Споразумение по дело №137/2013 на Районен съд - Чирпан

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 25 април 2013 г. (в сила от 25 април 2013 г.)
Съдия: Тихомир Колев Колев
Дело: 20135540200137
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 26 март 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К ОЛ

25. 04. 2013 год. гр. Чирпан

Районен съд  Чирпан…………………….състав

На 25. 04. 2013 год.

В публично заседание в следния състав:

                                                    

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТИХОМИР КОЛЕВ

                 СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. П.С.                                                                                    

                                                                    2. Т.Д.

 

СЕКРЕТАР: М.Т.

ПРОКУРОР В РП ЧИРПАН: ВЕЛИНА ПЕНЕВА                                        

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя ТИХОМИР КОЛЕВ

НОХ дело номер 137 по описа за 2013 година.

На именното повикване в 10. 15 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМ – М.Д.И. – лично.

ПОСТРАДАЛА – Д.С.П. – лично.

ПОСТРАДАЛ – В.Т.В. – лично.

ПОСТРАДАЛА – Г.С.С. – лично.

Председателят на състава разясни на страните правата им по чл. 274 от НПК, а именно правото им на отводи срещу членове от състава на съда, прокурора, защитниците, съдебния секретар, експертите, както и правото им да възразят срещу разпита на някои свидетели.

Председателят на състава разясни на страните правото им по чл. 275 от НПК, а именно правото на нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

ПРОКУРОР – Да се даде ход на делото.

ПОДСЪДИМ – Да се даде ход на делото. Получил съм препис от обвинителния акт в законния срок. Зная в какво съм обвивен. Отводи към състава на съда няма да правя. Признавам се за виновен и признавам обстоятелствата изложени в обстоятелствената част на обв. акт, поради което моля делото да се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

Съдът, предвид обстоятелството, че делото е насрочено за съкратено съдебно следствие по реда на Глава ХХVІІ от НПК и подсъдимият се явява без упълномощен защитник и с оглед постигане на процесуална икономия, съдът още в разпоредително заседание е изискал от АК С.З.  да бъде определен служебен защитник на подсъдимия М.Д.И..

Видно от ув. писмо с изх. № 1081 от 02. 04. 2013 г. издадено от АК С.З. за такъв е определен – адв. И.В.Д., но видно от Заявление, постъпило в РС Чирпан от 24. 04. 2013 г., се установява, че адв. Дойчинов е в невъзможност да се яви за настоящото съдебно заседание, поради което е помолил да бъде освободен като служебен защитник и да бъде назначен друг служебен защитник.

С резолюция от 24. 04. 2013 г. съдът е уважил заявлението на адв. И.В.Д., като видно от ув. писмо 1335/ 24.04.2013г. от АК  С.З. за служебен защитник на подсъдимия М.Д.И., е определен адв. В. И. ***. Понастоящем същият се намира в залата на РС Чирпан.

Предвид гореизложеното и на осн. чл. 25 ал. 1 вр. с чл. 21 т. 3 от ЗПП, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

НАЗНАЧАВА за служебен защитник на подсъдимият М.Д.И. - адв. В. И. ***.

На същият се даде възможност да се запознае с материалите по делото.

Адв. Т. – Да се даде ход на делото. Подзащитният ми е получил препис от обв. акт в законния срок. Знае в какво е обвинен. Отводи към състава на съда няма да правим. Съдът счита, че са налице условията визирани в нормата на чл. 271 от НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД на делото.

ПРИСТЪПВА към снемане самоличността на явилите се лица.

ПОДСЪДИМ – М.Д.И. – ** г., роден на *** *** Загора. С постоянен адрес:*** Й.В. № 31, понастоящем пребиваващ на адрес:***. Български гражданин, със завършено начално образование, безработен, не е женен, осъждан, ЕГН **********.

ПОСТРАДАЛА – Д.С.П. – ** г., бълг. гражданка, неосъждана, разведена, със средно образование, без родство със страните по делото.

ПОСТРАДАЛ – В.Т.В. – ** г., бълг. гражданин, неосъждан, женен, със средно образование, без родство със страните по делото.

ПОСТРАДАЛА – Г.С.С. – ** г., българска гражданка, неосъждана, омъжена, със средно образование, без родство със страните по делото.

ПОСТРАДАЛ – В.Т.В. – Г- н съдия, заявявам, че няма да предявявам гр. иск за невъзстановените ми съгласно предявено обвинение щети, в размер на 95. 25 лв.

ПОСТРАДАЛА – Д.С.П. – Г- н съдия, няма да предявявам гр. иск за невъзстановените ми съгласно предявеното обвинение щети, в размер на 34. 15 лв.

На осн. чл. 372, ал. 1 от НПК съдът счита, че следва да разясни на подсъдимия правата му по чл. 371 от НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

РАЗЯСНЯВА на подсъдимия М.Д.И. правата му по чл. 371 от НПК и го уведомява, че доказателствата, събрани на досъдебното производство и направените от тях самопризнания ще се ползват при постановяване на присъдата.

ПОДСЪДИМ – М.Д.И. - Признавам се за виновен по повдигнатото ми обвинение. Признавам изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и съм съгласен да не се събират доказателства за тези факти.

Адв. Т. – Г- н съдия, предвид изнесеното от подзащитния ми, същият признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обв. акт и е съгласен да не се събират доказателства за тези факти, сме съгласни делото да се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

ПРОКУРОР – Налице са условията за разглеждане на делото по реда на глава ХХVІІ от НПК.

Съдът, след като изслуша страните и се запозна с материалите от досъдебното производство, счита че е възможно настоящото производство да се разгледа по реда на съкратеното производство по реда на Глава ХХVІІ от НПК, поради което и на осн. чл. 276 и чл. 370 от НПК

О П Р Е Д Е Л И :

ПРОЧЕТЕ се обвинителния акт, с което се ДАВА ХОД на съдебното следствие по реда на Глава ХХVІІ от НПК, в частност по реда на чл. 371 т. 2 от НПК.

ПОДСЪДИМ – Зная в какво съм обвинен. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Признавам изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и съм съгласен да не се събират доказателства за тези факти.

На осн. чл. 284 от НПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 ПРЕДЯВЯВА на страните представените към настоящия момент с Протокол от 24. 04. 2013 г. веществени доказателства, а именно: 1 бр. удължител с черен гумиран кабел, 1 бр. щепсел и 1 бр. контакт, останалите веществени доказателства не са осигурени от РУП Чирпан, въпреки изричното изискване от страна на РС Чирпан, поради което и съдът е в невъзможност на предяви същите.

ПОДСЪДИМ – Да, същият е кабела, който го взех от къща в с. П., пътя за Брезово, преди да се мине моста, в лява страна, точно на ъгъла е къщата. Собствениците не ги зная. Това е кабела, това е щепсела, не са различни.

ПРОКУРОР – Няма да взимам становище по веществените доказателства.

Находящата се в съдебна зала Г.С. – Г- н съдия, моля Ви върнете ми кабела.

ПОДСЪДИМ – М.Д.И. – Г- н съдия, в състояние съм, днес в съдебно заседание, да възстановя сумата общо в размер на 129. 40 лв. на двамата пострадали Д.С.П. и В.Т.В., като моля съдът да даде възможност с почитаемата прокуратура да постигнем споразумение на основание чл. 384 от НПК, като днес, в съдебно заседание възстановявам сумата на двамата пострадали.

ПОСТРАДАЛА – Д.С.П. – Г-н съдия, г- жи съдебни заседатели, получих сумата в размер на 34. 15 лв. Нямам претенции в тази част по отношение на подсъдимия.

ПОСТРАДАЛ – В.Т.В. – Г- н съдия, г- жи съдебни заседатели, пред всички Вас получих сумата в размер на 95. 25 лв. и в тази част нямам претенции към подсъдимия.

ПОСТРАДАЛА – Г.С.С. – Г- н съдия, при положение, че ми върнете кабела, аз също нямам претенции към подсъдимия.

ПРОКУРОР – Предвид, че са възстановени щетите, е възможно постигане на споразумение с подсъдимия и неговия защитник, поради което Ви моля да ни дадете възможност да изготвим същото.

Адв. В.Т. – Да, възможно е да постигнем споразумение с РП.

Съдът прекъсва съдебното заседание в 10. 48 часа.

Заседанието продължава в 11.50 часа.

ПРОКУРОР - Г- н съдия, на осн. чл. 384 от НПК между РП- Чирпан, подсъдимия И., защитника му - адв. В. Т., е постигнато споразумение относно наказанието, което следва да бъде наложено на подсъдимия за престъплението, което е извършила. Щети от престъплението са възстановени. Същото не противоречи на закона и морала и моля да го приемете и одобрите.

Адв. В. Т. - Между РП- Чирпан, подсъдимият, чрез мен, като защитник е постигнато споразумение на осн. чл. 384 от НПК, относно наказанието, което следва да бъде наложено на същия за престъплението, което е извършил. От извършеното от моя подзащитен престъпление щетите са възстановени. Моля да приемете и одобрите същото, като не противоречащо на закона и морала и липсват процесуални пречки за това.

ПОДСЪДИМ – М.Д.И. - Подписа под споразумението е мой. Разбирам обвинението. Признавам се за виновен и разбирам последиците от споразумението. Доброволно съм го подписал. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Ние страните се споразумяхме за следното окончателно:

Подсъдимият М.Д.И. се признава за ВИНОВЕН за това, че за времето от 20.01.2013г. до 24.01.2013г. в с. П., общ. Б.Д., обл. С.З., в условие на продължавано престъпление, а именно:

- на 20.01.2013г. в с. П., обл. С.З., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – решетка на прозорец, е отнел чужди движими вещи – 1 бр. тръбен ключ на стойност 12,95 лв., 1 бр. смесителен кран – батерия за баня на стойност 27,00 лв., 1 бр. медно джезве на стойност 7,15 лв., или всичко на обща стойност 47,10 лв., от владението на Д.С.П. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои

- на 20.01.2013г. в с. П., обл. С.З., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – брава на врата, и използване на техническо средство ( тръбен ключ ) е отнел чужди движими вещи – 2 бр. смесителни кранове за чешма на стойност 48,00 лв., 1 бр. смесителен кран за баня на стойност 27,00 лв., 1 бр. тръба за душ на стойност 20,25 лв., или всичко на обща стойност 95,25 лв., от владението на В.Т.В. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои

- на 24.01.2013г. в с. П., обл. С.З., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – брава на врата, е отнел чужди движими вещи – 1 бр. удължител с 34 метра гумиран проводник на стойност 47,33 лв., 1 бр. щепсел „шуко” на стойност 2,25 лв., 1 бр. контакт удължител „шуко” на стойност 2,00 лв., или всичко на обща стойност 51,58 лв., от владението на Г.С.С. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои,

като общата стойност на всички вещи е 193,93 лв., вещите са отнети без съгласие на владелците, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29 ал. 1 б. „А” и „Б” от НК

- престъпление по чл. 196 ал. 1 т. 2 във връзка с чл. 195 ал. 1 т. 3 предл. 1, т. 4 предл. 2 във връзка с чл. 194 ал. 1 във връзка с чл. 26 ал. 1 във връзка с чл. 29 ал. 1 б. „А” и „Б” от НК, като за това деяние следва да му бъде наложено наказание при приложение на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно „лишаване от свобода” под минималния предвиден в чл. 196, ал. 1, т. 2 от НК размер, а именно наказание „ лишаване от свобода ” за срок от 6 (шест ) месеца, което същият да изтърпи ефективно при първоначален „строг” режим, съгласно чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, съгласно чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС.

          Приобщени по делото веществени доказателства следва да бъдат върнати  както следва: 1 бр. меден тиган – без дръжка, с диаметър около 30-40 см, смачкан, с тегло 800 гр. - на М.И.Ж. , 1 бр. медно джезве – без дръжка, около 100 гр. – смачкано на Д.С.П., 1 бр. удължител – с черен гумиран кабел, с дължина 34 м, 1 бр. щепсел, 1 бр. контакт) на Г.С.С.. 

 Разноските от досъдебното производство в размер на 35,00 лв. – за СОЕ  и съдебните разноски по настоящото производство следва да бъдат заплатени от подсъдимият.

 

 

 

С П О Р А З У М Е Л И     С Е :

 

 

ПРОКУРОР В РП ЧИРПАН:                                         СЛ. ЗАЩИТНИК:

                                     / В. Пенева /                                                 / адв. В. Т. /

 

 

 

                                                                                           ПОДСЪДИМ:

                                                                                                         / М. И. /

 

 

 

Съдът счита, че по така постигнатото между страните споразумение е постигнато съгласие по всички въпроси визирани в чл. 384 от НПК. Престъплението е извършено от подсъдимия. Щети от престъплението са възстановени. Така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което същото следва да бъде одобрено, а настоящото наказателно производство прекратено.

Предвид на това и на осн. чл. 382 и чл. 383 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

  ПРИЕМА справка за съдимост с рег. № 234/ 03. 04. 2013 г., изд. от РС Раднево.

ПРИЕМА И ОДОБРЯВА постигнатото между РП- Чирпан в лицето на прокурор в РП Чирпан Велина Пенева, подсъдимият М.Д.И., защитника му - адв. В. И. Т., споразумение, съгласно което:

Подсъдимият М.Д.И. - ** г., роден на *** *** Загора. С постоянен адрес:*** Й.В. № 31, понастоящем пребиваващ на адрес:***. Български гражданин, със завършено начално образование, безработен, не е женен, осъждан, ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН за това, че за времето от 20.01.2013г. до 24.01.2013г. в с. П., общ. Б.Д., обл. С.З., в условие на продължавано престъпление, а именно:

- на 20.01.2013г. в с. П., обл. С.З., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – решетка на прозорец, е отнел чужди движими вещи – 1 бр. тръбен ключ на стойност 12,95 лв., 1 бр. смесителен кран – батерия за баня на стойност 27,00 лв., 1 бр. медно джезве на стойност 7,15 лв., или всичко на обща стойност 47,10 лв., от владението на Д.С.П. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои

- на 20.01.2013г. в с. П., обл. С.З., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – брава на врата, и използване на техническо средство ( тръбен ключ ) е отнел чужди движими вещи – 2 бр. смесителни кранове за чешма на стойност 48,00 лв., 1 бр. смесителен кран за баня на стойност 27,00 лв., 1 бр. тръба за душ на стойност 20,25 лв., или всичко на обща стойност 95,25 лв., от владението на В.Т.В. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои

- на 24.01.2013г. в с. П., обл. С.З., чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – брава на врата, е отнел чужди движими вещи – 1 бр. удължител с 34 метра гумиран проводник на стойност 47,33 лв., 1 бр. щепсел „шуко” на стойност 2,25 лв., 1 бр. контакт удължител „шуко” на стойност 2,00 лв., или всичко на обща стойност 51,58 лв., от владението на Г.С.С. ***, без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои,

като общата стойност на всички вещи е 193,93 лв., вещите са отнети без съгласие на владелците, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив по смисъла на чл. 29 ал. 1 б. „А” и „Б” от НК

- престъпление по чл. 196 ал. 1 т. 2 във връзка с чл. 195 ал. 1 т. 3 предл. 1, т. 4 предл. 2 във връзка с чл. 194 ал. 1 във връзка с чл. 26 ал. 1 във връзка с чл. 29 ал. 1 б. „А” и „Б” от НК, като за това деяние му НАЛАГА наказание при приложение на 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно „лишаване от свобода” под минималния предвиден в чл. 196, ал. 1, т. 2 от НК размер, а именно наказание „ лишаване от свобода ” за срок от 6 (шест ) месеца, което същият да изтърпи ефективно при първоначален „строг” режим, съгласно чл. 61, т. 2 от ЗИНЗС в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, съгласно чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС.

Приобщени по делото веществени доказателства ДА СЕ ВЪРНАТ,  както следва: 1 бр. меден тиган – без дръжка, с диаметър около 30-40 см, смачкан, с тегло 800 гр. - на М. И. Ж. , 1 бр. медно джезве – без дръжка, около 100 гр. – смачкано на Д.С.П., 1 бр. удължител – с черен гумиран кабел, с дължина 34 м, 1 бр. щепсел, 1 бр. контакт) на Г.С.С.. 

ОСЪЖДА М.Д.И. с п. а. и ЕГН да заплати по сметка на РС- Чирпан направените по ДП разноски в размер на 35. 00 / тридесет и пет / лева, както и тези направени в съдебно заседание.

Определението  за одобряване на споразумението влиза в законна сила от днес 25. 04. 2013 год.

 ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 137/ 2013 г. по описа на РС- Чирпан.

 Протоколът се написа в с.з., което приключи в 12.10 часа.

 

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.                       2.

 

 

 

 

                                                         СЕКРЕТАР: