Определение по дело №15883/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 13074
Дата: 8 октомври 2019 г.
Съдия: Йоана Николаева Вангелова
Дело: 20193110115883
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 3 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                          

гр. Варна, 08.10.2019 г.

 

            ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКО ОТДЕЛЕНИЕ, 47 състав, в закрито заседание на осми октомври през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: ЙОАНА ВАНГЕЛОВА

 

като разгледа ч. гр. д. № 15883 по описа за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по постъпила молба от „Банка ДСК“ ЕАД с правно основание чл. 51 ЗН с искане за предоставяне на срок на законния наследник на Валентин Б. Иванов, ЕГН **********, а именно Г.В.Б., ЕГН **********, да заяви дали приема наследството на наследодателя си или се отказва от него, както и да бъде извършен опис на наследството на починалия с цел приемането му по опис от ненавършилите пълнолетие законни наследници – Б.В.Б., ЕГН **********, и Х.В.Б., ЕГН **********.

Според разпоредбата на чл. 49 ЗН наследството може да бъде прието от наследника изрично – с писмено заявление до районния съд, в района на който е открито наследството, или мълчаливо – чрез извършване на действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството, или когато укрие наследствено имущество.

На основание чл. 51 ЗН по искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството. Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1 ЗН. Съгласно изричната разпоредба на чл. 49, ал. 1 ЗН компетентен да се произнесе по молбата е районният съдия, в района на който е открито наследството. По аргумент от чл. 1 ЗН мястото на откриване на наследството се определя от последното местожителство на починалия, т.е. от неговия последен регистриран постоянен адрес.

От служебно извършената справка в НБД „Население“ се установява, че последното местожителство на Валентин Б. Иванов, съответстващо на регистрирания му постоянен адрес, е било в гр. Суворово. Следователно местно компетентен да се произнесе по молбата с правно основание чл. 51 ЗН е Районен съд - Девня.

Поради така изложените съображения настоящото производство следва да бъде прекратено и делото – изпратено по подсъдност на местно компетентния съд, а именно Районен съд - Девня, на основание чл. 118, ал. 2 ГПК във вр. с чл. 51, ал. 3 ЗН във вр. с чл. 49, ал. 1 ЗН.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по ч. гр. д. № 15883 по описа за 2019 година на Варненски районен съд, 47 състав.

            ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд - Девня, на основание чл. 118, ал. 2 ГПК във вр. с чл. 51, ал. 3 ЗН във вр. с чл. 49, ал. 1 ЗН.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски окръжен съд в едноседмичен срок от получаване на съобщението до молителя.

Препис от настоящото определение да се връчи на молителя чрез процесуалния му представител.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: