Споразумение по дело №1498/2013 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 65
Дата: 25 октомври 2013 г. (в сила от 25 октомври 2013 г.)
Съдия: Нина Иванова Кузманова
Дело: 20135300201498
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 18 октомври 2013 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

№ 65

Град Пловдив, 25.10.2013 година

 

       ПЛОВДИВСКИ ОКРЪЖЕН СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ,  в публично съдебно заседание на двадесет и пети октомври две хиляди и тринадесета година, в състав:

 

          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: НИНА КУЗМАНОВА

                       

секретар: М.Л.

прокурор: АТАНАС ЯНКОВ

сложи за разглеждане НОХД № 1498 по описа за 2013 година,

докладвано от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  

 

         На именното повикване в 9:09  часа се явиха:

 

ОБВИНЯЕМИЯТ С.Н.Б. се явява лично, както и с адв. Б.З., редовно упълномощен да го защитава.

 

         ПРОКУРОРЪТ - Да се даде ход на делото.

         АДВ. З. - Да се даде ход на делото.

        

         Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Сне се самоличността на обвиняемия:

         С.Н.Б. -  роден на *** ***,  българин, български гражданин, с основно образование, живущ на семейни начала, неосъждан-реабилитиран, управител на „***” ЕООД, ЕГН **********.

Получих препис от споразумението, което сключих с прокурора.

 

Разясниха се правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ – Нямам искания за отвод. Нямам доказателствени искания. Правя предложение за корекция в споразумението относно обема на приложение на чл.23 ал.1 от НК, като в случая следва да се определи общо наказание и за наложените глоби за престъпленията по чл.278 ал.6 от НК и чл.234в ал.1 от НК, като се определи общо най-тежко наказание в размер на 2000 лева, именно което на основание чл.23 ал.3 от НК да се присъедини към определеното най-тежко наказание Лишаване от свобода.

АДВ.З. - Нямам искания за отвод. Нямам доказателствени искания. По отношение на направеното искане от страна на представителя на Окръжна прокуратура, не възразяваме да се измени в тази посока, в която беше цитирана, съответно предоставяме на Вас.

ОБВИНЯЕМИЯТ Б. – Разбирам предложението на прокурора. Нямам възражение. Съгласен съм с това предложение. Моля споразумението да бъде одобрено във вида, в който е представено, ведно с изменението в частта, касаеща чл.23 ал.3 от НК.

 

Предвид липсата на нови искания от страните и с оглед становищата по направеното от представителя на Окръжна прокуратура предложение за корекция на споразумението в частта, касаеща обема на разпоредбата на чл.23 ал.3 от НК, съдът

 

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ДОКЛАДВА СЕ от Прокурора  внесеното споразумение.     

 

ОБВИНЯЕМИЯТ С.Н.Б. -  Да се одобри споразумението. Разбирам обвиненията, които са  повдигнати срещу мен. Признавам се за виновен по така повдигнатите ми обвинения. Наясно съм с последиците от споразумението. Заявявам, че доброволно го подписах. Съгласен съм с него и с последиците от споразумението. Съгласен съм и с направените по-горе предложения за промени.

 

Съдът намира, че така представеното споразумение за решаване на делото с внесените днес промени, за които страните се съгласиха, отговаря на изискванията чл. 381, ал.5 и ал.6 от НПК, не противоречи на закона и морала, поради което и същото следва да бъде одобрено.

 

         С оглед на това и на основание чл.382, ал.7 от НПК

 

         СЪДЪТ

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

      

ОДОБРЯВА така постигнатото между Окръжна прокуратура - Пловдив, представлявана от Окръжен прокурор АТАНАС ЯНКОВ от една страна и от друга обв.С.Н.Б. и защитника му адв.Б.З. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО, в следния окончателен вид, а именно:

 

Обвиняемият С.Н.Б. ЕГН **********, роден на *** ***,  българин, български гражданин, с основно образование, живущ на семейни начала, неосъждан-реабилитиран, управител на „****” ЕООД, се признава за виновен в това, че:

 

 1.На 12.06.2013 г. в с.Старосел, обл.Пловдивска е държал археологически обекти: 1 бр.бронзов пръстен с широка халка от Средновековната епоха, деформиран с липсваща плочка отпред с размери 2,2х2,4 см.; 1 бр.бронзов пръстен, добре запазен, от Късноантичната епоха, отлети заедно халка с правоъгълна плочка с вдлъбнати ъгли горе и врязана геометрична украса с размери 1,7х1,65 см и 1 бр.бронзов пръстен, добре запазен, от Средновековната епоха, отлети заедно плочка и халка с размери 1,6х1,6 см, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – престъпление по чл.278, ал.6 пр.І от НК.

2. През месец май на 2013 г. в с.Старосел, обл.Пловдивска, сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, собственост на „ЕВН България електроразпределение” АД – Пловдив, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия – престъпление по чл.234в ал.1 от НК.

         3. На 12.06.2013 г. в с.Старосел, обл.Пловдивска е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия: 50 бр.патрони кал.9х19 мм, 18 бр.патрони кал.22 LR, 3 бр-патрони кал.7,62х25 мм, 1 бр.патрон кал.308 WIN и 1 бр.патрон кал.30-06 Spr, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл.339 ал.1 от НК.

 

За така извършеното от обвиняемия С.Н.Б. престъпление по 278 ал.6 пр.І от НК, на основание чл.54 ал.1 от НК МУ СЕ НАЛАГАТ наказания ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА  и ГЛОБА в размер на 2000 /две хиляди/ лева.

За така извършеното от обвиняемия С.Н.Б. престъпление по 234в ал.1 от НК, на основание чл.54 ал.1 от НК МУ СЕ НАЛАГАТ наказания ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА  и ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева.

За така извършеното от обвиняемия С.Н.Б. престъпление по 339 ал.1 от НК, на основание чл.54 ал.1 от НК МУ СЕ НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ.

         НА ОСНОВАНИЕ чл.23 ал.1 от НК, ОПРЕДЕЛЯ на С.Н.Б. едно общо и най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ и ГЛОБА в размер на 2000 /две хиляди/ лева.

         НА ОСНОВАНИЕ чл.23 ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към наказанието  Лишаване от свобода изцяло наказанието ГЛОБА в размер на 2000 /две хиляди/ лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 66 ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното на С.Н.Б. общо най-тежко наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ДВЕ ГОДИНИ с изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ, считано от влизане в сила на споразумението.

 

НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.189 ал.3 ОТ НПК ОСЪЖДА обвиняемия С.Н.Б. да заплати направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 165 /сто шестдесет и пет/ лева за извършване на съдебно-техническа, балистична и археологическа експертизи по сметка на ВСС, бюджета на Съдебната власт.

 

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ПО ДЕЛОТО:

 

- Три броя пръстени от тъмен на цвят метал с диаметър на двата около един сантиметър, а на третия около два сантиметра, а именно: 1 бр.бронзов пръстен с широка халка от Средновековната епоха,  деформиран с липсваща плочка отпред с размери 2,2х2,4 см.; 1 бр.бронзов пръстен, добре запазен, от Късноантичната епоха, отлети заедно халка с правоъгълна плочка с вдлъбнати ъгли горе и врязана геометрична украса с размери 1,7х1,65 см и 1 бр.бронзов пръстен, добре запазен, от Средновековната епоха, отлети заедно плочка и халка с размери 1,6х1,6 см, намиращи се на съхранение в РУП Хисар при ОД на МВР Пловдив, на основание чл.278 ал.7 от НК, като предмет на престъплението, СЕ ОТНЕМАТ в полза на държавата, след влизане в сила на споразумението.

- Два броя монети от жълт метал с диаметър около 1,5 см с изображение на глава от едната страна и надпис на едната „KVLLI”, на другата „CAESPONT” и PSEPT”, а от другата страна на първата монета с изображение на колесница; един брой пистолет черен на цвят с надпис 04-4С071146-02, марка  GAMO”, кал.4,5, представляващ неогнестрелно оръжие, намиращи се на съхранение в РУП Хисар при ОД на МВР Пловдив –ДА СЕ ВЪРНАТ на обвиняемия Б., след влизане в сила на споразумението.

- един брой туба с вместимост 27 литра, мръсно бяла на цвят с черна капачка, без съдържание; черен гумиран кабел със сечение 3х6х4 квадрата с дължина 13 метра; бяла кутия с размери 13 см х 9 см х 4 см; пластмасова кутия бяла на цвят с размери 27х15х5, намиращи се на съхранение в РУП Хисар при ОД на МВР Пловдив ДА СЕ УНИЩОЖАТ като вещи без стойност, след влизане в сила на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

За Окръжна прокуратура - Пловдив                 ОБВИНЯЕМ:

ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР                                         С.Б.

АТАНАС ЯНКОВ

                                                                                                                                                                                  ЗАЩИТНИК:

                                                                 

                                                                     АДВ. Б.З.

 

 

                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

         С оглед на постигнатото споразумение между страните, съобразно разпоредбата на чл.382 ал.7 от НПК във връзка с чл.24 ал.3 от НПК, съдът е на становище, че производството по делото следва да бъде прекратено, а взетата мярка за неотклонение спрямо обвиняемия следва да бъде отменена, поради което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 1498/2013 г. по описа на Пловдивския окръжен съд.

ОТМЕНЯ взетата по отношение на обвиняемия С.Н.Б. мярка за неотклонение „ПОДПИСКА”.

 

         Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

 

         Протоколът се изготви в съдебно заседание.

         Заседанието се закри в 9:45  ч.

 

                                                                  ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

                                

                                                                              СЕКРЕТАР: