Решение по дело №600/2020 на Районен съд - Добрич

Номер на акта: 260127
Дата: 26 юли 2021 г. (в сила от 15 декември 2021 г.)
Съдия: Минка Кирчева
Дело: 20203230200600
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 5 юни 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

Гр. Добрич, 26.07.2021г..

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

          Добричкият районен съд, пети съдебен състав, наказателна колегия, в публично съдебно заседание на двадесет и пети май две хиляди двадесет и първа година, в състав:

Председател : Минка Кирчева

 

При участието на секретаря Ирена Иванова, разгледа докладваното от Съдията н.а.х.д. № 600 по описа на Добричкия районен съд за 2020г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по жалба на М.В.И., ЕГН: ********** срещу НП № 20-0851-000463/18.03.2020г. на Началника на Сектор „ ПП „ при ОДМВР Добрич, с което на жалбоподателя за нарушение по чл. 6, т. 1 от ЗДвП на основание чл. 183, ал. 5, т. 1 от ЗДВП е наложено административно наказание „ глоба „ в размер на 100лв. С жалбата се иска отмяна на процесното наказателно постановление като незаконосъобразно.

В съдебно заседание жалбата се поддържа изцяло от жалбоподателят.

Въззиваемата страна не изразява становище по жалбата.

Добричкият районен съд, като прецени събраните доказателства, становищата на страните, намира за установено следното:

Жалбата е допустима, като депозирана в законоустановения 7-дневен срок от лице притежаващо активна процесуална легитимация.

Независимо от основанията, посочени от въззивника, съдът подложи на цялостна преценка обжалваното наказателното постановление, какъвто е обхватът на въззивната проверка и констатира следното:

В административнонаказателното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения. АУАН е съставен в присъствие на един свидетел – свидетел при констатиране на процесното нарушение и е надлежно връчен на нарушителя. АУАН съдържа необходимите реквизити по чл. 42 от ЗАНН, поради което съдът намира, че същият е редовно съставен. НП е издадено в рамките на законоустановения срок по чл.34 ал.3 от ЗАНН и е надлежно връчено на нарушителя.

С оглед изложеното съдът намира, че в административнонаказателното производство не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да са основания за отмяна на наказателното постановление във формалноправен аспект.

По отношение на приложимия материален закон съдът взе предвид следното:

В съставения на 06.03.2020г. АУАН № 172999, на жалбоподателя е вменено, че на същата дата, около 17.35ч. в гр. Добрич, на ул. „ Отец Паисий „, на кръстовището с бул. „Добруджа“ управлявал МПС с рег. № *** и преминал на червен сигнал на светофарната уредба, работеща в нормален режим на работа, при извършване на десен завой, посока ул. „ Никола Петков „.

Деянието е квалифицирано, като административно нарушение по чл. 6, т. 1 от ЗДвП. АУАН е редовно съставен и се ползва с доказателствена сила съгласно чл.189 ал.2 от ЗДвП. От събраните в съдебното производство доказателства също се потвърждават констатациите в АУАН. В показанията си свидетелите на процесното нарушение – М.Б.К. и Б.Р.А. – полицейски служители в Сектор „ ПП „ при ОДМВР гр. Добрич свидетелстват, че към момента на проверката са били запознати с механизма на действие на светофарните уредби по бул. „ Добруджа „, на кръстовището с ул. „ Отец Паисий „. Независимо, че са били позиционирани на бул. „ Добруджа „, в близост до новата сграда на Международният колеж / посока ул. „ Христо Ботев / с категоричност заявяват, че жалбоподателят е извършил вмененото му нарушение. Полицейските служители са категорични, че в момента, в който жалбоподателят, движейки се по ул. „ Отец Паисий „ е извършил маневра „ десен завой „, включвайки се в движението по бул. „ Добруджа „, посока гр. Балчик, светофарната уредба по бул. „ Добруджа „, посока кв. Рилци и обратно / посока гр. Балчик/ е била с включена зелена светлина.

От приобщената към доказателствения материал справка от ОП „ Комуналстрой „ гр. Добрич / л. 48 / се установява, че светофарната уредба във всички посоки на процесното кръстовище, на 06.03.2020г. е работила от 07.00ч. до 20.00ч. в нормален режим без прекъсване.

В хода на съдебното следствие бе назначена, изготвена и приобщена към доказателствения материал по делото Автотехническа експертиза, установяваща механизма на действие на светофарните уредби по бул. „ Добруджа „ на кръстовището с ул. „ Отец Паисий „, чието заключение изцяло потвърждава кредитираните от съда гласни доказателства, съдържащи се в показанията на свидетелите М.Б.К. и Б.Р.А.. В заключение, вещото лице посочва, че на 06.03.2020, около 17.35ч., автобусът с рег. № ****, управляван от жалбоподателя движещ се по ул. „ Отец Паисий „ и извършващ завой в дясно при преминаването в бул. „ Добруджа „ в посока изхода на града към гр. Балчик, е преминал при включен червен сигнал на светофарната уредба разположена пред него.

Предвид горното, съдът приема, че процесното деяние е съставомерно от обективна и субективна страна с вмененото административно нарушение по чл. 6, т. 1 от ЗДвП. По безспорен начин от показанията на разпитаните свидетели се установи, че жалбоподателят на посочената дата и час в АУАН е преминал при сигнал на светофара, който не е разрешавал преминаването.

            Въз основа на процесния АУАН, на 18.03.2020г. е издадено НП № 20-0851-000463 от Началника на Сектор ПП при ОД на МВР гр. Добрич, с което за извършеното нарушение по чл. 6, т. 1 от ЗДвП, на основание чл. 183 ал. 5, т. 1 от ЗДвП, на жалбоподателя е наложено административно наказание „ глоба „ в законоустановения размер на 100лв.

            Предвид гореизложеното, съдът приема, че обжалваното НП, като законосъобразно следва да бъде изцяло потвърдено, поради което следва на жалбоподателят да бъдат възложените и сторените по делото разноски в размер на 300лв. за изготвянето на АТЕ, платими по сметка на ДРС.

Водим от горното и на основание чл. 63 ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА НП № 20-0851-000463/18.03.2020г. на Началника на Сектор „ ПП „ при ОДМВР Добрич, с което на М.В.И., ЕГН: ********** за нарушение по чл. 6, т. 1 от ЗДвП, на основание чл. 183, ал. 5, т. 1 от ЗДВП е наложено административно наказание „ глоба „ в размер на 100лв.

ОСЪЖДА М.В.И., ЕГН: ********** да заплати сторените по делото разноски в размер на 300лв. по сметка на ДРС.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд гр. Добрич в 14 – дневен срок от уведомяването на страните.

                                                                                   

                                                                        Председател:

                                                                                                            / М. Кирчева /