Решение по дело №55/2023 на Административен съд - Търговище

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 17 юли 2023 г.
Съдия: Албена Стефанова Стефанова
Дело: 20237250700055
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 28 март 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 93                             17.07.2023 г.                град Търговище

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд- гр.Търговище,                    

на  шестнадесети юни    две хиляди двадесет и трета година,

в публично съдебно заседание, в следния  състав:

                    

                                                                Председател -  Албена Стефанова

 

Секретар- Ивалина Станкова,

като разгледа докладваното от председателя административно дело № 55 по описа за 2023 г. на съда, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

             Производството е по реда на  Дял трети от АПК, във връзка с чл.19ж от АПК.

             Образувано е по искова молба на "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД, ЕИК: *********, с адрес на управление: гр. Търговище, ул.”Копривщица” № 1, представлявано от д-р Т. М. К.,  подадена чрез адвокат К.В. ***,  с посочен по делото съдебен адрес:***, кантора № 3 срещу Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ гр.София, ул. „Кричим“ №1, Булстат *********, представлявана на основание чл.20,ал.1,т.1 от ЗЗО от Директора на РЗОК-гр.Търговище.

             С исковата молба се претендира НЗОК да бъде осъдена да заплати на "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище сумата от 2 994 лева, представляваща стойността на изпълнени дейности, подлежащи на заплащане от НЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., по  предоставяне на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия/ПСПСМИ/ - рингови инвалидни  колички, както следва: за месец 07.2022г. за два броя рингови инвалидни колички за стойността от 350 лева за всяка от тях; за месец 08.2022г.-един брой рингови инвалидна количка за стойността от 350 лева  и четири броя рингови инвалидни колички с чужда помощ, с едностранно задвижване, с регулиращ се гръб за стойността от 486 всяка от тях. С исковата молба е предявен и акцесорен иск за законна лихва върху горепосочената главница, считано от датата на предявяване на исковата молба до окончателното заплащане на сумата.

             В исковата молба се излага твърдение, че дейността по предоставяне на отпуснатите  рингови инвалидни  колички е реално осъществена, като посочените помощни средства са действително предоставени на правоимащите лица с увреждания. Относно стойността на помощните средства - предмет на претенцията се сочат фактура №11000020000/31.08.2022г. за м. 07.2022г. и фактура №**********/28.09.2022г. за м. 08.2022г. Навежда се, че дейността е отчетена в РЗОК-Търговище, но при подаване на съответния месечен отчет, посочените помощни средства- рингови инвалидни колички са подадени с погрешен код. Излагат се доводи, обосноваващи, че отчитането на дейностите по предоставяне на посочените помощни средства с погрешен код се дължи на техническа грешка. Навежда се, че след като е налице редовно и реално извършена дейност от страна на "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище,  налице е и изпълнение от страна на дружеството на договорно задължение за извършена дейност по Договор №250442/27.06.2022г., което е основание за плащане от страна на НЗОК на изпълнената дейност. Излага се становище, че последното не следва да бъде отказвано на формално основание. Претендира се присъждане на направените по делото разноски.

      На 01.06.2023г. по делото е подадено Заявление с вх.№993/01.06.2023г., с което ищецът "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД, ЕИК: ********* конкретизира исковата си претенция като я уточнява, както следва:

         Отпуснатото на правоимащото лице З.М.Х., ЕГН: ********** медицинско изделие  е Рингова инвалидна количка Модел  MSW-1500,  сериен номер ВZN *********. Същото  e  отчетено на 29.07.2022г. по КОД **********, а следвало  да бъде отчетено по КОД **********. Уточнява се че общата стойност на медицинското изделие е 586 лева, от която сума  дружеството предявява искова претенция за изплащане от НЗОК по договора сумата от 236 лева.

      Отпуснатото на правоимащото лице Б.Р.А., ЕГН: ********** медицинско изделие  е Рингова инвалидна количка Модел    MSW-1500,  сериен номер ВZN 202011425. Същото  e  отчетено на 29.07.2022г.по КОД **********, а следвало  да бъде отчетено по КОД **********. Уточнява се, че общата стойност на медицинското изделие е 486 лева, от която сума  дружеството предявява искова претенция за изплащане от НЗОК по договора сумата от 350 лева.

      Отпуснатото на правоимащото лице А.Х.С., ЕГН: ********** медицинско изделие  е Рингова инвалидна количка  с чужда помощ Модел    MSW-1500,  сериен номер ВZN *********. Същото  e  отчетено на 22.08.2022г. по КОД **********, а е следвало да бъде отчетено по КОД **********. Уточнява се, че общата стойност на медицинското изделие е 486 лева, която сума изцяло се претендира от дружеството  от НЗОК, като дължима съгласно договора.

      Отпуснатото на правоимащото лице Р.Л.М., ЕГН: ********** медицинско изделие  е Рингова инвалидна количка  Модел    MSW-4000, сериен номер ВZN 202009262. Същото  e  отчетено на 11.08.2022г. по КОД **********, а следвало  да бъде отчетено по КОД **********. Уточнява се, че общата стойност на медицинското изделие е 486 лева, от която сума  дружеството предявява искова претенция за изплащане от НЗОК по договора сумата от 350 лева.

      Отпуснатото на правоимащото лице И.А.И., ЕГН: ********** медицинско изделие  е Рингова инвалидна количка  с чужда помощ Модел    MSW-1500,  сериен номер ВZN *********. Същото  e  отчетено  на 19.08.2022г. по КОД **********, а е следвало да бъде отчетено по КОД **********. Уточнява се, че общата стойност на медицинското изделие е 486 лева, която сума изцяло се претендира от дружеството  от НЗОК, като дължима съгласно договора.

      Отпуснатото на правоимащото лице А.С.Х., ********** медицинско изделие  е Рингова инвалидна количка  с чужда помощ Модел   MSW-1500 сериен номер ВZN 202204218. Същото  e  отчетено  на 10.08.2022г. по КОД **********, а е следвало да бъде отчетено по КОД **********. Уточнява се, че общата стойност на медицинското изделие е 486 лева, която сума изцяло се претендира от дружеството  от НЗОК, като дължима съгласно договора.

      Отпуснатото на правоимащото лице Е.Ф.М., ЕГН: ********** медицинско изделие  е Рингова инвалидна количка  с чужда помощ Модел   MSW-1500 сериен номер ВZN 202204330. Същото  e  отчетено  на 23.08.2022г. по КОД **********, а следвало да бъде отчетено по КОД **********. Уточнява се, че общата стойност на медицинското изделие е 486 лева, която сума изцяло се претендира от дружеството  от НЗОК, като дължима съгласно договора.

      В съдебно заседание оспорващото дружество се представлява адвокат К.В. ***, която изцяло поддържа така предявената искова молба, уточнена със Заявление с вх.№993/01.06.2023г. Моли същата да бъде изцяло уважена. Претендира присъждане на направените по делото разноски. Представя писмена защита в която излага като допълнително становище че  дружество "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище е следвало да получи от НЗОК нотификация с посочване на правилния код на отпуснатото помощно средство. Излага се твърдение че такава    нотификация дружеството не е получавало от НЗОК, като грешките при отчитането на кодовете на помощните средства са констатирани от РЗОК едва през месец септември когато е била и доработена и информационната система за отчитане. Навежда се че стойността на ринговите колички в общ размер на 2994 лева вече е заплатена от дружеството на търговеца на едро, като през следващите 6 години дружеството е поело и гаранционния сервиз на отказаните за заплащане от НЗОК помощни средства. Моли се исковата молба изцяло да бъде уважена. Претендира се присъждане на направените по делото разноски.                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Ответникът по иска - Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ гр.София, представлявана от Директора на РЗОК - Търговище, в съдебно заседание се представлява от гл.юрисконсулт Ц.Й., която счита исковата молба за неоснователна. Поддържа писмения отговор по жалбата. Излага становище, че е налице основание за отхвърляне от заплащане на претендираните от "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище суми в общ размер на 2994 лева, тъй като НЗОК заплаща само за отпуснати помощни средства, включени в Декларация, Приложение №8, към подписания  с дружеството договор. Моли исковата молба да бъде изцяло отхвърлена като неоснователна.  Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение. Представя писмена защита, в която се излагат подробни доводи, обосноваващи, че претендираните суми за заплащане от дружеството са за ПСПСМИ, които са със кодове извън посочените в Приложение №8 към Договора. Навежда се че НЗОК заплаща само за ПСПСМИ, за които лицата по чл.88, ал.1 от ЗХУ са оторизирани /упълномощени/ от съответния производител- търговец на едро.

От събраните по делото доказателства, съдът приема за установено от фактическа страна следното:

Не се спори по делото, че между НЗОК, представлявана на основание чл.20,ал.1,т.1 от ЗЗО от Директора на РЗОК-гр.Търговище и „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД, ЕИК: *********, гр.Търговище на 27.06.2022г е сключен Договор №250442/27.06.2022г. за предоставяне на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, в това число изработване и ремонт, заплащани/доплащани от НЗОК. Към договора неразделна част е и Приложение №8, съставляващо спецификация-списък на /ПСПСМИ/ и ремонтните дейности, за които дружеството е упълномощено от съответния производител/търговец на едро да предоставя по договора. „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД, ЕИК: *********, гр.Търговище е упълномощено от търговеца "Новамед Хелткеър“ ЕООД, ЕИК20091477, гр.Плевен да предоставя гореописаните  ПСПСМИ по силата на сключен между тях на 01.10.2015г.Договор за дистрибуция.

Съгласно чл.2, ал.1 от подписания Договор №250442/27.06.2022г. изпълнителя „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище се задължава да предоставя/отпуска/ ПСПСМИ чрез търговския  обект, находящ се на бул.“Сюрен“ №1 в гр.Търговище.

От представените по делото Приемо-предавателен протокол/стр.24/ и  гаранционна карта /стр.25/ по делото се установява, че на правоимащото лице З.М.Х. от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище на 29.07.2022г. е било предоставено  медицинското изделие  - Рингова инвалидна количка, Модел Mobilux  MSW-1500,  сериен номер ВZN *********. Видно от приложения по делото фискален бон 079613 от 29.07.2022г. З.М.Х. е заплатил за предоставеното му от обекта на дружеството, находящ се на бул.“Сюрен“ №1 в гр.Търговище, гореописано медицинско изделие сумата от 236 лева. Видно от приложения по делото отчет на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище до РЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., за месец юли 2022г. /стр.12/ дружеството е отчело медицинското изделие пред РЗОК на 29.07.2022г. с код **********. От данните съдържащи се в посочения отчет дължимата сума на дружеството  за медицинското изделие от страна на НЗОК е 350 лева. Видно от отчета същата е отхвърлена от НЗОК за заплащане на дружеството.

Видно от съдържанието на  приложената по делото Декларация на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище, Приложение №8 към сключения Договор №250442/27.06.2022г., към която, е приложена “извадка от спецификацията-списък на ПСПСМИ - инвалидни колички, за които дружеството е оторизирано от  търговеца - "Новамед Хелткеър“ ЕООД да отпуска, медицинското изделие - Рингова инвалидна количка, Модел  MSW-1500 се обхваща от т.11 от списъка на ПСПСМИ , Приложение №8 към договора. Същото се индивидуализира обаче с код **********.

От представените по делото Приемо-предавателен протокол/стр.26/ и  гаранционна карта /стр.27/ по делото се установява, че на правоимащото лице Б.Р.А. от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище на 29.07.2022г. е било предоставено  медицинското изделие  - Рингова инвалидна количка, Модел Mobilux MSW-1500,  сериен номер ВZN *********. Видно от приложения по делото фискален бон 079616 от 29.07.2022г. Б.Р.А. е заплатила за предоставеното му от обекта на дружеството, находящ се на бул.“Сюрен“ №1 в гр.Търговище, гореописано медицинско изделие сумата от 136 лева. Видно от приложения по делото отчет на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище до РЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., за месец юли 2022г. /стр.12/ дружеството е отчело медицинското изделие пред РЗОК на 29.07.2022г. с код **********. От данните съдържащи се в посочения отчет дължимата сума на дружеството  за медицинското изделие от страна на НЗОК е 350 лева. Видно от отчета същата е отхвърлена от НЗОК за заплащане на дружеството.

От представените по делото Приемо-предавателен протокол/стр.28/ и  гаранционна карта /стр.29/ по делото се установява, че на правоимащото лице А.С.Х. от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище на 10.08.2022г. е било предоставено  медицинско изделие  - Рингова инвалидна количка  с чужда помощ Модел  Mobilux MSW-1500 сериен номер ВZN *********. Медицинското изделие е предоставено от обекта на дружеството, находящ се на бул.“Сюрен“ №1 в гр.Търговище, като не са налице данни за доплащане от страна на правоимащата Х.. Видно от приложения по делото отчет на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище до РЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., за месец август 2022г. / стр.38  от делото /дружеството е отчело медицинското изделие пред РЗОК на 10.08.2022г. с вх. № **********. Медицинското изделие е отчетено от дружеството с код **********. От данните съдържащи се в посочения отчет дължимата сума на дружеството  за медицинското изделие от страна на НЗОК е 486 лева. Видно от отчета същата е отказана от НЗОК за заплащане на дружеството.

От представените по делото Приемо-предавателен протокол/стр.32/ и  гаранционна карта /стр.33/ по делото се установява, че на правоимащото лице А.Х.С. от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище на 19.08.2022г. е било предоставено медицинско изделие  - Рингова инвалидна количка  с чужда помощ  Модел   Mobilux MSW-1500,  сериен номер ВZN *********. Видно от приложения по делото отчет на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище до РЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., за месец август 2022г. . / стр.38  от делото дружеството е отчело медицинското изделие пред РЗОК на 19.08.2022г. с вх.№**********. Медицинското изделие е отчетено от дружеството с код **********. От данните съдържащи се в посочения отчет дължимата сума на дружеството  за медицинското изделие от страна на НЗОК е 486 лева. Видно от отчета същата е отказана от НЗОК за заплащане на дружеството.

От представените по делото Приемо-предавателен протокол/стр.34/ и  гаранционна карта /стр.35/ по делото се установява, че на правоимащото лице Е.Ф.М.от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище на 19.08.2022г. е било предоставено медицинско изделие  - Рингова инвалидна количка  с чужда помощ Модел Mobilux  MSW-1500 сериен номер ВZN *********.  Видно от приложения по делото отчет на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище до РЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., за месец август 2022г. / стр.38  от делото/ дружеството е отчело медицинското изделие пред РЗОК на 19.08.2022г. Медицинското изделие е отчетено от дружеството с код **********. От данните съдържащи се в посочения отчет дължимата сума на дружеството  за медицинското изделие от страна на НЗОК е 486 лева. Видно от отчета същата е отказана от НЗОК за заплащане на дружеството.

От представените по делото Приемо-предавателен протокол/стр.36/ и  гаранционна карта /стр.37/ по делото се установява, че на правоимащото лице И.А.И. от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище на 19.08.2022г. е било предоставено  медицинско изделие - Рингова инвалидна количка  с чужда помощ Модел  Mobilux MSW-1500,  сериен номер ВZN *********. Видно от приложения по делото отчет на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище до РЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., за месец август 2022г. / стр.38  от делото/ дружеството е отчело медицинското изделие пред РЗОК на 19.08.2022г. Медицинското изделие е отчетено от дружеството с код **********. От данните съдържащи се в посочения отчет дължимата сума на дружеството  за медицинското изделие от страна на НЗОК е 486 лева. Видно от отчета същата е отказана от НЗОК за заплащане на дружеството.

Видно от съдържанието на  приложената по делото Декларация на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище, Приложение №8 към сключения Договор №250442/27.06.2022г., към която, е приложена “извадка от спецификацията-списък на ПСПСМИ - инвалидни колички, за които дружеството е оторизирано от  търговеца - "Новамед Хелткеър“ ЕООД да ги отпуска, медицинското изделие - Рингова инвалидна количка, Модел  Mobilux MSW-1500 се обхваща от т.11 от списъка на ПСПСМИ , Приложение №8 към договора. Същото се индивидуализира обаче с код **********.

От представените по делото Приемо-предавателен протокол/стр.30/ и  гаранционна карта /стр.31/ по делото се установява, че на правоимащото лице Р.Л.М. на 10.08.2022г. от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище е било предоставено  медицинско изделие - Рингова инвалидна количка  Модел   Mobilux MSW-4000, сериен номер ВZN 202009262. Видно от приложения по делото отчет на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище до РЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., за месец август 2022г. / стр.38 и стр.12  от делото/ дружеството е отчело медицинското изделие пред РЗОК на 10.08.2022г. Медицинското изделие е отчетено от дружеството с код **********. От данните съдържащи се в посочения отчет дължимата сума на дружеството  за медицинското изделие от страна на НЗОК е 350 лева. Видно от отчета същата е отказана от НЗОК за заплащане на дружеството.

Видно от съдържанието на  приложената по делото Декларация на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище, Приложение №8 към сключения Договор №250442/27.06.2022г., към която, е приложена “извадка от спецификацията-списък на ПСПСМИ - инвалидни колички, за които дружеството е оторизирано от  търговеца - "Новамед Хелткеър“ ЕООД да ги отпуска, медицинското изделие - Рингова инвалидна количка, Модел  Mobilux MSW-4000 се обхваща от т.11 от списъка на ПСПСМИ , Приложение №8 към договора. Същото се индивидуализира обаче с код **********.

Във връзка с отказаните от НЗОК суми на дружеството за отпуснатите от него гореописани медицински изделия, отчетени от същото през месец юли и август на 2022г. от страна на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище е подадено възражение до Директора на РЗОК-Търговище с №29-08-8/10.10.2022г. По така подаденото възражение Директорът на РЗОК-Търговище е възложил проверка със Заповед № РД-11-408/11.10.2022г.  В резултат на извършената  проверка, инспекторите на РЗОК установили, че всички отпуснати рингови инвалидни колички са действително предоставени на правоимащи лица с увреждания, ведно с гаранционните карти към тях.

След приключване на проверката Директорът на РЗОК –Търговище е  изпратил писмо до Управителя на НЗОК/стр.9 от делото/, с което го уведомява за резултати от извършената проверка . Със същото Писмо Директорът на РЗОК –Търговище е изразил становище, че  дружество „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище е изпълнило задълженията си по договора  като грешката при отчитането на дейностите е от техническия характер,  в самото начало на действие на договора и е предложил на Управителя на НЗОК отказаните дейности да бъдат заплатени. С Писмо изх. № 18-00-1862/26.10.2022г.  Управителят на НЗОК е отхвърлил предложението на Директора на РЗОК гр. Търговище като  е посочил като основание  чл.2 от Договор №250442/27.06.2022г.

Така приетата за установена фактическа обстановка се доказва от събраните по делото писмени доказателства.

При така установеното, съдът намира исковата молба за допустима. Същата е подадена от надлежна страна- страна по Договор №250442/27.06.2022г и при наличие на правен интерес.

При разглеждане на исковата молба по същество, съдът намира следното:

Безспорно по делото е доказано, че дейността по отпускане на процесните медицински изделия е реално осъществена от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище, като същите са реално предоставени от дружеството на правоимащите лица. Видно от приложените по делото премо-предавателни протоколи отпускането на процесните ПСПСМИ е одобрено от РЗОК. От приложените по делото отчети на ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище за месеци юли и август на 2022г., по делото се установява че медицинските изделия са отчетени от дружеството пред РЗОК в месеците, в които са били отпуснати, като не се и спори по отношение на тези обстоятелства. От всички събрани по делото доказателства, преценени в тяхната съвкупност, съдът приема за доказано по делото следното:

За предоставените през м.юли на 2022г. на правоимащите  З.М.Х. и Б.Р.А.- Рингови инвалидни колички, Модел Mobilux MSW-1500,  серини номера ВZN *********, ВZN ********* дължимите за заплащане суми на дружеството от страна на НЗОК за всяко едно от посочените медицински изделия е в размер на 350 лева.

За предоставените през м.август на 2022г. на правоимащите А.С.Х., А.Х.С., Е.Ф.М.и И.А.И. - Рингови инвалидни колички  с чужда помощ Модел  Mobilux MSW-1500 сериени номера ВZN *********, ВZN *********, ВZN *********, ВZN ********* дължимите за заплащане суми на дружеството от страна на НЗОК за всяко едно от посочените медицински изделия е в размер на 486 лева.

За предоставената през м.август на 2022г. на правоимащата Р.Л.М. Рингова инвалидна количка  Модел   Mobilux MSW-4000, сериен номер ВZN 202009262 дължимата за заплащане сума на дружеството от страна на НЗОК е в размер на 350 лева.

От представените по делото отчети на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище за м.юли и август на 2022г., съдържащи и информация за одобрените и отхвърлените отчетени дейности по делото се установява, че за всички гореописани медицински изделия на дружеството е отказано заплащане на посочените суми от НЗОК, като не се и спори относно посочените обстоятелства.

От събраните по делото доказателства по делото се установява, че отчетните от дружеството през месец юли на 2022г. две медицински изделия са подадени от същото с код **********, вместо с код **********, съгласно Приложение №8 към сключения Договор №250442/27.06.2022г. Установява се че четири от отчетените от дружеството през месец август на 2022г. са подадени от същото с код **********, вместо с код ********** и едно с код **********, вместо с код **********, съгласно Приложение №8 към сключения Договор №250442/27.06.2022г.

От съдържанието на приложената по делото Декларация на „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище, Приложение №8 към сключения Договор №250442/27.06.2022г. съдът приема за доказано по делото, че отпуснатите от дружеството медицински изделия- Рингова инвалидна количка  с чужда помощ Модел  Mobilux MSW-1500,  две през месец юли на 2022г. и четири през месец август на 2022г., отговарят изцяло по вид,модел и технически изисквания на медицинското изделие, описано в т.11 на Приложението, под код  **********, с оглед на което съдът прима,  че същите се обхващат от спецификацията –списък по Приложение №8 към договора. Отпуснатата от дружеството през месец август на 2022г. Рингова инвалидна количка  Модел   Mobilux MSW-4000 отговарят изцяло по вид,модел и технически изисквания на медицинското изделие, описано в т.11 на Приложението, под код **********, поради което съдът приема, че последното също се обхваща от спецификацията –списък по Приложение №8 към договора.  Съдът приема и за доказано по делото, че ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище е оторизирана от търговеца на едро "Новамед Хелткеър“ ЕООД да отпуска процесните медицински изделия, което следва както от представения по делото Договор за дистрибуция, така и от съдържанието на спецификацията –списък по Приложение №8 към договора, където "Новамед Хелткеър“ ЕООД ясно е посочен. С това се явяват спазени чл.2, ал.1 и ал.3 от Договор №250442/27.06.2022г.

На основание всичко гореизложено съдът приема, че  при отпускането  и предоставянето на гореописаните ПСПСМИ - рингови инвалидни  колички на лица с увреждания, през м.юли и август на 2022г.  дружество „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище реално е изпълнило задължението  си  по Договор №250442/27.06.2022г. чл.13 от същия, като техническите грешки при посочването на кодовете на тези ПСПСМИ по никакъв начин не променят този факт и НЗОК дължи плащане. Съгласно чл.9, ал.6 от Договор №250442/27.06.2022г. дейността се отхвърля само в случай, че отпуснатото ПСПСМИ не отговаря на групата/подгрупата, група по технически изисквания. В случая за процесните ПСПСМИ е налице одобрение по чл.8, ал.3 от Договора, като независимо, че последните са отчетени с погрешни кодове от дружеството, същите по вид,модел и технически изисквания се обхващат от Приложение №8 към договора. По изложените съображения съдът приема, че реално в своята съштност не е налице неспазване  на чл.2 от Договор №250442/27.06.2022г., както и основание за отхвърляне на заплащането на дейността по чл.9, ал.6 от Договора.

От всички събрани по делото доказателства съдът приема за доказани и размерите на претендираните от „ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище суми  като стойности, дължими за заплащане от НЗОК, за  всяко едно от  процесните ПСПСМИ, като същите са и в границите на стойностите за медицинските изделия, посочени в Приложение №8 към договора под код ********** и под код **********, с което е налице спазване на чл.2,ал.2 от Договор №250442/27.06.2022г.

Едновременно с гореизложеното съдът приема, че по делото не се доказа спазване от страна на НЗОК на задължението и по чл.9, ал.13 от  Договор №250442/27.06.2022г, предвид което дружеството е било лишено от възможността за своевременно подаване на коректен електронен финансово-отчетен документ. В случая съдът приема, че въпреки допуснатите технически грешки в кодовете на процесните ПСПСМИ от страна на дружеството е налице престиране на коректно поведение в изпълнение на Договор №250442/27.06.2022г. и НЗОК дължи плащане. Несъвършенствата в електронната система не следва да се използват в ущръб на изправна страна по договор с НЗОК.

На основание всичко гореизложено съдът намира така подадената искова молба на "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД гр.Търговище срещу НЗОК за основателна и следва като такава същата да бъде изцяло уважена.

Доказаността на основната искова претенция, води и до основателност и на аксесорния иск за законна лихва върху горепосочената главница, считано от датата на предявяване на исковата молба до окончателното заплащане на сумата, който също следва да бъде уважен.

 При така следващият се от решението резултат на съдебния спор, съдът намира, че на оспорващото дружество следва да се присъдят разноски в  размер на 519.76 лева, съставляващи платена държавна такса в размер на 119.76 лева и възнаграждение за един адвокат в размер на 400 лева.

Воден от горното и на основание чл.172, ал.2, пр.2от АПК, във връзка с чл.19ж  ал.1 и ал.2 от АПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

             ОСЪЖДА Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ гр.София, ул. „Кричим“ №1, Булстат *********, представлявана на основание чл.20,ал.1,т.1 от ЗЗО от Директора на РЗОК-гр.Търговище да заплати на "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД, ЕИК: *********, с адрес на управление: гр. Търговище, ул.”Копривщица” № 1, представлявано от д-р Т. М. К. сумата от  2 994 /две хиляди деветстотин и деведесет и четири лева/ лева, съставляваща общата стойност на изпълнени дейности, подлежащи на заплащане от НЗОК по Договор №250442/27.06.2022г., по  предоставяне на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия/ПСПСМИ/ - рингови инвалидни  колички, както следва: за месец юли .2022г. за два броя Рингови инвалидни колички, Модел Mobilux MSW-1500- за стойността от 350 лева за всяка от тях; за месец август 2022г.-един брой Рингова инвалидна количка  Модел   Mobilux MSW-4000, за стойността от 350 лева  и за четири броя Рингови инвалидни колички  с чужда помощ Модел  Mobilux MSW-1500 за стойността от 486 всяка от тях, както и законна лихва върху горепосочената главница, считано от датата на предявяване на исковата молба до окончателното заплащане на сумата.

 

ОСЪЖДА Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ гр.София, ул. „Кричим“ №1, Булстат *********, представлявана на основание чл.20,ал.1,т.1 от ЗЗО от Директора на РЗОК-гр.Търговище да заплати на "ПАНАЦЕЯ“ ЕООД, ЕИК: *********, с адрес на управление: гр. Търговище, ул.”Копривщица” № 1, представлявано от д-р Т. М. К. сумата от  519.76 /петстотин и деветнадесет лева и седемдесет и шест стотинки/ съставляваща разноски по настоящото дело.

 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от неговото получаване.

 

   Препис от решението да се изпрати на страните.

 

                                                    Председател: