Решение по дело №775/2020 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 260024
Дата: 31 август 2020 г. (в сила от 13 ноември 2020 г.)
Съдия: Мира Симеонова Мирчева
Дело: 20205220100775
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 март 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ 

31.08.2020  г., гр. Пазарджик

Пазарджишкият районен съд, ХVІ граждански състав, в публично заседание на тридесет и първи юли две хиляди и двадесета година в следния състав:

СЪДИЯ: МИРА МИРЧЕВА

СЕКРЕТАР: Иванка Панчева

разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 775 по описа за 2020 г.

Производството е образувано по иск, предявен от Р.Ф.Р. *** срещу Е.С.Р. *** за прекратяване на брака им, сключен на 20.11.2017 г., от който нямат деца, като дълбоко и непоправимо разстроен. Няма искане за произнасяне по вината за разстройството на брака.

В исковата молба се твърди, че след няколко месеца брачен живот между страните проличали несъответствия и разминавания, започнали конфликти и от декември 2017 г. те са във фактическа раздяла, а между тях е настъпило пълно отчуждение. Твърди се и че страните нямали семейно жилище.

Искът е с правно основание чл. 49 от СК.

Ответницата не е представила отговор.

По делото от показанията на разпитаната свидетелка, снаха на ответницата, се установява, че няколко месеца след сключването на брака страните престанали да живеят заедно и да поддържат отношения. Ищецът живеел в Г., а при завръщането си у нас се установявал при майка си.

От събраните данни може да се направи извод, че бракът е дълбоко и непоправимо разстроен и възстановяване на брачните отношения не може да се очаква, особено след като страните не го желаят. Разстройството на брака е основание за прекратяването му. По твърдения на ищеца семейно жилище липсва. Фамилното име на ответницата не следва да се променя, тъй като тя не е направила такова искане.

По изложените съображения и на основание чл. 49 от СК съдът

РЕШИ:

Прекратява с развод брака между ищеца Р.Ф.Р., ЕГН **********,***, и ответницата Е.С.Р., ЕГН **********,***, сключен на ***година, като дълбоко и непоправимо разстроен.

Постановява след развода ответницата Е.С.Р. да продължи да носи брачното си фамилно име Р..

Определя допълнителна държавна такса по брачния иск по чл. 6, т. 2 от Тарифата за държавните такси в размер 25 лв., или общо 50 лв., от които 25 са внесени.

Осъжда Р.Ф.Р. и Е.С.Р. да внесат по сметката на съда поравно допълнителната държавна такса от 25 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Пазарджишкия окръжен съд в двуседми­чен срок от връчването му на страните.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: