Решение по дело №192/2023 на Административен съд - Перник

Номер на акта: 196
Дата: 6 декември 2023 г.
Съдия: Слава Димитрова Георгиева
Дело: 20237160700192
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 20 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

  196

гр. Перник, 06.12.2023 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Административен съд – Перник, в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и девети ноември през две хиляди двадесет и трета година, в касационен състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СЛАВА ГЕОРГИЕВА

                                                                                            ЧЛЕНОВЕ: МАРИЯ ХРИСТОВА

                                                                                                              КИРИЛ ЧАКЪРОВ

 

при съдебния секретар Наталия Симеонова и с участието на прокурор Бисер Ковачки от Окръжна прокуратура – Перник, като разгледа докладваното от съдия Георгиева КАНД № 192 по описа на съда за 2023 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 208 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

Образувано е по касационна жалба на А.С.Н., с ЕГН: **********, с адрес: ***, чрез пълномощника му адвокат Г.Б. ***, против решение № 379 от 16.10.2023 г., постановено по АНД № 798/2023 г. по описа на Районен съд – Перник.

С обжалваното решение е потвърдено наказателно постановление (НП) № 22-1158-004273 от 13.01.2023 г., издадено от началник на Сектор „Пътна полиция“ (СПП) при ОД на МВР – Перник, с което на А.С.Н., за извършено административно нарушение по чл. 174, ал. 3 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), са наложени административно наказание „глоба“ в размер на 2 000 лв. (две хиляди лева) и административно наказание „лишаване от право“ да управлява моторно превозно средство (МПС) за срок от 24 (двадесет и четири) месеца.

В жалбата се излагат доводи, че първоинстанционното решение е постановено в нарушение на материалния закон и при неправилна преценка на събраните по делото доказателства. Твърди се, че към момента на проверката касаторът не е имал качеството „водач“ на МПС, поради което не е било налице основание да бъде подложен на проверка.  Искането към касационния състав е да отмени обжалваното решение и да отмени наказателното постановление.

Препис от касационната жалба е връчен на ответника, като в срока по чл. 213а, ал. 4 от АПК не е постъпил отговор.

 

В съдебно заседание касационният жалбоподател, редовно призован не се явява и не изпраща представител. По делото са постъпили писмени бележки, в които се развиват доводите за отмяна. Иска се и присъждане на сторените по делото разноски за двете инстанции, обективирани в списък на разноски.

В съдебно заседание ответникът по касационната жалба, редовно призован не се явява и не изпраща представител.

В съдебно заседание Окръжна прокуратура – Перник чрез прокурор Бисер Ковачки дава заключение за неоснователност на касационната жалба.  Предлага обжалваното съдебно решение като правилно и законосъобразно да бъде оставено в сила.

Административен съд Перник в настоящия състав, като прецени процесуалните предпоставки за допустимост, взе предвид становищата на страните, при съобразяване обхвата на съдебен контрол съгласно чл. 218 от АПК и чл. 220 от АПК, намери следното:

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 211, ал. 1 от АПК, от лице по чл. 210, ал. 1 от АПК, за което решението е неблагоприятно, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

С НП № 22-1158-004273 от 13.01.2023 г., началникът на СПП при ОД на МВР – Перник, наложил на А.С.Н., административно наказание „глоба“ в размер на 2 000 лв. и административно наказание „лишаване от право“ да управлява МПС за срок от 24 месеца за това, че на 23.12.2022 г., в 23:34 часа, в гр. Перник, на ул. „Благой Гебрев“, в обособен паркинг пред входа на блок 66, като водач на лек автомобил „СУБАРУ ЛЕГАСИ“ с рег. ****, собственост на В.Б.Л., видимо употребил алкохол, отказал да даде проба с техническо средство Алкотест „ДРЕГЕР“, модел 7510 ARPM_0419, за установяване на употребата на алкохол в кръвта, и не се подложил на медицинско изследване и вземане на проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта, с което виновно е извършил административно нарушение по чл. 174, ал. 3 от ЗДвП.

Наказателното постановление е обжалвано пред Районен съд – Перник, който с решението, предмет на настоящия съдебен контрол го е потвърдил.

За да постанови обжалвания съдебен акт решаващият първоинстанционен състав, след анализ и преценка на събраните и приобщени по делото доказателства приел за безспорно установени от фактическа страна обстоятелствата, обосновали съставянето на АУАН и издаването на процесното наказателно постановление, а именно, че на 23.12.2022 г., в 23:34 часа, в гр. Перник, на ул. „Благой Гебрев“, в обособен паркинг пред входа на блок 66, като водач на лек автомобил „СУБАРУ ЛЕГАСИ“ с рег. ****, собственост на В.Б.Л., видимо употребил алкохол, отказал да даде проба с техническо средство Алкотест „ДРЕГЕР“, модел 7510 ARPM_0419, за установяване на употребата на алкохол в кръвта, и не се подложил на медицинско изследване и вземане на проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта.

Твърденията на наказаното лице, че към момента на проверката не е управлявал автомобила, съответно че не е имал към този момент качество „водач на МПС“, след събиране, анализ и съвкупна преценка на относими към спора доказателства, включително гласни такива – свидетелски показания на актосъставителя и свидетеля по АУАН, свидетелски показания на служител на Второ РУ, присъствал на мястото на установяване на нарушението и свидетелски показания на лица, посочени от жалбоподателя, районният съд е приел за недоказани.

От правна страна, извършил дължимата служебно цялостна проверка за законосъобразност районният съд не констатирал допуснати съществени нарушения на процесуалните правила в хода на проведеното административнонаказателно производство, намерил за валидни актовете обективирали същото като съставени от компетентни за това органи, а по същество приел, че материалният закон е приложен правилно от наказващия орган.

Решението е правилно. Съображенията са следните:

Съгласно чл. 218 от АПК във вр. с чл. 63в от ЗАНН, касационният съд обсъжда само посочените в жалбата пороци на решението, като за валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон следи служебно. 

В резултат на извършената проверка в пределите на чл. 218, ал. 2, предл. първо и второ от АПК, настоящият касационен състав намира решението на районния съд за валидно и допустимо, като постановено от компетентен съд, в предвидената от закона форма и по допустима жалба. 

Извършената проверка съобразно чл. 218, ал. 1 от АПК, и служебната такава съгласно чл. 218, ал. 2, предл. последно от АПК, също не доведе до изводи, обуславящи отмяна на обжалвания съдебен акт.

Без основание са доводите, свързани с доказателствената дейност на съда, които по съществото си представляват касационното основание по чл. 348, ал. 1, т. 2 във вр. с ал. 3 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) във вр. с чл. 63в от ЗАНН.

Решението е постановено при изяснена и в хода на процесуално законосъобразно съдебно производство фактическа обстановка, кореспондираща със събраните по делото доказателства, която се възприема изцяло от касационния състав. Първоинстанционният съд е установил фактическата страна на спора съобразно принципите на чл. 13 и чл. 14 от НПК, във вр. с чл. 84 от ЗАНН. Събрани са доказателства, относими към всички факти, включени в предмета на доказване, в решението е обективирана извършената от съда дейност по оценка на доказателствата, която също се възприема изцяло от касационния съд, а изводите по фактите са направени след обективно, всестранно и пълно обсъждане на събрания по делото доказателствен материал. Съответно при вземане на решението си районният съд е съобразил изцяло разпоредбата на чл. 303 от НПК, като е приел административнонаказателното обвинение за доказано по несъмнен начин въз основа на представените по делото доказателства.

Без основание в тази връзка са и доводите в жалбата, свързани с фактическите изводи на решаващия първоинстанционен състав въз основа на така извършената дейност по събиране и оценка на доказателствата. Видно от съдържанието на АУАН, докладната записка от 23.12.2022 г. и показанията на разпитаните на страната на наказващия орган свидетели, на посочените в НП дата, час и място жалбоподателят е бил „водач на МПС“ по смисъла на легалната дефиниция по  § 6, т. 25 от Допълнителните разпоредби на ЗДвП. При паркирането на служебния автомобил на контролните органи до автомобила, в който водачът е бил установен, последният се е намирал на шофьорското място, двигателят на автомобила е бил включен, като непосредствено преди това, възприето от контролните органи е и, че са били включени светлините на МПС – до подаване от контролните органи на светлинен сигнал към водача. От друга страна изолирани, противоречиви и недоказани са твърденията на оспорващия за липса на движение на МПС-то, поради паркирането му.

Въз основа на така установената фактическа обстановка, правилно е решението и по съществото на спора, съответно материалният закон е приложен правилно.

По делото е безспорно установено, като съответно доказано в хода на процесуално законосъобразно съдебно производство, че на посочената дата, към посочения час, касаторът в качество „водач“ на МПС, е отказал да се подложи на проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта, както и не е изпълнил предписанието да се подложи на медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта. С това е осъществил и виновно именно приложения от наказващия орган административнонаказателен състав на чл. 174, ал. 3 от ЗДвП в описаната в обстоятелствената част на АУАН и НП хипотеза, чието непосочване конкретно при цифровото описание на нарушението, каквито доводи се навеждат в жалбата, не се явява съществен порок на производството в степен да обоснове самостоятелно отмяна на НП, тъй като на наказаното лице в пълнота са предявени фактите, срещу които да организира защитата си.

Процесната деятелност, съставляваща нарушение на ЗДвП, по силата на изричната разпоредба на чл. 189з от ЗДвП във вр. с чл. 28, ал. 7 от ЗАНН не подлежи на преценка по реда на чл. 28, ал. 1 от ЗАНН за маловажност, т.е. за наличие на основание за неналагане на административно наказание с отправяне на съответното предупреждение.

Съответно законосъобразни по вид и във фиксираните в санкционната норма на чл. 174, ал. 3 от ЗДвП размери са и наложените с НП и в кумулация административни наказания „глоба“ – 2 000 лв. и „лишаване от право“ да се управлява МПС за 24 месеца.

С оглед изложеното не са налице касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 от НПК, във вр. с чл. 63в от ЗАНН, за отмяна на обжалвания съдебен акт, в каквато посока се прецениха доводите в жалбата. Това обосновава оставянето в сила решението на районния съд, като валиден и допустим съдебен акт, постановен в производство, съобразено с процесуалните правила и при правилно приложение на материалния закон.

При този изход на спора ответната страна има право на разноски. Присъждане на разноски не е заявено, поради което и не се дължи произнасяне.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 221, ал. 2, изр. първо, предл. първо от АПК, касационен състав на Административен съд – Перник

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 379 от 16.10.2023 г., постановено по АНД № 798/2023 г. по описа на Районен съд – Перник.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.               

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/

                                                 

                                                   ЧЛЕНОВЕ:  /п/

                                                                         /п/