Определение по дело №389/2020 на Районен съд - Чирпан

Номер на акта: 260066
Дата: 17 ноември 2020 г. (в сила от 3 декември 2020 г.)
Съдия: Тихомир Колев Колев
Дело: 20205540200389
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

 О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

17. 11. 2020 год. гр. Чирпан

Районен съд Чирпан, втори състав

На 17. 11. 2020 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                         Председател: ТИХОМИР КОЛЕВ

 

Секретар:

Сложи за разглеждане докладваното от  председателя ТИХОМИР КОЛЕВ

АНД номер 389 по описа за 2020 година

и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производство по чл. 59 и сл. от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).     

Съдът е сезиран с жалба от В.Д.Т., ЕГН **********,***, чрез адв. А.П.П. от САК, със съдебен адрес: *** против Електронен фиш, Серия К, № 2150068/ 05.07.2018г., издаден от ОДМВР - Стара Загора, за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система, издаден от ОД на МВР - Стара Загора.

Съдът като се запозна с материалите по делото, намира за установено следното:

В разпоредбата на чл. 189, ал. 4 от ЗДвП е предвидено при нарушение, установено и заснето с техническо средство, в отсъствието на контролен орган и на нарушител да се издава електронен фиш за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение.

Съгласно ал. 5 на чл. 189 от ЗДвП, електронният фиш по ал. 4 се изпраща на лицето по чл. 188, ал. 1 (физическо лице - собственик или ползвател на МПС, при управлението на което е извършено нарушение), или ал. 2 (юридическо лице - собственик на МПС, при управлението на което е извършено нарушение), с препоръчано писмо с обратна разписка.

Нормата на чл. 188, ал. 2 от ЗДвП регламентира, че когато нарушението е извършено при управление на моторно превозно средство, собственост на юридическо лице, предвиденото по този закон наказание се налага на неговия законен представител или на лицето, посочено от него, на което е предоставил управлението на моторното превозно средство.

В случая с Електронен фиш, Серия К, № 2150068, за налагане на глоба за нарушение, установено с автоматизирано техническо средство или система, издаден от ОД на МВР - Стара Загора, е наложено административно наказание „глоба” в размер на 700 лв. на физическото лице С. Г. Ж. -законен представител  на фирма Ауто Бавария ООД, ЕИК *********.

Подател на жалбата срещу електронния фиш обаче е В.Д.Т., т.е. жалбата е подадена от лице, което не е активно легитимирано да обжалва електронния фиш. Без значение в случая е дали дружество управлявано от В.Д.Т. е било наемател, ползвател или собственик, тъй като обжалвания ЕФ е издаден на съвсем друго лице- С. Г. Ж.. Доколко това е правилно не е предмет на настоящото производство.

С оглед изложеното, настоящият съдебен състав счита, че са налице предпоставките на чл. 323, ал. 1, т. 3 от НПК, приложими на основание чл. 84 от ЗАНН, за връщане на жалбата и прекратяване на съдебното производство. Цитираната норма предвижда, че въззивното производство се прекратява, когато жалбата не е подадена от лице, което има право на жалба или протест.

В случая няма никаква неяснота кой е подателят на жалбата, по която е образувано настоящото дело, а именно: В.Д.Т., ЕГН **********.

В допълнителна молба от 11.11.2020г.жалбоподателят, чрез процесуалния си представител адв. П. заявява, че към 29.06.2018г. – когато е установено нарушението, все още е бил наемател на процесното МПС. Към датата на твърдяното за извършено нарушение автомобилът бил управляван от В.Д.Т., законен представител на АД „Т. и партньори“. Прилагат Договор за отдаване под наем на движимо имущество, Приемо-предавателен протокол, Приключителен протокол и Справка от регистъра на адв. дружества.

Въпреки това, АНО е съставил електронния фиш на лицето С. Г. Ж. – законен представител на фирма Ауто Бавария ООД, която пък от своя страна не е подала възражение, че на 29.06.2018г. въпросното МПС не е управлявано от неин служител.

Това прави подадената в случая жалба от В.Д.Т. недопустима, поради което от процесуална гледна точка образуваното въз основа на жалбата съдебно производство следва да бъде прекратено.

Водим от горното и на осн. чл. 63, ал. 2, във вр. чл. 84 от ЗАНН, във вр. чл. 323, ал. 1, т. 3 от НПК, съдът

                             

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по АНД № 389/2020 г. по описа на Районен съд - Чирпан.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в седемдневен срок от връчването на преписа пред Административен съд - Стара Загора.

ПРЕПИС от определението да се изпрати на страните.

                                                       

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: