Решение по дело №247/2015 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: 4171
Дата: 18 септември 2015 г.
Съдия: Красимир Аршинков
Дело: 20151200600247
Тип на делото: Въззивно наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 23 юни 2015 г.

Съдържание на акта

Публикувай

Определение № 2931

Номер

2931

Година

8.7.2014 г.

Град

Благоевград

Окръжен Съд - Благоевград

На

07.08

Година

2014

В закрито заседание в следния състав:

Председател:

Татяна Андонова

Секретар:

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Татяна Андонова

дело

номер

20141200200194

по описа за

2014

година

Производството е по реда на чл. 68 ал.5 вр. С 4 от НПК.

Образувано е по повод депозирана жалба от защитника на Т. К.- обвиняем по ДП № 29/2014г. по описа на М. Ю., срещу Постановление на ОП Б. от 12.06.2014г. за налагане на „забрана за напускане пределите на Р Б.”.

В жалбата се излагат подробни съображения за неправилност на постановлението и незаконосъобразност на наложената мярка за процесуална принуда. Набляга се и на съображения за нецелесъобразност, тъй като обвиняемият нямало да препятства производството чрез укриване в чужбина, като се изтъква, че макар и да е с постоянно местоживеене в Р Г. ще се явява пред българските компетентни органи. Настояват освен това, че поради членството в ЕС за органите на съдебната система съществуват и други способи за гарантиране явяването на обвиняемите в случаите , в които е необходимо. Иска се по силата на тези аргументи да се отмени мярката.

БлОС, като разгледа жалбата я приема за допустима, но разгледана по същество за неоснователна, а обжалваното постановление за правилно и законосъобразно.

С него Прокурорът е наложил на обвиняемия Т. К. “забрана за напускане пределите на страната” с мотив, че мярката му за неотклонение „Парична гаранция” следва да се съпътства и от настоящата забрана, тъй като е гръцки гражданин, без постоянно местоживеене в Б. и спрямо него е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, следователно има опасност да се отклони от добросъвестно процесуално поведение. Самото наказателно производство е било образувано за извършено престъпление по чл. 242 ал.1 б.”д” вр. с чл. 18 ал.1 от НК. С Постановление от 08.06.2014г. на прокурор от ОП Б. на обвинение за това престъпление било повдигнато и на обвиняемия К.. Първоначално бил задържан за срок от 72 часа от ОП Б., като с Определение на БлОС от 11.06.2014г. по ЧНД № 154/2014г. по описа на БлОС спрямо него била взета мярка за неотклонение „парична гаранция от 5000 лв.”.

При тези факти настоящия съд приема, че правилно Прокуратурата е наложила допълнително предвидената мярка за процесуална принуда ”забрана за напускане пределите на РБ” спрямо обвиняемия К., като законосъобразно е отчетено доминиращото значение на характера на повдигнатото обвинение- а именно, че за него се предвижда наказание”лишаване от свобода” и липсата на аргументи от страна на обвиняемия, че не би се отклонил и препятствал наказателното преследване. Не без значение е, че спрямо него единствената превенция за неотклонение е мярката " парична гаранция от 5000лв.” , която е внесена. Съвкупното приложение на ограничителните мерки се приема от настоящата инстанция, като оправдано спрямо конкретния случай и гарантиращо изпълнението на целите по чл. 57 от НПК, с оглед безпрепятственото и ритмично движение на наказателното производство. По отношение на причините за искането се отбелязва, че обвиняемият разполага с възможността да ползва разрешителната процедура в случаите, в които е необходим. Същевременно наличието на облекчени процедури между държавите членки свързани с реализиране на принципа за взаимно доверие и директно контактуване между компетентните им органи по изпълнение на мерки за неотклонение / каквото е и производството по ЕЗА/, е без съществено значение за осъществяване на суверенните правомощия основани на конкретното законодателство. Такъв е конкретния случай с изпълнение на други мерки за процесуална принуда и те не зависят от причини свързани с процедурите по сътрудничество на държавите членки.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 68 ал.5 от НПК

ОПРЕДЕЛИ :

ПОТВЪРЖДАВА Постановление на ОП Б. от 12.06.2014г. за налагане на „забрана за напускане пределите на Р Б.” на обвиняемия Т. К. по ДП № 29/2014г. по описа на М. Юг.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестÞране.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: