Споразумение по дело №306/2019 на Районен съд - Харманли

Номер на акта: 60
Дата: 23 юли 2019 г. (в сила от 23 юли 2019 г.)
Съдия: Ирена Славова Аврамова
Дело: 20195630200306
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 19 юли 2019 г.

Съдържание на акта

                                              П Р О Т О К О Л

                                   гр. Харманли, 23.07.2019 година

 

Харманлийският районен съд в публично съдебно заседание на двадесет и трети юли две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ : ИРЕНА АВРАМОВА

                               

при участието на секретаря: Антония Тенева и прокурор Петър Петров сложи за разглеждане НОХД № 306 по описа за 2019 година, докладвано от Председателя

 

На именното повикване в 09.30 часа се явиха:

 

Производството е по реда на Глава ХХІХ от НПК

 

Районна прокуратура гр. Харманли – редовно призована, се представлява от прокурор Петър Петров.

 

Обвиняемият Х.С.М.- редовно призован, се явява лично и с адв. Т.Д. ***,  с пълномощно по ДП.

         

Родител СУЛАТАНА А.М.- редовно призована, се явява.

 

          По хода на делото:

 

Прокурор Петров - Ход на делото.

Адвокат Д. -  Да се даде ход на делото.

          Обвиняемият Х.С.М. - Да се гледа делото.

Родител СУЛАТАНА А.М. - Да се гледа делото.

 

          Съдът, след като изслуша становището на страните намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                             

     О П Р Е Д Е Л И :

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

          На основание чл. 272, ал. 1 от НПК, съдът пристъпи към снемане самоличността на обвиняемия.

Х.С.М. – роден на *** г. в гр. Първомай, с адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан,  ЕГН **********.

 

На основание чл. 274 и чл. 275 от НПК, съдът запозна страните с  правата им в процеса, с правото им да направят отвод на състава на съда, секретаря и прокурора, да направят доказателствени искания и искания по хода на съдебното следствие.      

 

Прокурор Петров - Нямам искания за отводи. Няма да соча нови доказателства.

Адвокат Д. - Нямам искания за отводи. Разяснени са правата на  доверителя ми.

Обвиняемият Х.С.М. - Нямам искания за отводи. Наясно съм с правата си.

Родител СУЛАТАНА А.М.- Нямам искания за отводи. Наясно съм с правата си.

 

Прокурор Петров - Госпожо Председател, постигнали сме споразумение със защитника на обвиняемия адв. Д., което е внесено в съда и не противоречи на закона и морала. Поддържам същото и моля да бъде одобрено и вписано в протокола от съдебно заседание. Нямам искания за изменения и допълнения.

          Адвокат Д. - С представителя на държавното обвинение сме постигнали споразумение. Запознати сме със споразумението. Поддържаме го и молим да бъде вписано в протокола от съдебно заседание. Същото не противоречи на закона и на морала. Нямаме искания за изменения и допълнения.

Обвиняемият Х.С.М. - Поддържам казаното от защитника ми. Заявявам пред съда, че поддържам споразумението и съм съгласен със съдържанието му за извършеното от мен престъпление. Декларирам пред съда, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Запознат съм със споразумението и моля да бъде одобрено.

Родител СУЛАТАНА А.М. - Поддържам споразумението, съгласна съм с него.

 

СЪДЪТ разясни на обвиняемия Х.С.М., че споразумението има последиците на влязла в сила присъда, като на основание чл. 382, ал. 4 от НПК го запита: разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с него и доброволно, сам и лично ли е подписал споразумението, след което същият заяви:        

 

Обвиняемият Х.С.М. - Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Сам, лично и доброволно подписах споразумението. Ясно ми е, че одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда.

 

СЪДЪТ запитва страните предлагат ли промени в споразумението.

 

Прокурор Петров– Не предлагам промени в споразумението.

Адвокат Д. – Не предлагам промени в споразумението.

Обвиняемият Х.С.М. Не предлагам промени в споразумението.

Родител СУЛАТАНА А.М. - Не предлагам промени в споразумението.

 

СЪДЪТ счита, че с оглед изявленията на страните съдържанието на така постигнатото окончателното споразумение следва да бъде вписано в съдебния протокол, поради което и на основание чл. 382, ал. 6  от НПК,

 

                              О П Р Е Д Е Л И :

 

ВПИСВА в протокола от съдебно заседание съдържанието на окончателното споразумение, сключено на 19.07.2019 г. между Петър Петров – прокурор при Районна прокуратура - гр. Харманли и адвокат Т.Д. *** – защитник на обвиняемия Х.С.М. с ЕГН ********** *** за решаване на делото по досъдебно производство № 147/2019г. по описа на РУ - Харманли при ОД на МВР Хасково.

 

          І.Условия за решаване на делото и за прекратяване на наказателното производство със споразумение:

 

            1. Процесуална легитимация на защитника – надлежно адвокатско пълномощно на адв. Т.Д., приложено по досъдебното производство.

            2. Престъпленията по чл. 343в, ал. 2, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК и по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, предмет на настоящото споразумение, не е сред посочените в чл. 381, ал. 2 от НПК глави и раздели от Особената част на НК.

              3. С престъпленията по чл. 343в, ал. 2, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК и по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК не са причинени съставомерни вреди, подлежащи на възстановяване или обезпечаване, които са възстановени.

              4. Наличие на ДЕКЛАРАЦИЯ, подписана от обвиняемия Х.С.М. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Първомай, неосъждан, с адрес ***, че се отказва от съдебното разглеждане на делото по общия ред, че разбира и е запознат с последиците от настоящото споразумение, съгласен е с тях  и е подписал доброволно споразумението.

 

              ІІ. ПОСТИГНА СЕ СЪГЛАСИЕ между Т.Д.,*** в качеството и на защитник на Х.С.М. с ЕГН: **********,  роден на *** г. г. в гр. Първомай, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с адрес *** - ОБВИНЯЕМ по Досъдебно производство № 147/2019 г по описа на РУ- Харманли и Петър Петров прокурор при Районна прокуратура –Харманли , от друга страна, за следното:

            

1.    Х.С.М. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Първомай, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с адрес *** - ОБВИНЯЕМ по Досъдебно производство № 147/2019 г. по описа на РУ- Харманли СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА ЧЕ:

 

На 12.03.2019г. около 12.20 часа, по път 808, в землището на с. Иваново, общ. Харманли, управлявал МПС – мотопед марка „KEEWAY” с рама № TSYTEB3M28B312183 без съответното свидетелство за управление, в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за такова деяние с Наказателно постановление № 17 – 1253 – 002461/11.05.2018 г., издадено от Началник Сектор „ПП“ при ОДМВР – Хасково, влязло в сила на 06.10.2018г., като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си - престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, поради което и на основание чл. 343в, ал. 2, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4, вр. чл. 54, ал. 1 от НК на обвиняемия Х.С.М. с ЕГН: ********** се налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага на основание чл. 69, ал. 1 от НК с изпитателен срок от 1 /една/ година, както и с наказание „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на видно място в Община Харманли на препис от съдебния акт за одобряване на настоящото споразумение.

 

1.1. Х.С.М. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Първомай, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с адрес *** - ОБВИНЯЕМ по Досъдебно производство № 147/2019 г по описа на РУ- Харманли СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА ЧЕ:

 

На 12.03.2019г. около 12.20 часа, по път 808, в землището на с. Иваново, общ. Харманли, управлявал МПС – мотопед марка „KEEWAY” с рама № TSYTEB3M28B312183, който не е регистриран по надлежния ред, предвиден в чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места и в чл. 140, ал. 2 от ЗДвП, че Условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи, съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на отбраната – Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си - престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, поради което и на основание чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4, вр. чл. 54, ал. 1 и чл. 57, ал. 1 от НК на обвиняемия Х.С.М. с ЕГН: ********** се налага наказание „обществено порицание“ което да бъде изпълнено чрез поставяне на видно място в Община Харманли на препис от съдебния акт за одобряване на настоящото споразумение.

 

На основание чл. 23, ал. 1 от НК на обвиняемия Х.С.М. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Първомай, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с адрес *** се налага едно общо най-тежко наказание, а именно: наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което се отлага на основание чл. 69, ал. 1 от НК с изпитателен срок от 1 /една/ година, като на основание чл. 23, ал. 2 от НК, към така определеното най-тежко наказание се присъединява и наказанието „обществено порицание“ което да бъде изпълнено чрез поставяне на видно място в Община Харманли на препис от съдебния акт за одобряване на настоящото споразумение.

    

3.ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА по делото - няма.

 

      3. Разноски по делото - не са направени.

 

 

 

 ПРОКУРОР:                                            ЗАЩИТНИК:

 

                   /Петър Петров/                                               /Т.Д. /

 

                                                          ОБВИНЯЕМ:

 

                                                                /Х.С.М./

 

                                                          РОДИТЕЛ:

 

                                                           /С.А.М./

 

 

                                           Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

 

Подписаният, Х.С.М. с ЕГН: **********, роден на *** г. г. в гр. Първомай, българин,  български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан,  безработен, с адрес *** декларирам следното:

          1.ОТКАЗВАМ СЕ  от разглеждане на делото по общия ред.

          2.СЪГЛАСЕН СЪМ с постигнатото споразумение и го подписвам доброволно.

          3.ЗАПОЗНАТ СЪМ с последиците от настоящето споразумение.

 

ДЕКЛАРАТОР:

                                                               /Х.С.М./

 

                    РОДИТЕЛ:

                                                           /С.А.М./

 

 

Прокурор Петров -  Считам, че така постигнатото и представено споразумение не противоречи на закона и морала и моля да се одобри.   

          Адвокат Д. - Считам, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала и моля същото да се одобри.

          ОБВИНЯЕМ Х.С.М. - Да се одобри споразумението.

          Родител СУЛАТАНА А.М. - Да се одобри споразумението.

 

          СЪДЪТ, като взе предвид становищата на страните и съобрази, че така постигнатото споразумение, между Петър Петров – прокурор при Районна прокуратура - гр. Харманли и адвокат Т.Д. *** – упълномощен защитник на обвиняемия Х.С.М. с ЕГН **********, не противоречи на закона и на морала, намира, че същото следва да бъде одобрено, а наказателното производство по отношение на обвиняемия Х.С.М. следва да бъде прекратено на основание чл. 24, ал. 3 от НПК, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          На основание чл. 382, ал. 7 от НПК ОДОБРЯВА постигнатото в гр. Харманли между РП - Харманли, представлявана от Петър Петров –прокурор при Районна прокуратура - гр. Харманли и адвокат Т.Д. *** – упълномощен защитник на обвиняемия Х.С.М. с ЕГН **********, споразумение, по силата на което:

ОБВИНЯЕМИЯТ Х.С.М. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Първомай, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с адрес *** - ОБВИНЯЕМ по Досъдебно производство № 147/2019 г по описа на РУ- Харманли СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА ЧЕ:

На 12.03.2019г. около 12.20 часа, по път 808, в землището на с. Иваново, общ. Харманли, управлявал МПС – мотопед марка „KEEWAY” с рама № TSYTEB3M28B312183 без съответното свидетелство за управление, в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за такова деяние с Наказателно постановление № 17 – 1253 – 002461/ 11.05.2018г., издадено от Началник Сектор „ПП“ при ОДМВР – Хасково, влязло в сила на 06.10.2018 г., като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си - престъпление по чл. 343в, ал. 2, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, поради което и на основание чл. 343в, ал. 2, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4, вр. чл. 54, ал. 1 от НК му се налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, както и  наказание „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на видно място в Община Харманли на препис от съдебния акт за одобряване на настоящото споразумение.

ОТЛАГА на основание чл. 69, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода” с изпитателен срок от 1 /една/ година.

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Х.С.М. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Първомай, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с адрес *** - ОБВИНЯЕМ по Досъдебно производство № 147/2019 г по описа на РУ- Харманли СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА ЧЕ:

На 12.03.2019г. около 12.20 часа, по път 808, в землището на с. Иваново, общ. Харманли, управлявал МПС – мотопед марка „KEEWAY” с рама № TSYTEB3M28B312183, който не е регистриран по надлежния ред, предвиден в чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места и в чл. 140, ал. 2 от ЗДвП, че Условията и редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи, съгласувано с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на отбраната – Наредба № I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си - престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4 от НК, поради което и на основание чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 4, вр. чл. 54, ал. 1 и чл. 57, ал. 1 от НК на му се налага наказание „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на видно място в Община Харманли на препис от съдебния акт за одобряване на настоящото споразумение.

ОПРЕДЕЛЯ основание чл. 23, ал. 1 от НК на обвиняемия Х.С.М. с ЕГН: **********, едно общо най-тежко наказание, а именно: наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца.

ОТЛАГА на основание чл. 69, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание „Лишаване от свобода” с изпитателен срок от 1 /една/ година.

ПРИСЪЕДИНЯВА на основание чл. 23, ал. 2 от НК, към така определеното най-тежко наказание и наказанието „обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на видно място в Община Харманли на препис от съдебния акт за одобряване на настоящото споразумение.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 24, ал. 3 от НПК наказателното производство по НОХД № 306/2019 година по описа на Харманлийски районен съд поради  решаването му със споразумение.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

                                                                               СЪДИЯ:

 

           С оглед на така постигнатото споразумение, съдът намира, че  следва да бъде отменена взетата спрямо обвиняемия Х.С.М. мярка за неотклонение „Надзор на родител”, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ на основание чл. 309, ал. 4 от НПК взетата спрямо обвиняемия Х.С.М. - роден на *** г. в гр. Първомай, с адрес ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан,  ЕГН **********, мярка за неотклонение Надзор на родител” по ДП № 147/2019г. по описа на РУ - Харманли при ОД на МВР Хасково.

 

        ОПРЕДЕЛЕНИЕТО относно мярката за неотклонение подлежи на протест и обжалване пред ОС - Хасково в седемдневен срок от днес по реда на глава ХХІІ от НПК.

 

                                                                       СЪДИЯ:

         

Заседанието приключи в  10:30 часа.

Протоколът се изготви на 23.07.2019 година.

 

 

                                                                      СЪДИЯ:                                                 

 

                                                                      Секретар: