Разпореждане по дело №6266/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 19988
Дата: 14 октомври 2019 г. (в сила от 30 октомври 2019 г.)
Съдия: Георги Росенов Гетов
Дело: 20195330206266
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е №19988

14.10.2019 г., гр. Пловдив

 

ГЕОРГИ ГЕТОВ – районен съдия при Районен съд – Пловдив, XXI наказателен състав, като съдия докладчик по АНД № 6266/2019 г. по описа на съда, след като се запознах с материалите по делото, намирам, че същото не подлежи на разглеждане от Районен съд – Пловдив, като производството по делото следва да бъде прекратено. Съображенията за това са следните:

 

В конкретния случай Районен съд – Пловдив е сезиран с жалба против глоба с фиш № ********** от 11.06.2019 г. С жалбата се оспорва законосъобразността на издадения фиш и се иска неговата отмяна.

При преценката за допустимостта на така депозираната жалба, настоящият съдебен състав намира, че същата е процесуално недопустима, тъй като е насочена срещу неподлежащ на съдебен контрол акт. Съгласно чл. 39, ал. 2 от ЗАНН за маловажни случаи на административни нарушения, установени при извършването им, когато това е предвидено в закон или указ, овластените контролни органи могат да налагат на местонарушението глоби в размер от 10 до 50 лева. За наложената глоба се издава фиш. От друга страна разпоредбата на чл. 39, ал. 3 от ЗАНН предвижда, че ако нарушителят оспори нарушението или откаже да плати глобата, за нарушението се съставя акт съгласно разпоредбите на този раздел. Ето защо в случая при наличното оспорване от страна на санкционираното лице е следвало да бъде съставен акт за установяване на административно нарушение, като въз основа на него компетентният наказващ орган е следвало да извърши преценка дали да издаде наказателно постановление, което може да бъде предмет на съдебен контрол. Разпоредбата на чл. 59, ал. 1 от ЗАНН изрично предвижда, че на обжалване пред съд подлежат наказателните постановления и електронните фишове. Законът императивно е определил обхвата на актовете, подлежащи на съдебно обжалване, и този обхват не може да бъде разширяван по тълкувателен път. В настоящия случай не се касае за електронен фиш следователно глобата с фиш не подлежи на пряк съдебен контрол, което обуславя и извода за процесуалната недопустимост на така депозираната жалба, поради което същата следва да бъде върната. В случая обаче преписката не следва да бъде връщана на Община Пловдив за довършване на административнонаказателното производство по издаване на акт за установяване на административно нарушение и наказателно постановление при преценка от компетентните органи за наличие на предпоставките за това, тъй като видно от материалите по делото жалбата срещу фиша е подадена на 04.10.2019 г., а последният е бил редовно връчен със закрепването си към моторното превозно средство съгласно с чл. 186, ал. 3 от ЗДвП. Следователно жалбата е недопустима и като просрочена, поради което производството следва да бъде прекратено.

Така мотивиран,

 

 

Р А З П О Р Е Ж Д А М :

 

ВРЪЩАМ жалба от И.И.В., ЕГН: ********** против глоба с фиш № ********** от 11.06.2019 г.

 

ПРЕКРАТЯВАМ производството по АНД № 6266 по описа за 2019 г. на Районен съд – Пловдив, XXI наказателен състав.

 

Препис от настоящото Разпореждане ДА СЕ ИЗПРАТИ на жалбоподателя и на органа, издал фиша.

 

Разпореждането подлежи на обжалване в 7-дневен срок от получаването му пред Административен съд – Пловдив.

 

                                                  

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                   ВЯРНО С ОРИГИНАЛА!

                   СЕКРЕТАР: Д.Д.