Решение по дело №5595/2011 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1897
Дата: 3 май 2011 г.
Съдия: Нела Кръстева Иванова
Дело: 20113110105595
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 14 април 2011 г.

Съдържание на акта

 

Р Е Ш Е Н И Е  

 

№ 1897 / 3.5.2011г. , гр. Варна

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, гражданско отделение, тридесет и трети състав, в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и девети април две хиляди и единадесета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Н. КРЪСТЕВА

 

  при участието на секретар А.И., като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 5595 по описа за 2011г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

 

                 Производството е образувано по предявен от А.Д.К.-Н. ЕГН ********** и Ж.Д.Н. ЕГН ********** иск с правно основание чл.50 от СК, с който страните са представили споразумение на по реда на чл.51 от СК. В молбата се твърди, че молителите са съпрузи по силата на граждански брак, сключен на 07.09.2008г. в Община Варна, за което е съставен Акт за граждански брак № 1283 от посочената дата. Излага се, че от брака има родено дете *** Н. ЕГН **********. Искът е за прекратяване на брака, поради сериозно и непоколебимо, взаимно съгласие, без съдът да се произнася по въпроса за вината, като одобри постигнатото между страните споразумение в следния смисъл: роденото от брака дете ще живее заедно с  майка си на адрес: гр.Варна, кв.»***» бл.182, ет.3, ап.7, която ще упражнява и родителските права върху него; бащата ще има режим на лични контакти с детето, както следва:  до навършване на 3-годишна възраст на детето всяка събота от месеца от 8ч. до 18ч., без преспиване; след навършване на 3-годишна възраст на детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 8ч. до 18ч., с преспиване, както и два пъти през цялата година по 15/петнадесет/ дни по време, през което майката не е в платен годишен отпуск; бащата ще заплаща в полза на детето, чрез неговата майка и законен прeдставител месечна издръжка в размер на 200 /двеста лева/, считано от 01.05.2011г., с падеж до 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законно основание за изменяване или прекратяване на издръжката; ползването на семейното жилище, находящо се в гр.Варна, ул.»***» № 14, ет.7, ап.27 се предоставя на молителя Ж.Д.Н.; след прекратяване на брака съпругата ще възстанови предбрачното си фамилно име –К., без добавката Н.;   съпрузите няма да си дължат издръжка един на друг след прекратяване на брака; През време на брака съпрузите са придобили недвижими имоти, които остават в
обикновена съсобственост помежду им след прекратяване на брака, движимите вещи на голяма стойност в съпружеска
имуществена общност съпрузите не са придобивали, обичайните движими вещи, придобити от съпрузите по време на брака същите са
разпределили помежду си; Ж.Д.Н. поема, както и до сега
изцяло за своя сметка изплащането за в бъдеще на месечните вноски по сключен договор за банков кредит с „Уникредит Булбанк" АД
No 1243/05201/309/11.03.2009г., по силата на който Ж.Д.Н. е получил кредит в размер на 63 700 евро, до пълното му погасяване, ведно с всички дължими към Банката такси, разноски, лихви, неустойки и други плащания, произтичащи от изпълнението на договора. В случай на неизпълнение ако Банката пристъпи към принудително събиране на дължими суми по договора за банков кредит от имущество на А.Д.К., тя може да претендира връщане на платените суми за погасяване на задълженията на кредитополучателя от Ж.Д.Н.; Ж.Д.Н. поема изцяло за своя сметка изплащането на месечните вноски по сключен договор за финансов лизинг с ;,ДСК Ауто Лизинг" ЕООД No 1854А 1/***г. , за придобиване собствеността върху лек автомобил Фолксваген Поло, като А.Д.К. няма претенции относно едноличното, ползване, на автомобила от Ж.Д.Н.; разноските по настоящото производство се поделят от двете страни, като дължимата такса по издръжката се заплаща от Ж.Н..

В съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение. 

Видно от Удостоверение за сключен граждански брак страните са сключили граждански брак на 07.09.2008г. пред длъжностното лице по гражданско състояние в гр.Варна, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 1283.

Видно от удостоверения за раждане молителите са родители на *** Н. ЕГН **********.

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод, като решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, и прецени, че постигнатото между тях споразумение съответства на изискванията на разпоредбата на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала и е в интерес на децата , намира че същото следва да бъде утвърдено от съда, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

На основание от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК,  съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40,00лв., която следва да се внесе от молителите по равно, Ж.Д.Н. следва да заплати държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 144,00лв.

Мотивиран от така изложените съображения, Варненски районен съд

 

                                                           Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА БРАКА МЕЖДУ А.Д.К.-Н. ЕГН ********** и Ж.Д.Н. ЕГН **********, сключен на 07.09.2008г. пред длъжностното лице по гражданско състояние в гр.Варна, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 1283,  по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

 

Утвърждава споразумението по чл. 51 СК, както следва:

 

  ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето *** Н. ЕГН ********** на майката А.Д.К.-Н. ЕГН **********, като определя при нея и местоживеенето на детето на адрес: гр.Варна, кв.»***» бл.182, ет.3, ап.7.

 

               ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата Ж.Д.Н. ЕГН ********** с детето *** Н. ЕГН **********     както следва:  до навършване на 3-годишна възраст на детето всяка събота от месеца от 8ч. до 18ч., без преспиване; след навършване на 3-годишна възраст на детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 8ч. до 18ч., с преспиване, както и два пъти през цялата година по 15/петнадесет/ дни по време, през което майката не е в платен годишен отпуск.

 

  ОСЪЖДА Ж.Д.Н. ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАЩА в полза на детето   *** Н. ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител А.Д.К.-Н. ЕГН **********,   месечна издръжка в размер на 200,00лв./двеста лева/, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, считано от 01.05.2011г., с падеж до 5-то число на месеца,  за който се дължи издръжката, до настъпване на законово основание за нейното прекратяване или изменение, на основание чл. 143, ал.2 от СК.

 

    ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се  в  гр.Варна, ул.»***» № 14, ет.7, ап.27  на  Ж.Д.Н. ЕГН **********.

 

     ПОСТАНОВЯВА след развода жената да възстанови предбрачното си фамилно име К., като добавеното към него фамилно име на съпруга Н. отпада.

 

    ОБЯВЯВА, ЧЕ след развода издръжка между съпрузите няма да се дължи.

 

    ОБЯВЯВА, ЧЕ съпрузите през време на брака са придобили недвижими имоти, които остават в
обикновена съсобственост помежду им след прекратяване на брака
.

 

   ОБЯВЯВА, ЧЕ движими вещи на голяма стойност в съпружеска
имуществена общност съпрузите не са придобива
ли; обичайните движими вещи, придобити от съпрузите по време на брака същите са
разпределили пом
ежду си.

   ОБЯВЯВА, ЧЕ Ж.Д.Н. ЕГН ********** поема, както и до сега изцяло за своя сметка изплащането за в бъдеще на месечните вноски по сключен договор за банков кредит с „Уникредит Булбанк" АД No 1243/05201/309/11.03.2009г., по силата на който Ж.Д.Н. е получил кредит в размер на 63 700 евро, до пълното му погасяване, ведно с всички дължими към Банката такси, разноски, лихви, неустойки и други плащания, произтичащи от изпълнението на договора. В случай на неизпълнение ако Банката пристъпи към принудително събиране на дължими суми по договора за банков кредит от имущество на А.Д.К., тя може да претендира връщане на платените суми за погасяване на задълженията на кредитополучателя от Ж.Д.Н..

 

    ОБЯВЯВА, ЧЕ Ж.Д.Н. поема изцяло за своя сметка изплащането на месечните вноски по сключен договор за финансов лизинг с ;,ДСК Ауто Лизинг" ЕООД No 1854А 1/***г., за придобиване собствеността върху лек автомобил Фолксваген Поло, като А.Д.К. няма претенции относно едноличното, ползване, на автомобила от Ж.Д.Н..

 

       

  ОСЪЖДА  Ж.Д.Н. ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата към бюджета на съдебната власт, по сметка на ВСС окончателна държавна такса в размер на 20,00лв./двадесет лева/, както и държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 144,00лв./сто четиридесет и четири лева/,  на основание чл.6 и чл. 7 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

 

  ОСЪЖДА А.Д.К.-Н. ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата към бюджета на съдебната власт, по сметка на ВСС окончателна държавна такса в размер на 20,00лв./двадесет лева/,  на основание чл.6 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

 

 

                 РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                       /Н. КРЪСТЕВА/