Решение по дело №149/2012 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 159
Дата: 8 февруари 2012 г. (в сила от 24 февруари 2012 г.)
Съдия: Елица Симеонова Димитрова
Дело: 20124520200149
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 17 януари 2012 г.

Съдържание на акта

   Р Е Ш Е Н И Е

                        Гр .Русе 08.02.2012 г

             В името на народа

 

Русенски районен съд ,осми наказателен състав в публично заседание на  08.02.201  в състав :

Районен съдия Елица Д.а

 

При секретаря М.П.  и в присъствието на прокурора Георги Манолов  ,като разгледа доклaдваното от съдията НАХД 149 /2012 г ,за да се произнесе съобрази следното :

Производството е по реда на глава 28  от НПК.

Досъдебно производство е водено срещу Е.А. Я. с оглед престъпление по чл. 354а, ал.З вр. ал. 1 от НК и е постъпило предложение от РРП за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на адм.наказание по реда на чл.78а НК .

Съдът ,като  се запозна с доказателствения материал по досъдебното производство, намира за установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият Е.А. Я. е роден на *** ***. Живее в ***. Със средно образование, неженен, не работи, не осъждан, ЕГН:**********.

Обвиняемият Е.А. Я. и св.Г.В. И. се познавали от няколко години и били приятели. На 21.07.2011г. двамата решили да отидат до гр.Варна.Около обяд тръгнали от гр.Русе за гр.Варна с л.а. на св.И.. По пътя обв.Я. решил да си купи наркотично вещество от гр.Варна. Обадил се от мобилния си телефон на неустановено в хода на разследването лице и се уговорил да купи от него метамфетамин. След обяд обв.Я. се срещнал с лицето пред магазин в гр.Варна и си купил от него високорисково наркотично вещество - метамфетамин. Същия ден вечерта обвиняемия и св.И. се върнали в гр.Русе.

На 22.07.2011 г. около обяд обв.Я. и св.П. Р. К. отишли на гости на св.И. в апартамента му в гр.Русе.След обяд тримата излезли от жилището на св.И. и тръгнали към казино „Цезар". По пътя били спрени за проверка от св.Я.Д.Д. - полицейски служител при ОД"МВР"-Русе. При извършване на проверка обв. Я. заявил, че държи наркотично вещество и бил отведен в ОД"МВР" - Русе, където предал доброволно наркотичното вещество - метамфетамин на водещия разследването разследващ полицай.

Видно от заключението на изготвената физико-химична експертиза доброволно предаденото наркотично вещество представлява метамфетамин с добавен парацетамол. Нетното му тегло е 0,250 грама със съдържание 42%. Стойността на същото възлиза на 6.25 лв..

Така с деянието си обв. Е.А. Я. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.354а, ал.5 вр. ал.3, т.1 от НК, тъй като през периода 21.07.2011г. - 22.07.2011 год. в гр.Варна и гр.Русе без надлежно разрешение придобил и държал високорисково наркотично вещество - метамфетамин с нето тегло 0,250 грама със съдържание 42 %, на стойност 6,25 лв., като случаят е маловажен.

През периода 21.07.2011г.- 22.07.2011 год. в гр.Варна и гр.Русе обвиняемият е придобил и държал високорисковото наркотично вещество-метамфетамин, като по този начин е упражнявал фактическа власт над него. Обвиняемият е упражнявал такава власт необезпокоявано до намесата на органите на реда. Предвид изложеното обвиняемият е осъществил двете форми на изпълнителното деяние на престъпление по чл.354а,ал.5 вр. ал.3,т.1 от НК.

Безспорно обвиняемият не е имал надлежно разрешение за придобиването и държането на същото вещество. Предметът на престъплението е категорично установен, чрез цитираната физикохимическа експертиза,от която е видно, че това представлява метамфетамин с общо тегло в грама, процентно съдържание и стойност, посочени по-горе.

Метамфетамина е вещество, изрично посочено в списък към Единната конвенция на упойващите вещества от 1961 г., по която България е страна. Също така е посочена и в Приложение № 1 към чл.3, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Метамфетамина е наркотично вещество без легална употреба, пазари производство, и по силата на нормативните актове е под контрол.

Веществото е безспорно високорисково, съгласно изискваният на чл.354а,ал.5 вр. ал.З,т.1отНК.

Видно от събраните по делото доказателства обв.Я. е извършил деянието с пряк умисъл - съзнавал е общественоопасния характер на престъпното деяние, а именно че е запретено и наказуемо от закона, предвиждал настъпването на общественоопасните последици при придобиването /чрез закупуването/ и държането-упражняването на фактическа власт върху високорисково наркотично вещество-метамфетамин, без надлежно разрешение за това и е искал настъпването на тези последици.

Случаят е маловажен ,поради следното -както към момента на извършване на престъплението, така и към настоящия момент Я. не е осъждан,прави пълни признания. Липсват данни срещу него да се водят други наказателни дела. Стойността на предмета на престъплението е малка - 6,25лв.. В него е намерено много малко количество наркотично вещество-метамфетамин -0.250 гр. Всичко това обуславя наличието на предпоставките по чл. 93, т. 9 от НК, тъй като извършеното престъпление, с оглед незначителността на вредните последици и другите смекчаващи обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност, в сравнение с обикновените случаи на престъпления от този вид. Това налага квалификация на деянието по чл.354а, ал.5  вр. ал.3,т.1 от НК.

По отношение на извършеното от Я. умишлено престъпление са  налице законовите предпоставки за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК, поради следните съображения: Към момента на извършване на престъплението обвиняемото лице е било пълнолетно. За извършеното от него престъпление законът предвижда наказание глоба до 1000 лв.. Към момента на извършване на деянието обвиняемото лице не е осъждано за престъпление от общ характер. Към момента на извършване на престъплението не е освобождавано о т наказателна отговорност по реда на Глава VIII, Раздел IV от НКОт престъплението няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване. С  деянието не са причинени тежка телесна повреда или смърт, нито са налице множество престъпления. Деецът не е извършил престъплението при квалифициращо обстоятелство „в пияно състояние". С оглед на изложеното и разпоредбата на чл.78 ал.5 вр.ал.1 НК съдът освобождава от наказателна отговорност обв. Я. и налага адм.наказание глоба в размер на 1000лв

Мотивиран от горното Съдът

 

                                        Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА Обвиняемият Е.А. Я., роден на *** ***, жив. в гр***,със средно образование, неженен, не работи, не осъждан, ЕГН:********** ЗА

ВИНОВЕН в това ,че през периода 21.07.2011г.- 22.07.2011 год. в гр.Варна разрешение придобил и държал високорисково наркотично вещество - метамфетамин с нето тегло 0,250 грама със съдържание 42 %, на стойност 6,25 лв., като случаят е маловажен , поради което и на основание чл. 354а, ал.5 вр. ал.3,т.1 от НК и чл.78 а НК го освобождава от  наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба в размер на 1000лв

ОСЪЖДА Е.А. Я. да заплати по сметка на ОДМВР-Русе сумата от 65лв-разноски

Отнема в полза на държавата метамфетамин с нето тегло 0,250 грама със съдържание 42 %, на стойност 6,25 лв.,което подлежи на унищожаване

Решението подлежи на обжалване в 15дн срок от днес пред РОС

 

                               Районен съдия: