Решение по дело №148/2013 на Районен съд - Балчик

Номер на акта: 94
Дата: 29 април 2013 г. (в сила от 2 май 2013 г.)
Съдия: Галин Христов Георгиев
Дело: 20133210200148
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 29 април 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                               29.04.                                         гр.Балчик

         

                                                              В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

БАЛЧИШКИЯТ РАЙОНЕН  СЪД                                                                   НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На  двадесет и девети април                                                две хиляди и  тринадесета година

В публично заседание  в следния състав:

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИН ГЕОРГИЕВ

                                                                                   ЧЛЕНОВЕ:

 

Секретар:СНЕЖАНКА СЛАВОВА

Прокурор:  БЕЗ

  като разгледа, докладвано от председателят Галин Георгиев  

АНХ  дело    148 по описа за 2013 год.

и за да се произнесе, съдът взе предвид следното:

 

          Производството е образувано по внесен акт за установяване на проява на дребно хулиганство  съставен от полицейски служител при РУП Албена.

            Нарушителят Р.Б.И. се явява лично в съдебно заседание. Свидетелите се явяват в съдебно заседание . В съдебно заседание е допуснат и разпитан  пострадалият И.И. *** редовно призована не се представлява в съдебно заседание.

          Разпитан в съдебно заседание нарушителят се признава за виновен.Твърди, че наистина е псувал и обиждал полицейският служител И.Л.. Твърди, че на сутринта му се е извинил.

          В последната си дума изразява съжаление за извършеното.

          Съдът след преценка на събраните по делото доказателства прие за установена следната фактическа обстановка:

          Нарушителят  Р.Б.И. ***.Същият е разведен , безработен,  осъждан.

          На 28 април 2013год. по обяд той посетил магазин за хранителни стоки „Дрян-1”, находящ се на ул. България в с.Кранево, Балчишка община. Бил решил да се почерпи.Закупил си и употребил алкохол- водка.В определен момент към него се присъединили от неговите познати св.Н.К.М.  и Д.К.П..

          В един момент в резултат на употребеният алкохол  нарушителят И. започнал да говори на висок глас в магазина и да се държи невъзпитано. Това разстроило собственичката на магазина, както и присъстващите в него. Бил уведомен оперативният дежурен в РУП Албена На место бил  изпратен полицейски автопатрул в състав св. И.Б.П. и И.И. Л. При пристигането си пред магазина  полицейските служители се заели с изясняване  на фактическата обстановка. За целта св. И.Л. отишъл при нарушителят Р.И..Поискал му документ за самоличност.Нарушителят И. в резултат на употребеният алкохол  напсувал полицейският служител И.Л. с думите :”еби се в гъза”. Казал му ,че няма лична карта .Нарушителят казал на полицая :” ти си един простак и никъде няма да идвам с теб”.  Тези думи и псувня били чути от всички свидетели и предизвикали  тяхното възмущение.

          Св.И.Л. поставил белезници на нарушителят , който не преставал да обижда свидетелят, използвайки нецензурни думи .В последствие нарушителят Р.И. бил отведен в РУП Албена ,  където с полицейска заповед № 15/28.04.2013г. бил задържан за срок от 24 часа.  

          От показанията на разпитаните свидетели се установява, че конкретното поведение на нарушителят е инцидентно  и е в резултат на употребата на алкохол.

          Гореизложената фактическа обстановка се установява от самопризнанията на нарушителят , показанията на разпитаните свидетели ,писмените доказателства – акт по УБДХ , заповед за задържане , справка за съдимост. От субективна страна е налице пряк  умисъл  като форма на вината по смисъла на чл.11,ал.2 от НК.

          Съобразявайки степента на обществена опасност на деянието , която е  ниска  съдебният състав приема ,че е налице проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ , изразяваща се в неприлични изрази и ругатни пред повече хора насочени срещу полицейският служител И.Л..

          Съдът приема, че нарушителят е осъществил от обективна и субективна страна състава на чл. 1 от УБДХ.

          Деянието е осъществено на 28 април 2013год. Преписката е внесена в РС Балчик с вх.№ 1844/29.04.2013г., като в този смисъл е спазено изискването на разпоредбата на чл.3, ал.1,б”а” от УБДХ.

          При определяне вида, размера и начина на изтърпяване на наказанието  съдът съобрази всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства .

          Отегчаващи вината обстоятелства  са обремененото съдебно минало и употребеният алкохол.

          Смекчаващи вината обстоятелства  са  изразеното съжаление . Като смекчаващо вината обстоятелства съдът отчита  липсата на други противообществени прояви от хулигански подбуди, което се установява от показанията на разпитаните свидетели.

           Съдът счита, че наказанието следва да се определи по чл.1,ал.1, т.2 от УБДХ  като същото бъде глоба . Размерът на глобата според съда  следва да се определи при баланс на смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства  към средата на предвиденото в теста.

           Съдът счита, че следва да се наложи административно наказание на нарушителя, а именно глоба в размер на 250лв/двеста и петдесет лева/.

          Така определеното административно наказание  според съда е справедливо и би постигнало целите на наказанието  така както се визира в чл.36 от НК.

          Водим от гореизложеното съдът

 

                                      Р Е Ш И :

                                                                                                                                                              

          ПРИЗНАВА  нарушителят Р.Б.И., ЕГН- ********** , роден на *** година в гр.Варна, живущ ***-4, български гражданин,  българин, разведен, осъждан,  безработен, със средно образование, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА,че  на 28.04.2013г. в 13.15ч. в с.Кранево, по ул.България пред магазин за хранителни стоки „Дрян-1”, Балчишка община  е извършил проява на дребно хулиганство изразяваща се в употреба на ругатни и псувни  по отношение на И.И. Л.полицейски служител в РУП Албена, деяние по смисъла на чл.1,ал.2 от УБДХ, ПОРАДИ КОЕТО МУ НАЛАГА административно наказание  ГЛОБА в размер на 250 лв./двеста и петдесет лева/.

          РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ДОС  в 24 часов срок, считано от днес за  нарушителят Р.Б.И.  и 24 часов срок от съобщението му на РП Балчик.

          СЪДЪТ насрочва делото пред ДОС в случай на жалба  за  07.05.2013г.  от 13.30часа.

          Препис от решението да се изпрати на РУП Албена за сведение.

 

 

                                                                     

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ :