Решение по дело №113/2023 на Административен съд - Кърджали

Номер на акта: 113
Дата: 14 ноември 2023 г. (в сила от 14 ноември 2023 г.)
Съдия: Айгюл Аптула Шефки
Дело: 20237120700113
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 28 юли 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр. Кърджали, 14.11.2023 г.

В ИМЕ­ТО НА НА­РО­ДА

Административен съд - Кърджали в публично заседание на първи ноември през две хиляди двадесет и трета  година в състав:

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛ МОМЧИЛОВ

                                            ЧЛЕНОВЕ: ВИКТОР АТАНАСОВ

                                                             АЙГЮЛ ШЕФКИ

при секретаря Мелиха Халил и с участието на прокурор Василева от ОП-Кърджали, като разгледа докладваното от съдия Шефки канд  113/2023 г.   по описа на КАС , и за да се произнесе  взе предвид следното:

Производството е по чл. 63в от ЗАНН, във вр. с чл. 208 и сл. от АПК.

Образувано е по касационна жалба от Р.А.Р. от ***, срещу Решение133/10.06.2023 г., постановено по анд355/2023 г. по описа на Районен съд - Кърджали. Касаторът намира оспореното решение за неправилно, като постановено при съществено нарушение на процесуалните правила и в противоречие с материалния закон. Твърди, че електронният фиш, с който е санкциониран, е издаден в нарушение на правилата в Наредба №8121з-532 от 12.05.2015 г. за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата. Сочи и неправилна правна квалификация на деянието, като счита, че не е налице и визираната в ЕФ повторност на нарушението. По горните съображения иска отмяна на обжалваното решение, като вместо него се постанови друго, с което се отмени или измени издаденият ЕФ.

Ответникът по жалбата ОД на МВР - Кърджали, чрез процесуалния си представител, намира жалбата за неоснователна. Искането е настоящия съд да остави в сила оспореното решение. Претендира се юрисконсултско възнаграждение. При условията на евентуалност, прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

Представителят на Окръжна прокуратура - Кърджали намира жалбата за неоснователна, а оспореното решение за законосъобразно и обосновано.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Административният съд, след като извърши проверка на обжалваното решение, във връзка със заявените в жалбата касационни основания, констатира следното:

Касационната жалба е допустима - постъпила е в срок, и е подадена от надлежно легитимирано лице - страна по анд355/2023 г. по описа на Районен съд – Кърджали, а разгледана по същество е основателна.

С оспореното решение районния съд е потвърдил Електронен фиш за налагане на глоба серия ** № *** на ОД на МВР-Кърджали, с който на Р.А.Р., на основание чл.189, ал.4, във връзка с чл.182, ал.4, вр. ал.1, т.2 от ЗДвП, е наложена глоба в размер на 100 лв., за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, за това, че на 22.07.2022 г. в *** часа, в ***, *** до ***, в посока от *** към ***, е управлявал МПС с рег. № ***, със скорост 62 км/ч. установена с автоматизирано техническо средство № ***. С горното решение жалбоподателят е осъден да заплати на ОДМВР – Кърджали и разноски по делото в размер на 80 лв.

За да постанови горния резултат  районният съд приел, че нарушението на ЗДвП е безспорно установено от приложените по делото доказателства. Правилно бил определен и нарушителят, в качеството му на собственик на ППС, доколкото същия не е декларирал, по установени ред, друго лице да е извършило нарушението. Съдът приел също, че електронния фиш съдържа всички реквизити, предвидени в чл.189, ал.4 от ЗДвПтериториалната структура на МВР, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точния час на извършване на нарушението, регистрационния номер на моторното превозно средство, собственика, на когото е регистрирано превозното средство, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срока, сметката и начините за доброволното й заплащане. При извършената служебна проверка не констатирал и сочените в жалбата нарушения на процесуалните правила или на материалния закон, които да съставляват основание за отмяна на оспорения акт. Нарушението било установено с техническо средство, при спазване на изискванията на разпоредбата на чл.189, ал.4 от ЗДвП и на Наредба № 8121з-532 от 12.05.2015 г. за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата. По горните съображения, стигнал до извода, че оспореният ЕФ е издаден при правилно приложение на материалния закон и процесуалните правила.

Така постановеното решение е неправилно.

Настоящата инстанция не споделя доводите на районния съд за доказаност на описаното в ЕФ нарушение, както и за липсата на допуснати нарушения на процесуалните правила.

Административнонаказателната отговорност на касатора е ангажирана за това, че на посочените в ЕФ дата и място, е управлявал собственото си МПС с рег. № ***, със скорост 62 км/ч., превишаваща разрешената с 12 км/ч., след приспадане на предвидената максимално допустима грешка от 3 км/ч. В ЕФ е посочено, че скоростта на автомобила е установена и заснета с автоматизирано техническо средство № ***.

Съгласно разпоредбата на чл. 4 от Наредба № 8121з-532 от 12.05.2015 г., за осъществяване на контрол на движението по пътищата се използват АТСС, одобрени по реда на Закона за измерванията, притежаващи удостоверение за одобрен тип средство за измерване и преминали първоначална или последваща проверка от Българския институт по метрология или от лица, оправомощени от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Настоящия състав на съда констатира, че по делото не са представени доказателства, удостоверяващи извършването на метрологичен контрол върху средството за измерване на скоростта, използвано при установяването и заснемането на горното нарушение на ЗДвП. Според приложения по делото Протокол за използване на АТСС с рег. № 1300р-4551/25.07.2022 г., на 22.07.2022 г., датата, на която се твърди да е извършено нарушението, е била използвана система тип ARH CAM S1 с № ***, посочен и в процесния ЕФ за налагане на глоба. Същевременно, по делото е приложено Удостоверение за одобрен тип средство за измерване № ***/*** г., издадено от Българския институт по метрология, касаещо мобилна система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение тип TFR1-M, която е различна от използваната система тип ARH CAM S1. От Протокол от проверка № 41-СГ-ИСИС/05.10.2021 г. се установява също, че през месец октомври 2021 г. е извършена периодична проверка на преносима система за контрол на скоростта на МПС, с вградено разпознaване на номера и комуникации, тип ARH CAM S1, № ***, т.е., представения по делото протокол удостоверява годността на средство за измерване, различно от посоченото в ЕФ.

С оглед така приетите по делото доказателства, не се установява мобилната система за видеоконтрол ARH CAM S1, № ***, с която се твърди, че е установено и заснето превишаването на разрешената скорост на движение на МПС, собственост на касатора, да е била годно техническо средство за измерване. В тежест на административнонаказващия орган е да установи годността на измервателния уред и при липса на доказателства, че конкретното средство за измерване е било годно към датата на констатиране на нарушението, следва да се приеме, че установеното с ЕФ превишение на скоростта е недоказано, респ., неправилно е била ангажирана административнонаказателната отговорност на касатора.

Предвид изложеното, издадения ЕФ се явява незаконосъобразен и като го е потвърдил, районният съд е постановил неправилно решение, което следва да се отмени и вместо него се постанови други, с което се отмени Електронен фиш серия ** № ***, издаден от ОДМВР – Кърджали.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК, във вр. с чл. 63в от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Решение133/10.06.2023 г., постановено по анд355/2023 г. по описа на Районен съд – Кърджали и вместо него п о с т а н о в я в а:

ОТМЕНЯ Електронен фиш за налагане на глоба серия ** № *** на ОД на МВР-Кърджали, с който на Р.А.Р., на основание чл.189, ал.4, във връзка с чл.182, ал.4, вр. ал.1, т.2 от ЗДвП, е наложена глоба в размер на 100 лв., за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, като незаконосъобразен.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

                                                                                        2.