Решение по дело №3613/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 4971
Дата: 27 декември 2019 г. (в сила от 15 ноември 2021 г.)
Съдия: Надежда Георгиева Славчева-Андонова
Дело: 20195330103613
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 5 март 2019 г.

Съдържание на акта

 

 

 

 

 

 

Р Е Ш Е Н И Е   № 4971

 

27.12.2019г., гр.Пловдив

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пловдивски районен съд, гражданско отделение, в открито заседание на четвърти декември две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: НАДЕЖДА СЛАВЧЕВА

          

при секретаря Марина Кондарева, като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 3613 по описа на съда за 2019 година и за да се произнесе,  взе  предвид следното:

 

         Предявен е иск с правно основание чл.422 ГПК, във връзка с чл.92, ал.1 ЗЗД.

 В исковата молба от „Б ПРО ГЕЙМИНГ“ ООД против В.И.В. се твърди, че на *** между страните бил сключен договор за спонсориране на *** по електронни спортове, с предмет на договора: участието на ответника в състезания по електронни спортове от името на и в отбора на ищеца. Срокът на договора бил една година, считано от ***. Твърди се, че на 25.10.2018 г. ответникът прекратил едностранно договора, чрез заявление направено публично в интернет, като заявлението за прекратяване на договора достигнало до знанието на ищеца и до неопределен брой други лица. На 26.10.2018 г. ответникът се присъединил към друг отбор по електронни спортове с наименование ***. Сочи, че чл. 7 от договора съдържа три отделни хипотези, при наличието на всяка една от които ответникът би дължал неустойка на ищеца, а именно: при едностранно прекратяване на договора от страна на ответника по причина различна от форс мажор, същият дължи на ищеца неустойка в размер на 10 500 евро; при осуетяване под каквато и да е форма от страна на ответника изпълнението на договора, като се твърди, че ответникът не е присъствал на задължителни тренировки с отбора на ищеца, въпреки, че е поел такова задължение съгласно договора, като се твърди, че едностранното прекратяване на договора и неявяването на ответника на тренировки, представляват осуетяване на изпълнението на договора; при преминаване на ищеца в друг отбор, който не е отбор на ищеца, като се твърди ответникът публично да е заявил преминаването си в друг отбор. Твърди, че чрез едностранно волеизявление, ответникът е обявил, че прекратява договора. Същият не се е явявал на задължителните тренировки при ищеца. В същото време ответникът признал в интернет пространството, че е сключил нов договор с *** и фактически се е състезавал като част от този отбор. Така извършените действия от страна на ответника и техните правни последици били регламентирани в чл. 7 от договора, като на основание посочената разпоредба ответникът дължал на ищеца неустойка в размер на 10500 евро, при наличието на която и да е от трите хипотези на чл. 7 от договора.

Ищецът подал заявление по чл. 410 ГПК. По образуваното заповедно производство по ч.гр.д. № 18604/2018 г. по описа на ПдРС, ІІ гр. с., била издадена заповед за изпълнение № 10696/04.12.2018 г. за следните суми: 10 500 евро /десет хиляди и петстотин евро/ - главница, представляваща  неустойка, дължима съгласно чл. 7 от Договор за спонсориране на *** по електронни спортове от ***, ведно със законната лихва върху главницата, считано от постъпване на заявлението в съда – 22.11.2018 г. до окончателното погасяване и разноски. В срока по чл. 414, ал. 2 ГПК било подадено възражение за недължимост, поради което за ищеца се породил правен интерес да предяви настоящата установителна претенция в срока по чл. 415 ГПК. Моли за уважаването й. Претендира разноските в настоящото и заповедното производство.   

 

В срока по чл. 131 ГПК е депозиран писмен отговор на исковата молба, с който се заявява, че предявеният иск е неоснователен. Не оспорва обстоятелството, че на *** между страните бил подписан договор за спонсориране на *** по електронни спортове. Всички останали факти и обстоятелства, изложени в исковата молба се оспорват и не се признават от ответника. Сочи, че спонсорството няма изрична правна уредба. Обичайно, по силата на договора за спонсорство, спонсорираното лице получавало икономическа помощ /пари, предоставяне на материална база и др./ от спонсора, срещу което се задължавало да рекламира спонсора като популяризира неговото име, търговска марка, дейността или продуктите му по подходящ начин. С оглед на това, че липсвала изрична правна уредба на договора за спонсорство, страните по него сами определяли своите права и задължения, доколкото не противоречали на повелителните норми на закона и на добрите нрави.

Прави възражение за нищожност на неустоечната клауза, обективирана в чл. 7 от договора за спонсориране на *** по електронни спортове, подписан между страните на ***. Твърди, че процесната клауза е нищожна, като противоречаща на добрите нрави и принципа на справедливостта, съгласно чл. 26, ал. 1, предложение 3  ЗЗД. Счита, че в конкретния случай неустойката е уговорена така, че да надхвърля законово вменените й обезпечителна, обезщетителна и санкционна функции, като със същата се цели неоснователно обогатяване на ищцовото дружество. Налице в конкретния случай била значителна нееквивалентност между престациите по договора - тази, дължима от ищеца към ответника и поетото от ответника неустоечено задължение. Съгласно чл. 2.2 от договора от ***, ищцовото дружество се задължило да предоставя на ответника месечно подпомагане в размер на 500 лева за срока на договора /12 месеца/, като общото му задължение за периода на договора било в размер на 6000 лева /12 месеца по 500 лева месечно/. Противоположно, ответникът поел неустоечно задължение за заплащане на сума в размер на 10 500 евро, при осъществяване на която и да е от хипотезите на чл. 7 от договора от ***, сключен между страните. Съвсем очевадна била нееквивалентността на поетите от страните задължения по договора и надхвърляне на присъщите на неустойката функции. Твърди, че неустоечната клауза е нищожна, поради накърняване на добрите нрави и принципа на справедливостта. Твърди, че в исковата си молба ищцовото дружество не сочи настъпване на вреди от неизпълнението на договора, които се обезпечават и репарират с процесната неустойка, нито техния размер.

На следващо място в условията на евентуалност, прави възражение за прекомерност на претендираната неустойка. Въпросът за прекомерност на неустойката и евентуалното й намаляване следвало да бъде решен след преценка на съотношението между действителния размер на неустойката и претърпените от неизпълнението на договорно задължение вреди. Твърди, че ищцовото дружество не сочи какви по вид и размер вреди е претърпяло от поведението на ответника.

На следващо място, прави възражение за нищожност на процесния договор, като заобикалящ закона, основание по чл. 26, ал. 1, предложение 2 ЗЗД. Твърди, че със сключване на процесния договор за спонсорство се цели прикриване на трудови правоотношения между страните, което е недопустимо.

На последно място, ищецът не сочил да е организирал тренировъчни занимания, участия за изява на спонсорираното лице на отбор по електронни спортове ***, да е осигурил участия в платени или организирани събития, да е предоставил за професионално развитие среда, както и опитен *** и *** екип, т.е. самия ищец да е изпълнил своите задължения по договора, а поради неизпълнение от страна на ответника за ищеца да е настъпила каквато и да е вреда.

С договора, който по съществото си бил договор за спонсорство, т.е. наподобявал договор за дарение, всяка от страните поела определени задължения, като ищецът не твърдял в исковата молба да е изпълнил своите задължения поети с договора, а поради неизпълнение на задължения на ответника, за ищеца да са настъпили някакви вреди, което е самостоятелно основание за отхвърляне на иска.

С оглед изложеното моли предявеният иск да бъде отхвърлен. Претендира разноски.

         Съдът, като прецени всички събрани по делото доказателства и доводите на страните по вътрешно убеждение, прие за установено от фактическа страна следното:

         От приложеното ч.гр.дело № 18604 по описа на ПРС за 2018г. се установява, че е издадена заповед № 10696 от 04.12.2018г., с която е разпоредено В.И.В. да заплати на дружеството сумата от 10 500 евро главница, представляваща  неустойка, дължима съгласно чл. 7 от Договор за спонсориране на *** по електронни спортове от ***, ведно със законната лихва върху главницата, считано от постъпване на заявлението в съда – 22.11.2018 г. до окончателното погасяване и разноски в размер на 410.72 лв. за държавна такса и 1005.60 лв. за адвокатско възнаграждение.

         Сред материалите по цитираното ч.гр.дело е и договор за спонсориране на *** по електронни спортове от дата ***, сключен между ищцовото дружество и В.В., в качеството им съответно на спонсор и спонсорирано лице, подписан от страните по него, с предмет на договора – регулиране на отношенията между страните по отношение на спонсорство, подготовка и участие в състезания и други избрани от спонсора инициативи.

         Представена е електронна кореспонденция – изходящо писмо от ел.поща В.В. *** от 25.10.2018г., според което договорът за спонсорство  с ищеца е бил прекратен едностранно по изложените в писмото причини.

         По делото е представено в заверено копие извлечение от банкова сметка, ****** е извършен вътрешнобанков превод с контрагент В.И.В. и основание – спонсорство за месец септември.

         Представен е и приемо-предавателен протокол от 01.09.2018г., сключен между „Б Про Гейминг“ ООД и В.И.В., с предмет описаните в същия вещи.

         При така възприетата фактическа обстановка съдът направи следните правни изводи:

         Не е спорно между страните по делото, установява се и от приложеното ч.гр.дело № 18604 по описа на Пловдивски районен съд за 2018г., че срещу издадената заповед за изпълнение в срок е постъпило възражение по чл.414 ГПК от  В.И.В., като в рамките на дадения от съда едномесечен срок, са предявени и настоящите искове, поради което същите са процесуално допустими, като подадени при наличие на съответните процесуални предпоставки.

         По делото не се спори, установява се и от представените писмени доказателства, че е сключен договор за спонсориране на *** по електронни спортове на 01.09.2018г., между ищцовото дружество и В.В., в качеството им съответно на спонсор и спонсорирано лице. Договорът е влязъл в сила на *** и е със срок от една година, с възможност за преподписване при промяна на условията и/или изтичане на срока. Според чл.7 от договора в случай, че спонсорираното лице прекрати едностранно настоящия договор поради причина, различна от форс мажор, както и под каквато и да е форма осуети неговото изпълнение и/или премине към състава на друг отбор, се задължава да заплати на спонсора неустойка в размер на 10 500 евро.

         С доклада на съда, в тежест на ищеца е възложено доказването на наличие на облигационно правоотношение по договор за спонсорство и уговорка за дължимост на неустойка в конкретен размер при неизпълнение на поети от ответника задължения, а във връзка с твърдението по исковата молба, че ответникът се е присъединил към друг отбор по електронни спортове с наименование ***, съдът е задължил ответника, на основание чл.190 ГПК, да представи такъв договор. Действително по посочения законов ред доказателства не са представени, поради което и на основание чл.190, ал.2 ГПК, във връзка с чл.161 ГПК следва да се приеме, че е доказан фактът на присъединяване на ответника към друг отбор, различен от този на ищеца, поради което и е установена една от хипотезите, при наличие на която възниква задължение за спонсорираното лице да заплати неустойка на спонсора.

С отговора на исковата молба е наведено възражение за нищожност на клаузата за неустойка, като противоречаща на добрите нрави и принципа на справедливостта, съгласно чл.26, ал.1, предложение трето ЗЗД. С разпоредбата на чл.92, ал.1 ЗЗД, съгласно която неустойката обезпечава изпълнението на задължението и служи като обезщетение за вредите от неизпълнението, без да е нужно те да се доказват, законодателят е уредил две от функциите на неустойката - обезпечителна и обезщетителна. Няма спор, че като форма на договорна отговорност неустойката има и санкционна функция, която макар и неуредена изрично от закона,  е допустима, предвид договорната свобода по чл.9 ЗЗД и очертаните от законодателя нейни граници. Тази наказателна функция несъмнено намира приложение тогава, когато размерът на същата е по- голям от размера на претърпените вреди, но и в тази хипотеза уговорената неустойка следва да е в съответствие с императивните норми на закона и на добрите нрави – морална категория, съпътстваща развитието на обществото на даден негов етап. Именно последните не допускат и използването на договорната неустойка, като средство за несправедливо обогатяване на кредитора и един от корективите на последното е предвидената от законодателя в чл.26, ал.1, предложение трето ЗЗД възможност за прогласяването й за нищожна. В този смисъл са и разясненията в т.3 на ТР № 1/ 15. 06. 2010 год. на ОСТК на ВКС, съгласно които нищожна, поради накърнавяне на добрите нрави, е всяка неустойка, уговорена от страните извън присъщите й обезпечителна, обезщетителна и санкционна функции. Преценката за нищожност се извършва към момента на сключване на договора в зависимост от специфичните за всеки конкретен случаи факти и обстоятелства, при съобразяване на примерно посочени критерии, като естеството и размер на обезпеченото с неустойката задължение, обезпечение на поетото задължение с други, различни от неустойката правни способи, вида на самата уговорена неустойка и на неизпълнението, за което е предвидена, съотношението между размера на неустойката и очакваните за кредитора вреди от неизпълнението. В настоящия случай е договорена неустойка в размер на 10 500 евро. Следва да се отбележи обаче, че спонсорът се е задължил да предостави месечно подпомагане на спонсорираното лице в размер на 500 лв. или за целия период на договора от 12 месеца, подпомагането би възлязло на сума в общ размер от 6 000 лв. Освен това, в случая на спонсорираното лице е преведена единствено сумата от 500 лв. – спонсорство за месец септември, като не се твърди, нито се установява да са преведени суми и за следващите месеци. Тоест налице е значителна нееквивалентност на престацията на спонсора по договора и размера на договорената неустойка, като от твърденията на ищеца и ангажираните доказателства не може да се направи и извод за очакваните за спонсора евентуални вреди от неизпълнението на задълженията на спонсорираното лице по договора, още повече, че според твърденията договорът е прекратен на 25.10.2018г., тоест на дата, близка до датата на неговото сключване. При тези данни според настоящия съдебен състав, в този си размер от 10 500 евро, уговорената между страните неустойка не отговаря на присъщите й цели – да обезпечи изпълнението на поетото от спонсорираното лице задължение и да обезщети кредитора за вредите от виновното неизпълнение на длъжника, нито на придадената й санкционна функция, целяща да накаже неизправната страна по договора, а води до създадена още при сключване на процесния договор възможност за несправедливо обогатяване на кредитора. В този смисъл нищожността на неустоечната клауза изключва в полза на ищеца да е възникнало право на вземане от неустойка в размер на претендираната сума, поради което предявеният иск е неоснователен и следва да бъде отхвърлен.

         От ответната страна са претендирани разноски, но няма ангажирани доказателства такива да са направени, поради което разноски не се присъждат.

    По изложените съображения съдът

        

                                                               Р   Е   Ш   И:

 

         ОТХВЪРЛЯ предявения от „Б ПРО ГЕЙМИНГ“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.София, район „Красно село“, ж.к. „Бели брези“, ул. „Смърч“ № 22, вх.Б, ет.8, ап.22А против В.И.В., ЕГН ********** *** иск за установяване съществуването на вземане в размер на 10 500 евро /десет хиляди и петстотин евро/, представляващо неустойка по чл.7 от Договор за спонсориране на *** по електронни спортове от ***, ведно със законната лихва от 22.11.2018г., за които суми е издадена заповед № 10696 за изпълнение на парично задължение по чл.410 ГПК от 04.12.2018г. по ч.гр.дело № 18604 по описа на ПРС за 2018г.        

           Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                                                       

 

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

Вярно с оригинала!ВГ