Споразумение по дело №2977/2011 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 563
Дата: 16 август 2011 г. (в сила от 16 август 2011 г.)
Съдия: Искър Николаев Искъров
Дело: 20112120202977
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 15 август 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

16.08.2011 година                                                                                    град Бургас

Бургаски районен съд                                                           наказателна колегия

на шестнадесети август, две хиляди и единадесета година

в публично заседание в следния състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИСКЪР ИСКЪРОВ

 

СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: Красимира Маргаритова

ПРОКУРОР: ВГ

сложи за разглеждане докладваното от съдия ИСКЪРОВ

НОХД № 2977 по описа за 2011 година

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

Обвиняемите Г.С.Ч. и С.А.Ч., редовно уведомени, се явяват лично и с адв. Д.Д. от БАК – служебно назначен в досъдебното производство.

Районна прокуратура - Бургас, редовно уведомена, се представлява от прокурор

  АДВ. Д.: Да се даде ход на делото. Постигнахме съгласие с представителя на БРП и подзащитните ми относно споразумение за решаване на делото и моля да одобрите същото.

   ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Постигнахме съгласие с обвиняемите и техния защитник относно споразумение за решаване на делото и моля да одобрите същото.

  Предвид становищата на страните по хода на делото, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА.

СНЕМА самоличността на обвиняемите, както следва:

  Г.С.Ч. - роден на *** ***, живущ ***, българин, български гражданин, без образование, неженен, неосъждан, не работи, ЕГН: **********.

   С.А.Ч. - роден на *** ***, живущ *** българин, български гражданин, начално образование, неженен,  неосъждан, не работи, с ЕГН: **********.

СЪДЪТ прочита постигнатото между страните и представеното по делото споразумение съгласно, което:

  Обвиняемите Г.С.Ч., ЕГН: ********** и С.А.Ч., ЕГН: ********** се признават за виновни в това, че на 09.10.2010 г., в гр. Бургас, в съучастие като съизвършители помежду си и със С. А П, ЕГН: ********** – също действайки като извършител, чрез използване на моторно превозно средство - лек автомобил „Опел вектра”, с рег.№ и  технически средства - 1 бр. кирка, 1 бр. въже,  1 бр. метален лост и два броя ножовки, направили опит да отнемат чужди движими вещи -  86 метра магистрален съобщителен кабел тип ТЗБП 37 х 4 х 1,2 /телефонен, звездообразен, брониран подземен, с 37 снопчета от по 4 медни проводника със сечение 1,2 мм, усукани в хартиена изолация/ на стойност 853.15 лева /осемстотин петдесет и три лева и 15 ст./ , собственост на „А” ЕООД,  от владението на РИ Д, ЕГН **********, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието е останало недовършено поради независещи от дейците причини – на място пристигнали служители при Пето РУП на МВР- Бургас - престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

2. Деянието е  извършено от  обвиняемите  виновно, при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл. 11,  ал. 2 от НК.

3. За посоченото в т. 1. престъпление  на обвиняемите Г.С.Ч. и С.А.Ч. се определя  наказание на основание чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК се определя наказание при условията на чл. 55, ал.1, т.1 от НК, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 3 / три / месеца.

4. На осн. чл. 66, ал.1 от НК, изтърпяването на така наложеното наказание се отлага за изпитателен срок от 3 /три/ години.

            5. По 1/3 от общо направените по делото разноски в размер на 44.40 лева, се възлагат в тежест на обвиняемите Г.С.Ч., ЕГН: ********** и С.А.Ч., ЕГН: ********** – съответно по 14.80 лева за всеки от тях.

6. С гореописаното престъпление няма причинени имуществени вреди. 

7. Веществените доказателства по делото -  лек автомобил „Опел Вектра”, с рег.№ / оставен за съхранение в двора на Пето РУП на МВР- Бургас / , ключове за същия автомобил / оставени за съхранение в Пето РУП на МВР- Бургас/, свидетелство за регистрация на МПС / част 1 /  за л.а. „Опел Вектра”, с рег.№, издаден на името на Т  ЕГН ********** , Свидетелство за регистрация на МПС / част 2 /  за л.а. „Опел Вектра”, с рег.№, издаден на името на Т ЦК ЕГН ********** /приложени към делото/ ,  нож, конопено въже, кирка, колан, метален лост и 2 бр. ножовки от метал следва да останат приложени към делото до приключване на наказателното производство по отношение на обв. С. А П, ЕГН: **********.

Страните постигнаха съгласие по описаните по-горе въпроси, водени от желанието за по-бързо приключване на наказателното производство, с последиците на влязла в сила присъда, без същинско съдебно разглеждане на делото.

Удовлетворени от споразумението, страните го подписват.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да добрите представеното споразумение, след което да прекратите наказателното производство по делото. Споразумението съдържа всички изискуеми от закона реквизити и  не противоречи на закона и морала.

АДВ. Д.: Моля да одобрите представеното споразумение, същото не противоречи на закона и морала. Моля, след одобрение на споразумението, да прекратите наказателното производство по делото против подзащитния ми.

ОБВИНЯЕМИЯТ Г.Ч.: Признавам се за виновен. Съжалявам за извършеното. Доброволно подписах споразумението. Разбирам последиците от него и съм съгласен с тях. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общият ред.

ОБВИНЯЕМИЯТ С.Ч.: Признавам се за виновен. Съжалявам за извършеното. Доброволно подписах споразумението. Разбирам последиците от него и съм съгласен с тях. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общият ред.

 

СПОРАЗУМЕЛИ  СЕ:

ЗАЩИТНИК:                                                             ПРОКУРОР:

                        /адв. Д. Д./                                                              /В. Г/

 

ОБВИНЯЕМ:                                                             ОБВИНЯЕМ:

                     /Г. Ч. /                                                            /С. Ч./

 

Признавам се за виновен. Съжалявам за извършеното. Доброволно подписах споразумението. Разбирам последиците от него и съм съгласен с тях. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общият ред.

 

ОБВИНЯЕМ:

                                                                                         /Г.Ч./

 

Признавам се за виновен. Съжалявам за извършеното. Доброволно подписах споразумението. Разбирам последиците от него и съм съгласен с тях. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общият ред.

 

 

ОБВИНЯЕМ:

                                                                                         /С.Ч./

 

СЪДЪТ намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала. Същото отговаря на изискванията на чл.382 и сл. от НПК, поради което следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото бъде прекратено.  Ето защо и на основание чл.382, ал.7 от  НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между представителя на Бургаска районна прокуратура, обвиняемите   Г.С.Ч., С.А.Ч. и защитника на обвиняемите споразумение за решаване на НОХД № 2977/2011г. по описа на БРС, съгласно което:

  Обвиняемите Г.С.Ч., ЕГН: ********** и С.А.Ч., ЕГН: ********** се признават за виновни в това, че на 09.10.2010 г., в гр. Бургас, в съучастие като съизвършители помежду си и със С. А П, ЕГН: ********** – също действайки като извършител, чрез използване на моторно превозно средство - лек автомобил „Опел вектра”, с рег.№ и  технически средства - 1 бр. кирка, 1 бр. въже,  1 бр. метален лост и два броя ножовки, направили опит да отнемат чужди движими вещи -  86 метра магистрален съобщителен кабел тип ТЗБП 37 х 4 х 1,2 /телефонен, звездообразен, брониран подземен, с 37 снопчета от по 4 медни проводника със сечение 1,2 мм, усукани в хартиена изолация/ на стойност 853.15 лева /осемстотин петдесет и три лева и 15 ст./ , собственост на „Алкател-Лусент България” ЕООД,  от владението на РУСКО ИВАНОВ ДУЧЕВ, ЕГН **********, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието е останало недовършено поради независещи от дейците причини – на място пристигнали служители при Пето РУП на МВР- Бургас - престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Деянието е  извършено от  обвиняемите  виновно, при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл. 11,  ал. 2 от НК.

НАЛАГА за посоченото в т. 1. престъпление  на обвиняемия Г.С.Ч.  - с посочена по-горе самоличност, наказание на основание чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 3 / три / месеца.

ОТЛАГА на осн. чл. 66, ал.1 от НК, изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от 3 /три/ години.

НАЛАГА за посоченото в т. 1. престъпление  на обвиняемия С.А.Ч. - с посочена по-горе самоличност, наказание на основание чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно - ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 3 / три / месеца.

ОТЛАГА на осн. чл. 66, ал.1 от НК, изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от 3 /три/ години.

             ОСЪЖДА на основание чл.189, ал.3 от НПК всеки един от обвиняемите по настоящото дело - Г.С.Ч., ЕГН: ********** и С.А.Ч., ЕГН: ********** - да заплати в полза на държавата направените в хода на досъдебното производство разноски  в размер на по 14.80 лева всеки от тях.

С гореописаното престъпление няма причинени имуществени вреди.  

Веществените доказателства по делото -  лек автомобил „Опел Вектра”, с рег.№ /оставен за съхранение в двора на Пето РУП на МВР- Бургас/ , ключове за същия автомобил / оставени за съхранение в Пето РУП на МВР- Бургас/, свидетелство за регистрация на МПС /част 1/  за л.а. „Опел Вектра”, с рег.№ издаден на името на Т Ц К, ЕГН **********, свидетелство за регистрация на МПС / част 2 /  за л.а. „Опел Вектра”, с рег.№ А 9242 ВА, издаден на името на Т ЦК, ЕГН ********** /приложени към делото/,  нож, конопено въже, кирка, колан, метален лост и 2 бр. ножовки от метал следва да останат приложени към делото до приключване на наказателното производство по отношение на обв. С. А П, ЕГН : **********.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производството по НОХД № 2977/2011г. по описа на БРС, водено против Г.С.Ч., ЕГН: **********, С.А.Ч., ЕГН: ********** за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 4, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО e окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

 

                                                                                  СЪДИЯ:

 

 

След одобряване на споразумението, съдът се занима с мярката за неотклонение, взета по отношение на обвиняемите Г.С.Ч. и С.А.Ч. в хода на досъдебното производство, като предвид прекратяването на настоящото наказателно производство, намира, че същата следва да бъде отменена, поради което и на основание чл. 309, ал. 2 НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

           ОТМЕНЯ взетата спрямо обвиняемите  Г.С.Ч., ЕГН: **********, С.А.Ч., ЕГН: **********, мярка за неотклонение „подписка”.

            Определението по чл. 309, ал. 2 от НПК подлежи на обжалване и протестиране пред БОС в седмодневен срок от днес.

                       

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.30 часа.

 

 

СЪД. СЕКРЕТАР:                                                                           СЪДИЯ:                     

 

Вярно с оригинала: К.М.