Решение по дело №2721/2018 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 1997
Дата: 11 октомври 2018 г. (в сила от 11 октомври 2018 г.)
Съдия: Райна Кирова Кирякова
Дело: 20182120102721
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 април 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер 1997                              11.10.2018 год.                            град Бургас

 

 

 

БУРГАСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                ХІІІ  граждански състав

          На единайсети октомври                        две хиляди и осемнайсета година

          В закрито заседание, в следния състав:

                                                                               Председател: Райна Кирякова

 

като разгледа докладваното от съдия Кирякова

гражданско дело № 2721 по описа за 2018 година,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл. 247, 250 и чл. 248 от Гражданско процесуалния кодекс ГПК/.

          Въпреки предоставената от съда възможност, в законовия едноседмичен срок, изтекъл на 10.10.2018 г., не са постъпили по делото отговори по молбите от ответницата А.Я.З..

          По делото е постъпила молба от ищеца Н. С= З., чрез пълномощника адвокат Ц.Д. ***, с която оттегля молбата си за допълване на решението по делото, по реда на  чл. 250 от ГПК, касаеща издръжката на децата от брака за минало време. Поради десезирането, на основание чл. 232 от ГПК, това производство следва да бъде прекратено.

          В останалата част е висяща молба от ищеца З., за отстраняване на очевидна фактическа грешка в постановеното по делото решение, в частта на издръжките на децата от брака, по реда на чл. 247 от ГПК, която е основателна. В мотивите на влязлото в сила решение № 1482 от 09.07.2018 година, по брачния иск, на страница 3-та, след предоставяне упражняването на родителските права върху двете деца от брака, съдът е приел, че в тежест на майката следва да бъде възложено заплащането на издръжка на децата Янко и Руси, в размер от по 150.00 лева месечно за всяко от децата, но допускайки техническа грешка при произнасянето си в диспозитива на решението, на страница 5-та, ред 28, отгоре надолу, след имената и личните данни на по-големия син на страните Янко Насков З., роден на *** год., с ЕГН **********, е пропуснал да запише имената и личните данни на по-малкият син Руси Насков З., роден на *** год., с ЕГН **********. Касае се за допусната техническата грешка, която следва да бъде отстранена по реда на чл. 247 от ГПК, въпреки, че в електронната папка на делото тя не съществува-валидността се извлича от акта на хартиен носител.

          Неоснователна е молбата на ищеца З. по реда на чл. 248 от ГПК, за изменение на решението, в частта на разноските по делото. Нормата на чл. 329, ал. 1 от ГПК предвижда, че съдебните разноски по брачните дела се възлагат върху виновния или недобросъвестния съпруг, а когато и двамата съпрузи са виновни за разстройството на брака, както в конкретния случай, разноските остават в тежест на всеки от тях, както са ги направили. Това разрешение на спора е прието и с решението по делото-разноски между страните по делото да останат така, както са направени.

Мотивиран от горното и на основание чл. 232, чл. 247 и чл. 248 от ГПК, Бургаският районен съд

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по молба от ищеца Н. С. З. за допълване на решението по делото, по реда на  чл. 250 от ГПК, касаеща издръжката на децата от брака за минало време.

ДОПУСКА ПОПРАВКА на очевидна фактическа грешка на влязлото в сила решение по делото № 1482 от 09.07.2018 година, като ПОСТАНОВЯВА: На страница 5-та, ред 28, отгоре надолу, след имената и личните данни на по-големия син на страните Я.Н. З., роден на *** год., с ЕГН **********, да се чете „и Р. Н. З., роден на *** год., с ЕГН **********“.

ОБЯВЯВА настоящото решение за неразделна част от постановеното по делото решение № 1482 от 09.07.2018 година.

ОТХВЪРЛЯ молба от ищеца Н. Събинов З. за изменение на решението по делото, в частта на разноските.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба, в едноседмичен срок от връчването му на страните в частта на прекратеното производство и в двуседмичен срок от връчването му на страните в останалата част, пред Окръжен съд-Бургас.

 

 

                                                                    Районен съдия :