Определение по дело №1402/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 1333
Дата: 29 април 2020 г. (в сила от 8 май 2020 г.)
Съдия: Андрей Ангелов Ангелов
Дело: 20201100201402
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 24 април 2020 г.

Съдържание на акта

                                  П  Р  О Т  О  К  О  Л

 

                             Гр. София, 29 април 2020 година

 

         СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, Наказателно отделение, 23 състав в публично съдебно заседание на двадесет и девети април на две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                               Председател: АНДРЕЙ АНГЕЛОВ

 

Секретар: ДАНИЕЛА ГЕНЧЕВА

Прокурор: ГЕОРГИ МИРЧЕВ

Сложи за разглеждане докладвано от съдия АНГЕЛОВ

Наказателно частно дело № 1402 по описа за 2020 година

 

На именното повикване в 14,50 часа се явиха:

 

 

         ОСЪДЕНИЯТ Б.А.Ч.  се намира в сградата на СЦЗ, като комуникацията с него се извършва чрез електронна видеовръзка с инсталиран софтуер за разговори „скайп“, т.е. изслушването се осъществява чрез двупосочно предаване на звук и картина.

         ЯВЯВА СЕ адв. Т.Р., упълномощен от осъдения Ч. по настоящото производство.

         ЗА НАЧАЛНИКА НА ЗАТВОРА гр. София се явява инспектор М., като комуникацията с него също се осъществява чрез електронната  видеовръзка  със затвора.

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

         АДВ. Р.: Да се даде ход на делото.

         ИНСПЕКТОР М.: Да се даде ход на делото.

         ОСЪДЕНИЯТ Ч.: Да се даде ход на делото.

         СЪДЪТ намери, че са налице предпоставките за разглеждане на делото и

                                               О П Р Е Д Е Л И :

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         СНЕМА САМОЛИЧНОСТ НА ОСЪДЕНИЯ, както следва:

         Б.А.Ч. - роден на *** г. в гр. Кърджали, българин, български гражданин, средно образование, женен, ЕГН **********,***.

         СЪДЪТ РАЗЯСНЯВА ПРАВАТА НА ОСЪДЕНИЯ В НАСТОЯЩОТО ПРОИЗВОДСТВО.     

         ОСЪДЕНИЯТ Ч.: Разбрах правата си. Нямам искания за отводи към състава на съда, прокурора и секретаря.

         СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпила по факса днес справка от затворническата администрация относно изтърпяното към днешна дата наказание от осъдения Ч.

         ПРОКУРОРЪТ: Запознат съм със справката.Да се приеме.      

         АДВ. Р.: Да се приеме справката.

         ПРОКУРОРЪТ: Няма да представям доказателства, нямам доказателствени искания.

         ИНСПЕКТОР М.: Няма да представям други доказателства, нямам искания по доказателствата.

         АДВ. Р.: Няма да представям доказателства.

         С оглед становището на страните

         СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И :

 

         ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

         ДОКЛАДВА делото с молбата на осъдения Ч. за неговото условно предсрочно освобождаване.

ОСЪДЕНИЯТ Ч.: Поддържам молбата си. Нямам какво да добавя.

         СТРАНИТЕ (по отделно): Няма да сочим доказателства .

СЪДЪТ на основание чл. 283 от НПК

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРОЧИТА и ПРИЕМА писмените доказателства, включително представените с молбата на осъдения и днес докладваната справка от затвора гр. София.

Считайки делото за изяснено от фактическа страна

                                               О П Р Е Д Е Л И :

 

ОБЯВЯВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ ЗА ПРИКЛЮЧЕНО

 

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

        

ПРОКУРОРЪТ: Намирам за неоснователна молбата на осъдения Б.Ч. за условно предсрочното му освобождаване, тъй като видно от приложената по делото справка за актуалното му правно положение на лицето се установява, че от така наложеното му общо наказание е налице един значителен остатък от време, приблизително три години.        

Освен това, намирам, че не са изпълнени целите на наказанието по чл. 36 от НК, тъй като рискът от рецидив и рискът от вреди към обществото е в средни стойности.        Корекционната работа е дала своите положителни резултати, но видно от препланирания план на присъдата, изготвен на 7  октомври 2019 г. е видно, че са налице дефицити в уменията за мислене на лицето и в този смисъл може да се приеме, че не са изпълнени в цялост целите и задачите, заложени в плана на присъдат.

         Освен това, режимът му от „строг“ е заменен на „общ“ на 25 май 2016 г. и от доклада по делото не намирам той да е заменен в по-лек такъв.

         С оглед изключително обремененото му съдебно минало, както и от обстоятелството, че същият е без професия, видно от приложения доклад за лицето, намирам, че са ограничени и възможностите за ресоциализация на същия, поради което намирам, че към настоящия етап молбата му следва да бъде оставена без уважение.

 

         ИНСПЕКТОР М.: Становището на началника на затвора е положително по отношение молбата на осъдения Ч..

Смятам, че са налице и двете предпоставки, както изтърпяно повече от половината от наложеното наказание, така и данните за поправяне и превъзпитаване на лицето, като те са налични и в представените по делото документи. Лицето се включва активно при изпълнение и постигането на посочените цели и задачи в плана на присъдата.  Рискът от рецидив и от вреди е снижени стойности,  от първоначално определените високи, но към момента те са средни, отчетена е положителна промяна в зоните на умения за мислене, начин на живот и обкръжение, трудова заетост. Почти през цялото време на изпълнение на наказанието е полагал трудова дейност. Следва да се отбележи, че в затвора е изпълнявал функциите на  председател на колектива на целия затвор. Награждавам е с домашен отпуск. Към момента няма действащи наказания

         С оглед на изложеното Ви моля да уважите молбата му, като през изпитателния срок, следва да му бъде наложена пробационна мярка за времето на изпитателния срок.

 

         АДВ. Р.: От името на моя подзащитен поддържам депозираната молба. Считам, че са налице условията и предпоставките на чл. 70 във вр. чл. 439 НПК. Налице са данни за поправяне на лицето в рамките на пенитенциарното заведение.

 Не отговаря на действителността обстоятелството, заявено от представителя на обвинението, че е налице голям остатък от присъда. Остатъкът от присъдата не би следвало да влияе на решението на съда, а би следвало да влияе положителното поправяне на дееца в рамките на пенитенциарното заведение. Остатъкът от присъдата, в съотношение с изтърпяната присъда е бих казал значително по-малък.

         По отношение на Ч. заявявам, че същият е с образование. Същият е с формирани трудови умения и навици. Показал е пълно съдействие със затворническата администрация. Поддържа близки отношения със своето семейство и съпругата му, жилищно устроен е, липсват данни за зависимост и не еднократно пред мен е изразявал искрено и дълбоко съжаление за стореното.

         По отношение на моя подзащитен това е първата му присъда, която той изтърпява, макар и толкова продължителна. Преди това той не е осъждан на лишаване от свобода. В тази връзка Ви моля, при постановяване на Вашето определение да се съобразите със разпоредбите на Постановление № 7/27.06.1975 г. на Пленума на ВСС, изменено с Постановление № 7/06.07.1987 г., в което съдебната инстанция е посочила, че правилно е условно предсрочно освобождаване спрямо лицата, които за първи път търпял наказание ЛОС да се постановява своевременно, ако те с цялостното си поведение са дали достатъчно доказателства за своето поправяне

         Предвид и становището и на затворническата администрация аз считам, че той е дал достатъчно доказателства за своето поправяне и в тази връзка ще Ви моля за Вашето определение, като по отношение на мерките предоставям решението на съда.

 

 

         ОСЪДЕНИЯТ Ч.: Моля да бъда освободен предсрочно, като остатъкът да ми бъде заменен с пробация. Признавам вината си. Съжалявам за миналото. Искам да се върна при семейството си. Ако бъда предсрочно условно освободен ще работя, имам шофьорска книжка. Съпругата ми работи в застрахователния бизнес в момента, мога да и помагам в офиса.

 

 

         СЪДЪТ СЕ ОТТЕГЛИ НА СЪВЕЩИНЕ.

 

         СЪДЪТ след съвещание, като изслуша становището на страните и се запозна със събраните по делото доказателства, намира за установено следното:

         Производството е образувано по молба на лишения от свобода Б.Ч. за условното му предсрочно освобождаване, депозирана по реда на чл. 437 и следващите от НПК.

         След внимателен анализ на събраните по делото доказателства съдът намери, че следва да уважи направената от осъдения Ч. молба, съответно същият да бъде условно предсрочно освободен от остатъка на изтърпяваното наказание „ лишаване от свобода“.

         На първо място се установява, че към настоящия момент е налице формалната предпоставка, свързана с възможността за условно предсрочно освобождаване, за която страните не спорят, а именно, че Ч. е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода“.

         Видно е от материалите по делото, че с определение на РС – Монтана, влязло в сила на 14.03.2013 г. на основание чл. 306, ал.1, т.1 от НПК на Ч. са определени по реда на чл. 25, ал.1, вр. чл. 23, ал.1 от НК две общи наказания, а именно 1 година и 9 месеца „лишаване от свобода“ и 20 години „лишаване от свобода“, като на основание чл. 27, ал.1 от НК е присъединено наказание в размер на 1 година и 3 месеца „лишаване от свобода“. От определеното общо най-тежко наказание от 20 години „лишаване от свобода“, което понастоящем се търпи от Ч. към настоящия момент фактически е изтърпяно 9 години, 3 месеца и 6 дни, от работа е приспаднат периода от 2 години 4 месеца и 15 дни, всичко 11 години, 7 месеца и 21 дни и му остават да изтърпи 2 години, 11 месеца и 12 дни. В този смисъл не се спори, че лишеният от свобода е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание „лишаване от свобода“. 

Оспорено от страна на прокурора е обстоятелството дали към настоящия момент Ч. е дал достатъчно доказателства за своето поправяне и превъзпитание. Настоящият съдебен състав в тази насока съобрази данните по делото и в частност становището на пенитенциарните власти, които имат преки наблюдения и взаимоотношения с лишения от свобода Ч.. Именно тези техни възприятия са обективирани в доклада за лишения от свобода Ч., който основава позитивното становище на затворническата администрация.

Действително престъпленията, за които Ч. е бил признат за виновен и осъден са изключително тежки и с насоченост против човешкия живот, но законът в процедурата по условно предсрочно освобождаване не държи сметка за тежестта на престъплението, а дали престоят на осъдения в пенитенциарното заведение е довел до неговото поправяне, поради което по- нататъшното му пребиваване би било неоправдана репресия.

В случаят се установява, че Ч. е многократно награждаван. Последното му наказание е от 2017 г. Същият е сключил граждански брак. Участвал е в множество инициативи в пенитенциарното заведение, за което съответно са представени удостоверения, сертификати, включително за професионална квалификация и обучение, както и специализирани програми.

         В този смисъл и съобразявайки обстоятелството, че осъденият Ч. почти през целия си престой в затвора е полагал труд, стриктно е изпълнявал задълженията, произтичащи от тази дейност, обстоятелството, че е налична подкрепяща семейна среда, данните за личността му -  че е самостоятелен, неподатлив на внушения и манипулации, водещи до извод, че ресурсите му за успешна ресоциализация са значителни, поради което следва да бъде предоставена възможност същият да бъде условно предсрочно освободен.        

         Обстоятелството, че остатъкът от наказанието му е сравнително висок от една страна и тежестта и данните за неговото съдебно минало от друга, мотивиран настоящият съдебен състав да се съобрази със становището на затворническата администрация и представения доклад за пробационен надзор, като през определения му изпитателен срок следва да бъде наложена пробационната мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

         Воден от изложеното до тук

         СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, Наказателно отделение,

 

                                      О П Р Е Д Е Л И :

 

         ОСВОБОЖДАВА условно предсрочно Б.А.Ч., ЕГН ********** от остатъка на наложеното му с определение по НОХД № 30436/2012 г. на РС – Монтана, влязло в сила на 14.03.2013 г, общо наказание, а именно 2 (две) години 11 (единадесет) месеца и 12 (дванадесет) дни.

         ОПРЕДЕЛЯ изпитателен срок в размер на 2 (две) години, 11 (единадесет) месеца и 12 (дванадесет) дни.

         ПОСТАНОВЯВА изпълнението на пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за целия изпитателен срок     

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 7-мо дневен срок от днес 

След влизане в сила преписи от определението да се изпратят на Началника на затвора гр. София, СГП и на Пробационна служба по местоживеене на осъдения за организиране на изпълнението на пробационната мярка.

         Протоколът изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15,25 ч.

 

 

                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                        СЕКРЕТАР: