Решение по дело №923/2018 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 25 октомври 2018 г. (в сила от 28 ноември 2018 г.)
Съдия: Мариела Викторова Йосифова
Дело: 20181320200923
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 17 юли 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№  396 /25.10.2018 г.  град Видин

         

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ВИДИНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, Трети наказателен състав,

на двадесет и пети септемри    две хиляди и осемнадесета година,

в публично съдебно заседание в състав:

 

                                                                                   Съдия: Мариела Йосифова

секретар:К. Илиева

прокурор:

като разгледа докладваното от съдия Йосифова

АНД № 923 по описа на Районен съд - Видин за 2018 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН и е образувано  по жалба на С.Л.Ц. *** , против Наказателно постановление № 451/30.05.2018 г., издадено от Началник на митница Лом, с което на  Велков е наложена Глоба в размер на   500 / петстотин/  лева, на основание чл. 123 ал.1 , чл.124 ал.1 и чл.128 ал. 2 от ЗАДС за нарушение на чл.123  ал.1 от ЗАДС.

         В жалбата се излагат   твърдения за това , че жалбоподателката е имала влязла в сила присъда за същото деяние към момента на издаване на обжалваното НП.

      В съдебно заседание жалбоподателя се явява лично и с процесуален представител, надлежно упълномощен. Моли за отмяна на НП.

       Ответната страна, редовно призована, в съдебно заседание  се представлява от процесуален представител.

        С оглед събраните по делото доказателства, съдът прие за установено от фактическа страна следното:

 Не се спори между страните , че на 08.01.2018г., около 09.30 часа  жалбоподателката е държала в лек автомобил „Ауди“ с рег № ВН 2100 ВК акцизни стоки – 20 кутии цигари марка Уйнстън блу , без български акцизен бандерол.

Гореизложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото писмени доказателства, приобщени чрез АНП, като същата не се оспорва и от жалбоподателя.

 

Към доказателствата по делото е приобщен и копие от протокол за проведено съдебно заседание на 17.04.2018г. , видно от  е одобрено споразумение постигнато между процесуалния представител на С.Л.Ц. *** по силата на което Ц. се е признала за виновна за извършено от нея деяние по чл.234 ал.1 във вр. Чл.26 ал.1 от  от НК , извършено на 08.01.2018г.

Съдът въз основа на императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността му, обосноваността му, и справедливостта на наложеното административно наказание и предвид така установеното фактическа обстановка направи следните правни  изводи:

Жалбата е процесуално допустима, подадена е в срока за обжалване от надлежна страна и е приета от съда за разглеждане.

Наказателното постановление  е издадено от компетентен орган. 

В хода на административонаказателното производство не са били допуснати съществени процесуални нарушения. Наказателното постановление е  съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН. Вмененото във вина на жалбоподателя  нарушение е индивидуализирано в степен, позволяваща му да разбере в какво е обвинен и срещу какво да се защитава.Посочени са нарушените материално правни норми, като наказанията за нарушенията са индивидуализирани.

Като разгледа жалбата по същество, съдът намира от правна страна следното:

Съдът намира, че отговорността на жалбоподателя  е незаконосъобразно ангажирана.  Това е така, тъй като спрямо същото лице, има влязъл в сила съдебен акт  за деяние, осъществяващо състав на престъпление от общ характер – по чл.234 ал.1 във вр. Чл.26 ал.1 от  от НК, които елементи от състава на престъплението се покриват и от елементите от обективна и субективна страна и на състава на административното нарушение по чл.123  ал.1 от ЗАДС. Съобразявайки се с принципа, въведен с разпоредбата на чл.17 от ЗАНН, че никой не може да бъде наказан повторно за административно нарушение,  за което е бил вече наказан с влязло в сила наказателно постановление или решение на съда, с оглед ТР № 3/2015 г. на ОСНК  съдът намира, че  следва да отмени НП .Предвид  разпоредбата на чл.33 ал.1 и ал.2 от ЗАНН  след като е установено, че деянието, за което е образувано административнонаказателно производство, съставлява престъпление, производството е следвало да бъде прекратено, а материалите да се изпратят на съответния прокурор. Като не е сторено това, е образувано и приключило с издаване на НП едно незаконосъобразно административно-наказателно производство, с което е ангажирана административно-наказателната отговорност при идентичност на фактите, с които жалбоподателя  е репресиран по наказателен ред. С оглед на горното съдът намира, че НП  следва да бъде отменено.

            Водим от гореизложеното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

                                               Р    Е    Ш    И : 

             ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 451/30.05.2018 г., издадено от Началник на митница Лом, с което на  С.Л.Ц. *** е наложена Глоба в размер на   500 / петстотин/  лева, на основание чл. 123 ал.1 , чл.124 ал.1 и чл.128 ал. 2 от ЗАДС за нарушение на чл.123  ал.1 от ЗАДС.

 Решението  не е окончателно и подлежи на обжалва пред Административен съд Видин от страните  в 14-дневен срок  от получаване на съобщението по реда на Глава ХІІ от АПК.

 

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: