Разпореждане по дело №1802/2016 на Софийски градски съд

Номер на акта: 23147
Дата: 2 септември 2016 г.
Съдия: Елена Тодорова Радева
Дело: 20161100901802
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 15 март 2016 г.

Съдържание на акта

Р   А   З    П    О    Р      Е   Ж   Д   А   Н   Е

Гр.София, …  септември 2016 година

 

Софийски градски съд, ТО, 6-6 състав, в закрито заседание на втори септември 2016 година, в състав:

                                                         СЪДИЯ: ЕЛЕНА РАДЕВА

след като изслуша докладваното от съдията Радева т.д.№1802 по описа за 2016 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

                   Производство по чл.129, ал.3  ГПК.

                   С разпореждане от 06.06.2016г., на основание чл.129, ал.4 във връзка ал.2 ГПК, съдът е оставил без движение производството по т.д.№1802/2016г. като е указал на ищеца да представи удостоверение за правоприемство, както разпорежда параграф 4, ал.1 ПЗР на ЗВ, в което се сочи конкретно чий правоприемник е изповеданието.Мотивирал е акта си , с това, че представеното от ищеца удостоверение не е документът, който законът изисква, тъй като в него не са посочени праводателите на ищеца, чрез наименование и характер на същите, както изисква законовата разпоредба, а съдържа делегиране на право от страна на държавния орган, самото изповедание да посочи своите правоприемници.Позовал се е на чл.35 от Закона за вероизповеданието, съобразно който Дирекция „Вероизповедание“, като специализирана администрация към МС на Република България,  следва да снабди ищеца с удостоверението по параграф 4, ал.1 ЗВ.Приел е, че в качеството си на административен орган, тази специализирана администрация разполага с компетентност, която е очертана от чл.35 ЗВ- т.е. кръг от въпроси, с които следва да се занимава, както и правомощията, с които разполага за тяхното разрешаване.В компетентността на Дирекцията е да посочи конкретно мюсюлманските религиозни, религиозно- просветни и социално-благотворителни ЮЛ, които са праводатели на ищеца, а липсва законово основание за делегация на тези правомощия от административния орган на самия ищец, какъвто акт обективира цитираният документ- а именно- ищецът да представи списък на своите праводатели пред СГС.Удостоверението по параграф 4 от ПЗР на ЗВ представлява официален свидетелствуващ документ по своя характер, което е довод в подкрепа на настоящата теза, че няма как част от неговото съдържание да бъде допълвано от документи, изходящи от Мюсюлманското изповедание, с оглед неговия статут по закон, изключващ властнически правомощия, а представеният документ не съдържа необходимите реквизити на такъв.Поради това не се явява този, със съществуването на който се свързва допустимостта на предявените положителни искове за правоприемство, които ищецът е предявил.Поради това е дал указание на ищеца да се снабди от Дирекция “Вероизповедание“ към МС на Република България, с коректен документ, явяващ се процесуална предпоставка за допустимост на предявените установителни претенции.Този документ следва да сочи  конкретно кои са праводателите на ищеца, като само с необходимото съдържание, той ще се яви, освен предпоставка за допустимост на процеса и доказателствено средство, изясняващо обстоятелствата от значение за спорното право, което не предпоставя невъзможността за оспорване на неговата истинност в процеса/ Решение №12/15.07.2003г. по к.д.№3/2003г. на КС на Република България/.

                   В дадения и от съда срок, страната е представила писмо от 11.07.2016г. от МС, с което е направен отказ да се издаде такъв документ, като административният орган е посочил, че правоприемството се установява по съдебен ред.

                   С молба от 20.07.2016г. ищецът „М.И.“, моли съда да приеме, че указанията са изпълнени, а ако не сподели тази теза, да приеме, че са неизпълними и това не е по вина или бездействие на страната, а поради невъзможност да изиска от административния орган да му издаден документ с определено съдържание.Моли съда да отмени разпореждането си от 06.06.2016г. и да администрира исковата молба, по съображения, изложени в молбата с вх.№98043/20.07.2016г.

                   Настоящият състав намира, че страната не е изпълнила дадените и указания и производството по делото следва да бъде прекратено, тъй като не е представен документ с наличието, на който се свързва съществуването на право на иск, съобразно параграф 4, ал.1 от ПЗРЗВ.Изисканото от закона и въз основа на него и от настоящия състав на съда удостоверение, е предпоставка за валидно възникване на процесуалната връзка и за вероятната основателност на претенции за правоприемство, което безспорно следва да бъде установено по съдебен ред и който документ ще бъде подложен на самостоятелна преценка във висящия исков процес, включително и оспорването му,        но без който документ, с необходимата негова конкретика, която държавната администрация следва да внесе, без това да е намеса на държавата в дейността на религиозните институции и съда, производството се явява недопустимо.В този смисъл е и Решение№12 от 15.07.2003г. на КС на Република България.

                   При изложеното съдът

                   Р     А      З      П       О       Р      Е      Д      И:

                   На основание чл.129, ал.3 ГПК ВРЪЩА исковата молба на ищеца М.И., регистрирано по ф.д.№1659/2003г. на СГС и ПРЕКРАТЯВА производството по т.д.№11802/2016г. по описа на СГС, ТО, 6-6 състав.

                   Разпореждането подлежи на обжалване пред САС, с частна жалба, в 7-дневен срок от съобщението на страната.

 

 

 

                                                       СЪДИЯ: