Определение по дело №387/2019 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 27 февруари 2019 г.
Съдия: Асен Иванов Даскалов
Дело: 20194430200387
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 21 февруари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

ПРОТОКОЛ

 

 

2019-та година                                                          град ПЛЕВЕН

РАЙОНЕН СЪД – ПЛЕВЕН,      ХІІ наказателен състав

На Двадесет и седми февруари през две хиляди и деветнадесета година

 

В публично заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АСЕН ДАСКАЛОВ

 

секретар: Анелия Добрева

прокурор: Р. Кръстев

сложи за разглеждане докладвано от съдия  ДАСКАЛОВ

НОХД № 387 по описа за 2019 година

 

На именното повикване в 10:09 часа се явиха:

 

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН, редовно уведомена, представлява се от наблюдаващ прокурор Р. Кръстев

ОБВИНЯЕМИЯТ Р.М.Ю., редовно уведомен, се явява лично и с  адв.Д.Т., служебен защитник на обвиняемия Р.Ю. от Досъдебното производство

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ.Т. – Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ  – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

СНЕМА  САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

Р.М.Ю. - роден на ***  г. в гр. ***, постоянен адрес ***, *** българин, български гражданин, със средно образование, разведен, работи, осъждан, ЕГН:  **********.

Съдът разяснява на страните правата им по чл.274 и 275 НПК, както и останалите им процесуални права.

ПРОКУРОРЪТ – Няма да правя отвод на съдебния състав, нови доказателствени искания нямам. Моля да одобрите представеното от Районна прокуратура Плевен споразумение.

АДВ.Т. – Няма да правя отвод на съда, нямам нови искания. Моля да одобрите споразумението.

ОБВИНЯЕМИЯТ – Няма да правя отвод на съда, нямам нови искания. Моля да бъде одобрено споразумението.

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за откриване на съдебното следствие, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ с докладване на споразумението.

Постигнато е споразумение относно следното:

ОБВИНЯЕМИЯТ Р.М.Ю. - роден на ***  г. в гр. **, постоянен адрес ***, ***, българин, български гражданин, със средно образование, разведен, работи, осъждан, ЕГН:  ********** се ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 25.12.2018 г. в гр. **, *,  не изпълнил Заповед за защита срещу домашното насилие №89/21.12.2018 г., издадена по гр.д. №9234/2018 г. по описа на Районен съд – Плевен, с което на основание чл.5, ал.1, т.3 от Закона за защита срещу домашното насилие му е забранено да приближава на по-малко от 50 м. дома на ** ** **, намиращ се в ***като посетил жилището – престъпление по чл. 296 ал. 1 НК.

С оглед предвиденото в чл. 296 ал. 1 от НК наказание и като бе съобразена разпоредбата на чл. 381 от НПK и разпоредбата на чл. 54 ал. 1 от НК, страните се споразумяха на обвиняемия Р.М.Ю. да бъде наложено наказание ГЛОБА в размер на 5 000 /ПЕТ хиляди/ лева.

С деянието си обвиняемия Р.М.Ю. не е причинил имуществени вреди.

На основание чл. 381, ал.5, т.5 от НПK обвиняемия  Р.М.Ю. следва да заплати направените разноски по делото в размер на 218.40 /двеста и осемнадесет лева и четиридесет стотинки/ – стойност на извършени експертизи.

Обвиняемият  Р.Ю. декларира, че е съгласен с параметрите на настоящото споразумение, разбира последиците от същото, отказва се от разглеждане на делото по общия ред, както и че ДОБРОВОЛНО подписва споразумението.

ПРОКУРОРА – Моля да одобрите така постигнатото споразумение, считам че не противоречи на Закона.

АДВ.Т. – Моля да се одобри споразумението в посочените параметри.

Като взе предвид така докладваното споразумение и приложените материали от досъдебното производство, Съдът намира следното: обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за извършено на 25.12.2018г. престъпление по чл.296 ал.1 НК, имащо за предмет Заповед за незабавна защита №89/21.12.2018г. Същата Заповед е приложена в незаверен препис към делото и не са приложени писмени доказателства за това, че към 25.12.2018г. същата е била сведена до знанието на обвиняемия. От друга страна, налице са противоречиви доказателства /в този смисъл – показания на ***/ дали обвиняемият е бил надлежно уведомен за съдържанието на споменатата Заповед за незабавна защита. Налага се извода, че по делото не са надлежно представени доказателства както за обективната страна на деянието – доколкото същата предполага наличието на влязла в сила Заповед за защита от домашно насилие, но и за субективната страна на деянието, за което обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност. Следователно, без надлежен отговор остава въпроса дали се касае въобще за съставомерно деяние. Всичко това, в контекста и на предвиденото от страните наказание в максимален размер – 5000 лева глоба /във връзка с налагането на което, впрочем, липсват данни за имущественото състояние на обвиняемия/ идва да покаже, че одобряването на внесеното споразумение в този вид, би противоречало на Закона.

Водим от тези мотиви Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

НЕ ОДОБРЯВА споразумението между Районна прокуратура - Плевен, представлявана от прокурора Р. Кръстев и адв. Д.Т., като защитник на обвиняемия  Р.Ю..

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 387/2019 година по описа на Плевенски районен съд и ВРЪЩА делото на РП – ПЛЕВЕН, за последващи действия.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10:20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: