Решение по дело №1898/2018 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 6
Дата: 3 януари 2019 г. (в сила от 5 февруари 2019 г.)
Съдия: Нина Русева Моллова-Белчева
Дело: 20182150201898
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 30 октомври 2018 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

№ 6                                                      03.01.2019 г.                                       гр. Н.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Н.ският районен съд                                                              наказателен състав  на трети декември през две хиляди и осемнадесета година                    

в публично заседание в следния състав:

                                                                   Председател: Нина Моллова- Белчева

секретар Радостина Менчева

като разгледа докладваното от с. Моллова- Белчева

АНД № 1898 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по повод жалбата на „В.Т.” АД, ЕИК ****, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от Т.К., против Наказателно постановление № ТН5-5/11.10.2018 г. на Министър на туризма, с което на основание чл.208 от Закона за туризма /ЗТ/, на жалбоподателя са наложени административни наказания, както следва: имуществена санкция в размер на 2500 лв. за административно нарушение на Раздел ІV „Хотели категория „Четири звезди“, т.ІV.2 „Изисквания за обзавеждане и оборудване на хотели категория „Четири звезди”, т.3.6 „Телефон- дериват и озвучаване” от Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията, във връзка с чл.114, т.2 от ЗТ, и имуществена санкция в размер на 2500 лв. за административно нарушение на Раздел ІV „Хотели категория „Четири звезди“, т.ІV.1 „Изисквания към изграждането на хотели категория „Четири звезди“, т.3 „Алармена инсталация в санитарния възел” от Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията, във връзка с чл.114, т.2 от ЗТ. Моли се съдът да отмени атакуваното наказателно постановление като незаконосъобразно. При условията на евентуалност се моли за изменение на наказателното постановление в санкционната му част, чрез намаляване на наложеното на жалбоподателя наказание до предвидения от закона минимум. В съдебно заседание жалбата се поддържа, ангажират се доказателства.

Наказващият орган, чрез процесуалния си представител, взема становище за неоснователност на жалбата и правилност на атакувания акт.

Съдът намира жалбата за допустима, тъй като видно от приложената по делото справка от проследяването на пратка, наказателното постановление е било получено от „Златанова” без посочване каква е връзката на това лице с дружеството. В този смисъл не може да се приеме, че е налице валидно връчване на дружеството- жалбоподател доколкото по делото няма данни лицето Златанова служител, представител, пълномощник ли е на дружеството, за да се приеме, че считано от получаването на пратката от същата следва да започне да тече срока за обжалване. Предвид на това жалбата се явява допустима и следва да бъде разгледана по съществото й.

Съдът, като взе предвид исканията на жалбоподателя, събрания по делото доказателствен материал и като съобрази закона, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

При извършена проверка на 03.09.2018г. в хотел „Р.б.“, находящ се във вилно селище Е.“, община Н., стопанисван от „В.Т.“ АД, комисия от служители при Главна дирекция „Туристическа политика“ при М.н.т. констатирали, че дружеството извършва туристическа дейност- хотелиерство, в горепосочения хотел с категория „Четири звезди“ съгласно Удостоверение № РКК-19-8093/26.02.2013 г. При проверката било установено, че предоставената от „В.Т.“ АД туристическа дейност не отговаря на условията на Раздел ІV, т.ІV.2, т.3.6 и т.3 от Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията, а именно: липсва телефон- дериват и озвучаване, и алармена инсталация в санитарния възел. За така установените нарушения, на дружеството- жалбоподател бил съставен АУАН № Т-НП-5/04.09.2018 г., въз основа на който е издадено обжалваното наказателно постановление.

В съдебно заседания бяха ангажирани гласни доказателства. Св. Д. заяви, че съвместно със служители на НАП и РЗИ извършили проверка на хотела, в хода на която се установило от поставеното на рецепция удостоверение, че обекта е категоризиран с четири звезди и се стопанисва от жалбоподателя. В присъствието на управителя на хотела били проверени посочените от същия свободни стаи- няколко на брой, и във всички била установена липсата на телефон- дериват и озвучаване, и алармена инсталация в санитарния възел. На място бил съставен констативен протокол, подписан от представителя на дружеството без възражения.

 Съдът, в контекста на правомощията си по съдебен контрол, след като провери изцяло и служебно за нарушения при издаването на акта за установяване на административното нарушение и обжалваното наказателно постановление, без да се ограничава с обсъждане на посочените в жалбата доводи, намира, че не са допуснати съществени процесуални нарушения.

Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от надлежни органи в рамките на тяхната компетентност съобразно представените заповеди.

Съгласно чл. 208 ЗТ, хотелиер или ресторантьор, който в категоризиран туристически обект предоставя туристически услуги, които не съответстват на изискванията за определената категория, се наказва с глоба в размер от 200 до 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв. В случая по делото не се спори, че в проверените стаи не е имало телефон- дериват и алармена инсталация в санитарния възел. Действително нито в АУАН, нито в НП е отразено кои и колко стаи са били проверени, но това е без правно значение, предвид на това, че дори и само в една от стаите да няма посочените по- горе атрибути, това съставлява административно нарушение на сочените норми. В тази връзка не се споделя твърдението на жалбоподателя. Безспорно е и обстоятелството, че дружеството- жалбоподател е „хотелиер” по смисъла на т. 56 от Допълнителните разпоредби на Закона за туризма. От показанията на св. Д. се установи, че проверения обект не отговаря на изискванията, залегнали в Раздел ІV, т.ІV.2, т.3.6 и т.3 от Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията, а именно липсва телефон- дериват и озвучаване, и алармена инсталация в санитарния възел. Ето защо правилно и законосъобразно на жалбоподателят е бил съставен акт и впоследствие издадено наказателно постановление.

При определяне размера на наложените санкции съдът счита, че неправилно наказанията са с размери, близки до максималния такъв от 3000 лв. По делото няма данни, нито доказателства за допуснати други нарушения от страна на дружеството, като изложеният мотив, че нарушението на императивните изисквания на законовата уредба било в ущърб на потребителя важи с еднаква сила за всички нарушения, а не само за констатираните. В този смисъл настоящата инстанция счита, че следва санкциите да бъдат намалени до предвидения в закона минимален размер от 1000 лв.

Мотивиран от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, Н.ският районен съд

РЕШИ:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № ТН5-5/11.10.2018 г. на Министър на туризма, с което, на основание чл.208 от Закона за туризма /ЗТ/, на „В.Т.” АД, ЕИК ****, със седалище и адрес на управление ***, представлявано от Т.К., са наложени административни наказания „Имуществена санкция” за нарушение на Раздел ІV „Хотели категория „Четири звезди“, т.ІV.2 „Изисквания за обзавеждане и оборудване на хотели категория „Четири звезди”, т.3.6 „Телефон- дериват и озвучаване” от Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията, във връзка с чл.114, т.2 от ЗТ, и за нарушение на Раздел ІV „Хотели категория „Четири звезди“, т.ІV.1 „Изисквания към изграждането на хотели категория „Четири звезди“, т.3 „Алармена инсталация в санитарния възел” от Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията, във връзка с чл.114, т.2 от ЗТ, като НАМАЛЯВА размера на същите от по 3000 лв. на по 1000 лв. /хиляда лева/ за всяко едно.

Решението подлежи на обжалване в 14- дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд- гр. Бургас.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: