Споразумение по дело №3349/2018 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 373
Дата: 19 юли 2018 г. (в сила от 19 юли 2018 г.)
Съдия: Мартин Рачков Баев
Дело: 20182120203349
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 19 юли 2018 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

19.07.2018 година                                                                                                 град Бургас

Бургаски районен съд                                                             XLVI наказателна колегия

На деветнадесети юли                                                две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:    МАРТИН БАЕВ     

 

Секретар: М.Р.

Прокурор: Иван Кирков

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Баев,

НОХД № 3349 по описа за 2018 година

 

На именното повикване в 13:30 часа се явиха:

Обвиняемият К.Е.П., редовно уведомен, се явява лично заедно с адв. С.Д. от БАК, упълномощен защитник на обвиняемия, редовно уведомен по телефона.

За Районна прокуратура гр. Бургас, редовно уведомени по телефона, се явява прокурор Иван Кирков.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ П.: Да се даде ход на делото. Редовно съм призован за настоящето производство.

 

СЪДЪТ, с оглед становищата на страните и липсата на процесуални пречки,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

К.Е.П. – ЕГН **********, роден на ***г***, постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, средно образование, неженен, неосъждан, работи като мениджър доставки в ***, гр.София.

 

СЪДЪТ на основание чл. 274 НПК разясни на обвиняемия правата му в настоящето производство.

ОБВИНЯЕМИЯТ П.: Разбрах правата, които имам. Няма да правя отводи.

ПРОКУРОРЪТ: Няма да правя отводи.

АДВ. Д.: Няма да правя отводи.

 

            СЪДЪТ ПРОЧИТА постигнатото между страните споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено от съда. Параметрите на договореното наказание са съобразени с опасността на деянието и на дееца.

АДВ. Д.: Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля съда да го одобри в параметрите, в които сме го представили.

ОБВИНЯЕМИЯТ П.: Присъединявам се към казаното от моя защитник.

 

СЪДЪТ на основание чл. 381 ал.6 от НПК, запита обвиняемия доброволно ли е подписал споразумението, съгласен ли е с него и доброволно ли се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

ОБВИНЯЕМИЯТ П.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Запознат съм със съдържанието на споразумението и съм съгласен със същото. Наясно съм с наказанията, които то предвижда и съм съгласен с тези наказания. Доброволно, сам и лично съм подписал същото. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред и лично положих подпис под декларацията. Знам какво означава разглеждане на делото по общия ред и доброволно се отказвам от него.

 

СЪДЪТ разясни на обвиняемия последиците на споразумението, както и че то има характер на влязла в сила присъда, като на основание чл. 382, ал. 4 от НПК го запита дали разбира обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с него, доброволно, сам и лично ли го е подписал.

ОБВИНЯЕМИЯТ П.: Разбрах последиците от споразумението, които съдът преди малко ми разясни и съм съгласен с тях. Признавам се за виновен. Сам, лично и доброволно подписах споразумението. Ясно ми е, че одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда.

 

СЪДЪТ, предвид изявленията на страните, на основание чл.382, ал.6 от НПК

                                                   

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в настоящия протокол окончателното споразумение между страните както следва:

 

С П О Р А З У М Е Н И Е:

 

СТРАНИ:

Държавен обвинител: Иван Кирков – прокурор в РП - Бургас, 

Обвиняем: К.Е.П., ЕГН **********,

Защитник: адв. С.Д. - БАК, защитник на обвиняемия К.Е.П..

се постигна следното споразумение за решаване на бързо досъдебно производство № 3292 БП-517/2018г. по описа на Четвърто РУ на МВР-Бургас:

К.Е.П. – ЕГН **********, роден на ***г***, постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, средно образование, неженен, неосъждан, работи като мениджър доставки в ***, гр.София,

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че:

На 15.07.2018г., около 15:40 часа в м. ”***”, обл. ***, на първокласен път I-9, до асфалтова база в посока към с. ***, обл. ***, управлявал моторно превозно средство - товарен автомобил, марка „***”, модел „***” с peг. № ***,  след  употреба   на  наркотични вещества по см. на чл.3, ал.1 т. 1 и т.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ вр.Приложение № 1,         Списък 1 - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” към чл.3, т.1 от Наредба за реда за класифициране на растения и вещества като наркотични, а именно „кокаин” и „канабис”, установено по надлежния ред с техническо средство “Drug test 5000” с фабричен № ARZB 0046 – по чл.343б, ал. 3 от НК, вр. чл.3, ал.1 и ал.2 от ЗКНВП, вр. чл.3 от Наредба за реда за класифициране на растения и вещества като наркотични и Приложение №1, Списък №1 от същата.

Деянието по чл.343б, ал.3 от НК е извършено от обвиняемия  К.Е.П., ЕГН **********, при форма на вината “пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал.2 от НК.  

За посоченото престъпление на обвиняемия К.Е.П., ЕГН ********** на основание чл.343б,   ал.3   от   НК  вр. чл.55, ал.1, т.1 и ал.2 НК се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 6 /ШЕСТ МЕСЕЦА/, чието изпълнение да бъде отложено по реда на чл.66 от НК за срок от 3 /ТРИ ГОДИНИ/.

На основание чл. 55, ал. 2, вр. ал. 1, т. 1 от НК на обвиняемия  К.Е.П., ЕГН ********** се налага и наказание ГЛОБА в размер на 250,00 /двеста и петдесет/ лева.

На основание чл. 343г, вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК на обвиняемия  К.Е.П., ЕГН ********** се налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 11 /ЕДИНАДЕСЕТ/ МЕСЕЦА, като на основание чл.59, ал.4 от НК се приспадне времето,  през което за същото деяние е бил лишен от това право по административен ред, считано от 15.07.2018г.

Разноски по делото няма направени.

Веществени доказателства по делото - 1 бр. тест-касета Дрегер „Дръг тест 5000” да остане приложено по делото.

С деянието няма причинени съставомерни имуществени вреди.

Мярка за неотклонение – “Подписка”.

 

СПОРАЗУМЕЛИ  СЕ:

 

 

ПРОКУРОР: .............................                               ЗАЩИТНИК: ..............................

                        (Иван Кирков)                                                    (адв. С.Д.)

 

 

ОБВИНЯЕМ : ...........................      

                (К.Е.П.)

           

СЪДЪТ намира, че така постигнатото между страните споразумение съдържа всички необходими реквизити, предвидени в чл. 381, ал. 5 от НПК, договореното наказание съответства на характера и тежестта на извършеното престъпление, поради което следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото да бъде прекратено. Ето защо и на основание чл. 382, ал. 7, вр. чл. 24, ал. 3 от НПК СЪДЪТ

 

ОПРЕДЕЛИ: №  373/19.07.2018г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между обвиняемия К.Е.П., неговия защитник адв. С.Д. от БАК и *** районна прокуратура, съгласно което:

ПРИЗНАВА К.Е.П. – ЕГН **********, роден на ***г***, постоянен и настоящ адрес:***, българин, български гражданин, средно образование, неженен, неосъждан, работи като мениджър доставки в ***, гр.София,

ЗА ВИНОВЕН в това, че:

На 15.07.2018г., около 15:40 часа в м. ”***”, обл. ***, на първокласен път I-9, до асфалтова база в посока към с. ***, обл. ***, управлявал моторно превозно средство - товарен автомобил, марка „***”, модел „***” с peг. № ***,  след  употреба   на  наркотични вещества по см. на чл.3, ал.1 т. 1 и т.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ вр.Приложение № 1,         Списък 1 - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” към чл.3, т.1 от Наредба за реда за класифициране на растения и вещества като наркотични, а именно „кокаин” и „канабис”, установено по надлежния ред с техническо средство “Drug test 5000” с фабричен № ARZB 0046, поради което и на основание чл. 343б, ал.3 от НК вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 и ал. 2 НК му НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от 6 (ШЕСТ) МЕСЕЦА и наказание „ГЛОБА” в размер на 250,00 /ДВЕСТА И ПЕТДЕСЕТ/ ЛЕВА.

ОТЛАГА на основание чл. 66, ал.1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода” за изпитателен срок от 3/ТРИ/ ГОДИНИ..

НАЛАГА на основание чл.343г, вр. чл. 37, ал.1, т. 7 НК на К.Е.П., ЕГН ********** и наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО” за срок от 11 /ЕДИНАДЕСЕТ/ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемият е бил лишен от право да управлява МПС по административен ред считано от 15.07.2018г.

ОСЪЖДА на основание чл. 190, ал.2 К.Е.П., ЕГН ********** да заплати по сметка на Районен съд - Бургас сумата от 5,00 /пет/ лева - държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

ПОСТАНОВЯВА вещественото доказателство по делото, а именно един брой тест Дрегер „Дръг тест 5000”, да остане приложено по делото в срока на неговото съхраняване в архив, след което да се унищожи с унищожаване на делото по предвидения за това ред.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 24, ал.3 НПК наказателното производството по НОХД № 3349/2018 г. по описа на Районен съд - Бургас.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: М. Баев

 

След одобряване на споразумението, съдът се занима с мярката за неотклонение „подписка” на обвиняемият К.Е.П., ЕГН **********, наложена в досъдебното производство и намира, че същата следва да бъде отменена, поради което и на основание чл. 309, ал.4 вр. с ал.1 НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТМЕНЯ взетата по отношение на обвиняемия К.Е.П., ЕГН **********, мярка за неотклонение „Подписка”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протестиране в седемдневен срок от днес пред БОС.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: М. Баев

 

 

Съдът, на основание чл.182 ал.2 от ДОПК, УВЕДОМЯВА обвиняемия К.Е.П., ЕГН **********, че има възможност в седемдневен срок от датата на влизане в сила на съдебния акт, да заплати доброволно наложената глоба в размер на 250,00 /двеста и петдесет/ лева в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на РС-Бургас, като в такъв случай не дължи държавна такса в размер на 5.00 /пет/ лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

В платежните документи следва да се посочи номера на делото, име на задълженото лице и вида на задължението.

В случай, че сумата не бъде платена доброволно в указания срок и не бъдат представени доказателства за това в деловодството на съда, предстои предприемане на действия за принудителното й събиране, като обвиняемият дължи и 5.00 /пет/ лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт.

 

Протоколът е написан в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 13:40 часа.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: М. Баев

 

Вярно с оригинала: М.Р.