; празна кутия от цигари, марка „Кинг”, запечатана в полиетиленов плик с лепенка № А6024 на ОД на МВР – Сливен; батерия марка „Нокиа” за мобилен телефон, запечатана в полиетиленов плик с  лепенка № А6023 на ОД на МВР – Сливен; мобилен телефон марка „Сони Ериксон” и карта „М-Тел”, запечатани в полиетиленов плик с лепенка № 6022 на ОД на МВР – Сливен;; марля с червеникава течност, иззета от входната врата на помещението, запечатана в хартиен плик с лепенка № 6025 на ОД на МВР – Сливен;  1 бр. сини дънки с червена емблема „JTВ”, 1 бр. син дупчен потник с бели кантове и емблема „Найк” и 1 чифт джапанки – поставени в хартиен плик и запечатани с лепенка № 08507 на ОД на МВР – Сливен, инструмент /вила/ с дървен сап, със следи от червеникави петна, запечатан с лепенка № 6027 на ОД на МВР – Сливен, да се УНИЩОЖАТ след влизане на присъдата в сила, като вещи без стойност.

         Вещественото доказателство – земеделска копачка с пръски от червеникава течност по дървената и металната част, запечатана в полиетиленов плик с лепенка № А2026 на ОД на МВР – Сливен да се ОТНЕМЕ в полза на държавата на основание чл.53 ал.1 буква „а” от НПК, като вещ, която принадлежи на подсъдимия  и е послужила за осъществяване на престъпното деяние, като след влизане на присъдата в сила да се УНИЩОЖИ като вещ без стойност.

Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                               ЧЛЕН: