Решение по дело №7/2013 на Районен съд - Свищов

Номер на акта: 10
Дата: 23 януари 2013 г. (в сила от 13 март 2013 г.)
Съдия: Ивайло Асенов Йорданов
Дело: 20134150200007
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 4 януари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 10

 

гр. СВИЩОВ, 23.01.2013г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

СВИЩОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично заседание на седемнадесети януари две хиляди и тринадесета година в състав:

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАЙЛО ЙОРДАНОВ

 

при участието на секретаря А.Е. и прокурора СИЛВИЯ НАЧКОВА, след като разгледа докладваното от председателя Йорданов НАХД7 по описа на съда за 2013 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 375 и сл. НПК.

Свищовската районна прокуратура е внесла постановление, с което се предлага обвиняемият Т.С.Т. да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а НК, за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 НК, вр. чл. 73, ал. 2 и чл. 3, ал. 2, т. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, вр. с Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, а именно, за това, че на 29.09.2012г. в град Свищов, без надлежно разрешително, съгласно чл. 73, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високо рисково наркотично вещество, по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 1 от същия закон и Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата ката наркотични - коноп /марихуана/ със съдържание на активнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,4 % и нетно тегло 2,040 грама, на стойност 12,24 лева, като случаят е маловажен.

В проведеното съдебно заседание, представителят на Районна прокуратура Свищов, поддържа повдигнатото обвинение. Счита, че от събраните в хода на досъдебното производство доказателства се установява по безспорен начин приетата за установена от прокуратурата в депозираното постановление фактическа обстановка, а именно, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението, в което е обвинен. Предлага се обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание „Глоба” по реда на чл. 78а НК ориентирано към минималния размер, предвид ниската възраст на обвиняемия, липсата на собствени доходи, с оглед на това, че е ученик, оказаното от него съдействие за разкриване на обективната истина и разкаянието за извършеното деяние.

Обвиняемият Т., упражнявайки правото си на лична защита изразява съжаление за извършеното от него.

Съдът, след като обсъди приобщените в хода на производството гласни и писмени доказателства и писмени доказателствени средства, съобразно изискванията на чл. 14 и чл. 18 от НПК, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

 

ОТ ФАКТИЧЕСКА СТРАНА

 

Обвиняемият Т.С.Т. е роден на *********** живущ ***, неженен, не работи, с основно образование, ученик, неосъждан, ЕГН **********

На 29.09.2012г., около 00,30 часа, в ***********, свидетелите П.Г.П. и Р.И.Р. – полицейски служители при РУ „Полиция” град Свищов, забелязали обвиняемия Т.С.Т., за когото имали информация, че държи наркотични вещества, който информация полицейските служители били получили от свидетеля Й.И.И. – инспектор „Криминална полиция” при РУ „Полиция” град Свищов. Полицейските служители излезли от патрулния автомобил и се насочили към обвиняемия. Когато забелязал това, обвиняемият побягнал и влязъл във вход „Б” на блока, намиращ се на посочения по – горе адрес. Свидетелят Петров последвал и настигнал обвиняемия на последния етаж на блока, като непосредствено преди да го настигне, свидетелят видял, че обвиняемият изхвърлил найлоново пакетче на площадката на етажа. Свидетелят Петров, попитал обвиняемия Т., какво е това пакетче, на което последният му отговорил, че пакетчето е „Джойнт”, купен от него за собствена употреба, като едновременно с това обвиняемият се навел и взел пакетчето. На местопроизшествието пристигнал свидетелят Й.И., на когото обвиняемият предал с протокол за доброволно предаване, намиращото се у него полиетиленово пликче, съдържащо зелена растителна маса. При извършения на място полеви наркотест, същата реагирала на канабис.

От заключението на назначената и изготвена в хода на досъдебното производство комплексна физико-химическа се установява, представеният за изследване обект - полиетиленово пликче съдържащо зелена растителна маса представлява коноп /марихуана/, който съдържа канабинол, канабидиол и е със съдържание на активнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,4 % и нетно тегло 2,040 грама. Заключението на вещото лице е, че стойността на количеството марихуана възлиза на 12,24 лева

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на обясненията на обвиняемия Т.С.Т. (лист 12 от досъдебното производство), показанията на свидетелите Й.И.И. (лист 13), П.Г.П. ( лист 14), Р.И.Р. (лист 15), писмените доказателствени средства – Протокол за доброволно предаване (лист 23 от досъдебното производство), Заключението на изготвената физико – химически експертизи (лист 17-18), справка за съдимост на обвиняемия (лист 25), Декларация за семейно и материално положение и имотно състояние (лист 26), характеристична справка (лист 27) и данни за личността на обвиняемия (лист 28), които доказателства са приобщени по реда на чл. 378, ал. 2 НПК. Не са налице противоречия в доказателствените източници, което от своя страна да налага съда да излага съображения, кои от тях възприема. Както гласните, така и писмените доказателствени средства се намират в корелативно единство и еднозначно подкрепят приетата за установена от съда фактическа обстановка. В производството по събиране на доказателствата не са допуснати съществени процесуални нарушения, налагащи изключването на някои от доказателствените средства.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира, че следва да бъдат изведени следните изводи

 

ОТ ПРАВНА СТРАНА:

 

Съдът намира, че от събраните по делото доказателства следва да бъде изведен единственият възможен извод, а именно, че обвиняемият Т.С.Т. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 НК, вр. чл. 73, ал. 2 и чл. 3, ал. 2, т. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, вр. с Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични

От обективна страна на 29.09.2012г. в град Свищов, без надлежно разрешително, съгласно чл. 73, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високо рисково наркотично вещество, по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 1 от същия закон и Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата ката наркотични - коноп /марихуана/ със съдържание на активнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,4 % и нетно тегло 2,040 грама, на стойност 12,24 лева, като случаят е маловажен.

Обвиняемият е осъществил изпълнителното деяние на състава на престъплението, като е упражнявал фактическа власт върху високорисково наркотично вещество по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 1 от същия закон и Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, а именно коноп /марихуана/ със съдържание на активнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,4 % и нетно тегло 2,040 грама, на стойност 12,24 лева, без да е имал надлежно разрешение по ЗКНВП, съгласно чл. 73, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Извършеното от обвиняемия престъпно деяния, следва да се квалифицира като „маловажен случай”, по смисъла на чл. 93, т. 9 НК. Този извод следва от по-ниската степен на обществена опасност, което разкрива конкретното деяние от обикновените случаи на престъпления от същият вид, с оглед общото тегло на количеството наркотичното вещество и стойността на същото, а така също и предвид положителната характеристика на личността на обвиняемия и факта, че това деяние се явява изолирана проява в неговия живот, при която същият застрашава най-вече собственото си здраве.

Субект на престъплението е пълнолетно и наказателноотговорно лице.

От субективна страна деянието е извършено от обвиняемия при форма на вината пряк умисъл. Обвиняемият е съзнавал, че упражнява фактическа власт върху високорисково наркотично вещество, поставено под разрешителен режим, както и че върши това, без да има надлежно разрешение.

Причина за извършване на престъплението е ниското правосъзнание на подсъдимия, свързано с подценяване на последствията от деянието.

 

По вида и размера на наказанието:

Съдът счете, че са налице всички, предвидени от закона, предпоставки, за да бъде приложен института на чл. 78а от НК. Деецът Т.С.Т. е пълнолетен, не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание до този момент, като същевременно от деянието не са настъпили имуществени вреди.

Относно конкретният размер на административното наказание „Глоба”, съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства, факта, че се касае за изолирана проява в живота на обвиняемия, оказаното от него съдействие за разкриване на обективната истина и критичното му отношение към извършеното от него деяние.

Отегчаващи отговорността обстоятелства не се констатираха.

С оглед на това и като съобрази имотното състояние на обвиняемия, както и че за извършеното от обвиняемия престъпление в особената част на наказателния кодекс чл. 354а, ал. 5 НК се предвижда наказание „Глоба” до хиляда лева, поради и което и съгласно разпоредбата на чл. 78а, ал. 5, вр. ал. 1 НК, административното наказание, което следва да бъде наложено на обвиняемия, следва да бъде „Глоба” в размер на 1000 лева, тъй като в случая се касае именно за административно наказание, поради и което и съгласно разпоредбата на чл. 27, ал. 5 ЗАНН, съдът е лишен от възможността да наложи административно наказание “Глоба”, в размер под предвидения в чл. 78а, ал. 1 НК най-нисък размер на това наказание.

На основание чл. 354а, ал. 6 от НК предметът на престъплението – коноп /марихуана/ със съдържание на активнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,4 % и нетно тегло 2,040 грама, на стойност 12,24 лева, като случаят е маловажен, изпратен за съхранение на ЦМУ, на Агенция „Митници”, на основание чл. 91 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, следва да бъде отнет в полза на държавата и унищожен по съответния ред.

 

Мотивиран от горното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК съдът

 

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Т.С.Т. – роден на *** ***, живущ ***, неженен, не работи, с основно образование, ученик, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 29.09.2012г. в град Свищов, без надлежно разрешително, съгласно чл. 73, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държал високо рисково наркотично вещество, по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 1 от същия закон и Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата ката наркотични - коноп /марихуана/ със съдържание на активнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,4 % и нетно тегло 2,040 грама, на стойност 12,24 лева, като случаят е маловажен – престъпление по чл. 354а, ал. 5, вр. ал. 3, пр. 2, т. 1, пр. 1 НК, вр. чл. 73, ал. 2 и чл. 3, ал. 2, т. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, вр. с Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1, т. 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, поради и което и на основание чл. 78а, ал. 1 НК, ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ „ГЛОБА” В РАЗМЕР НА 1000 (ХИЛЯДА) ЛЕВА.

 

ОТНЕМА, на основание чл. 354а, ал. 6 от НК, в полза на държавата предмета на престъплението – коноп /марихуана/ със съдържание на активнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,4 % и нетно тегло 2,040 грама, на стойност 12,24 лева.

Иззетите веществени доказателства - наркотичното вещество - коноп (марихуана), останали след извършената физико - химическа експертиза, изпратени за съхранение в Централно митническо управление, на основание чл. 92, ал. 2 от ЗКНВП, да се унищожат след влизане в сила на решението.

 

На основание чл. 96, ал. 2 ЗКНВП препис от постановеното решение да се изпрати на Агенция „Митници” град София, в едномесечен срок от влизане на решението в сила.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок, от съобщението до страните, пред Окръжен съд Велико Търново.

 

 

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: