Решение по дело №316/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 162
Дата: 19 февруари 2019 г. (в сила от 19 февруари 2019 г.)
Съдия: Иван Димитров Коев
Дело: 20191100600316
Тип на делото: Въззивно административно наказателно дело
Дата на образуване: 28 януари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр. София, 19.02.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, Наказателно отделение, IІ-ри въззивен състав в публично съдебно заседание на шести февруари през две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН КОЕВ

                                           ЧЛЕНОВЕ: СТЕФАН МИЛЕВ

                                         МЛ. СЪДИЯ: МАРИНА ГЮРОВА

 

При секретаря: Мариана Косачева и с участието на прокурор: Ирина Арменова, като разгледа докладваното от съдия КОЕВ ВАНД 316 по описа на Софийски градски съд за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на глава ХХІ от НПК.

Въззивното производство е образувано по протест на прокурор при Софийска районна прокуратура срещу решение от 21.02.2018 година, постановено по НАХД № 19504 по описа на Софийски районен съд за 2017 година, Наказателно отделение, 110 състав.

С пратестираното решение Софийски районен съд е признал за невинен обв. М.П.М., с ЕГН: **********, роден на *** ***, в това, че на 21.07.2017 година, около 22:25 часа, в град София, по бул. "Ботевградско шосе" с посока на движение от "Челопешко шосе" към ул. "8-ма", управлявал МПС – мотопед, марка "Джилера", с рама № ZAPC1300003018431, което не било регистрирано по надлежния ред, предвиден в разпоредбата на чл. 140, ал. 1 ЗДвП и чл. 140, ал. 2 ЗДвП, както и чл. 2 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, поради което и на основание чл. 304 НПК го е оправдал по повдигнатото му обвинение по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Със същото решение Софийски районен съд е постановил връщането на обв. М.П.М. на веществено доказателство – мотопед, марка "Джилера", с рама № ZAPC1300003018431, предаден с протокол за доброволно предаване (л. 12 от ДП).

В законния срок решението е протестирано от прокурор при Софийска районна прокуратура, като неправилно, постановено в противоречие с материалния и процесуалния закон, необосновано и несправедливо. В допълнително изложение към протеста се излагат мотиви, че решението на Софийски районен съд за приложението на чл. 9, ал. 2 НК е неправилно. Прокурорът счита, че престъплението по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК е формално такова и за осъществяването му законодателят не е предвидил настъпването на общественоопасен резултат Излагат се и допълнителни мотиви за отмяна на решението и постановяването на ново такова с което обв. М.П.М. да бъде признат за виновен по съответно повдигнатото му обвинение за престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК, като бъде освободен от наказателна отговорност с налагането на административно наказание по чл. 78а, ал. 1 НК "глоба" в размер на 1 000 (хиляда) лева.

Софийски градски съд, като прецени събраните по делото доказателства, обжалваното решение, изложеното в протеста и допълнително изложение към него, както и доводите и възраженията, направени в съдебното заседание и след като въз основа на императивно вмененото му задължение извърши цялостна служебна проверка на първоинстанционния съдебен акт, по отношение на неговата законосъобразност, обоснованост и справедливост, съобразно изискванията на чл. 314 НПК, приае за установено следното:

Протестът е подаден в срока по чл. 319 НПК и от легитимирано лице, отговаря на изискванията на чл. 320 НПК, поради което е процесуално допустим и следва да бъде разгледан.

Настоящият съд намери, преценявайки обосноваността и законосъобразността на обжалвания първоинстанционен съдебен акт, че разгледан по същество, протестът е неоснователен, а обжалваното решение на съдията – докладчик при първия съд – по съществото си е законосъобразно и правилно. Съображенията в тази насока са следните:

В съдебно заседание пред настоящия въззивен състав обв. М.П.М., обвиняем по делото се явява лично и заявява да се защитава лично. Моли да бъде потвърдено решението на Софийски районен съд.

Представителят на Софийска градска прокуратура счита, че протеста е основателен и моли за отмяна на решението на Софийски районен съд по НАХД № 19504 по описа на Софийски районен съд за 2017 година, като поддържа изложените мотиви в протеста на прокурор при Софийска районна прокуратура.

Първоинстанционният съд e извършил цялостен анализ на доказателствата по делото, като обективно, всестранно и пълно е изяснил фактическата обстановка по същото. Фактическата обстановка по делото като цяло е правилно изяснена от първоинстанционния съд, който е направил анализ на събраните доказателства, спазил е изискванията на формалната и на правната логика и е охранил в пълнота правото на защита на обвиняемия, като в съответствие с изискванията на чл. 6, §3 от Европейската конвенция за правата на човека. Тази обстановка се възприема изцяло и от настоящата инстанция. Последната, като извърши и собствена преценка на събрания доказателствен материал в хода на съдебното следствие пред първоинстанционния съд намира, че не се налагат различни изводи по фактите и обосновано са приети следните фактически обстоятелства:

Обвиняемият М.П.М. ***, българин, български гражданин, със средно-специално образование, безработен, неосъждан, с ЕГН: **********.

На 21.07.2017 година, около 22:25 часа, в град София, по бул. "Ботевградско шосе" с посока на движение от "Челопешко шосе" към ул. "8-ма", обвиняемия управлявал МПС – мотопед, марка "Джилера", с рама № ZAPC1300003018431, което не било регистрирано по надлежния ред, предвиден в разпоредбата на чл. 140, ал. 1 ЗДвП и чл. 140, ал. 2 ЗДвП, както и чл. 2 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 година за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства. Обвиняемият М. бил спрян от полицейски служители при отдел "Пътна полиция" – СДВР – св. А.Б.и К.И., които забелязали, че управляваният от обв. М. мотопед е без регистрационна табела. След извършване на полицейска проверка е установена самоличността на обв. М. по представена от последния лична карта. Полицейските служители съставили Акт за установяване на административно нарушение с бл. № 325907 от 21.07.2017 година (л. 25 от ДП), който бил подписан без възражения от обв. М..

Обвиняемият М. е откаран в поделение на 05 РУ – СДВР където с протокол за доброволно предаване (л. 12 от ДП) от 22.07.2017 година е предал на полицейски служител мотопед марка "Джилера", с рама № ZAPC1300003018431. Обв. М. е бил също задържан за срок от 24 часа по ЗМВР със заповед за задържане на лице от 21.07.2017 година, издадена от мл. инспектор К.И.И.при 05 РУ – СДВР (л. 9 от ДП).

Въззивният съд не споделя възраженията в протеста и допълнителното изложение към него на прокурор при Софийска районна прокуратура, че неправилно била приложена разпоредбата на чл. 9, ал. 2 НК от първоинстанционния съд. Не се споделят и останалите развити оплаквания в допълнителното изложение към протеста.

При прегледа на материалите по делото, Софийска градски съд констатира, че по отношение на обв. М. е бил съставен Акт за установяване на административно нарушение с бл. № 325907 от 21.07.2017 г. (л. 25 от ДП), въз основа на който е било издадено Наказателно постановление № 17-4332-017179 от 31.08.2017 година (видно от справка картон на водач на л. 27 от ДП), наказателното постановление е издадено във връзка с АУАН № 325907 от 21.07.2017 година, който АУАН е за нарушение на чл. 140, ал. 1, т. 1, пр. 1 ЗДвП, по издаденото наказателно постановление на обв. М. не му е наложено административно наказание видно от справката и с резолюция е препратено към Софийска районна прокуратура.

В хода на първоинстанционното съдебното следствие, Софийски районен съд е пропуснал за този вид престъпление да провери и обсъди в мотивите си към решението, налице ли е правилото ne bis in idem, което забранява окончателно осъдено или оправдано лице не само да бъде наказвано повторно за същото деяние, но и да бъде съдено и да подлежи на риск от наказателно преследване въобще. Дублиране на наказателни процедури (bis) е недопустимо, когато някоя от тях започва или продължава развоя си, след като другата е приключила с влязъл в сила акт. /вж. ТР № 3 от 22.12.2015 година на ОСНК на ВКС/. Според изискванията на чл. 4 от Протокол № 7 към ЕКПЧ, приключилото първо по ред административно наказателно производство, ако е с наказателен характер по смисъла на чл. 6, §1 ЕКПЧ, съставлява процесуална пречка за образуване и провеждане на последващо наказателно производство срещу същото лице за същото деяние, дори когато то осъществява признаците на престъпление по Наказателния кодекс. С други думи, когато административно наказателното производство и нарушението се определят като наказателни, съгласно критериите "Енгел", не само образуването, но и провеждането на последващо наказателно производство за същото деяние срещу същия деец нарушава принципа ne bis in idem. В принципен план, съдът е длъжен служебно да следи за правилото ne bis in idem, всякога, когато разполага с данни за проведено адмнистративно-наказателно производство, приключило с издадено Наказателно постановление срещу същото лице за същото престъпление, и да изложи мотиви в тази насока, нещо което районния съд не е сторил.

С оглед на изложеното, макар и районният съд да е пропуснал да направи такъв анализ за такъв тип престъпление, не е пречка това да се извърши от въззивния съд, който приема, че в настоящия случай прецени, че не е нарушен принципа ne bis in idem, тъй като в рамките на започналото административно-наказателно производство, не е наложено наказание, а същото с резолюция е препратено доколкото е сметнато, че извършеното деяние е съставомерно по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Първоинстанционният съд е изградил фактическите си изводи въз основа на анализ по отделно и в съвкупност, на събраните по делото писмени и гласни доказателства, като е изпълнил задължението си за пълно изясняване на обстоятелствата в кръга на тези, визирани в чл. 102 НПК, изпълнил е задължението си за оценка на процесуалната годност на доказателствените средства и на достоверността на доказателствените източници и е спазил правилата на формалната логика.

Неоснователно е възражението на прокурора за приложимост на чл. 9, ал. 2 НК. Съдебната практика е последователна в разбирането, че преценката за това дали едно деяние е малозначително следва да е от комплексен характер, като се обсъждат всички елементи от състава на деянието. Така е постъпил районният съд, който въз основа на всички събрани доказателства е възприел обоснования и законосъобразен извод, че обществената опасност на процесното деяние е малка до степен на незначителност. Правилно и напълно обосновано първата инстанция е отчела, при приложението на чл. 9, ал. 2 НК, че обв. М. е неосъждан, че е управляваното от него МПС е било мотопед – с ниска мощност и невисока стойност, както и че същият го е управлявал инцидентно и за неголямо разстояние. Малозначителността на деянието представлява конкретно негово обществено качество, което изисква внимателен анализ на обстоятелствата дали то обективно може да окаже отрицателно въздействие върху обществените отношения или неговото въздействие е толкова минимално, че не застрашава реално тези отношения. В настоящия случай действително се касае за пренебрежимо извършено деяние, което преценено и на плоскостта на данните за личността на обв. М. – млада възраст към датата на деянието, неосъждан, с инцидентно управление на МПС, първо такова престъпление, съдействал на разследването, като предал доброволно МПС, дава основание и на настоящия съдебен състав да формира извод за приложимост на нормата на чл. 9, ал. 2 НК.

При извършената служебна проверка на решението на основание чл. 314 НПК съдът не констатира същото да е постановено при съществени нарушения на процесуалните правила, които да водят до отмяната му или неговото изменение.

При така установената фактическа обстановка и правни изводи въззивният съд приема, че атакуваният съдебен акт е обоснован, правилен и законосъобразен, поради което следва да бъде потвърден изцяло, поради което протеста и допълнителното изложение към него като неоснователни следва да бъдат оставени без уважение.

 

Воден от горните мотиви и на основание чл. 338, във вр. с чл. 334, т. 6 НПК, СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

Р Е Ш И:

                  

ПОТВЪРЖДАВА решение от 21.02.2018 година на Софийски районен съд, Наказателно отделение, 110 състав, постановена по НАХД19504/2017 година по описа на същия съд.

 

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и/или протест.

 

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                        2.