Разпореждане по дело №146/2021 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 260602
Дата: 27 януари 2021 г.
Съдия: Даниела Димитрова Събчева
Дело: 20215300200146
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 21 януари 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е №260602

                                      гр. Пловдив, 27.01.2021 г.

 

 Пловдивски окръжен съд, наказателно отделение, в закрито заседание на двадесет и седми януари две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:  ДАНИЕЛА СЪБЧЕВА

 

 като разгледа ЧНД № 146/2021 г. по описа на ПОС, за да се произнесе, взе предвид:

 

 Производството е по чл. 243, ал.4 от НПК.

 Образувано е по жалба на пострадалата П.С. срещу постановление от 01.12.2020г на Окръжна прокуратура гр.Пловдив за прекратяване на наказателното производство по ДП №615/2016г по описа на Сектор ИП ОДМВР -Пловдив. Досъдебното производство е било водено за престъпление по чл.252, ал.1 от НК за установяване на обстоятелствата дали през периода 2008-2014г в гр.Пловдив С. А. С. без съответно разрешение е извършвал по занятие банкови сделки- отпускане на кредити, за които се изисква такова разрешение, като е предоставял на различни лица С. Д., С. Д., П.С., Т.С. и А. В. парични средства под формата на кредити срещу получаване на лихва срещу задължението за връщането им.

Преди пристъпване към обсъждане на доводите, изложени в жалбата по същество, решаващият съд е задължен да изследва въпросът дали е сезиран от лице, притежаващо право на жалба, същата депозирана ли е в срок, както и изпълнена ли е процедурата по администриране- по съобщаване на атакувания акт на всички правни субекти, които имат право на жалба и които биха могли при желание да упражнят своето право да обжалват този акт. Едва след това процесния акт, който подлежи на проверка от съда следва да бъде проверен по същество.

В конкретният случай съдът констатира, че по делото няма данни дали е бил връчен препис от постановлението за прекратяване на наказателното производство на останалите лица, определени като пострадали от страна на органите на разследване и прокурора в хода на досъдебното производство. Освен на жалбоподателя П.С., като лица с качеството на пострадали от престъпление са били определени в досъдебното производство А. С. /стр.38/, Т. С. /стр.45/, С. Д. /стр.47/, А. С. /стр.71/ и П. П.  /стр.157/. Липсата на доказателства за уведомяване на всички пострадали лица не дава възможност да се провери дали срокът на обжалване за същите понастоящем е изтекъл. Също така макар по делото да липсва лице привлечено с нарочен акт в качеството на обвиняем, то видно от постановлението за образуване на наказателно производство, същото се води срещу конкретно индивидуализирано с лични данни лице- С. А. С.. На това основание следва да се приеме, че наказателното преследване срещу С. С. е започнало с датата на съставяне на посочения процесуалноправен акт. Това определя посоченото лице като пряко заинтересовано от изхода на делото, което обуславя и правото му на жалба.

В случай, че правото на жалба не се предостави и изчерпи за всички правоимащи преди произнасянето на съда по същество, е възможно, поради несвоевременното уведомяване на всички страни, да се стигне до образуване на паралелни дела с един и същ предмет, което е недопустимо.

Липсата на данни за уведомяване на всички лица, за които съществува право на жалба, налага съдебното производство да бъде прекратено, а делото върнато на прокурора за законосъобразното му администриране по чл.243, ал.3 от НПК

Ето защо, съдът

 

                                           Р А З П О Р Е Д И:

 

 

 ПРЕКРАТЯВА  съдебното производство по ЧНД № 146/2021г по описа на Окръжен съд Пловдив.

 

ВРЪЩА делото на Окръжна прокуратура Пловдив за правилното му администриране.

 

РАЗПОРЕЖДАНЕТО  не подлежи на обжалване и протест.

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: