Присъда по дело №1155/2017 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 77
Дата: 25 октомври 2017 г. (в сила от 10 ноември 2017 г.)
Съдия: Деян Иванов Денев
Дело: 20173100201155
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 27 септември 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

 П Р И С Ъ Д А

 

                                 77/25.10.2017г.                  гр. ВАРНА

 

В   И М Е Т О   Н А  Н А Р О Д А

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД,                           Наказателно отделение 

На двадесет и пети октомври          две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДЕЯН ДЕНЕВ

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Д.Р.Н.К.

                        

Секретар Н. ЙОВЧЕВА

Прокурор Ж.ЕНЕВА

като разгледа докладваното от съдия Денев

НОХД № 1155 по описа за 2017  г.

                                                                                                                               

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА ПОДСЪДИМИЯ Н.Й.Н., роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, неженен, не работи, неосъждан, ЕГН **********

 

      ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:

 

На 08.03.2017 г. в гр. Варна при управление на МПС - л. а. „Мерцедес" Ц 200 с per. № А 3212 КА, нарушил правилата за движение по пътищата - чл. 116 от ЗДвП и чл. 20, ал. 2 от ЗДвП и по непредпазливост причинил смъртта на Румяна Николова С. - на 76 г.,  поради което и на основание  чл.343, ал. 1, буква "в" от НК, вр. чл. 36 и чл. 54 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

 

На основание чл. 373, ал.2 от НПК, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК намалява така определеното наказание лишаване от свобода с една трета, като ОПРЕДЕЛЯ за изтърпяване наказание от ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

 

На основание чл. 66, ал. 1 от НК ОТЛАГА с изпълнението на наказанието за срок от ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА. 

 

На основание чл. 343Г, вр. чл.37, ал.1, т. 7, пр. 2 от НК ЛИШАВА  подс.  Н.  ОТ ПРАВОТО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.  

  На основание чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА подсъдимия да заплати направените в хода на ДП разноски в размер на 456.46 лв. в полза на Държавата по сметка на ОД на МВР – Варна.  

 

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд гр. Варна в 15-дневен срок от днес.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                                         2.

 

 

                                                                                                                               

                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                     


 О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД,                        Наказателно отделение

На двадесет и пети октомври        две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДЕЯН ДЕНЕВ

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Д.Р.

           Н.К.

 

Секретар: Н. ЙОВЧЕВА

Прокурор: Ж. ЕНЕВА

като разгледа докладваното от Председателя

НОХД № 1155 по описа за 2017 г.

 

Съдът, като взе предвид наложеното на подсъдимия наказание и степента на обществена опасност на деянието, на основание чл.309, ал. 4 от НПК,

 

                                 О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение “ПОДПИСКА” по отношение на подсъдимия Н.Й.Н., ЕГН **********.

 

  Определението подлежи на обжалване или протест в 7-мо дневен срок от днес пред Варненския апелативен съд.

 

 

                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                                                              2.

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

                                                   МОТИВИ

                                   НОХД № 1155/2017 год. на ВнОС

 

 

Варненска окръжна прокуратура е обвинила Н.Й.Н. ***,  В ТОВА, ЧЕ:

 

На 08.03.2017 г. в гр. Варна при управление на МПС - л. а. „Мерцедес" Ц 200 с per. № А 3212 КА, нарушил правилата за движение на ЗДвП - чл. 116 от ЗДвП: "Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към престарелите хора", и чл. 20, ал. 2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват ... със състоянието на пътя и на превозното средство, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението" и по непредпазливост причинил смъртта на Р.Н.С. - на 76 г. - чл.343, ал. 1, буква "в" от НК.

Престъпление по чл.343, ал 1 , б."В" от НК

 Производството се провежда по реда на глава двадесет и седма от НПК с инициативата на подсъдимия.

Обвинението се поддържа в съдебно заседание, като прокурорът предлага, на подсъдимия да бъде наложено наказание над минималния и под средния размер, предвиден  за престъплението.

По делото са конституирани като частни обвинители И.Б.Г. и Б.Б.С. - дъщери на пострадалата. 

Тяхният повереник се солидаризира с прокурора по отношение доказаността на обвинението и предлаганото наказание.

 Подсъдимият признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Съдът, с оглед спецификата на производството, на основание чл. 373 ал. 3 от НПК приема за установени следните изложени в обвинителния акт обстоятелства.:

Подсъдимият Н. ***, български гражданин, с висше образование, неженен, не работи, неосъждан. Правоспособен водач на МПС от 2014 год., притежаващ категория  „В“ .

На 08.03.2017 г. подсъдимият управлявал л.а. „Мерцедес", модел Ц-200 с per. № А 3212 КА по ул. „М." в гр. Варна, в посока ул. „Студентска". Около 12,00 ч. преминал под моста и се наМ.ал близо до кръстовището с ул. „Лоза". Пътното платно на ул. „М." в този участък било двупосочно с по две пътни ленти в двете посоки, разделено от двойна бяла непрекъсната пътна маркировка. В този участък имало поставен и пътен знак № В-26 „Забранено е движението със скорост, по - висока от означената", в конкретният случай означението било 40.

Подсъдимият бил сам в автомобила, като бил включил фаровете си на къси светлини. Времето било ясно, видимостта била добра, настилката била суха. Управлявал автомобила в лявата пътна лента със скорост в рамките около разрешената. В този момент по дясната пътна лента на ул. „М." св. А.Г.управлявал велосипед. По ул. „Лоза" гр. Варна св. Р.В.управлявал л.а. „Алфа Ромео" с per. № А 0825 МК, като бил стигнал до кръстовището на ул. „Лоза" с ул. „М.", където имал намерение да направи ляв завой. Поради нарушена видимост от превозни средства, спрели в дясната лента на ул. „М." /в посока ул. „Студентска"/, св. В.навлязъл с управлявания от него л.а. „Алфа Ромео" в пътното платно на ул. „М." - до около средата на дясната пътна лента /в посока ул. „Студентска"/. В същия момент Р.Н.С. се наМ.ала от дясната страна на л.а. „Алфа Ромео" и предприела пресичане на пътното платно на ул. „М." в посока от дясно на ляво, спрямо движението на управлявания от подс. Н. лек автомобил. С. пресякла дясната лента за движение и навлязла в лявата. В този момент автомобилът на подсъдимия я ударил  с предната си дясна част, въпреки активирането на спирачната система. От удара С. била повдигната във въздуха и паднала от дясната страна на автомобила, като не давала признаци на съзнателно състояние. Веднага щом спрял автомобила, подс. Н. слязъл и отишъл при пострадалата. Св. Г.и В.се обадили на тел. 112. На място пристигнала линейка и откарала С. в болница. Въпреки положените медицински грижи, на 31.03.2017 г. Р.С. починала, поради  получените в следствие на произшествието несъвместими с живота телесни увреждания, подробно описани в приетото и неоспорено заключение по съдебно медицинската  експертиза /л.41-44 ДП / 

 

 

                                ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА

 

Така изложената фактическа обстановка съдът прие за безспорно установена с оглед направеното при условията на чл. 371 т. 2 признание, и подкрепящите го доказателства, събрани на досъдебното производство, а именно: прочетените на основание чл. 282 НПК заключения по назначените експертизи в досъдебното производство; основаното на чл. 283 НПК приобщаване на писмени доказателства и писмени доказателствени средства, имащи значение за разкриване на обективната истина по делото: протокол за оглед на местопроизшествие, фотоалбум, протоколи за разпит на свидетели, свидетелство за съдимост,  удостоверения за наследници, протоколи за химически експертизи.

От приетите доказателствени материали, по убедителен и еднопосочен начин се установяват релевантните факти и обстоятелства, свързани с извършеното и признато от подс.Н. престъпление по транспорта.

 

                                       

                                     ОТ ПРАВНА СТРАНА

 

Налага се правния извод, че Н.Й.Н. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл. чл. 343 ал. І б. „в” от НК.

На 08 03 2017 год. подсъдимият, при управление на МПС в нарушение правилата по ЗДвП, по непредпазливост причинил смъртта на  Р.Н.С.

Нарушенията на правилата по чл. чл. 20, ал. 2 от ЗДвП и 116 от с.з  са в пряка причинна връзка с настъпилия вредоносен резултат, изразяващ се в причиняване смъртта на пострадалата.

Подс. Н. е управлявал автомобила  със скорост, позволяваща му спиране пред появилото се на платното за движение  препятствие.

  Въпреки това, пренебрегвайки модела за дължимо поведение, той  не се съобразил с характера и интензивността на движението, както и с конкретните условия на видимост и не изпълнил задължението си за спиране при възникналата опасна пътна ситуация. 

  Експертно е доказано, а и не се оспорва от подсъдимия, / с оглед възприетата фактология/ че при движение с установената скорост, удар не би настъпил, ако водачът на автомобила би предприел своевременно спиране, след забелязване на пресичащата пътното платно пешеходка.

 Неправилната му преценка досежно адекватните действия е  довела до настъпването на общественоопасния резултат.

Условията, без които вредоносните последици  на биха настъпили, са несвоевременното спиране и неизпълнение на задължение за повишено внимание и предпазливост относно възрастната пешеходка.  Подсъдимият е бил в състояние да възприеме нейната преклонна възраст.

Той не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици от деянието си, но тъй като е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, е проявил небрежност по смисъла на чл. 11, ал. ІІІ, предл. 1 НК.

Безспорен е и значителния принос на пострадалата. Тя е пресичала платното за движение на необозначено място и без да се огледа за приближаващи  от лявата й страна превозни средства. От своя страна е имала задължение да изчака преминаването на процесния автомобил.

  Анализът на обективните данни-мястото на инициалния контакт между автомобила и пешеходката, скоростта и посоката им на движение, действията на участниците в произшествието,  води до извода, че те са допуснали нарушения на ЗДвП,  съвкупно довели до конкретния вредоносен резултат, тъй като и непропускането от страна на пострадалата на движещия праволинейна посока лек автомобил  е допринесло за настъпването на съставомерните последици.

 

               ЗА ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЯТА НА НАКАЗАНИЕТО

 

Видно от санкционната част на чл. 343, ал.1 б „ в“ пр. 1 от НК, предвиденото наказание е от 2 до 6 години. След като призна подс.Н. за виновен в извършването на такова престъпление, съдът при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства му наложи наказание от две години лишаване от свобода.

Тъй като престъплението е свързано с управлението на МПС, съдът на основание чл. 343Г от НК, съобразявайки се и с описаните по долу обективни обстоятелства и с разпоредбата на чл.49 ал. ІІ от НК , лиши подсъдимия от правото да управлява МПС за срок от година и шест месеца.

 При персонализирането на тези наказания съдът отчете липсата на предишни осъждания и на сериозни нарушения по ЗДвП, обстоятелството че е направил опит да спаси пострадалата, сигнализирайки за медицинска помощ  и съпричиняването от страна на другия водач, както и искреното разкаяние за извършеното.

Отегчаващи обстоятелства съдът не намери, а с оглед правилата по чл.58а от НК за   определяне на наказанието при особените правила по гл. ХХVІІ от НПК намали наложеното наказание лишаване от свобода с една година.

Прецени, че по голяма снизходителност ще бъде незаконосъобразна, а така определените по вид и размер наказания ще окажат своето предупредително, възпиращо и превъзпитателно въздействие върху подсъдимия. Ще бъдат  изпълнени и възпитателните и предупредителни цели на генералната превенция.

Като счете, че за поправянето на подсъдимия не е необходимо наказанието  лишаване от свобода да бъде изтърпяно, съдът условно го отложи за срок от три години и шест месеца.

Намери, тъй като деянието е непредпазливо и инцидентно, че самият факт на осъждането и запазената възможност за привеждането на санкцията в изпълнение, ще окаже положително мотивационно въздействие и ще стесни вероятността от извършване на друго престъпление.

 Подсъдимият беше осъден да заплати и направените по делото разноски.

Така мотивиран, въз основа на изложените фактически и правни доводи, воден от върховенството на закона, настоящия състав на Варненски окръжен съд постанови своята присъда.

  

 

 

                                   

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :