Решение по дело №507/2008 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 15 април 2009 г.
Съдия: Росен Василев
Дело: 20081200500507
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 18 април 2008 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

Номер

481

Година

20.06.2001 г.

Град

Кърджали

В ИМЕТО НА НАРОДА

Окръжен Съд - Кърджали

На

06.20

Година

2001

В закрито заседание в следния състав:

Председател:

Кирил Митков Димов

Секретар:

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Кирил Митков Димов

Фирмено дело

номер

20015100800321

по описа за

2001

година

Производството е по чл.489 и сл. от ГПК.

Молителите - членове на Управителния съвет на „Ловно рибарско дружество - Кърджали“ гр.Кърджали са заявили новонастъпило обстоятелство, което молят да бъде вписано в надлежния регистър на съда, а именно: учредяването на сдружение с нестопанска цел за осъществевяне на дейност в обществена полза. Към молбата са представени протокол от общо събрание за учредяване на сдружението, устав, списък на членовете на управителния съвет и декларации от същите.

При тези данни, съдът намира направеното искане за неоснователно. От представените по делото доказаелства, се установява, че е проведено делегатско събрание /събрание на пълномощници/, избрани от съответните ловни дружинки, което е взело решение за учедяване на сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза, съгласно ЗЮЛНЦ. Така проведеното делегатско събрание, или събрание на пълномощници, не би могло да взема решение за учредяване на сдружение с нестопанска цел. На първо място, не е ясно колко и кои са членовете на всяка ловна дружинка. Кога и по какъв начин същите са избрали своите представители /делегати/ и какава е представителната власт на всеки един от тях. Но дори и да е имало изрично упълномощаване на определени представители, то нито ЗЮЛНЦ, нито ЗЛОД предвиждат прцедура за учредяване на сдружение, посредством провеждането на събрание на пълномощници /делегатско събрание/. Не е уреден въпроса, при колко членове на сдружение се провежда такова събрание, каква е нормата на представителство, начина на вземане на решения. Затова е недопустимо провеждането на събрание на пълномощници, или т.нар. делегатско събрание, което да взема решение за учредяване на сдружение.

На следващо място ако се приеме, че т.нар пълномощници са действали не от името на упълномощилите ги, а от свое име, то отново е налице основание за отказ, тъй като решението за учредяване на сдружението и определянето му като такова за осъществяване на дейност в обществена полза /л.1. и 11 от делото/ са приети не единодушно, а с мнозинство. Такива са и решенята за приемане на чл.ЗЗ т.2 и глава IV от устава. Решението за учредяване на юридическо лице и приемане на устройствения му акт следва да бъдат приети еднинодушно.

От представения протокол от общо събрание - учредяване на сдружение „Ловно рибарско дружество - Кърджали“ гр.Кърджали, състояло се на 03.05.2001 г. и изказванията на присъстващите на събранието, е налице противоречие относно волята им. Не става ясно дали е прието решение за учредяване на ново сдружение или за изменение на учредителен акт на вече учредено юридическо лице, което е и още едно основание за отказ да бъдат вписани заявените обстоятелства.

Така изложените нередовности на искането за вписване са неотстраними в настоящото производство, поради което, следва да се постанови решение, с което да бъде отказано вписването на учреденото сдружение с нестопанска цел.

Ето защо и на основание чл500 от ГПК от ГПК, Окръжният съд

РЕШИ:

ОТКАЗВА ДА ВПИШЕ в регистъра на сдруженията с нестопанска цел, учреденото сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза с наименование „ Ловно рибарско дружество - Кърджали“ гр.Кърджали.

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 14- дневен срок пред ПАС, считано от получаване на съобщението за изготвянето му.

Председател: