Решение по дело №4150/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 2030
Дата: 4 ноември 2019 г. (в сила от 9 април 2020 г.)
Съдия: Васил Александров Тасев
Дело: 20195330204150
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 5 юли 2019 г.

Съдържание на акта

          Р      Е      Ш      Е     Н     И      Е     № 2 0 3 0

         

                                      гр. Пловдив, 04.11.2019г.

 

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

          Пловдивски районен съд, VІII н.с., в публично съдебно заседание на  шестнадесети септември две хиляди и деветнадесета год. в състав:

 

 

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ ТАСЕВ

 

 

при секретаря Ваня Койчева, като разгледа АНД № 4150/2019 год.по описа на ПРС, VІІІ наказателен състав, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

 

Постъпила е жалба от Д.С.В., с ЕГН: ********** против Електронен фиш /ЕФ/ серия К № 1534160 на ОД на МВР – Пловдив, с който му е наложено административно наказание - ГЛОБА в размер на 100 лева за нарушение на чл.21, ал.1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ и на основание чл.189, ал.4, вр. чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП.

В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на атакуваното НП, въз основа на които се прави искане за неговата отмяна.

Въззиваемата страна сектор ОД на МВР – Пловдив, редовно призована, не изпраща представител.

Съдът, след като прецени доказателствата по делото поотделно и в тяхната съвкупност, както и доводите на страните, намира за установено следното:

Жалбата е процесуално допустима, като е подадена от активно легитимирано лице с изявен правен интерес и в законово установения в чл.189, ал.8 от ЗДвП  преклузивен срок. 

 

Разгледана по същество, същата е  неоснователна.

От ОД на МВР – Пловдив е издаден Електронен фиш серия К № 1534060 за това, че на 06.03.2017г. в 14:10 часа, в гр. Пловдив на ул. „Санкт Петербург” срещу № 79, с одобрено мобилно автоматизирано техническо средство TFR1 –M № 546, било заснето движение на лек автомобил  „Мерцедес ГЛК 220 ЦДИ 4 Матик”, рег. № *****, собственост на жалбоподателя Д.С.В., с установена скорост от 75 км/ч. при въведено ограничение на скоростта 50 км/ч и отчетен толеранс на измерената скорост от минус 3 км/ч.  По този начин жалбоподателят е превишил разрешената скорост с 25 км/ч. Констатациите били определени като нарушение по чл. 21, ал.1 ЗДвП, въз основа, на което бил издаден и обжалваният електронен фиш, с който на основание  чл.189 ал.4, във вр.  чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП, на жалбоподателя е наложено административно наказание  – глоба в размер на 100 лева.

Изложената фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена въз основа на събраните по делото писмени доказателства – Електронен фиш, снимков материал, Удостоверение за одобрен тип средство за измерване, Протокол от проверка на мобилна система за видеоконтрол „TFR1 –M ” от 26.10.2017г.,  Протокол за използване на автоматизирано техническо средство или система, снимка на пътен знак Е24. Съдът кредитира цитираните писмени доказателства  изцяло като относими към предмета на доказване и допринасящи за разкриване на обективната действителност.

При извършената служебна проверка Съдът констатира, че обжалваният електронен фиш съдържа  реквизитите по чл.189, ал.4 от ЗДвП – посочени са данните за териториалната структура на Министерството на вътрешните работи, на чиято територия е установено нарушението, мястото, датата, точният час на извършване на нарушението, регистрационният номер на моторното превозно средство, собственикът, на когото е регистрирано превозното средство и лицето, което следва да носи отговорност на основание чл.188 ал.1 от ЗДвП /предвид липсата на подадена декларация по смисъла на чл.189 ал.5 от ЗДвП/, описание на нарушението, нарушените разпоредби, размера на глобата, срокът, сметката и мястото на доброволното й заплащане.

Съгласно разпоредбата на чл.21, ал.1 ЗДвП при избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава определените стойности на скоростта в км/ч, които за пътно превозно средство от Категория В за населеното място е 50 км/ч., извън населено място – 90 км/ч., а по автомагистрала – 140 км/ч. Безспорно от доказателствата по делото се установява, че в случая жалбоподателят  не е изпълнил задължението си на процесното място и време да управлява конкретното  МПС до не повече от 50 км/ч, въпреки това скоростта на движение на МПС е била превишена с 25 км/ч., с което от обективна и субективна страна е нарушил горецитираната разпоредба от ЗДвП. Съгласно посочената за санкционна норма, а именно  чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП за превишаване на разрешената скорост в населено място от 21 до 30 км/ч, е предвидена глоба във фиксиран размер от 100 лв.

В случая законосъобразно административнонаказващият орган е ангажирал отговорността на жалбоподателя, като го е наказал в качеството му на собственик, на основание чл.188, ал.1 от ЗДвП и предвид липсата на декларация по смисъла на чл.189, ал.5 от ЗДвП.

Нарушението е установено и заснето от мобилно автоматизирано устройство, което с оглед Удостоверение за одобрен тип средство за измерване  № 10.02.4835 от 24.02.2010 г. мобилната система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение, тип TFR1–M,  е от одобрен тип със срок на валидност на удостоверението до 24.02.2020г. Посочената мобилна система за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение е вписана в регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване под № 4835. Освен това мобилната система за видеоконтрол „TFRM-1” e била проверена, за което е съставен Протокол от 26.10.2017г., в който е констатирано, че същата съответства на одобрения тип. Безспoрно установени по делото, видно от приложения снимков материал, са и заснетият участък от пътя, където е било извършено нарушението, географските координати, действащото ограничение, както и посоката на движение на автомобила. Бил е съставен и Протокол за използване на автоматизирано техническо средство или система, касаещ въпросния заснет пътен участък, ограничението на скоростта, дата и час, в обхвата на констатираното нарушение, режим на измерване – в движение. В същият е отбелязано поставен преносим пътен знак Е24, документиран със снимка /приложената в административната преписка/ в изпълнение на изискванията на чл.7 от  Наредба № 8121з-532 от 12.05.2015 г. за условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол на правилата за движение по пътищата /Наредбата/. С оглед на това съдът намира за неоснователно направеното в жалбата възражение в тази насока. 

Наред с това съгласно посочената по-горе Наредба издаването на електронен фиш за налагане на административни санкции за нарушения на чл. 21, ал.1 и ал. 2 от ЗДвП е допустимо на база заснемане с мобилно автоматизирано техническо средство или система, каквото е  в настоящия случай. Посоченото води до извода, че електронният фиш, съотнесен към времето на извършеното нарушение, е законосъобразно издаден, въз основа на заснето нарушение от  мобилна система за видеоконтрол.

          Поради горните съображения, обжалваният електронен фиш се явява законосъобразен, обоснован и издаден в съответствие с материалния и процесуалния закон и  следва да бъде потвърден от решаващия съд.

 

          Мотивиран от горното Съдът

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

 

          ПОТВЪРЖДАВА Електронен фиш /ЕФ/ серия К № 1534160 на ОД на МВР – Пловдив, с който на Д.С.В., с ЕГН: **********  е наложено административно наказание - ГЛОБА в размер на 100 лева за нарушение на чл.21, ал.1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ и на основание чл.189, ал.4, вр. чл.182, ал.1, т.3 от ЗДвП.

 

         Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Административния съд на гр.Пловдив по реда на глава ХІІ от АПК.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/

          Вярно с оригинала.

          А. Д.