Споразумение по дело №3804/2019 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 429
Дата: 2 септември 2019 г. (в сила от 2 септември 2019 г.)
Съдия: Мариета Димитрова Бушандрова
Дело: 20192120203804
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 28 август 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

 

02.09.2019 година  

гр. Бургас

Районен съд Бургас

XII наказателен състав

На втори септември

две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЕТА БУШАНДРОВА

Съдебни заседатели:1.

   2.

 

Секретар: Камелия Славейкова

Прокурор: В.Г.

сложи за разглеждане докладваното от съдия Бушандрова

наказателно от общ характер дело № 3804 по описа за 2019 година.

На именното повикване в 10.45 часа се явиха:

Обвиняемият В.И.Т., редовно призован, се явява лично и с адв. П.Д., редовно уведомен, в качеството на упълномощен защитник на обвиняемия.

За Районна прокуратура Бургас, редовно призовани, се явява прокурор Г.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ, след като изслуша становището на страните намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

СНЕМА самоличността на обвиняемия, както следва:

В.И.Т. - роден на ***г***,  българин, български гражданин, средно образувание, осъждан, разведен, работи като продавач-консултант във фирма ЕТ"ВИТ", ЕГН-**********.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 от НПК.

 

ПРОКУРОРЪТ: Няма да правя отвод на състава на съда и секретаря. Моля да бъде допълнено споразумението в частта относно веществените доказателства, а именно същите а бъдат отнети в полза на Държавата и унищожени, като вещи без стойност. Моля наркотичните вещества на да бъдат отнети в полза на Държавата и да се изпратят на ЦМУ София за тяхното унищожаване.

АДВ. Д.: Няма да правим отвод на състава на съда, прокурора и секретаря. Не възразявам относно искането на прокуратурата за веществените доказателства. Представям копие от трудов договор на обвиняемия относно неговата трудова ангажираност и копие от удостоверение за раждане на детето му, за което същият изплаща издръжка.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Няма да правя отвод на състава на съда, прокурора и секретаря. Не възразявам относно искането на прокуратурата за веществените доказателства.

            ПРОКУРОРЪТ:Не възразявам доказателствата да бъдат приети.

 

СЪДЪТ по доказателствата

 

ОПРЕДЕЛИ

 

ПРОЧИТА И ПРИЕМА приложените по делото доказателства, както и представените от адв. П.Д. в днешно съдебно заседание

 

СЪДЪТ ПРИЕМА представеното по делото споразумение за решаване на делото.

 

ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

ДЪРЖАВЕН ОБВИНИТЕЛ: В.Г.– прокурор в Районна прокуратура гр. Бургас.

ОБВИНЯЕМ: В.И.Т. - роден на ***г***, българин, български гражданин, средно образувание, осъждан, разведен, работи като продавач-консултант във фирма ЕТ"ВИТ", ЕГН-**********.

ЗАЩИТНИК: адвокат П.Д. ***, упълномощен защитник.

Страните, спазвайки изискванията на чл.384 вр. чл. 381 от НПК, обсъдиха и постигнаха съгласие по следните въпроси:

 ОБВИНЯЕМИЯТ В.И.Т., ЕГН ********** се признава ЗА ВИНОВЕН за това, че на 22.08.2019г., в жилище, находящо се в гр.Бургас, к-с"Славейков" *****.****в маловажен случай, без надлежно разрешително, съгласно чл.30 и чл.73, ал.1 и ал.2 и чл.30 и чл.31 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите/ЗКНВП/, чл.1 и сл. от Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите /НУРРД/ по чл.73, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, държал високорисково наркотично вещество по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 вр. ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите/ЗКНВП/, вр. чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение №1, Списък I от същата, а именно: обект №1 -метамфетамин с общо тегло 4,476 (четири цяло четиристотин седемдесет и шест) грама, със съдържание на метамфетамин- 15.80 %, на стойност 111.90 лева /сто и' единадесет лева и деветдесет стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; обект №2 - метамфетамин с общо тегло 0,774 /нула цяло седемстотин седемдесет и четири/ грама, със съдържание на метамфетамин - 26.20%, на стойност 19.35 лева /деветнадесет лева и тридесет и пет стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за ) определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; обект №3 - метамамфетамин с общо тегло 0,037 /нула цяло тридесет и седем/ грама, със съдържание на метамфетамин - 59.40%, на стойност 0.92 лева /деветдесет и две/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; или всичко с общо тегло 5,287 (пет цяло двеста осемдесет и седем) грама, на стойност 132.17 лева /сто тридесет и два лева и седемнадесет стотинки/, и обект №4 - коноп с общо тегло 0,152 /нула цяло сто петдесет и два/ грама, със съдържание на тетрахидроканабинол - 16.50%), на стойност 0.91 лева /деветдесет и една стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството- престъпление по чл.354А, ал.5 вр. ал.3, т.1 от НК, вр. чл.3, ал.1, т.1 и ал.2, т.1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, вр. чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията к ' веществата като наркотични и Приложение №1, Списък I от същата, вр. чл.73, ал.1 и чл.30 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите/ЗКНВП/ и чл.1 сл. от Наредбата Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейности по чл.73, ал.1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Престъплението е извършено от обвиняемия виновно, при форма на вината «пряк умисъл», по смисъла на чл.11, ал.2 от НК.

За посоченото в т. 1 престъпление на обвиняемия В.И.Т., ЕГН **********, на основание чл.354а, ал.5,вр. ал.3, т.1 от НК вр. чл.54 от НК, му се определя наказание «ГЛОБА» в размер на 900/деветстотин/ лева.

Имуществени вреди с престъплението няма причинени.

Разноските по делото в размер на 162,01 лв. за изготвени физико-химична и дактилоскопна експертизи  да се възложат в тежест обвиняемия В.И.Т., ЕГН **********.

Веществени доказателства - 1 брой полиетиленов плик,тип „клипс”с размери 10/14 см., запечатан със стикер за ВД №С2979, 1 брой жълт пластмасов контейнер /от шоколадово яйце/, 1 брой прозрачен пластмасов контейнер с диаметър 2,9 см. и височина 3 см. с овално дъно с жълта пластмасова капачка, 1 брой прозрачен пластмасов контейнер с диаметър 3 см. и височина 3,5см. със елипсовидна форма и 1 брой недопушена, саморъчно изготвена цигара с размери 0,5/5,5 см. с бял картонен филтър да останат приложени към делото и да се унищожат след изтичане сроковете за съхранение по реда на ПАС.

Веществени доказателства - обект №1 -метамфетамин с общо тегло 4,476 (четири цяло четиристотин седемдесет и шест) грама, със съдържание на метамфетамин- 15.80 %, на стойност 111.90 лева /сто и' единадесет лева и деветдесет стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; обект №2 - метамфетамин с общо тегло 0,774 /нула цяло седемстотин седемдесет и четири/ грама, със съдържание на метамфетамин - 26.20%, на стойност 19.35 лева /деветнадесет лева и тридесет и пет стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за ) определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; обект №3 - метамамфетамин с общо тегло 0,037 /нула цяло тридесет и седем/ грама, със съдържание на метамфетамин - 59.40%, на стойност 0.92 лева /деветдесет и две/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; или всичко с общо тегло 5,287 (пет цяло двеста осемдесет и седем) грама, на стойност 132.17 лева /сто тридесет и два лева и седемнадесет стотинки/, и обект №4 - коноп с общо тегло 0,152 /нула цяло сто петдесет и два/ грама, със съдържание на тетрахидроканабинол - 16.50%), на стойност 0.91 лева /деветдесет и една стотинки, да бъдат отнети в полза на Държавата и да се изпратят на ЦМУ София за тяхното унищожаване.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР: ………

     ЗАЩИТНИК: ………

     ОБВИНЯЕМ: ………...

 

 

 

/ В. Г. /

/адв. П.Д./

/В.И.Т. /

 

ОБВИНЯЕМИЯТ: Разбрах в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците на споразумението и съм съгласен с всички негови клаузи и условия и с това, че наказателното преследване по делото следва да бъде прекратено, а одобреното споразумение от съда има последиците на влязла в сила присъда. Доброволно го подписвам и декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                                ОБВИНЯЕМИЯТ: ..........................

                                                                 / В.И.Т. /

 

Съдът намира, че постигнатото между страните споразумение не противоречи на закона и морала, поради което счита, че същото следва да бъде одобрено.

Мотивиран от гореизложените съображения, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И: № ........../02.09.2019 г.

 

ОДОБРЯВА споразумението между страните, по силата на което:

   ПРИЗНАВА ОБВИНЯЕМИЯТ В.И.Т., ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН за това, че на 22.08.2019г., в жилище, находящо се в гр.Бургас, к-с"Славейков" ****, в маловажен случай, без надлежно разрешително, съгласно чл.30 и чл.73, ал.1 и ал.2 и чл.30 и чл.31 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите/ЗКНВП/, чл.1 и сл. от Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите /НУРРД/ по чл.73, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, държал високорисково наркотично вещество по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 вр. ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите/ЗКНВП/, вр. чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение №1, Списък I от същата, а именно: обект №1 -метамфетамин с общо тегло 4,476 (четири цяло четиристотин седемдесет и шест) грама, със съдържание на метамфетамин- 15.80 %, на стойност 111.90 лева /сто и' единадесет лева и деветдесет стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; обект №2 - метамфетамин с общо тегло 0,774 /нула цяло седемстотин седемдесет и четири/ грама, със съдържание на метамфетамин - 26.20%, на стойност 19.35 лева /деветнадесет лева и тридесет и пет стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за ) определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; обект №3 - метамамфетамин с общо тегло 0,037 /нула цяло тридесет и седем/ грама, със съдържание на метамфетамин - 59.40%, на стойност 0.92 лева /деветдесет и две/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; или всичко с общо тегло 5,287 (пет цяло двеста осемдесет и седем) грама, на стойност 132.17 лева /сто тридесет и два лева и седемнадесет стотинки/, и обект №4 - коноп с общо тегло 0,152 /нула цяло сто петдесет и два/ грама, със съдържание на тетрахидроканабинол - 16.50%), на стойност 0.91 лева /деветдесет и една стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството- престъпление по чл.354А, ал.5 вр. ал.3, т.1 от НК, вр. чл.3, ал.1, т.1 и ал.2, т.1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/, вр. чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията к ' веществата като наркотични и Приложение №1, Списък I от същата, вр. чл.73, ал.1 и чл.30 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите/ЗКНВП/ и чл.1 сл. от Наредбата Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейности по чл.73, ал.1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Престъплението е извършено от обвиняемия виновно, при форма на вината «пряк умисъл», по смисъла на чл.11, ал.2 от НК.

НАЛАГА за извършеното деяние и на основание чл.354А, ал.5 вр. ал.3, т.1 от НК вр.чл.54 от НК на обвиняемия В.И.Т., ЕГН **********  наказание глоба в размер на 900 /ДЕВЕТСТОТИН/ ЛЕВА

ОСЪЖДА обвиняемия В.И.Т., ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ разноските по делото в размер на 162,01лв./сто шестдесет и два лева и една стотинка/ за изготвени физико-химична и дактилоскопна експертизи.

С престъплението няма причинени имуществени вреди.

ПОСТАНОВЯВА веществените доказателства - 1 брой полиетиленов плик,тип „клипс”с размери 10/14 см., запечатан със стикер за ВД №С2979, 1 брой жълт пластмасов контейнер /от шоколадово яйце/, 1 брой прозрачен пластмасов контейнер с диаметър 2,9 см. и височина 3 см. с овално дъно с жълта пластмасова капачка, 1 брой прозрачен пластмасов контейнер с диаметър 3 см. и височина 3,5см. със елипсовидна форма и 1 брой недопушена, саморъчно изготвена цигара с размери 0,5/5,5 см. с бял картонен филтър ДА ОСТАНАТ приложени към делото и ДА СЕ УНИЩОЖАТ след изтичане сроковете за съхранение по реда на ПАС.

ПОСТАНОВЯВА веществените доказателства - обект №1 -метамфетамин с общо тегло 4,476 (четири цяло четиристотин седемдесет и шест) грама, със съдържание на метамфетамин- 15.80 %, на стойност 111.90 лева /сто и' единадесет лева и деветдесет стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; обект №2 - метамфетамин с общо тегло 0,774 /нула цяло седемстотин седемдесет и четири/ грама, със съдържание на метамфетамин - 26.20%, на стойност 19.35 лева /деветнадесет лева и тридесет и пет стотинки/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за ) определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; обект №3 - метамамфетамин с общо тегло 0,037 /нула цяло тридесет и седем/ грама, със съдържание на метамфетамин - 59.40%, на стойност 0.92 лева /деветдесет и две/, определена съгласно Постановление №23 на МС от 29.01.1998г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството; или всичко с общо тегло 5,287 (пет цяло двеста осемдесет и седем) грама, на стойност 132.17 лева /сто тридесет и два лева и седемнадесет стотинки/, и обект №4 - коноп с общо тегло 0,152 /нула цяло сто петдесет и два/ грама, със съдържание на тетрахидроканабинол - 16.50%), на стойност 0.91 лева /деветдесет и една стотинки, ДА БЪДАТ ОТНЕТИ в полза на Държавата и ДА СЕ ИЗПРАТЯТ на ЦМУ София за тяхното унищожаване.

НАСТОЯЩОТО СПОРАЗУМЕНИЕ има последиците на влязла в законна сила присъда, съобразно разпоредбата на чл. 383, ал.1 от НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 3804/2019 година по описа на Районен съд Бургас.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

СЪДЪТ на основание чл. 182, ал. 2 от ДОПК УКАЗВА на обвиняемия В.И.Т., ЕГН **********, че има възможност в седмодневен срок от датата на влизането в сила на съдебния акт, да плати доброволно дължимата сума в размер на 900 /деветстотин/ лева глоба по сметка на Районен съд Бургас, като в такъв случай не дължи държавна такса в размер на по 5,00 /пет/ лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

Съдът, след одобряване на споразумението, се занима с мярката за неотклонение „подписка” на обвиняемия, наложена в досъдебното производство и намира, че същата следва да бъде отменена, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ взетата по отношение на обвиняемия В.И.Т., ЕГН **********  мярка за неотклонение „подписка”.

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок пред Окръжен съд Бургас.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.00 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: М.БУШАНДРОВА

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА:К.С.