Определение по дело №1906/2019 на Районен съд - Търговище

Номер на акта: 2050
Дата: 28 ноември 2019 г. (в сила от 12 декември 2019 г.)
Съдия: Вяра Маркова Панайотова
Дело: 20193530101906
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 5 ноември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

                          О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                      № 2050, 28.11.2019 год., гр.Търговище

 

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

 

   Търговищкият районен съд, шести състав, в закрито заседание на двадесет и осми ноември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ : ВЯРА МАРКОВА

Секретар : Женя Иванова,

като разгледа докладваното от Председателя гр.д. № 1906 по описа за 2019 год., за да се произнесе взе предвид следното :

 

       Производството е по реда на чл.118 от ГПК във врчл.119, ал.4 от ГПК във вр. с чл.105 от ГПК.

         Предявен е иск с правно основание чл.59 от ЗЗД, с цена 1397.50 лв. от В.Б.Б., ЕГН ********** ***, действащ чрез пълномощник адв.С.М. от ТАК, със съдебен адрес *** против Н.Б.Б., ЕГН ********** ***. Обстоятелствата обуславящи исковата претенция са изложени подробно в молбата.

         В срока по чл.131 от ГПК е постъпил отговор от ответника, в който е направено възражение за местна подсъдност. Ответника моли съда да прекрати производството и да го изпрати на надлежния съд по постоянния му адрес, а именно РС - Варна. В отговора са изложени и доводи, обуславящи неоснователеност на иска.

       След като прецени събраните по делото доказателства съдът прие за установено следното : Съдът счита възражението на ответника, касаещо местната подсъдност на иска за основателно. Съгласно чл.105 от ГПК иска се предявява пред съда, в района на който е постоянния адрес, или седалището на ответника. Безспорно е предвид представените доказателства, че постояния адрес на ответника е в гр.Варна, а не в гр.Търговище, или населено място в общ.Търговище. Предвид характера на предявения осъдителен иск за парично вземане местната подсъдност се определя от разпоредбата на чл.105 от ГПК и не са на лице законово предвидените хипотези изключващи общата местна подсъдност.

       Ето защо съдът приема, че след като не е на лице хипотеза изключваща общата местна подсъдност на споровете по чл.105 от ГПК, а ответника е направил възражение за липса на местна подсъдност в срок, което е основателно, то  компетентен да се произнесе по иска не е РС - Търговище, а  РС - Варна.

           Поради това производството по делото следва да бъде прекратено, а делото следва да бъде изпратено по подсъдност на Районен съд Варна, в чийто съдебен район е постоянния адрес на ответника и на осн. чл.105 от ГПК.

 

                                        Водим от горното,съдът

 

                                       О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

       ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 1906 по описа на РС-Търговище за 2019 год., поради неподсъдност на делото, на осн. чл.118, ал.2 от ГПК във р. с чл.119, ал.4 от ГПК, във вр. с  чл.105 от ГПК.

 

      ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в седмичен срок от връчването му на страните, с частна жалба пред Окръжен съд - Търговище.

 

      След влизане в сила на определението, делото да се изпрати на Районен съд Варна.

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ :